Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi

Translated title of the contribution: Construction of machine automation software from reusable components

Hannu Saari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työn tavoitteena on tutkia koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenkäyttöä ja komponentointia. Lisäksi työssä esitetään ohjeisto uudelleenkäytettävien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnitteluun. Ohjelmistotyön kustannusten pienentämistä on tutkittu kauan. Ratkaisevaa läpimurtoa ei ole saavutettu. Koneautomaatio- ohjelmistojen uudelleenkäyttöä omana sovelluksenaan ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu. Ohjelmistojen huomattava yleistyminen koneautomaatiotuotteissa on herättänyt kiinnostuksen ohjelmistokustannusten vähentämiseen koneautomaatioyrityksissä. Tässä työssä esitettävillä koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenkäyttöperiaatteilla pyritään ohjelmistotyön kustannusten vähentämiseen koneautomaation sovellusalueella. Työssä komponentit ymmärretään ohjelmiston rakennuselementeiksi, joista ohjelmisto kootaan. Komponentit voivat olla koodimoduuleita, suunnitelmia tai dokumentteja. Työssä esitetään hierarkkinen tapa jäsentää koneautomaatio-ohjelmisto komponenteiksi. Koneautomaatio-ohjelmista tunnistettiin neljä komponenttikerrosta: alkeis-, säädin-, osajärjestelmä- ja tuotekerrokset. Kerrosjärjestelmä tarjoaa suunnittelijalle eri kokoisia ja eri abstraktiotasoilla ymmärrettäviä kokonaisuuksia. Työssä esitetään ohjeisto uudelleenkäytettävien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnittelusta eli, mitä komponenttien eri suunnitteluvaiheissa tulee tehdä. Suunnitteluohjeisiin on liitetty joukko tietokoneavusteisia työkaluja. Työssä suunniteltiin porausjumbon puomin ohjaus ja traktorin voimansiirron ja moottorin ohjauksen integrointi esitetyn menetelmän mukaisesti. Esimerkkitapausten perusteella voitiin todeta työssä kehitetyt komponenttikerrokset ja niihin perustuva menetelmä käytännössä toimivaksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages81
ISBN (Print)951-38-4497-8
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1563
ISSN1235-0605

Fingerprint

automation
Olla

Keywords

  • software engineering
  • mechatronics
  • embedded systems
  • machine automation
  • software reusability

Cite this

Saari, H. (1994). Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1563
Saari, Hannu. / Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 81 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1563).
@book{859b3bd50ee747acad0240a2c26702fd,
title = "Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi",
abstract = "Ty{\"o}n tavoitteena on tutkia koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenk{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja komponentointia. Lis{\"a}ksi ty{\"o}ss{\"a} esitet{\"a}{\"a}n ohjeisto uudelleenk{\"a}ytett{\"a}vien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnitteluun. Ohjelmistoty{\"o}n kustannusten pienent{\"a}mist{\"a} on tutkittu kauan. Ratkaisevaa l{\"a}pimurtoa ei ole saavutettu. Koneautomaatio- ohjelmistojen uudelleenk{\"a}ytt{\"o}{\"a} omana sovelluksenaan ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu. Ohjelmistojen huomattava yleistyminen koneautomaatiotuotteissa on her{\"a}tt{\"a}nyt kiinnostuksen ohjelmistokustannusten v{\"a}hent{\"a}miseen koneautomaatioyrityksiss{\"a}. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} esitett{\"a}vill{\"a} koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenk{\"a}ytt{\"o}periaatteilla pyrit{\"a}{\"a}n ohjelmistoty{\"o}n kustannusten v{\"a}hent{\"a}miseen koneautomaation sovellusalueella. Ty{\"o}ss{\"a} komponentit ymm{\"a}rret{\"a}{\"a}n ohjelmiston rakennuselementeiksi, joista ohjelmisto kootaan. Komponentit voivat olla koodimoduuleita, suunnitelmia tai dokumentteja. Ty{\"o}ss{\"a} esitet{\"a}{\"a}n hierarkkinen tapa j{\"a}sent{\"a}{\"a} koneautomaatio-ohjelmisto komponenteiksi. Koneautomaatio-ohjelmista tunnistettiin nelj{\"a} komponenttikerrosta: alkeis-, s{\"a}{\"a}din-, osaj{\"a}rjestelm{\"a}- ja tuotekerrokset. Kerrosj{\"a}rjestelm{\"a} tarjoaa suunnittelijalle eri kokoisia ja eri abstraktiotasoilla ymm{\"a}rrett{\"a}vi{\"a} kokonaisuuksia. Ty{\"o}ss{\"a} esitet{\"a}{\"a}n ohjeisto uudelleenk{\"a}ytett{\"a}vien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnittelusta eli, mit{\"a} komponenttien eri suunnitteluvaiheissa tulee tehd{\"a}. Suunnitteluohjeisiin on liitetty joukko tietokoneavusteisia ty{\"o}kaluja. Ty{\"o}ss{\"a} suunniteltiin porausjumbon puomin ohjaus ja traktorin voimansiirron ja moottorin ohjauksen integrointi esitetyn menetelm{\"a}n mukaisesti. Esimerkkitapausten perusteella voitiin todeta ty{\"o}ss{\"a} kehitetyt komponenttikerrokset ja niihin perustuva menetelm{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} toimivaksi.",
keywords = "software engineering, mechatronics, embedded systems, machine automation, software reusability",
author = "Hannu Saari",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4497-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1563",
address = "Finland",

}

Saari, H 1994, Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1563, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi. / Saari, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 81 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1563).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi

AU - Saari, Hannu

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Työn tavoitteena on tutkia koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenkäyttöä ja komponentointia. Lisäksi työssä esitetään ohjeisto uudelleenkäytettävien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnitteluun. Ohjelmistotyön kustannusten pienentämistä on tutkittu kauan. Ratkaisevaa läpimurtoa ei ole saavutettu. Koneautomaatio- ohjelmistojen uudelleenkäyttöä omana sovelluksenaan ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu. Ohjelmistojen huomattava yleistyminen koneautomaatiotuotteissa on herättänyt kiinnostuksen ohjelmistokustannusten vähentämiseen koneautomaatioyrityksissä. Tässä työssä esitettävillä koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenkäyttöperiaatteilla pyritään ohjelmistotyön kustannusten vähentämiseen koneautomaation sovellusalueella. Työssä komponentit ymmärretään ohjelmiston rakennuselementeiksi, joista ohjelmisto kootaan. Komponentit voivat olla koodimoduuleita, suunnitelmia tai dokumentteja. Työssä esitetään hierarkkinen tapa jäsentää koneautomaatio-ohjelmisto komponenteiksi. Koneautomaatio-ohjelmista tunnistettiin neljä komponenttikerrosta: alkeis-, säädin-, osajärjestelmä- ja tuotekerrokset. Kerrosjärjestelmä tarjoaa suunnittelijalle eri kokoisia ja eri abstraktiotasoilla ymmärrettäviä kokonaisuuksia. Työssä esitetään ohjeisto uudelleenkäytettävien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnittelusta eli, mitä komponenttien eri suunnitteluvaiheissa tulee tehdä. Suunnitteluohjeisiin on liitetty joukko tietokoneavusteisia työkaluja. Työssä suunniteltiin porausjumbon puomin ohjaus ja traktorin voimansiirron ja moottorin ohjauksen integrointi esitetyn menetelmän mukaisesti. Esimerkkitapausten perusteella voitiin todeta työssä kehitetyt komponenttikerrokset ja niihin perustuva menetelmä käytännössä toimivaksi.

AB - Työn tavoitteena on tutkia koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenkäyttöä ja komponentointia. Lisäksi työssä esitetään ohjeisto uudelleenkäytettävien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnitteluun. Ohjelmistotyön kustannusten pienentämistä on tutkittu kauan. Ratkaisevaa läpimurtoa ei ole saavutettu. Koneautomaatio- ohjelmistojen uudelleenkäyttöä omana sovelluksenaan ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu. Ohjelmistojen huomattava yleistyminen koneautomaatiotuotteissa on herättänyt kiinnostuksen ohjelmistokustannusten vähentämiseen koneautomaatioyrityksissä. Tässä työssä esitettävillä koneautomaatio-ohjelmistojen uudelleenkäyttöperiaatteilla pyritään ohjelmistotyön kustannusten vähentämiseen koneautomaation sovellusalueella. Työssä komponentit ymmärretään ohjelmiston rakennuselementeiksi, joista ohjelmisto kootaan. Komponentit voivat olla koodimoduuleita, suunnitelmia tai dokumentteja. Työssä esitetään hierarkkinen tapa jäsentää koneautomaatio-ohjelmisto komponenteiksi. Koneautomaatio-ohjelmista tunnistettiin neljä komponenttikerrosta: alkeis-, säädin-, osajärjestelmä- ja tuotekerrokset. Kerrosjärjestelmä tarjoaa suunnittelijalle eri kokoisia ja eri abstraktiotasoilla ymmärrettäviä kokonaisuuksia. Työssä esitetään ohjeisto uudelleenkäytettävien koneautomaation ohjelmistokomponenttien suunnittelusta eli, mitä komponenttien eri suunnitteluvaiheissa tulee tehdä. Suunnitteluohjeisiin on liitetty joukko tietokoneavusteisia työkaluja. Työssä suunniteltiin porausjumbon puomin ohjaus ja traktorin voimansiirron ja moottorin ohjauksen integrointi esitetyn menetelmän mukaisesti. Esimerkkitapausten perusteella voitiin todeta työssä kehitetyt komponenttikerrokset ja niihin perustuva menetelmä käytännössä toimivaksi.

KW - software engineering

KW - mechatronics

KW - embedded systems

KW - machine automation

KW - software reusability

M3 - Report

SN - 951-38-4497-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saari H. Koneautomaatio-ohjelmistojen komponentointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 81 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1563).