Rakennustyömaan tuottavuus

Translated title of the contribution: Construction site productivity

Antti Lakka

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin työmaan tuottavuuden mittauksen menetelmää ja mittareita sekä testattiin niitä asuinkerrostalotyömaiden tuottavuuden mittaamiseen. Tuottavuusmittareita täydennettiin selittäviä tekijöitä kuvaavilla mittareilla, joiden avulla pyrittiin tunnistamaan hyviä käytäntöjä. Riippuvuuksia tutkittiin mm. BayMiner-tiedonlouhintatyökalulla. Rakennusyrityksen ja projektin tuottavuuden mittaamiseen soveltuu parhaiten jalostusarvopohjainen tuottavuusmittari. Mittarin tuotoksena käytetään yrityksen tai projektin tuottamaa rahamääräistä arvonlisäystä. Mittarin panoksena käytetään yrityksessä tai projektissa tehtyä omaa työpanosta esim. henkilötyövuosina. Työmaan tuottavuusmittariksi soveltuvat parhaiten fyysiset tuottavuusmittarit. Mittarin tuotoksena voi olla tuotettu hyötypinta-ala ja panoksena rakennuskustannukset tai työmaalla tehty oma työpanos henkilötyövuosina. Fyysisten tuottavuusmittareiden ongelma on, että ne eivät ole vertailukelpoisia kovin erilaisissa rakennushankkeissa. Työmaan suorituskykyä ehdotetaan mitattavaksi katteen ennakoitavuus -tunnusluvulla, jolla tarkoitetaan katteen toteutumista suhteessa alkuperäiseen katetavoitteeseen. Katteen ennakoitavuus kuvaa laaja-alaisesti työmaan onnistumista. Sen merkittävä etu on, että se on neutraali erilaisille hankkeille, joiden katetavoite voi olla hyvinkin erilainen. Tutkimuksessa havaittiin, että varsinaista tuottavuusmittaria selittävien ja täydentävien mittareiden tulisi olla varsin tarkkoja - mielellään työmaan prosesseja kuvaavia mittareita. Selittäväksi tekijäksi valittavien mitattavien prosessien olisi hyvä edustaa vasta kehittymässä olevia työmaaprosesseja, jolloin eri työmailla noudatettavissa käytännöissä on eroja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages41
ISBN (Electronic)951-38-6563-0
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number11

Fingerprint

Olla

Keywords

  • productivity
  • efficiency
  • benchmarking
  • construction

Cite this

Lakka, A. (2004). Rakennustyömaan tuottavuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 11
Lakka, Antti. / Rakennustyömaan tuottavuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 41 p. (VTT Working Papers; No. 11).
@book{b9a420583bbe40c2a3f506448f16030c,
title = "Rakennusty{\"o}maan tuottavuus",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin ty{\"o}maan tuottavuuden mittauksen menetelm{\"a}{\"a} ja mittareita sek{\"a} testattiin niit{\"a} asuinkerrostaloty{\"o}maiden tuottavuuden mittaamiseen. Tuottavuusmittareita t{\"a}ydennettiin selitt{\"a}vi{\"a} tekij{\"o}it{\"a} kuvaavilla mittareilla, joiden avulla pyrittiin tunnistamaan hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}. Riippuvuuksia tutkittiin mm. BayMiner-tiedonlouhintaty{\"o}kalulla. Rakennusyrityksen ja projektin tuottavuuden mittaamiseen soveltuu parhaiten jalostusarvopohjainen tuottavuusmittari. Mittarin tuotoksena k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yrityksen tai projektin tuottamaa raham{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a} arvonlis{\"a}yst{\"a}. Mittarin panoksena k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yrityksess{\"a} tai projektissa tehty{\"a} omaa ty{\"o}panosta esim. henkil{\"o}ty{\"o}vuosina. Ty{\"o}maan tuottavuusmittariksi soveltuvat parhaiten fyysiset tuottavuusmittarit. Mittarin tuotoksena voi olla tuotettu hy{\"o}typinta-ala ja panoksena rakennuskustannukset tai ty{\"o}maalla tehty oma ty{\"o}panos henkil{\"o}ty{\"o}vuosina. Fyysisten tuottavuusmittareiden ongelma on, ett{\"a} ne eiv{\"a}t ole vertailukelpoisia kovin erilaisissa rakennushankkeissa. Ty{\"o}maan suorituskyky{\"a} ehdotetaan mitattavaksi katteen ennakoitavuus -tunnusluvulla, jolla tarkoitetaan katteen toteutumista suhteessa alkuper{\"a}iseen katetavoitteeseen. Katteen ennakoitavuus kuvaa laaja-alaisesti ty{\"o}maan onnistumista. Sen merkitt{\"a}v{\"a} etu on, ett{\"a} se on neutraali erilaisille hankkeille, joiden katetavoite voi olla hyvinkin erilainen. Tutkimuksessa havaittiin, ett{\"a} varsinaista tuottavuusmittaria selitt{\"a}vien ja t{\"a}ydent{\"a}vien mittareiden tulisi olla varsin tarkkoja - mielell{\"a}{\"a}n ty{\"o}maan prosesseja kuvaavia mittareita. Selitt{\"a}v{\"a}ksi tekij{\"a}ksi valittavien mitattavien prosessien olisi hyv{\"a} edustaa vasta kehittym{\"a}ss{\"a} olevia ty{\"o}maaprosesseja, jolloin eri ty{\"o}mailla noudatettavissa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iss{\"a} on eroja.",
keywords = "productivity, efficiency, benchmarking, construction",
author = "Antti Lakka",
note = "Project code: R1SU00728",
year = "2004",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "11",
address = "Finland",

}

Lakka, A 2004, Rakennustyömaan tuottavuus. VTT Working Papers, no. 11, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennustyömaan tuottavuus. / Lakka, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 41 p. (VTT Working Papers; No. 11).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennustyömaan tuottavuus

AU - Lakka, Antti

N1 - Project code: R1SU00728

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin työmaan tuottavuuden mittauksen menetelmää ja mittareita sekä testattiin niitä asuinkerrostalotyömaiden tuottavuuden mittaamiseen. Tuottavuusmittareita täydennettiin selittäviä tekijöitä kuvaavilla mittareilla, joiden avulla pyrittiin tunnistamaan hyviä käytäntöjä. Riippuvuuksia tutkittiin mm. BayMiner-tiedonlouhintatyökalulla. Rakennusyrityksen ja projektin tuottavuuden mittaamiseen soveltuu parhaiten jalostusarvopohjainen tuottavuusmittari. Mittarin tuotoksena käytetään yrityksen tai projektin tuottamaa rahamääräistä arvonlisäystä. Mittarin panoksena käytetään yrityksessä tai projektissa tehtyä omaa työpanosta esim. henkilötyövuosina. Työmaan tuottavuusmittariksi soveltuvat parhaiten fyysiset tuottavuusmittarit. Mittarin tuotoksena voi olla tuotettu hyötypinta-ala ja panoksena rakennuskustannukset tai työmaalla tehty oma työpanos henkilötyövuosina. Fyysisten tuottavuusmittareiden ongelma on, että ne eivät ole vertailukelpoisia kovin erilaisissa rakennushankkeissa. Työmaan suorituskykyä ehdotetaan mitattavaksi katteen ennakoitavuus -tunnusluvulla, jolla tarkoitetaan katteen toteutumista suhteessa alkuperäiseen katetavoitteeseen. Katteen ennakoitavuus kuvaa laaja-alaisesti työmaan onnistumista. Sen merkittävä etu on, että se on neutraali erilaisille hankkeille, joiden katetavoite voi olla hyvinkin erilainen. Tutkimuksessa havaittiin, että varsinaista tuottavuusmittaria selittävien ja täydentävien mittareiden tulisi olla varsin tarkkoja - mielellään työmaan prosesseja kuvaavia mittareita. Selittäväksi tekijäksi valittavien mitattavien prosessien olisi hyvä edustaa vasta kehittymässä olevia työmaaprosesseja, jolloin eri työmailla noudatettavissa käytännöissä on eroja.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin työmaan tuottavuuden mittauksen menetelmää ja mittareita sekä testattiin niitä asuinkerrostalotyömaiden tuottavuuden mittaamiseen. Tuottavuusmittareita täydennettiin selittäviä tekijöitä kuvaavilla mittareilla, joiden avulla pyrittiin tunnistamaan hyviä käytäntöjä. Riippuvuuksia tutkittiin mm. BayMiner-tiedonlouhintatyökalulla. Rakennusyrityksen ja projektin tuottavuuden mittaamiseen soveltuu parhaiten jalostusarvopohjainen tuottavuusmittari. Mittarin tuotoksena käytetään yrityksen tai projektin tuottamaa rahamääräistä arvonlisäystä. Mittarin panoksena käytetään yrityksessä tai projektissa tehtyä omaa työpanosta esim. henkilötyövuosina. Työmaan tuottavuusmittariksi soveltuvat parhaiten fyysiset tuottavuusmittarit. Mittarin tuotoksena voi olla tuotettu hyötypinta-ala ja panoksena rakennuskustannukset tai työmaalla tehty oma työpanos henkilötyövuosina. Fyysisten tuottavuusmittareiden ongelma on, että ne eivät ole vertailukelpoisia kovin erilaisissa rakennushankkeissa. Työmaan suorituskykyä ehdotetaan mitattavaksi katteen ennakoitavuus -tunnusluvulla, jolla tarkoitetaan katteen toteutumista suhteessa alkuperäiseen katetavoitteeseen. Katteen ennakoitavuus kuvaa laaja-alaisesti työmaan onnistumista. Sen merkittävä etu on, että se on neutraali erilaisille hankkeille, joiden katetavoite voi olla hyvinkin erilainen. Tutkimuksessa havaittiin, että varsinaista tuottavuusmittaria selittävien ja täydentävien mittareiden tulisi olla varsin tarkkoja - mielellään työmaan prosesseja kuvaavia mittareita. Selittäväksi tekijäksi valittavien mitattavien prosessien olisi hyvä edustaa vasta kehittymässä olevia työmaaprosesseja, jolloin eri työmailla noudatettavissa käytännöissä on eroja.

KW - productivity

KW - efficiency

KW - benchmarking

KW - construction

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Rakennustyömaan tuottavuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lakka A. Rakennustyömaan tuottavuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 41 p. (VTT Working Papers; No. 11).