Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen

Translated title of the contribution: Consumption effects of measurement and billing on energy and domestic water in dwellings

Timo Aho, Jouko Rantamäki, Tapani Sormunen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Peräkkäinen seuranta ja vertailu ei osoittanut huoneistokohtaisen laskutuksen ja mittauksen vaikutusta energian kulutukseen sellaiseen jaksoon verrattuna, jolloin laskutus oli pois päältä. Lämmitysenergian kulutuksen lisäys oli noin 1 % ja lämpimän käyttöveden energiankulutuksen lisäys oli 6 %. Energian ja veden kulutus oli pienempi seurantakohteissa. Veden kulutus oli vain 73 - 75 % keskimääräisistä veden kulutuksista. Energian kulutus oli samantyyppiseen vertailuryhmään ja samalla paikkakunnalla sijaitseviin taloihin verrattuna enintään 80 - 84 %. Laajempaan valtakunnallisesti tilastoituun, mutta heterogeenisempään otantaan verrattuna kulutus oli 65 - 85 %. Laskutusjaksolla veden kulutus oli 6 % alempi. Veden kulutus oli 135 - 144 l/hlö/d. Huonelämpötilat olivat lähes 6 % korkeammat laskutusjakson ulkopuolella verrattuna tilanteeseen laskutusjakson aikana. Lämpimän veden osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli 26 - 27 %.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-4759-4
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1644
ISSN1235-0605

Fingerprint

Water

Keywords

  • residential buildings
  • apartments
  • energy consumption
  • water consumption
  • measurement
  • accounting
  • heating

Cite this

Aho, T., Rantamäki, J., & Sormunen, T. (1995). Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1644
Aho, Timo ; Rantamäki, Jouko ; Sormunen, Tapani. / Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 28 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1644).
@book{9743206b9cfa4b36b86668dc52b15b98,
title = "Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen",
abstract = "Per{\"a}kk{\"a}inen seuranta ja vertailu ei osoittanut huoneistokohtaisen laskutuksen ja mittauksen vaikutusta energian kulutukseen sellaiseen jaksoon verrattuna, jolloin laskutus oli pois p{\"a}{\"a}lt{\"a}. L{\"a}mmitysenergian kulutuksen lis{\"a}ys oli noin 1 {\%} ja l{\"a}mpim{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}veden energiankulutuksen lis{\"a}ys oli 6 {\%}. Energian ja veden kulutus oli pienempi seurantakohteissa. Veden kulutus oli vain 73 - 75 {\%} keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isist{\"a} veden kulutuksista. Energian kulutus oli samantyyppiseen vertailuryhm{\"a}{\"a}n ja samalla paikkakunnalla sijaitseviin taloihin verrattuna enint{\"a}{\"a}n 80 - 84 {\%}. Laajempaan valtakunnallisesti tilastoituun, mutta heterogeenisemp{\"a}{\"a}n otantaan verrattuna kulutus oli 65 - 85 {\%}. Laskutusjaksolla veden kulutus oli 6 {\%} alempi. Veden kulutus oli 135 - 144 l/hl{\"o}/d. Huonel{\"a}mp{\"o}tilat olivat l{\"a}hes 6 {\%} korkeammat laskutusjakson ulkopuolella verrattuna tilanteeseen laskutusjakson aikana. L{\"a}mpim{\"a}n veden osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli 26 - 27 {\%}.",
keywords = "residential buildings, apartments, energy consumption, water consumption, measurement, accounting, heating",
author = "Timo Aho and Jouko Rantam{\"a}ki and Tapani Sormunen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4759-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1644",
address = "Finland",

}

Aho, T, Rantamäki, J & Sormunen, T 1995, Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1644, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen. / Aho, Timo; Rantamäki, Jouko; Sormunen, Tapani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 28 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1644).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen

AU - Aho, Timo

AU - Rantamäki, Jouko

AU - Sormunen, Tapani

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Peräkkäinen seuranta ja vertailu ei osoittanut huoneistokohtaisen laskutuksen ja mittauksen vaikutusta energian kulutukseen sellaiseen jaksoon verrattuna, jolloin laskutus oli pois päältä. Lämmitysenergian kulutuksen lisäys oli noin 1 % ja lämpimän käyttöveden energiankulutuksen lisäys oli 6 %. Energian ja veden kulutus oli pienempi seurantakohteissa. Veden kulutus oli vain 73 - 75 % keskimääräisistä veden kulutuksista. Energian kulutus oli samantyyppiseen vertailuryhmään ja samalla paikkakunnalla sijaitseviin taloihin verrattuna enintään 80 - 84 %. Laajempaan valtakunnallisesti tilastoituun, mutta heterogeenisempään otantaan verrattuna kulutus oli 65 - 85 %. Laskutusjaksolla veden kulutus oli 6 % alempi. Veden kulutus oli 135 - 144 l/hlö/d. Huonelämpötilat olivat lähes 6 % korkeammat laskutusjakson ulkopuolella verrattuna tilanteeseen laskutusjakson aikana. Lämpimän veden osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli 26 - 27 %.

AB - Peräkkäinen seuranta ja vertailu ei osoittanut huoneistokohtaisen laskutuksen ja mittauksen vaikutusta energian kulutukseen sellaiseen jaksoon verrattuna, jolloin laskutus oli pois päältä. Lämmitysenergian kulutuksen lisäys oli noin 1 % ja lämpimän käyttöveden energiankulutuksen lisäys oli 6 %. Energian ja veden kulutus oli pienempi seurantakohteissa. Veden kulutus oli vain 73 - 75 % keskimääräisistä veden kulutuksista. Energian kulutus oli samantyyppiseen vertailuryhmään ja samalla paikkakunnalla sijaitseviin taloihin verrattuna enintään 80 - 84 %. Laajempaan valtakunnallisesti tilastoituun, mutta heterogeenisempään otantaan verrattuna kulutus oli 65 - 85 %. Laskutusjaksolla veden kulutus oli 6 % alempi. Veden kulutus oli 135 - 144 l/hlö/d. Huonelämpötilat olivat lähes 6 % korkeammat laskutusjakson ulkopuolella verrattuna tilanteeseen laskutusjakson aikana. Lämpimän veden osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli 26 - 27 %.

KW - residential buildings

KW - apartments

KW - energy consumption

KW - water consumption

KW - measurement

KW - accounting

KW - heating

M3 - Report

SN - 951-38-4759-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aho T, Rantamäki J, Sormunen T. Huoneistokohtaisen mittauksen ja laskutuksen vaikutus energian ja veden kulutukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 28 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1644).