Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus

Translated title of the contribution: Continuous moisture measurement of wood

Timo Järvinen, Jouko Malinen, Pekka Teppola, Ari Virtanen, Taneli Kalvas, Markku Tiitta

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Artikkelissa tarkastellaan puun jatkuvatoimisia kosteusmittausmenetelmiä ja uusia mahdollisuuksia. Puu tässä yhteydessä tarkoittaa sellu- ja metsähaketta sekä myös kokopuuta. Mittausmenetelmistä on käyty läpi lähi-infrapuna(nir)-, mikroaallot ja radiotaajuus- sekä radiometriset menetelmät. Lisäksi on tarkas-teltu uusia sähkökentän ominaisuuksien mittaukseen perustuvia uusia menetelmiä, kuten impedanssi-spektrimittaus. Mahdollisena ”kokopuumenetelmänä” on tarkasteltu aktivointianalyysin käyttöä myös kosteuden määrityksessä. Hakkeen kosteuden mittauksen osalta on todettu, että infrapunamittaus on hy-vin kilpailukyinen, jos prosessista löytyy paikka, jossa kosteus on mahdollisimman homogeenisesti ja-kautunut hakepalassa ja -massassa sekä nir-mittauksen tunkeutuvuutta ja algoritmeja kehitetään yleis-käyttöisemmiksi. Tämä voidaan paremmin toteuttaa yhdistelmäratkaisujen kautta, jolloin saadaan tar-kempi mittaustulos ja laajempi käytettävyys eri oloissa. Menetelmä voi perustua pintamittaustyyppisen mittauksen (esim. ir, impedanssi) korjaamiseen läpäisevillä mittausmenetelmillä. Tällöin nir -mittaus to-teutetaan useammilla aallonpituuksilla ja selkeällä, yksinkertaisella algoritmilla sekä fokusoitu gam-masäteily pienienergisellä pitkäikäisellä radioisotoopilla, jonka lineaarinen vaimennus mitataan. Lisäksi tarvitaan hakepatjan pintamittaus. Tuloksena yhdistelmämittauksesta saadaan kosteuden lisäksi hakkeen tiheys. Vastaava yhdistäminen on mahdollista myös impedanssimittauksen ja muidenkin sähköisten mit-tausten kanssa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)28 - 33
Number of pages6
JournalPaperi ja puu
Volume90
Issue number3
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Fingerprint

Spectinomycin
Tars
Tar
tar
Wood
Moisture
moisture

Keywords

  • wood
  • timber
  • moisture
  • moisture measurement
  • moisture meters

Cite this

Järvinen, T., Malinen, J., Teppola, P., Virtanen, A., Kalvas, T., & Tiitta, M. (2008). Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus. Paperi ja puu, 90(3), 28 - 33.
Järvinen, Timo ; Malinen, Jouko ; Teppola, Pekka ; Virtanen, Ari ; Kalvas, Taneli ; Tiitta, Markku. / Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus. In: Paperi ja puu. 2008 ; Vol. 90, No. 3. pp. 28 - 33.
@article{8c25a7d1178c4de389e3df5b679d1985,
title = "Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus",
abstract = "Artikkelissa tarkastellaan puun jatkuvatoimisia kosteusmittausmenetelmi{\"a} ja uusia mahdollisuuksia. Puu t{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} tarkoittaa sellu- ja mets{\"a}haketta sek{\"a} my{\"o}s kokopuuta. Mittausmenetelmist{\"a} on k{\"a}yty l{\"a}pi l{\"a}hi-infrapuna(nir)-, mikroaallot ja radiotaajuus- sek{\"a} radiometriset menetelm{\"a}t. Lis{\"a}ksi on tarkas-teltu uusia s{\"a}hk{\"o}kent{\"a}n ominaisuuksien mittaukseen perustuvia uusia menetelmi{\"a}, kuten impedanssi-spektrimittaus. Mahdollisena ”kokopuumenetelm{\"a}n{\"a}” on tarkasteltu aktivointianalyysin k{\"a}ytt{\"o}{\"a} my{\"o}s kosteuden m{\"a}{\"a}rityksess{\"a}. Hakkeen kosteuden mittauksen osalta on todettu, ett{\"a} infrapunamittaus on hy-vin kilpailukyinen, jos prosessista l{\"o}ytyy paikka, jossa kosteus on mahdollisimman homogeenisesti ja-kautunut hakepalassa ja -massassa sek{\"a} nir-mittauksen tunkeutuvuutta ja algoritmeja kehitet{\"a}{\"a}n yleis-k{\"a}ytt{\"o}isemmiksi. T{\"a}m{\"a} voidaan paremmin toteuttaa yhdistelm{\"a}ratkaisujen kautta, jolloin saadaan tar-kempi mittaustulos ja laajempi k{\"a}ytett{\"a}vyys eri oloissa. Menetelm{\"a} voi perustua pintamittaustyyppisen mittauksen (esim. ir, impedanssi) korjaamiseen l{\"a}p{\"a}isevill{\"a} mittausmenetelmill{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in nir -mittaus to-teutetaan useammilla aallonpituuksilla ja selke{\"a}ll{\"a}, yksinkertaisella algoritmilla sek{\"a} fokusoitu gam-mas{\"a}teily pienienergisell{\"a} pitk{\"a}ik{\"a}isell{\"a} radioisotoopilla, jonka lineaarinen vaimennus mitataan. Lis{\"a}ksi tarvitaan hakepatjan pintamittaus. Tuloksena yhdistelm{\"a}mittauksesta saadaan kosteuden lis{\"a}ksi hakkeen tiheys. Vastaava yhdist{\"a}minen on mahdollista my{\"o}s impedanssimittauksen ja muidenkin s{\"a}hk{\"o}isten mit-tausten kanssa.",
keywords = "wood, timber, moisture, moisture measurement, moisture meters",
author = "Timo J{\"a}rvinen and Jouko Malinen and Pekka Teppola and Ari Virtanen and Taneli Kalvas and Markku Tiitta",
year = "2008",
language = "Finnish",
volume = "90",
pages = "28 -- 33",
journal = "Paperi ja puu",
issn = "0031-1243",
number = "3",

}

Järvinen, T, Malinen, J, Teppola, P, Virtanen, A, Kalvas, T & Tiitta, M 2008, 'Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus', Paperi ja puu, vol. 90, no. 3, pp. 28 - 33.

Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus. / Järvinen, Timo; Malinen, Jouko; Teppola, Pekka; Virtanen, Ari; Kalvas, Taneli; Tiitta, Markku.

In: Paperi ja puu, Vol. 90, No. 3, 2008, p. 28 - 33.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus

AU - Järvinen, Timo

AU - Malinen, Jouko

AU - Teppola, Pekka

AU - Virtanen, Ari

AU - Kalvas, Taneli

AU - Tiitta, Markku

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Artikkelissa tarkastellaan puun jatkuvatoimisia kosteusmittausmenetelmiä ja uusia mahdollisuuksia. Puu tässä yhteydessä tarkoittaa sellu- ja metsähaketta sekä myös kokopuuta. Mittausmenetelmistä on käyty läpi lähi-infrapuna(nir)-, mikroaallot ja radiotaajuus- sekä radiometriset menetelmät. Lisäksi on tarkas-teltu uusia sähkökentän ominaisuuksien mittaukseen perustuvia uusia menetelmiä, kuten impedanssi-spektrimittaus. Mahdollisena ”kokopuumenetelmänä” on tarkasteltu aktivointianalyysin käyttöä myös kosteuden määrityksessä. Hakkeen kosteuden mittauksen osalta on todettu, että infrapunamittaus on hy-vin kilpailukyinen, jos prosessista löytyy paikka, jossa kosteus on mahdollisimman homogeenisesti ja-kautunut hakepalassa ja -massassa sekä nir-mittauksen tunkeutuvuutta ja algoritmeja kehitetään yleis-käyttöisemmiksi. Tämä voidaan paremmin toteuttaa yhdistelmäratkaisujen kautta, jolloin saadaan tar-kempi mittaustulos ja laajempi käytettävyys eri oloissa. Menetelmä voi perustua pintamittaustyyppisen mittauksen (esim. ir, impedanssi) korjaamiseen läpäisevillä mittausmenetelmillä. Tällöin nir -mittaus to-teutetaan useammilla aallonpituuksilla ja selkeällä, yksinkertaisella algoritmilla sekä fokusoitu gam-masäteily pienienergisellä pitkäikäisellä radioisotoopilla, jonka lineaarinen vaimennus mitataan. Lisäksi tarvitaan hakepatjan pintamittaus. Tuloksena yhdistelmämittauksesta saadaan kosteuden lisäksi hakkeen tiheys. Vastaava yhdistäminen on mahdollista myös impedanssimittauksen ja muidenkin sähköisten mit-tausten kanssa.

AB - Artikkelissa tarkastellaan puun jatkuvatoimisia kosteusmittausmenetelmiä ja uusia mahdollisuuksia. Puu tässä yhteydessä tarkoittaa sellu- ja metsähaketta sekä myös kokopuuta. Mittausmenetelmistä on käyty läpi lähi-infrapuna(nir)-, mikroaallot ja radiotaajuus- sekä radiometriset menetelmät. Lisäksi on tarkas-teltu uusia sähkökentän ominaisuuksien mittaukseen perustuvia uusia menetelmiä, kuten impedanssi-spektrimittaus. Mahdollisena ”kokopuumenetelmänä” on tarkasteltu aktivointianalyysin käyttöä myös kosteuden määrityksessä. Hakkeen kosteuden mittauksen osalta on todettu, että infrapunamittaus on hy-vin kilpailukyinen, jos prosessista löytyy paikka, jossa kosteus on mahdollisimman homogeenisesti ja-kautunut hakepalassa ja -massassa sekä nir-mittauksen tunkeutuvuutta ja algoritmeja kehitetään yleis-käyttöisemmiksi. Tämä voidaan paremmin toteuttaa yhdistelmäratkaisujen kautta, jolloin saadaan tar-kempi mittaustulos ja laajempi käytettävyys eri oloissa. Menetelmä voi perustua pintamittaustyyppisen mittauksen (esim. ir, impedanssi) korjaamiseen läpäisevillä mittausmenetelmillä. Tällöin nir -mittaus to-teutetaan useammilla aallonpituuksilla ja selkeällä, yksinkertaisella algoritmilla sekä fokusoitu gam-masäteily pienienergisellä pitkäikäisellä radioisotoopilla, jonka lineaarinen vaimennus mitataan. Lisäksi tarvitaan hakepatjan pintamittaus. Tuloksena yhdistelmämittauksesta saadaan kosteuden lisäksi hakkeen tiheys. Vastaava yhdistäminen on mahdollista myös impedanssimittauksen ja muidenkin sähköisten mit-tausten kanssa.

KW - wood

KW - timber

KW - moisture

KW - moisture measurement

KW - moisture meters

M3 - Article

VL - 90

SP - 28

EP - 33

JO - Paperi ja puu

JF - Paperi ja puu

SN - 0031-1243

IS - 3

ER -

Järvinen T, Malinen J, Teppola P, Virtanen A, Kalvas T, Tiitta M. Puun kosteuden jatkuvatoiminen mittaus. Paperi ja puu. 2008;90(3):28 - 33.