Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa

Translated title of the contribution: Continuous monitoring methods for assessment of structural integrity in nuclear power plants

Matti Sarkimo

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Raportti on kirjallisuudesta kerättyihin tietoihin perustuva selvitys jatkuvaluonteiseen monitorointiin käytettävistä menetelmistä silmällä pitäen etupäässä ydinvoimalaitosympäristöä. Mukaan on lisäksi otettu joitakin tekniikoita, joiden käyttö rakenteiden eheyden jatkuvaan monitorointiin on mahdollista, vaikka käytännön sovelluksia ei ainakaan laajemmin ole toteutettu. Tarkastelu on tehty lähinnä rikkomattomien testaustekniikoiden (NDT) näkökulmasta, mutta eräät menetelmät voitaneen toisaalta katsoa kuuluviksi perinteisen kunnonvalvonnan alueeseen. Sen sijaan vesikemian monitorointiin liittyvää laajaa kokonaisuutta ei ole sisällytetty tähän raporttiin. Akustiseen emissioon perustuville sovelluksille on annettu huomattavan suuri osuus, koska niiden on katsottu sopivan hyvin jatkuvan monitoroinnin periaatteella sovellettaviksi. Akustiseen emissioon perustuvat irto-osien ja vuotojen valvontajärjestelmät ovat kehittyneet myös sovelluksiksi, joita on otettu käyttöön eri ydinvoimalaitoksilla. Raportissa käsitellään lisäksi NDT-alueella laajasti käytettävien ultraäänitekniikan ja sähkömagneettisten menetelmien soveltamista särönkasvun reaaliaikaiseen seurantaan. Värähtelymittausten käyttöä tarkastellaan lähinnä pyörivien koneiden ja ydinvoimaloiden erikoisovellusten kannalta. Lisäksi tarkastellaan kuormitusten ja väsymisen monitorointimahdollisuuksia sekä sivutaan lyhyesti materiaaliominaisuuksien mittausta jatkuvan monitoroinnin näkökulmasta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages41
ISBN (Print)951-38-5182-6
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1882
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

nuclear power
power plants
monitoring
methodology

Keywords

  • nuclear power plants
  • automatic monitoring
  • nondestructive testing
  • condition monitoring
  • cracking (fracturing)
  • acoustic emission
  • ultrasonic tests

Cite this

Sarkimo, M. (1998). Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1882
Sarkimo, Matti. / Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 41 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1882).
@book{f85b1a809c714b80919b60965353012d,
title = "Jatkuvan monitoroinnin menetelm{\"a}t rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa",
abstract = "Raportti on kirjallisuudesta ker{\"a}ttyihin tietoihin perustuva selvitys jatkuvaluonteiseen monitorointiin k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} menetelmist{\"a} silm{\"a}ll{\"a} pit{\"a}en etup{\"a}{\"a}ss{\"a} ydinvoimalaitosymp{\"a}rist{\"o}{\"a}. Mukaan on lis{\"a}ksi otettu joitakin tekniikoita, joiden k{\"a}ytt{\"o} rakenteiden eheyden jatkuvaan monitorointiin on mahdollista, vaikka k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n sovelluksia ei ainakaan laajemmin ole toteutettu. Tarkastelu on tehty l{\"a}hinn{\"a} rikkomattomien testaustekniikoiden (NDT) n{\"a}k{\"o}kulmasta, mutta er{\"a}{\"a}t menetelm{\"a}t voitaneen toisaalta katsoa kuuluviksi perinteisen kunnonvalvonnan alueeseen. Sen sijaan vesikemian monitorointiin liittyv{\"a}{\"a} laajaa kokonaisuutta ei ole sis{\"a}llytetty t{\"a}h{\"a}n raporttiin. Akustiseen emissioon perustuville sovelluksille on annettu huomattavan suuri osuus, koska niiden on katsottu sopivan hyvin jatkuvan monitoroinnin periaatteella sovellettaviksi. Akustiseen emissioon perustuvat irto-osien ja vuotojen valvontaj{\"a}rjestelm{\"a}t ovat kehittyneet my{\"o}s sovelluksiksi, joita on otettu k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n eri ydinvoimalaitoksilla. Raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lis{\"a}ksi NDT-alueella laajasti k{\"a}ytett{\"a}vien ultra{\"a}{\"a}nitekniikan ja s{\"a}hk{\"o}magneettisten menetelmien soveltamista s{\"a}r{\"o}nkasvun reaaliaikaiseen seurantaan. V{\"a}r{\"a}htelymittausten k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tarkastellaan l{\"a}hinn{\"a} py{\"o}rivien koneiden ja ydinvoimaloiden erikoisovellusten kannalta. Lis{\"a}ksi tarkastellaan kuormitusten ja v{\"a}symisen monitorointimahdollisuuksia sek{\"a} sivutaan lyhyesti materiaaliominaisuuksien mittausta jatkuvan monitoroinnin n{\"a}k{\"o}kulmasta.",
keywords = "nuclear power plants, automatic monitoring, nondestructive testing, condition monitoring, cracking (fracturing), acoustic emission, ultrasonic tests",
author = "Matti Sarkimo",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5182-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1882",
address = "Finland",

}

Sarkimo, M 1998, Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1882, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa. / Sarkimo, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 41 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1882).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa

AU - Sarkimo, Matti

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Raportti on kirjallisuudesta kerättyihin tietoihin perustuva selvitys jatkuvaluonteiseen monitorointiin käytettävistä menetelmistä silmällä pitäen etupäässä ydinvoimalaitosympäristöä. Mukaan on lisäksi otettu joitakin tekniikoita, joiden käyttö rakenteiden eheyden jatkuvaan monitorointiin on mahdollista, vaikka käytännön sovelluksia ei ainakaan laajemmin ole toteutettu. Tarkastelu on tehty lähinnä rikkomattomien testaustekniikoiden (NDT) näkökulmasta, mutta eräät menetelmät voitaneen toisaalta katsoa kuuluviksi perinteisen kunnonvalvonnan alueeseen. Sen sijaan vesikemian monitorointiin liittyvää laajaa kokonaisuutta ei ole sisällytetty tähän raporttiin. Akustiseen emissioon perustuville sovelluksille on annettu huomattavan suuri osuus, koska niiden on katsottu sopivan hyvin jatkuvan monitoroinnin periaatteella sovellettaviksi. Akustiseen emissioon perustuvat irto-osien ja vuotojen valvontajärjestelmät ovat kehittyneet myös sovelluksiksi, joita on otettu käyttöön eri ydinvoimalaitoksilla. Raportissa käsitellään lisäksi NDT-alueella laajasti käytettävien ultraäänitekniikan ja sähkömagneettisten menetelmien soveltamista särönkasvun reaaliaikaiseen seurantaan. Värähtelymittausten käyttöä tarkastellaan lähinnä pyörivien koneiden ja ydinvoimaloiden erikoisovellusten kannalta. Lisäksi tarkastellaan kuormitusten ja väsymisen monitorointimahdollisuuksia sekä sivutaan lyhyesti materiaaliominaisuuksien mittausta jatkuvan monitoroinnin näkökulmasta.

AB - Raportti on kirjallisuudesta kerättyihin tietoihin perustuva selvitys jatkuvaluonteiseen monitorointiin käytettävistä menetelmistä silmällä pitäen etupäässä ydinvoimalaitosympäristöä. Mukaan on lisäksi otettu joitakin tekniikoita, joiden käyttö rakenteiden eheyden jatkuvaan monitorointiin on mahdollista, vaikka käytännön sovelluksia ei ainakaan laajemmin ole toteutettu. Tarkastelu on tehty lähinnä rikkomattomien testaustekniikoiden (NDT) näkökulmasta, mutta eräät menetelmät voitaneen toisaalta katsoa kuuluviksi perinteisen kunnonvalvonnan alueeseen. Sen sijaan vesikemian monitorointiin liittyvää laajaa kokonaisuutta ei ole sisällytetty tähän raporttiin. Akustiseen emissioon perustuville sovelluksille on annettu huomattavan suuri osuus, koska niiden on katsottu sopivan hyvin jatkuvan monitoroinnin periaatteella sovellettaviksi. Akustiseen emissioon perustuvat irto-osien ja vuotojen valvontajärjestelmät ovat kehittyneet myös sovelluksiksi, joita on otettu käyttöön eri ydinvoimalaitoksilla. Raportissa käsitellään lisäksi NDT-alueella laajasti käytettävien ultraäänitekniikan ja sähkömagneettisten menetelmien soveltamista särönkasvun reaaliaikaiseen seurantaan. Värähtelymittausten käyttöä tarkastellaan lähinnä pyörivien koneiden ja ydinvoimaloiden erikoisovellusten kannalta. Lisäksi tarkastellaan kuormitusten ja väsymisen monitorointimahdollisuuksia sekä sivutaan lyhyesti materiaaliominaisuuksien mittausta jatkuvan monitoroinnin näkökulmasta.

KW - nuclear power plants

KW - automatic monitoring

KW - nondestructive testing

KW - condition monitoring

KW - cracking (fracturing)

KW - acoustic emission

KW - ultrasonic tests

M3 - Report

SN - 951-38-5182-6

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sarkimo M. Jatkuvan monitoroinnin menetelmät rakenteiden eheyden varmistamiseen ydinvoimaloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 41 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1882).