Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella

Translated title of the contribution: Corrosion protection of steel structures by arc sprayed coatings

Petri Jokinen, Reima Lahtinen, Eila Lehmus

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Teollisuudessa, kuljetusvälineissä ja maanteillä on runsaasti erilaisia teräsrakenteita, jotka on perinteisesti suojattu korroosiolta erilaisilla korroosionestomaaleilla. Käytettäessä kuumasinkitystä saadaan aikaan merkittävästi parempi korroosiosuoja, mutta ongelmaksi tulevat suurikokoiset rakenteet, joita ei kokonsa tai vääntelyvaaran vuoksi voida kuumasinkitä. Sinkin liekkiruiskutus on ollut hyvä vaihtoehto näille edellisille, mutta sen heikkoutena on pidetty sen suurempia kustannuksia maalaukseen verrattuna. Kaariruiskutus on metallin ruiskutusmenetelmänä käyttökustannuksiltaan edullisempi kuin liekkiruiskutus, ja lisäksi siinä lisäaineen tuottonopeus on suurempi. Kaariruiskutuksessa lämmöntuonti työkappaleeseen on vähäistä, mikä mahdollistaa kevyiden suurikokoisten rakenteiden sinkityksen ilman vääntelyitä. Julkaisussa käsitellään kaariruiskutuksen toimintaa, sen vaatimia esikäsittelymenetelmiä sekä pinnoitteiden tiivistys- ja maalauskäsittelyjä kenttäolosuhteissa. Julkaisussa käsitellään myös sinkin ruiskutukseen liittyviä työsuojelu- ja ympäristönsuojelukysymyksiä sekä esitetään taloudellinen vertailu erilaisten suurten teräsrakenteiden pinnoitusmenetelmien välillä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages66
  ISBN (Print)951-38-5607-0
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1997
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  corrosion
  steel
  coatings

  Keywords

  • steel structures
  • corrosion protection
  • arc sprayed coatings
  • zinc coatings
  • atmospheric corrosion
  • guidelines
  • instructions
  • economic analysis
  • costs
  • recommendations

  Cite this

  Jokinen, P., Lahtinen, R., & Lehmus, E. (1999). Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1997
  Jokinen, Petri ; Lahtinen, Reima ; Lehmus, Eila. / Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 66 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1997).
  @book{10ba0feb6c334e809a04eeb802089f8f,
  title = "Ter{\"a}srakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella",
  abstract = "Teollisuudessa, kuljetusv{\"a}lineiss{\"a} ja maanteill{\"a} on runsaasti erilaisia ter{\"a}srakenteita, jotka on perinteisesti suojattu korroosiolta erilaisilla korroosionestomaaleilla. K{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} kuumasinkityst{\"a} saadaan aikaan merkitt{\"a}v{\"a}sti parempi korroosiosuoja, mutta ongelmaksi tulevat suurikokoiset rakenteet, joita ei kokonsa tai v{\"a}{\"a}ntelyvaaran vuoksi voida kuumasinkit{\"a}. Sinkin liekkiruiskutus on ollut hyv{\"a} vaihtoehto n{\"a}ille edellisille, mutta sen heikkoutena on pidetty sen suurempia kustannuksia maalaukseen verrattuna. Kaariruiskutus on metallin ruiskutusmenetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kustannuksiltaan edullisempi kuin liekkiruiskutus, ja lis{\"a}ksi siin{\"a} lis{\"a}aineen tuottonopeus on suurempi. Kaariruiskutuksessa l{\"a}mm{\"o}ntuonti ty{\"o}kappaleeseen on v{\"a}h{\"a}ist{\"a}, mik{\"a} mahdollistaa kevyiden suurikokoisten rakenteiden sinkityksen ilman v{\"a}{\"a}ntelyit{\"a}. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n kaariruiskutuksen toimintaa, sen vaatimia esik{\"a}sittelymenetelmi{\"a} sek{\"a} pinnoitteiden tiivistys- ja maalausk{\"a}sittelyj{\"a} kentt{\"a}olosuhteissa. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s sinkin ruiskutukseen liittyvi{\"a} ty{\"o}suojelu- ja ymp{\"a}rist{\"o}nsuojelukysymyksi{\"a} sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n taloudellinen vertailu erilaisten suurten ter{\"a}srakenteiden pinnoitusmenetelmien v{\"a}lill{\"a}.",
  keywords = "steel structures, corrosion protection, arc sprayed coatings, zinc coatings, atmospheric corrosion, guidelines, instructions, economic analysis, costs, recommendations",
  author = "Petri Jokinen and Reima Lahtinen and Eila Lehmus",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5607-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1997",
  address = "Finland",

  }

  Jokinen, P, Lahtinen, R & Lehmus, E 1999, Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1997, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella. / Jokinen, Petri; Lahtinen, Reima; Lehmus, Eila.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 66 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1997).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella

  AU - Jokinen, Petri

  AU - Lahtinen, Reima

  AU - Lehmus, Eila

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Teollisuudessa, kuljetusvälineissä ja maanteillä on runsaasti erilaisia teräsrakenteita, jotka on perinteisesti suojattu korroosiolta erilaisilla korroosionestomaaleilla. Käytettäessä kuumasinkitystä saadaan aikaan merkittävästi parempi korroosiosuoja, mutta ongelmaksi tulevat suurikokoiset rakenteet, joita ei kokonsa tai vääntelyvaaran vuoksi voida kuumasinkitä. Sinkin liekkiruiskutus on ollut hyvä vaihtoehto näille edellisille, mutta sen heikkoutena on pidetty sen suurempia kustannuksia maalaukseen verrattuna. Kaariruiskutus on metallin ruiskutusmenetelmänä käyttökustannuksiltaan edullisempi kuin liekkiruiskutus, ja lisäksi siinä lisäaineen tuottonopeus on suurempi. Kaariruiskutuksessa lämmöntuonti työkappaleeseen on vähäistä, mikä mahdollistaa kevyiden suurikokoisten rakenteiden sinkityksen ilman vääntelyitä. Julkaisussa käsitellään kaariruiskutuksen toimintaa, sen vaatimia esikäsittelymenetelmiä sekä pinnoitteiden tiivistys- ja maalauskäsittelyjä kenttäolosuhteissa. Julkaisussa käsitellään myös sinkin ruiskutukseen liittyviä työsuojelu- ja ympäristönsuojelukysymyksiä sekä esitetään taloudellinen vertailu erilaisten suurten teräsrakenteiden pinnoitusmenetelmien välillä.

  AB - Teollisuudessa, kuljetusvälineissä ja maanteillä on runsaasti erilaisia teräsrakenteita, jotka on perinteisesti suojattu korroosiolta erilaisilla korroosionestomaaleilla. Käytettäessä kuumasinkitystä saadaan aikaan merkittävästi parempi korroosiosuoja, mutta ongelmaksi tulevat suurikokoiset rakenteet, joita ei kokonsa tai vääntelyvaaran vuoksi voida kuumasinkitä. Sinkin liekkiruiskutus on ollut hyvä vaihtoehto näille edellisille, mutta sen heikkoutena on pidetty sen suurempia kustannuksia maalaukseen verrattuna. Kaariruiskutus on metallin ruiskutusmenetelmänä käyttökustannuksiltaan edullisempi kuin liekkiruiskutus, ja lisäksi siinä lisäaineen tuottonopeus on suurempi. Kaariruiskutuksessa lämmöntuonti työkappaleeseen on vähäistä, mikä mahdollistaa kevyiden suurikokoisten rakenteiden sinkityksen ilman vääntelyitä. Julkaisussa käsitellään kaariruiskutuksen toimintaa, sen vaatimia esikäsittelymenetelmiä sekä pinnoitteiden tiivistys- ja maalauskäsittelyjä kenttäolosuhteissa. Julkaisussa käsitellään myös sinkin ruiskutukseen liittyviä työsuojelu- ja ympäristönsuojelukysymyksiä sekä esitetään taloudellinen vertailu erilaisten suurten teräsrakenteiden pinnoitusmenetelmien välillä.

  KW - steel structures

  KW - corrosion protection

  KW - arc sprayed coatings

  KW - zinc coatings

  KW - atmospheric corrosion

  KW - guidelines

  KW - instructions

  KW - economic analysis

  KW - costs

  KW - recommendations

  M3 - Report

  SN - 951-38-5607-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Jokinen P, Lahtinen R, Lehmus E. Teräsrakenteiden suojaus kaariruiskutetulla sinkkipinnoitteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 66 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1997).