Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2

Translated title of the contribution: Cost-effective reliability design and assessment of software. Part 2

Hannu Harju, Mika Koskela

Research output: Book/ReportReport

2 Citations (Scopus)

Abstract

Ohjelmistojen käyttäminen kriittisiin sovelluksiin on jatkuvassa kasvussa. Päinvastoin kuin laitteistoviat, ohjelmistoviat ovat systemaattisia ja ne voivat piileksiä pitkiä aikoja ennen paljastumistaan. Tämä tiedote on toinen osa tutkimussarjassa, jossa käsitellään ohjelmiston luotettavuuden kustannustehokasta suunnittelua ja arviointia. Osan kaksi teemoina ovat uusien menetelmien vähäisen käytön syyt, automaattinen testaaminen luotettavuuden ilmaisijana, ohjelmiston virhemekanismit sekä ohjelmistomittojen käyttö ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna. Kaikki kehittyneet ohjelmistoprosessit ja -menetelmät lupaavat vähentää kustannuksia, vaivannäköä tai virheitä sekä parantaa laatua ja kasvattaa luotettavuutta. Huolimatta näistä toivottavista ominaisuuksista yritykset eivät ole omaksuneet nykyaikaisia menetelmiä käyttöönsä. Formaalit menetelmät, mittausprosessit, standardit ja ohjeet sekä jopa automaattiset testausmenetelmät eivät ole useimpien ohjelmistokehittäjien suosiossa. Testaaminen on taitolaji. Jos oletetaan, että pienellä joukolla testitapauksia on löydettävä useimmat ohjelmistovirheet, testitapausten valitseminen on tärkeässä asemassa. Automaattiseen testaamiseen asetetaan suuria odotuksia. Sen odotetaan kasvattavan testikattavuutta ja siten parantavan luotettavuuden osoittamista, mutta automaatiossa taidontarve on toinen verrattuna perinteiseen testaamiseen. Kattavuus on monitahoinen käsite. Puhutaan esimerkiksi testikattavuudesta ja koodikattavuudesta, jotka kummatkin sisältävät useita ominaisuuksia. Eroa kattavuuden ja kattavuusolettamuksien välillä ei kuitenkaan tehdä, koska virhemekanismin teoreettinen tuntemus ei ole hyvin kehittynyt. Virhemekanismi on kuitenkin kaiken testaamisen ja suunnittelun perustekijöitä etsittäessä virheitä ja suojauduttaessa niiltä. Ohjelmistomittoja on perinteisesti käytetty ohjelmistoprosessin ja -projektin hallinnallisiin toimintoihin. Mittojen käyttöä ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna on tutkittu runsaasti, mutta käytännön ohjelmistotyöhön sopivia menetelmiä on verrattain vähän, mikä johtuu mitattavissa olevien ohjelmiston ominaisuuksien epämääräisestä suhteesta luotettavuuteen. Mittaustieto on kuitenkin merkittävä informaation lähde varsinkin ohjelmiston varhaisissa elinkaaren vaiheissa tapahtuvien ohjelmiston riskiosien tunnistamisessa ja korjaavien toimenpiteiden kohdentamisessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages111
ISBN (Electronic)951-38-6136-8
ISBN (Print)951-38-6135-X
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2193
ISSN1235-0605

Keywords

  • software dependability assessment
  • software metrics
  • software reliability engineering
  • automated software testing
  • software measurement data

Cite this

Harju, H., & Koskela, M. (2003). Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2193
Harju, Hannu ; Koskela, Mika. / Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2003. 111 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2193).
@book{4bbe240e1d3243e8941e469f075cefdb,
title = "Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2",
abstract = "Ohjelmistojen k{\"a}ytt{\"a}minen kriittisiin sovelluksiin on jatkuvassa kasvussa. P{\"a}invastoin kuin laitteistoviat, ohjelmistoviat ovat systemaattisia ja ne voivat piileksi{\"a} pitki{\"a} aikoja ennen paljastumistaan. T{\"a}m{\"a} tiedote on toinen osa tutkimussarjassa, jossa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ohjelmiston luotettavuuden kustannustehokasta suunnittelua ja arviointia. Osan kaksi teemoina ovat uusien menetelmien v{\"a}h{\"a}isen k{\"a}yt{\"o}n syyt, automaattinen testaaminen luotettavuuden ilmaisijana, ohjelmiston virhemekanismit sek{\"a} ohjelmistomittojen k{\"a}ytt{\"o} ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna. Kaikki kehittyneet ohjelmistoprosessit ja -menetelm{\"a}t lupaavat v{\"a}hent{\"a}{\"a} kustannuksia, vaivann{\"a}k{\"o}{\"a} tai virheit{\"a} sek{\"a} parantaa laatua ja kasvattaa luotettavuutta. Huolimatta n{\"a}ist{\"a} toivottavista ominaisuuksista yritykset eiv{\"a}t ole omaksuneet nykyaikaisia menetelmi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}{\"o}ns{\"a}. Formaalit menetelm{\"a}t, mittausprosessit, standardit ja ohjeet sek{\"a} jopa automaattiset testausmenetelm{\"a}t eiv{\"a}t ole useimpien ohjelmistokehitt{\"a}jien suosiossa. Testaaminen on taitolaji. Jos oletetaan, ett{\"a} pienell{\"a} joukolla testitapauksia on l{\"o}ydett{\"a}v{\"a} useimmat ohjelmistovirheet, testitapausten valitseminen on t{\"a}rke{\"a}ss{\"a} asemassa. Automaattiseen testaamiseen asetetaan suuria odotuksia. Sen odotetaan kasvattavan testikattavuutta ja siten parantavan luotettavuuden osoittamista, mutta automaatiossa taidontarve on toinen verrattuna perinteiseen testaamiseen. Kattavuus on monitahoinen k{\"a}site. Puhutaan esimerkiksi testikattavuudesta ja koodikattavuudesta, jotka kummatkin sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t useita ominaisuuksia. Eroa kattavuuden ja kattavuusolettamuksien v{\"a}lill{\"a} ei kuitenkaan tehd{\"a}, koska virhemekanismin teoreettinen tuntemus ei ole hyvin kehittynyt. Virhemekanismi on kuitenkin kaiken testaamisen ja suunnittelun perustekij{\"o}it{\"a} etsitt{\"a}ess{\"a} virheit{\"a} ja suojauduttaessa niilt{\"a}. Ohjelmistomittoja on perinteisesti k{\"a}ytetty ohjelmistoprosessin ja -projektin hallinnallisiin toimintoihin. Mittojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna on tutkittu runsaasti, mutta k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ohjelmistoty{\"o}h{\"o}n sopivia menetelmi{\"a} on verrattain v{\"a}h{\"a}n, mik{\"a} johtuu mitattavissa olevien ohjelmiston ominaisuuksien ep{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}isest{\"a} suhteesta luotettavuuteen. Mittaustieto on kuitenkin merkitt{\"a}v{\"a} informaation l{\"a}hde varsinkin ohjelmiston varhaisissa elinkaaren vaiheissa tapahtuvien ohjelmiston riskiosien tunnistamisessa ja korjaavien toimenpiteiden kohdentamisessa.",
keywords = "software dependability assessment, software metrics, software reliability engineering, automated software testing, software measurement data",
author = "Hannu Harju and Mika Koskela",
note = "Project code: G2SU00241",
year = "2003",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6135-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2193",
address = "Finland",

}

Harju, H & Koskela, M 2003, Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2193, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2. / Harju, Hannu; Koskela, Mika.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2003. 111 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2193).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2

AU - Harju, Hannu

AU - Koskela, Mika

N1 - Project code: G2SU00241

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Ohjelmistojen käyttäminen kriittisiin sovelluksiin on jatkuvassa kasvussa. Päinvastoin kuin laitteistoviat, ohjelmistoviat ovat systemaattisia ja ne voivat piileksiä pitkiä aikoja ennen paljastumistaan. Tämä tiedote on toinen osa tutkimussarjassa, jossa käsitellään ohjelmiston luotettavuuden kustannustehokasta suunnittelua ja arviointia. Osan kaksi teemoina ovat uusien menetelmien vähäisen käytön syyt, automaattinen testaaminen luotettavuuden ilmaisijana, ohjelmiston virhemekanismit sekä ohjelmistomittojen käyttö ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna. Kaikki kehittyneet ohjelmistoprosessit ja -menetelmät lupaavat vähentää kustannuksia, vaivannäköä tai virheitä sekä parantaa laatua ja kasvattaa luotettavuutta. Huolimatta näistä toivottavista ominaisuuksista yritykset eivät ole omaksuneet nykyaikaisia menetelmiä käyttöönsä. Formaalit menetelmät, mittausprosessit, standardit ja ohjeet sekä jopa automaattiset testausmenetelmät eivät ole useimpien ohjelmistokehittäjien suosiossa. Testaaminen on taitolaji. Jos oletetaan, että pienellä joukolla testitapauksia on löydettävä useimmat ohjelmistovirheet, testitapausten valitseminen on tärkeässä asemassa. Automaattiseen testaamiseen asetetaan suuria odotuksia. Sen odotetaan kasvattavan testikattavuutta ja siten parantavan luotettavuuden osoittamista, mutta automaatiossa taidontarve on toinen verrattuna perinteiseen testaamiseen. Kattavuus on monitahoinen käsite. Puhutaan esimerkiksi testikattavuudesta ja koodikattavuudesta, jotka kummatkin sisältävät useita ominaisuuksia. Eroa kattavuuden ja kattavuusolettamuksien välillä ei kuitenkaan tehdä, koska virhemekanismin teoreettinen tuntemus ei ole hyvin kehittynyt. Virhemekanismi on kuitenkin kaiken testaamisen ja suunnittelun perustekijöitä etsittäessä virheitä ja suojauduttaessa niiltä. Ohjelmistomittoja on perinteisesti käytetty ohjelmistoprosessin ja -projektin hallinnallisiin toimintoihin. Mittojen käyttöä ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna on tutkittu runsaasti, mutta käytännön ohjelmistotyöhön sopivia menetelmiä on verrattain vähän, mikä johtuu mitattavissa olevien ohjelmiston ominaisuuksien epämääräisestä suhteesta luotettavuuteen. Mittaustieto on kuitenkin merkittävä informaation lähde varsinkin ohjelmiston varhaisissa elinkaaren vaiheissa tapahtuvien ohjelmiston riskiosien tunnistamisessa ja korjaavien toimenpiteiden kohdentamisessa.

AB - Ohjelmistojen käyttäminen kriittisiin sovelluksiin on jatkuvassa kasvussa. Päinvastoin kuin laitteistoviat, ohjelmistoviat ovat systemaattisia ja ne voivat piileksiä pitkiä aikoja ennen paljastumistaan. Tämä tiedote on toinen osa tutkimussarjassa, jossa käsitellään ohjelmiston luotettavuuden kustannustehokasta suunnittelua ja arviointia. Osan kaksi teemoina ovat uusien menetelmien vähäisen käytön syyt, automaattinen testaaminen luotettavuuden ilmaisijana, ohjelmiston virhemekanismit sekä ohjelmistomittojen käyttö ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna. Kaikki kehittyneet ohjelmistoprosessit ja -menetelmät lupaavat vähentää kustannuksia, vaivannäköä tai virheitä sekä parantaa laatua ja kasvattaa luotettavuutta. Huolimatta näistä toivottavista ominaisuuksista yritykset eivät ole omaksuneet nykyaikaisia menetelmiä käyttöönsä. Formaalit menetelmät, mittausprosessit, standardit ja ohjeet sekä jopa automaattiset testausmenetelmät eivät ole useimpien ohjelmistokehittäjien suosiossa. Testaaminen on taitolaji. Jos oletetaan, että pienellä joukolla testitapauksia on löydettävä useimmat ohjelmistovirheet, testitapausten valitseminen on tärkeässä asemassa. Automaattiseen testaamiseen asetetaan suuria odotuksia. Sen odotetaan kasvattavan testikattavuutta ja siten parantavan luotettavuuden osoittamista, mutta automaatiossa taidontarve on toinen verrattuna perinteiseen testaamiseen. Kattavuus on monitahoinen käsite. Puhutaan esimerkiksi testikattavuudesta ja koodikattavuudesta, jotka kummatkin sisältävät useita ominaisuuksia. Eroa kattavuuden ja kattavuusolettamuksien välillä ei kuitenkaan tehdä, koska virhemekanismin teoreettinen tuntemus ei ole hyvin kehittynyt. Virhemekanismi on kuitenkin kaiken testaamisen ja suunnittelun perustekijöitä etsittäessä virheitä ja suojauduttaessa niiltä. Ohjelmistomittoja on perinteisesti käytetty ohjelmistoprosessin ja -projektin hallinnallisiin toimintoihin. Mittojen käyttöä ohjelmiston luotettavuuden arvioinnin apuna on tutkittu runsaasti, mutta käytännön ohjelmistotyöhön sopivia menetelmiä on verrattain vähän, mikä johtuu mitattavissa olevien ohjelmiston ominaisuuksien epämääräisestä suhteesta luotettavuuteen. Mittaustieto on kuitenkin merkittävä informaation lähde varsinkin ohjelmiston varhaisissa elinkaaren vaiheissa tapahtuvien ohjelmiston riskiosien tunnistamisessa ja korjaavien toimenpiteiden kohdentamisessa.

KW - software dependability assessment

KW - software metrics

KW - software reliability engineering

KW - automated software testing

KW - software measurement data

M3 - Report

SN - 951-38-6135-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Harju H, Koskela M. Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 2. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2003. 111 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2193).