Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet: Betonin homeenkesto

Translated title of the contribution: Critical conditions for the mould growth in concrete and in other materials contacted with concrete: Durability of concrete against mould growth

Hannu Viitanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennusten kosteus- ja homeongelmat sekä vauriot johtuvat materiaalien ja rakenteiden sietokyvyn ylittävästä kosteusrasituksesta. Betonin rakennusaikainen kosteus on usein korkea ja kuivauksen tehokkuus ja nopeus on eräs perusedellytys kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää betonin (K 30 ja NP 30) ja siihen liittyvien materiaalien (puupuru, valupaperi, askelääneneristeen, kuitulevy, kivivilla- ja EPS-eriste) homehtumisherkkyys sekä mikrobien ja homeen kasvuun vaikuttavat kriittiset kosteusolot ja vaikutusajat. Tutkimus rajautuu materiaaleihin sellaisenaan (vapaat pinnat) sekä sellaisiin yhdistelmiin, jossa muut materiaalit ovat betonikerrosten välissä (tiiviit pinnat). Ilmaan rajoittuvissa pinnoissa homekasvun rajakosteus on puhtaan betonin osalta yli RH 88-90 % ja orgaanista puupurua tai pölyä sisältävän materiaalin osalta yli RH 78-80 %. Tällöin pintaan kertynyt orgaaninen aines muodostaa homeen kasvun kannalta kriittisen rajapinnan. Betonin pinnan vanheneminen, pintakäsittely sekä pintaan ajan mittaan kertyvä aines vaikuttavat pinnan mikrobikasvuun. Tiiviitä materiaalikerroksia omaavan betonirakenteen (esim. lattia) mikrobikasvuun tarvittavat kriittiset kosteusolot ovat korkeammat kuin vapailla pinnoilla. Tiiviissä betonirakenteessa mikrobikasvulle herkin kohta on orgaanista materiaalia sisältävä ainekerros, jossa kriittinen huokosilman kosteustaso on yli 80-90 %. Tiiviissä kerroksessa mikrobikasvun raja-arvo on uuden puhtaan betonin osalta yli 97-98 %. Samoin puhtaiden EPS- ja mineraalivillaeristeiden homehtuminen on mahdollista, kun kosteus on pitkään yli 97-98 %. Altistusajan tulee olla hyvin pitkä (useita kuukausia). Haihtuvia orgaanisia aineita (VOC) ei hankkeessa ole tarkasteltu. Tulokset rajoittuvat uuteen materiaaliin eikä niitä voida sellaisenaan arvioida kosteusvaurioihin liitettynä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages26
ISBN (Electronic)951-38-6558-4
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number6

Fingerprint

durability
volatile organic compound
material

Keywords

  • molds
  • microbes
  • moisture
  • humidity
  • concrete
  • construction materials

Cite this

Viitanen, H. (2004). Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet: Betonin homeenkesto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 6
Viitanen, Hannu. / Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet : Betonin homeenkesto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 26 p. (VTT Working Papers; No. 6).
@book{ee2ea082783d4367b0f11e77877ea43a,
title = "Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet: Betonin homeenkesto",
abstract = "Rakennusten kosteus- ja homeongelmat sek{\"a} vauriot johtuvat materiaalien ja rakenteiden sietokyvyn ylitt{\"a}v{\"a}st{\"a} kosteusrasituksesta. Betonin rakennusaikainen kosteus on usein korkea ja kuivauksen tehokkuus ja nopeus on er{\"a}s perusedellytys kosteus- ja homeongelmien v{\"a}ltt{\"a}miseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a} betonin (K 30 ja NP 30) ja siihen liittyvien materiaalien (puupuru, valupaperi, askel{\"a}{\"a}neneristeen, kuitulevy, kivivilla- ja EPS-eriste) homehtumisherkkyys sek{\"a} mikrobien ja homeen kasvuun vaikuttavat kriittiset kosteusolot ja vaikutusajat. Tutkimus rajautuu materiaaleihin sellaisenaan (vapaat pinnat) sek{\"a} sellaisiin yhdistelmiin, jossa muut materiaalit ovat betonikerrosten v{\"a}liss{\"a} (tiiviit pinnat). Ilmaan rajoittuvissa pinnoissa homekasvun rajakosteus on puhtaan betonin osalta yli RH 88-90 {\%} ja orgaanista puupurua tai p{\"o}ly{\"a} sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}n materiaalin osalta yli RH 78-80 {\%}. T{\"a}ll{\"o}in pintaan kertynyt orgaaninen aines muodostaa homeen kasvun kannalta kriittisen rajapinnan. Betonin pinnan vanheneminen, pintak{\"a}sittely sek{\"a} pintaan ajan mittaan kertyv{\"a} aines vaikuttavat pinnan mikrobikasvuun. Tiiviit{\"a} materiaalikerroksia omaavan betonirakenteen (esim. lattia) mikrobikasvuun tarvittavat kriittiset kosteusolot ovat korkeammat kuin vapailla pinnoilla. Tiiviiss{\"a} betonirakenteessa mikrobikasvulle herkin kohta on orgaanista materiaalia sis{\"a}lt{\"a}v{\"a} ainekerros, jossa kriittinen huokosilman kosteustaso on yli 80-90 {\%}. Tiiviiss{\"a} kerroksessa mikrobikasvun raja-arvo on uuden puhtaan betonin osalta yli 97-98 {\%}. Samoin puhtaiden EPS- ja mineraalivillaeristeiden homehtuminen on mahdollista, kun kosteus on pitk{\"a}{\"a}n yli 97-98 {\%}. Altistusajan tulee olla hyvin pitk{\"a} (useita kuukausia). Haihtuvia orgaanisia aineita (VOC) ei hankkeessa ole tarkasteltu. Tulokset rajoittuvat uuteen materiaaliin eik{\"a} niit{\"a} voida sellaisenaan arvioida kosteusvaurioihin liitettyn{\"a}.",
keywords = "molds, microbes, moisture, humidity, concrete, construction materials",
author = "Hannu Viitanen",
note = "Project code: R2SU00320",
year = "2004",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "6",
address = "Finland",

}

Viitanen, H 2004, Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet: Betonin homeenkesto. VTT Working Papers, no. 6, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet : Betonin homeenkesto. / Viitanen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 26 p. (VTT Working Papers; No. 6).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet

T2 - Betonin homeenkesto

AU - Viitanen, Hannu

N1 - Project code: R2SU00320

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Rakennusten kosteus- ja homeongelmat sekä vauriot johtuvat materiaalien ja rakenteiden sietokyvyn ylittävästä kosteusrasituksesta. Betonin rakennusaikainen kosteus on usein korkea ja kuivauksen tehokkuus ja nopeus on eräs perusedellytys kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää betonin (K 30 ja NP 30) ja siihen liittyvien materiaalien (puupuru, valupaperi, askelääneneristeen, kuitulevy, kivivilla- ja EPS-eriste) homehtumisherkkyys sekä mikrobien ja homeen kasvuun vaikuttavat kriittiset kosteusolot ja vaikutusajat. Tutkimus rajautuu materiaaleihin sellaisenaan (vapaat pinnat) sekä sellaisiin yhdistelmiin, jossa muut materiaalit ovat betonikerrosten välissä (tiiviit pinnat). Ilmaan rajoittuvissa pinnoissa homekasvun rajakosteus on puhtaan betonin osalta yli RH 88-90 % ja orgaanista puupurua tai pölyä sisältävän materiaalin osalta yli RH 78-80 %. Tällöin pintaan kertynyt orgaaninen aines muodostaa homeen kasvun kannalta kriittisen rajapinnan. Betonin pinnan vanheneminen, pintakäsittely sekä pintaan ajan mittaan kertyvä aines vaikuttavat pinnan mikrobikasvuun. Tiiviitä materiaalikerroksia omaavan betonirakenteen (esim. lattia) mikrobikasvuun tarvittavat kriittiset kosteusolot ovat korkeammat kuin vapailla pinnoilla. Tiiviissä betonirakenteessa mikrobikasvulle herkin kohta on orgaanista materiaalia sisältävä ainekerros, jossa kriittinen huokosilman kosteustaso on yli 80-90 %. Tiiviissä kerroksessa mikrobikasvun raja-arvo on uuden puhtaan betonin osalta yli 97-98 %. Samoin puhtaiden EPS- ja mineraalivillaeristeiden homehtuminen on mahdollista, kun kosteus on pitkään yli 97-98 %. Altistusajan tulee olla hyvin pitkä (useita kuukausia). Haihtuvia orgaanisia aineita (VOC) ei hankkeessa ole tarkasteltu. Tulokset rajoittuvat uuteen materiaaliin eikä niitä voida sellaisenaan arvioida kosteusvaurioihin liitettynä.

AB - Rakennusten kosteus- ja homeongelmat sekä vauriot johtuvat materiaalien ja rakenteiden sietokyvyn ylittävästä kosteusrasituksesta. Betonin rakennusaikainen kosteus on usein korkea ja kuivauksen tehokkuus ja nopeus on eräs perusedellytys kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää betonin (K 30 ja NP 30) ja siihen liittyvien materiaalien (puupuru, valupaperi, askelääneneristeen, kuitulevy, kivivilla- ja EPS-eriste) homehtumisherkkyys sekä mikrobien ja homeen kasvuun vaikuttavat kriittiset kosteusolot ja vaikutusajat. Tutkimus rajautuu materiaaleihin sellaisenaan (vapaat pinnat) sekä sellaisiin yhdistelmiin, jossa muut materiaalit ovat betonikerrosten välissä (tiiviit pinnat). Ilmaan rajoittuvissa pinnoissa homekasvun rajakosteus on puhtaan betonin osalta yli RH 88-90 % ja orgaanista puupurua tai pölyä sisältävän materiaalin osalta yli RH 78-80 %. Tällöin pintaan kertynyt orgaaninen aines muodostaa homeen kasvun kannalta kriittisen rajapinnan. Betonin pinnan vanheneminen, pintakäsittely sekä pintaan ajan mittaan kertyvä aines vaikuttavat pinnan mikrobikasvuun. Tiiviitä materiaalikerroksia omaavan betonirakenteen (esim. lattia) mikrobikasvuun tarvittavat kriittiset kosteusolot ovat korkeammat kuin vapailla pinnoilla. Tiiviissä betonirakenteessa mikrobikasvulle herkin kohta on orgaanista materiaalia sisältävä ainekerros, jossa kriittinen huokosilman kosteustaso on yli 80-90 %. Tiiviissä kerroksessa mikrobikasvun raja-arvo on uuden puhtaan betonin osalta yli 97-98 %. Samoin puhtaiden EPS- ja mineraalivillaeristeiden homehtuminen on mahdollista, kun kosteus on pitkään yli 97-98 %. Altistusajan tulee olla hyvin pitkä (useita kuukausia). Haihtuvia orgaanisia aineita (VOC) ei hankkeessa ole tarkasteltu. Tulokset rajoittuvat uuteen materiaaliin eikä niitä voida sellaisenaan arvioida kosteusvaurioihin liitettynä.

KW - molds

KW - microbes

KW - moisture

KW - humidity

KW - concrete

KW - construction materials

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitanen H. Betonin ja siihen liittyvien materiaalien homehtumisen kriittiset olosuhteet: Betonin homeenkesto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 26 p. (VTT Working Papers; No. 6).