CyberFactory#1 – Tulevaisuuden tehtaiden mahdollisuudet ja uhat: Tutkimushankkeen loppuraportti

Translated title of the contribution: CyberFactory#1 - Addressing opportunities and threats for the Factory of the Future: Research project final report

Research output: Book/ReportReport

71 Downloads (Pure)

Abstract

Tämä raportti on pääosin Business Finlandin rahoittaman julkisen CyberFactory#1 -tutkimus- ja kehityshankkeen (ITEA3 17032, 2018-2022) loppuraportti. Hankkeen koordinaattorina toimi Airbus SAS Ranskasta ja hankkeessa oli mukana yhteensä 28 partneria seitsemästä maasta. VTT:n koordinoimaan Suomen konsortioon kuului turvallisia viestintä- ja liitettävyysratkaisuita kehittävä Bittium Oyj, älykkäitä ratkaisuja ruostumattomasta teräksestä mm. elintarviketeollisuudelle valmistava High Metal Oy, edistyneitä analytiikkaratkaisuja ja -palveluja mm. tekoälyn avulla tarjoava Houston Analytics Oy, kyberturvallisilla ratkaisuilla toteutettuihin kokonaisvaltaisiin IT-palveluihin keskittyvä Netox Oy sekä luotettavaan ja turvalliseen digitaaliseen kommunikointiin ratkaisuja rakentava Rugged Tooling Oy.

Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin ratkaisuja tulevaisuuden tehtaiden sekä näiden järjestelmien mallintamiseen ja simulointiin, laitteiden ja prosessien tehokkaampaan optimointiin tiedon avulla sekä kyberturvallisuuden ja kyber-sietokyvyn (resilienssi) parantamiseen. Käytetyt teknologiaratkaisut liittyivät muun muassa pilvipalveluihin, robotiikkaan ja tekoälyyn. Hankkeen keskeisimmät käyttötapaukset liittyivät lentokoneteollisuuteen, kuluttajaelektroniikkaan sekä tekstiili- ja elintarviketeollisuuteen. Hankkeessa tehtiin myös mm. robotiikkaan sekä tietoturvalliseen viestintään liittyvää arkkitehtuuri- ja prosessikehitystä. VTT keskittyi hankkeessa erityisesti kyberturvallisuuteen sekä mallintamiseen ja simulointiin liittyvään tutkimukseen ja sen vetovastuulla oli tulevaisuuden tehtaan dynaamiseen riskienhallintaan ja resilienssiin (kybersietoisuus) liittyvä työpaketti. Hankkeen tuloksena syntyi erilaisia menetelmiä tulevaisuuden tehtaan liiketoimintaekosysteemin ja sen eri toimijoiden mallintamiseen sekä kyberturvallisia ratkaisuja joiden avulla pystytään lisäämään tehtaan ja sen järjestelmien resilienssiä elinkaaren eri vaiheissa. Hankkeen tuloksia on julkaistu tämän tutkimusraportin lisäksi myös hankkeen aikana kirjoitetuissa yli kymmenessä konferenssi- ja muissa tieteellisessä artikkeleissa sekä hankkeen aikana järjestetyissä webinaareissa ja muissa tilaisuuksissa.
Translated title of the contributionCyberFactory#1 - Addressing opportunities and threats for the Factory of the Future: Research project final report
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages27
Publication statusPublished - 8 Jul 2022
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Research Report
NumberVTT-R-00560-22

Keywords

  • industry 4.0
  • kyberturvallisuus
  • mallintaminen
  • simulointi
  • digital twin
  • cyber range
  • kybersietoisuus
  • resilienssi
  • liiketoimintaekosysteemi
  • tulevaisuuden tehdas

Fingerprint

Dive into the research topics of 'CyberFactory#1 - Addressing opportunities and threats for the Factory of the Future: Research project final report'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this