Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely

Translated title of the contribution: Definition of printed resistor characteristics

Laura Leinonen

Research output: ThesisBachelor's thesisTheses

Abstract

Tämän työn aiheena oli painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Työ suoritettiin yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja VTT:n kanssa. Työn tarkoituksena oli perehtyä painettavaan älykkyyteen ja sen tekniikoihin, eri
painotekniikoihin ja materiaaleihin sekä selvittää painettujen komponenttien ominaisuuksia erilaisten mittausten avulla. Työn tavoitteena oli tehdä mittausten perusteella tietolomake, jonka perusteella olisi tulevaisuudessa mahdollista tehdä vertailua eri tekniikoilla ja materiaaleilla painettujen komponenttien välillä. Työn suoritus aloitettiin tutustumalla eri painotekniikoihin ja materiaaleihin sekä olemalla osallisina painokuvion suunnittelussa ja painotapahtumassa. Painoprosessin jälkeen komponenteille suoritettiin mittauksia niiden ominaisuuksien määrittämiseksi. Mittauksilla tutkittiin vastuksien resistanssiarvoja ennen ja jälkeen kalanteroinnin, tehohäviön suuruutta eri jännitteillä, lämpötilan muutosta käytössä sekä toimintaolosuhteiden vaikutusta komponentin ominaisuuksiin. Mittauksien perusteella saatiin selville painettujen vastuskomponenttien oleellisimmat ominaisuudet. On kuitenkin otettava huomioon ongelmat tehonkeston mittauksessa, mistä johtuen komponenteista on mitattu tehohäviötä neljällä eri jännitteellä todellisen tehonkeston mittauksen sijaan. Kuitenkin kaikkia saatuja mittaustuloksia on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa suunniteltaessa komponenteille suoritettavia mittauksia ja vertailtaessa eri materiaaleilla ja tekniikoilla painettuja komponentteja toisiinsa.
Original languageFinnish
QualificationOther Degree
Awarding Institution
  • Oulu University of Applied Sciences
Supervisors/Advisors
  • Huikari, Jussi, Supervisor, External person
  • Paakkolanvaara, Mikko, Advisor
Place of PublicationOulu
Publisher
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeG1 Polytechnic thesis, Bachelor's thesis

Cite this

Leinonen, L. (2012). Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Oulu: Oulu University of Applied Sciences.
Leinonen, Laura. / Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Oulu : Oulu University of Applied Sciences, 2012. 77 p.
@phdthesis{9b2e786c64c94e6280a014e3dc56ec81,
title = "Painettujen vastusten ominaisuuksien m{\"a}{\"a}rittely",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n aiheena oli painettujen vastusten ominaisuuksien m{\"a}{\"a}rittely. Ty{\"o} suoritettiin yhteisty{\"o}ss{\"a} Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja VTT:n kanssa. Ty{\"o}n tarkoituksena oli perehty{\"a} painettavaan {\"a}lykkyyteen ja sen tekniikoihin, eripainotekniikoihin ja materiaaleihin sek{\"a} selvitt{\"a}{\"a} painettujen komponenttien ominaisuuksia erilaisten mittausten avulla. Ty{\"o}n tavoitteena oli tehd{\"a} mittausten perusteella tietolomake, jonka perusteella olisi tulevaisuudessa mahdollista tehd{\"a} vertailua eri tekniikoilla ja materiaaleilla painettujen komponenttien v{\"a}lill{\"a}. Ty{\"o}n suoritus aloitettiin tutustumalla eri painotekniikoihin ja materiaaleihin sek{\"a} olemalla osallisina painokuvion suunnittelussa ja painotapahtumassa. Painoprosessin j{\"a}lkeen komponenteille suoritettiin mittauksia niiden ominaisuuksien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi. Mittauksilla tutkittiin vastuksien resistanssiarvoja ennen ja j{\"a}lkeen kalanteroinnin, tehoh{\"a}vi{\"o}n suuruutta eri j{\"a}nnitteill{\"a}, l{\"a}mp{\"o}tilan muutosta k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} sek{\"a} toimintaolosuhteiden vaikutusta komponentin ominaisuuksiin. Mittauksien perusteella saatiin selville painettujen vastuskomponenttien oleellisimmat ominaisuudet. On kuitenkin otettava huomioon ongelmat tehonkeston mittauksessa, mist{\"a} johtuen komponenteista on mitattu tehoh{\"a}vi{\"o}t{\"a} nelj{\"a}ll{\"a} eri j{\"a}nnitteell{\"a} todellisen tehonkeston mittauksen sijaan. Kuitenkin kaikkia saatuja mittaustuloksia on mahdollista hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} tulevaisuudessa suunniteltaessa komponenteille suoritettavia mittauksia ja vertailtaessa eri materiaaleilla ja tekniikoilla painettuja komponentteja toisiinsa.",
author = "Laura Leinonen",
year = "2012",
language = "Finnish",
publisher = "Oulu University of Applied Sciences",
address = "Finland",
school = "Oulu University of Applied Sciences",

}

Leinonen, L 2012, 'Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely', Other Degree, Oulu University of Applied Sciences, Oulu.

Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. / Leinonen, Laura.

Oulu : Oulu University of Applied Sciences, 2012. 77 p.

Research output: ThesisBachelor's thesisTheses

TY - THES

T1 - Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely

AU - Leinonen, Laura

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Tämän työn aiheena oli painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Työ suoritettiin yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja VTT:n kanssa. Työn tarkoituksena oli perehtyä painettavaan älykkyyteen ja sen tekniikoihin, eripainotekniikoihin ja materiaaleihin sekä selvittää painettujen komponenttien ominaisuuksia erilaisten mittausten avulla. Työn tavoitteena oli tehdä mittausten perusteella tietolomake, jonka perusteella olisi tulevaisuudessa mahdollista tehdä vertailua eri tekniikoilla ja materiaaleilla painettujen komponenttien välillä. Työn suoritus aloitettiin tutustumalla eri painotekniikoihin ja materiaaleihin sekä olemalla osallisina painokuvion suunnittelussa ja painotapahtumassa. Painoprosessin jälkeen komponenteille suoritettiin mittauksia niiden ominaisuuksien määrittämiseksi. Mittauksilla tutkittiin vastuksien resistanssiarvoja ennen ja jälkeen kalanteroinnin, tehohäviön suuruutta eri jännitteillä, lämpötilan muutosta käytössä sekä toimintaolosuhteiden vaikutusta komponentin ominaisuuksiin. Mittauksien perusteella saatiin selville painettujen vastuskomponenttien oleellisimmat ominaisuudet. On kuitenkin otettava huomioon ongelmat tehonkeston mittauksessa, mistä johtuen komponenteista on mitattu tehohäviötä neljällä eri jännitteellä todellisen tehonkeston mittauksen sijaan. Kuitenkin kaikkia saatuja mittaustuloksia on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa suunniteltaessa komponenteille suoritettavia mittauksia ja vertailtaessa eri materiaaleilla ja tekniikoilla painettuja komponentteja toisiinsa.

AB - Tämän työn aiheena oli painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Työ suoritettiin yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulun ja VTT:n kanssa. Työn tarkoituksena oli perehtyä painettavaan älykkyyteen ja sen tekniikoihin, eripainotekniikoihin ja materiaaleihin sekä selvittää painettujen komponenttien ominaisuuksia erilaisten mittausten avulla. Työn tavoitteena oli tehdä mittausten perusteella tietolomake, jonka perusteella olisi tulevaisuudessa mahdollista tehdä vertailua eri tekniikoilla ja materiaaleilla painettujen komponenttien välillä. Työn suoritus aloitettiin tutustumalla eri painotekniikoihin ja materiaaleihin sekä olemalla osallisina painokuvion suunnittelussa ja painotapahtumassa. Painoprosessin jälkeen komponenteille suoritettiin mittauksia niiden ominaisuuksien määrittämiseksi. Mittauksilla tutkittiin vastuksien resistanssiarvoja ennen ja jälkeen kalanteroinnin, tehohäviön suuruutta eri jännitteillä, lämpötilan muutosta käytössä sekä toimintaolosuhteiden vaikutusta komponentin ominaisuuksiin. Mittauksien perusteella saatiin selville painettujen vastuskomponenttien oleellisimmat ominaisuudet. On kuitenkin otettava huomioon ongelmat tehonkeston mittauksessa, mistä johtuen komponenteista on mitattu tehohäviötä neljällä eri jännitteellä todellisen tehonkeston mittauksen sijaan. Kuitenkin kaikkia saatuja mittaustuloksia on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa suunniteltaessa komponenteille suoritettavia mittauksia ja vertailtaessa eri materiaaleilla ja tekniikoilla painettuja komponentteja toisiinsa.

M3 - Bachelor's thesis

PB - Oulu University of Applied Sciences

CY - Oulu

ER -

Leinonen L. Painettujen vastusten ominaisuuksien määrittely. Oulu: Oulu University of Applied Sciences, 2012. 77 p.