Abstract
Stressinhallinta ja terveellinen syöminen ovat alituisen
kamppailun aihe monille länsimaisille ihmisille. Niin
yksilöt kuin yhteiskuntakin joutuvat vastaamaan
pitkäkestoisen stressin ja epäterveellisen ruokavalion
seurauksista. Sepelvaltimotauti on tällä hetkellä
maailman yleisin kuolinsyy, ja masennus on yleisin
työkyvyttömyyden syy. Varhainen puuttuminen ongelmiin
edellyttää skaalautuvia ja edullisia keinoja, jotka
tukevat terveellisiä syömisvalintoja ja päivittäistä
stressistä palautumista. Nykyteknologia tarjoaa monia
mahdollisuuksia päivittäiseen hyvinvoinnin hallintaan,
mutta lupaavista tutkimustuloksista huolimatta vain harva
terveyttä edistävä sovellus on päätynyt laajamittaiseen
käyttöön.
Tämän väitöskirjan tavoitteena oli selvittää terveyttä
edistävien verkko- ja mobiilisovellusten käyttöä oikeassa
maailmassa, arvioida niiden objektiivisia ja
subjektiivisia hyötyjä sekä kehittää
suunnitteluperiaatteita ennalta ehkäiseville
sovelluksille. Stressinhallintaan ja terveelliseen
syömiseen tarkoitettuja verkko- ja mobiilisovelluksia
tutkittiin kuudessa tutkimuksessa eri asetelmissa ja eri
kohderyhmillä. Kahdessa tutkimuksista selvitettiin
terveelliseen syömiseen tarkoitettujen verkko- ja
mobiilisovellusten käyttöä ja havaittiin, että
sovellusten tavoittamista lähes 200 000 käyttäjästä alle
10 % pysyi aktiivikäyttäjinä. Kaksi tutkimuksista arvioi
teknologiavälineiden hyötyjä yhdistettynä ryhmämuotoiseen
stressinhallintainterventioon ja havaitsi parannuksia
hyvinvoinnissa sekä aktiivista välineiden käyttöä, joskin
ihmiskontaktia arvostettiin eniten. Kaksi tutkimuksista
analysoi stressinhallintasovelluksia ja esitti niille
uusia suunnitteluperiaatteita.
Löydösten perusteella vapaasti saatavilla olevat
sovellukset voivat tavoittaa suuren joukon käyttäjiä,
mutta käyttö on todennäköisesti hyvin lyhytaikaista, ja
on epävarmaa, saavutetaanko oikea kohdeyleisö.
Sovellukset voivat edistää hyvinvointia ja tukea
käyttäytymismuutoksia, jos ne ovat yksinkertaisia,
kiinnostavia ja sopivia jokapäiväiseen elämään.
Sovellussuunnittelun tulisi tukea pieniä päivittäisiä
välitöntä hyötyä aikaansaavia tekoja, painottaa itsensä
kehittämistä ja pohdintaa sekä opastaa säilyttäen
kuitenkin valinnanvapauden. Tulokset puoltavat verkko- ja
mobiilisovellusten hyödynnettävyyttä ja soveltuvuutta
yksilötason terveyden edistämiseen, mutta niissä korostuu
myös suunnitelmallisen teorioihin perustuvan,
käyttäjäkeskeisen ja liiketoimintaa painottavan
lähestymistavan tärkeys interventioiden kehittämisessä.
Sovellusten yhteiskunnalliset vaikutukset voivat jäädä
vähäisiksi, mikäli niiden käyttöönottoa, ylläpitoa ja
levittämistä oikeassa maailmassa ei oteta heti alusta
asti huomioon intervention kehitysprosessissa.
Original language | English |
---|---|
Qualification | Doctor Degree |
Awarding Institution |
|
Supervisors/Advisors |
|
Award date | 16 May 2014 |
Place of Publication | Espoo |
Publisher | |
Print ISBNs | 978-951-38-8123-8 |
Electronic ISBNs | 978-951-38-8124-5 |
Publication status | Published - 2014 |
MoE publication type | G5 Doctoral dissertation (article) |
Keywords
- health promotion
- stress management
- healthy eating
- design
- evaluation
- adherence
- behaviour change
- online, mobile