Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas

Translated title of the contribution: Design guide for usable digital TV services

Laura Turkki, Marko Saastamoinen, Raino Vastamäki, Ari Ahonen, Maria Lahti, Tytti Virtanen, Eija Kaasinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Television vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelussa korostuu helppokäyttöisyyden merkitys. Tämä liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta kirjoitettu opas on tarkoitettu tukemaan vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelua. Teknologian kehittämiskeskus TEKES on osallistunut oppaan rahoittamiseen. Opas tarjoaa viitekehyksen vuorovaikutteisten palveluiden helppokäyttöisyyden suunnitteluun sekä konkreettisen ohjeiston suunnittelun ja arvioinnin tueksi. Helppokäyttöisten palveluiden suunnittelu pohjautuu käyttäjien tarpeiden ja ominaisuuksien huomioonottamiseen. Käytännön suunnittelutyössä tämä tarkoittaa sekä helppokäyttöisyyden aktiivista suunnittelua sekä palvelun toistuvaa kriittistä arviointia. Suunnittelussa on huomioitava sekä valitun teknisen alustan tarjoamat mahdollisuudet ja siihen liittyvät rajoitukset että käyttäjien rajoitukset, toiveet ja toimintatavat. Helppokäyttöisyyden suunnittelun ohjeisto sisältää 98 ohjetta. Ohjeet on jaoteltu palvelun suunnittelun eri osa-alueisiin: konseptin-, toiminnallisuuden-, rakenteen-, ulkoasun- ja ohjeiden suunnitteluun. Ohjeet on kirjoitettu käyttöliittymän ja käyttäjälle asti välittyvän toiminnallisuuden näkökulmasta; teknisiä toteutusohjeita tämä opas ei sisällä. Oppaan sisältämä tarkastuslista tiivistää ohjeet käytännön työkaluksi. Ohjeisto perustuu Adage Oy:n ja VTT:n ArviD-ohjelman yhteydessä toteuttamiin käytettävyystutkimuksiin, käytettävyyttä ja käyttäjäkeskeisestä suunnittelua koskevaan tieteelliseen tietoon sekä digi-tv-palvelujen suunnittelun parhaisiin käytäntöihin ja kokemukseen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationHelsinki
  Number of pages96
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesArviD-julkaisuja
  Number07/2005

  Fingerprint

  Television

  Keywords

  • digital TV service
  • interactive service
  • ease-of-use
  • usability
  • user-centred design

  Cite this

  Turkki, L., Saastamoinen, M., Vastamäki, R., Ahonen, A., Lahti, M., Virtanen, T., & Kaasinen, E. (2005). Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas. Helsinki. ArviD-julkaisuja, No. 07/2005
  Turkki, Laura ; Saastamoinen, Marko ; Vastamäki, Raino ; Ahonen, Ari ; Lahti, Maria ; Virtanen, Tytti ; Kaasinen, Eija. / Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas. Helsinki, 2005. 96 p. (ArviD-julkaisuja; No. 07/2005).
  @book{c061fa6ad4a149a38639978383c48887,
  title = "Helppok{\"a}ytt{\"o}isten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas",
  abstract = "Television vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelussa korostuu helppok{\"a}ytt{\"o}isyyden merkitys. T{\"a}m{\"a} liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}n toimeksiannosta kirjoitettu opas on tarkoitettu tukemaan vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelua. Teknologian kehitt{\"a}miskeskus TEKES on osallistunut oppaan rahoittamiseen. Opas tarjoaa viitekehyksen vuorovaikutteisten palveluiden helppok{\"a}ytt{\"o}isyyden suunnitteluun sek{\"a} konkreettisen ohjeiston suunnittelun ja arvioinnin tueksi. Helppok{\"a}ytt{\"o}isten palveluiden suunnittelu pohjautuu k{\"a}ytt{\"a}jien tarpeiden ja ominaisuuksien huomioonottamiseen. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n suunnitteluty{\"o}ss{\"a} t{\"a}m{\"a} tarkoittaa sek{\"a} helppok{\"a}ytt{\"o}isyyden aktiivista suunnittelua sek{\"a} palvelun toistuvaa kriittist{\"a} arviointia. Suunnittelussa on huomioitava sek{\"a} valitun teknisen alustan tarjoamat mahdollisuudet ja siihen liittyv{\"a}t rajoitukset ett{\"a} k{\"a}ytt{\"a}jien rajoitukset, toiveet ja toimintatavat. Helppok{\"a}ytt{\"o}isyyden suunnittelun ohjeisto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} 98 ohjetta. Ohjeet on jaoteltu palvelun suunnittelun eri osa-alueisiin: konseptin-, toiminnallisuuden-, rakenteen-, ulkoasun- ja ohjeiden suunnitteluun. Ohjeet on kirjoitettu k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lle asti v{\"a}littyv{\"a}n toiminnallisuuden n{\"a}k{\"o}kulmasta; teknisi{\"a} toteutusohjeita t{\"a}m{\"a} opas ei sis{\"a}ll{\"a}. Oppaan sis{\"a}lt{\"a}m{\"a} tarkastuslista tiivist{\"a}{\"a} ohjeet k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ty{\"o}kaluksi. Ohjeisto perustuu Adage Oy:n ja VTT:n ArviD-ohjelman yhteydess{\"a} toteuttamiin k{\"a}ytett{\"a}vyystutkimuksiin, k{\"a}ytett{\"a}vyytt{\"a} ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}keskeisest{\"a} suunnittelua koskevaan tieteelliseen tietoon sek{\"a} digi-tv-palvelujen suunnittelun parhaisiin k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}ihin ja kokemukseen.",
  keywords = "digital TV service, interactive service, ease-of-use, usability, user-centred design",
  author = "Laura Turkki and Marko Saastamoinen and Raino Vastam{\"a}ki and Ari Ahonen and Maria Lahti and Tytti Virtanen and Eija Kaasinen",
  note = "Project code: T5SU00518",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  isbn = "952-201-018-9",
  series = "ArviD-julkaisuja",
  number = "07/2005",

  }

  Turkki, L, Saastamoinen, M, Vastamäki, R, Ahonen, A, Lahti, M, Virtanen, T & Kaasinen, E 2005, Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas. ArviD-julkaisuja, no. 07/2005, Helsinki.

  Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas. / Turkki, Laura; Saastamoinen, Marko; Vastamäki, Raino; Ahonen, Ari; Lahti, Maria; Virtanen, Tytti; Kaasinen, Eija.

  Helsinki, 2005. 96 p. (ArviD-julkaisuja; No. 07/2005).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas

  AU - Turkki, Laura

  AU - Saastamoinen, Marko

  AU - Vastamäki, Raino

  AU - Ahonen, Ari

  AU - Lahti, Maria

  AU - Virtanen, Tytti

  AU - Kaasinen, Eija

  N1 - Project code: T5SU00518

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Television vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelussa korostuu helppokäyttöisyyden merkitys. Tämä liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta kirjoitettu opas on tarkoitettu tukemaan vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelua. Teknologian kehittämiskeskus TEKES on osallistunut oppaan rahoittamiseen. Opas tarjoaa viitekehyksen vuorovaikutteisten palveluiden helppokäyttöisyyden suunnitteluun sekä konkreettisen ohjeiston suunnittelun ja arvioinnin tueksi. Helppokäyttöisten palveluiden suunnittelu pohjautuu käyttäjien tarpeiden ja ominaisuuksien huomioonottamiseen. Käytännön suunnittelutyössä tämä tarkoittaa sekä helppokäyttöisyyden aktiivista suunnittelua sekä palvelun toistuvaa kriittistä arviointia. Suunnittelussa on huomioitava sekä valitun teknisen alustan tarjoamat mahdollisuudet ja siihen liittyvät rajoitukset että käyttäjien rajoitukset, toiveet ja toimintatavat. Helppokäyttöisyyden suunnittelun ohjeisto sisältää 98 ohjetta. Ohjeet on jaoteltu palvelun suunnittelun eri osa-alueisiin: konseptin-, toiminnallisuuden-, rakenteen-, ulkoasun- ja ohjeiden suunnitteluun. Ohjeet on kirjoitettu käyttöliittymän ja käyttäjälle asti välittyvän toiminnallisuuden näkökulmasta; teknisiä toteutusohjeita tämä opas ei sisällä. Oppaan sisältämä tarkastuslista tiivistää ohjeet käytännön työkaluksi. Ohjeisto perustuu Adage Oy:n ja VTT:n ArviD-ohjelman yhteydessä toteuttamiin käytettävyystutkimuksiin, käytettävyyttä ja käyttäjäkeskeisestä suunnittelua koskevaan tieteelliseen tietoon sekä digi-tv-palvelujen suunnittelun parhaisiin käytäntöihin ja kokemukseen.

  AB - Television vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelussa korostuu helppokäyttöisyyden merkitys. Tämä liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta kirjoitettu opas on tarkoitettu tukemaan vuorovaikutteisten palveluiden suunnittelua. Teknologian kehittämiskeskus TEKES on osallistunut oppaan rahoittamiseen. Opas tarjoaa viitekehyksen vuorovaikutteisten palveluiden helppokäyttöisyyden suunnitteluun sekä konkreettisen ohjeiston suunnittelun ja arvioinnin tueksi. Helppokäyttöisten palveluiden suunnittelu pohjautuu käyttäjien tarpeiden ja ominaisuuksien huomioonottamiseen. Käytännön suunnittelutyössä tämä tarkoittaa sekä helppokäyttöisyyden aktiivista suunnittelua sekä palvelun toistuvaa kriittistä arviointia. Suunnittelussa on huomioitava sekä valitun teknisen alustan tarjoamat mahdollisuudet ja siihen liittyvät rajoitukset että käyttäjien rajoitukset, toiveet ja toimintatavat. Helppokäyttöisyyden suunnittelun ohjeisto sisältää 98 ohjetta. Ohjeet on jaoteltu palvelun suunnittelun eri osa-alueisiin: konseptin-, toiminnallisuuden-, rakenteen-, ulkoasun- ja ohjeiden suunnitteluun. Ohjeet on kirjoitettu käyttöliittymän ja käyttäjälle asti välittyvän toiminnallisuuden näkökulmasta; teknisiä toteutusohjeita tämä opas ei sisällä. Oppaan sisältämä tarkastuslista tiivistää ohjeet käytännön työkaluksi. Ohjeisto perustuu Adage Oy:n ja VTT:n ArviD-ohjelman yhteydessä toteuttamiin käytettävyystutkimuksiin, käytettävyyttä ja käyttäjäkeskeisestä suunnittelua koskevaan tieteelliseen tietoon sekä digi-tv-palvelujen suunnittelun parhaisiin käytäntöihin ja kokemukseen.

  KW - digital TV service

  KW - interactive service

  KW - ease-of-use

  KW - usability

  KW - user-centred design

  M3 - Report

  SN - 952-201-018-9

  SN - 952-201-019-7

  T3 - ArviD-julkaisuja

  BT - Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas

  CY - Helsinki

  ER -

  Turkki L, Saastamoinen M, Vastamäki R, Ahonen A, Lahti M, Virtanen T et al. Helppokäyttöisten digi-tv-palveluiden suunnitteluopas. Helsinki, 2005. 96 p. (ArviD-julkaisuja; No. 07/2005).