Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa

Translated title of the contribution: Design of a distribution platform for a real-time application

Tomi Korpipää

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työssä selvitettiin, millaisilla ohjelmistoarkkitehtuuriratkaisuilla voitaisiin toteuttaa joustavia, helposti muunneltavia ja hajautettavia pullo-, tölkki- ja koripalautusautomaattien ohjelmistoja sekä rakennettiin prototyyppi parhaaksi katsotun arkkitehtuuriratkaisun pohjalta. Joustavan hajautetun järjestelmän kehittäminen vaatii, että ohjelmiston suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon sekä sovellusalueen yleiset vaatimukset että tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeet. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen ja syventymisen perusteella päädyttiin hajautusalustamalliin, joka pohjautuu prosessipohjaiseen sovellusalue-spesifisistä osajärjestelmäkomponenteista koostuvaan ohjelmistoväylään. Tärkeänä pidettiin komponenttipohjaisuuden lisäksi tietokeskeisyyttä, rajapintojen standardimaisuutta ja järjestelmän konfiguroitavuutta. Ohjelmistoväylä on järjestelmäkomponentti, jonka tarkoituksena on huolehtia osajärjestelmien välisestä kommunikoinnista ja kätkeä laitteisto- ja käyttöjärjestelmäriippuvat ratkaisut muilta järjestelmän komponenteilta. Ohjelmistoväylään perustuva arkkitehtuuri lisää järjestelmän joustavuutta. Sen laajennettavuutta, selkeyttä ja ylläpidettävyyttä lisää komponenttien välisten rajapintojen pitäminen standardimaisena. Standardilaitteistoratkaisuun toteutettuna ohjelmistoväylä on toimiva ja erottaa toteutuskohtaiset asiat sovelluskohtaisista ratkaisuista hyvin. Väylän saaminen prototyyppiasteelle osoittautui mahdolliseksi noin puolen henkilövuoden työllä. Siitä saadut tulokset ovat rohkaisevia jatkokehittämistä ajatellen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)951-38-5316-0
ISBN (Print)951-38-5315-2
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1914
ISSN1235-0605

Keywords

  • LON
  • distribution platforms
  • real-time systems
  • system architecture

Cite this

Korpipää, T. (1998). Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1914
Korpipää, Tomi. / Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1914).
@book{43097116dfcd4b83b37e458d95e6edba,
title = "Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa",
abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} selvitettiin, millaisilla ohjelmistoarkkitehtuuriratkaisuilla voitaisiin toteuttaa joustavia, helposti muunneltavia ja hajautettavia pullo-, t{\"o}lkki- ja koripalautusautomaattien ohjelmistoja sek{\"a} rakennettiin prototyyppi parhaaksi katsotun arkkitehtuuriratkaisun pohjalta. Joustavan hajautetun j{\"a}rjestelm{\"a}n kehitt{\"a}minen vaatii, ett{\"a} ohjelmiston suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon sek{\"a} sovellusalueen yleiset vaatimukset ett{\"a} tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeet. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen ja syventymisen perusteella p{\"a}{\"a}dyttiin hajautusalustamalliin, joka pohjautuu prosessipohjaiseen sovellusalue-spesifisist{\"a} osaj{\"a}rjestelm{\"a}komponenteista koostuvaan ohjelmistov{\"a}yl{\"a}{\"a}n. T{\"a}rke{\"a}n{\"a} pidettiin komponenttipohjaisuuden lis{\"a}ksi tietokeskeisyytt{\"a}, rajapintojen standardimaisuutta ja j{\"a}rjestelm{\"a}n konfiguroitavuutta. Ohjelmistov{\"a}yl{\"a} on j{\"a}rjestelm{\"a}komponentti, jonka tarkoituksena on huolehtia osaj{\"a}rjestelmien v{\"a}lisest{\"a} kommunikoinnista ja k{\"a}tke{\"a} laitteisto- ja k{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}riippuvat ratkaisut muilta j{\"a}rjestelm{\"a}n komponenteilta. Ohjelmistov{\"a}yl{\"a}{\"a}n perustuva arkkitehtuuri lis{\"a}{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}n joustavuutta. Sen laajennettavuutta, selkeytt{\"a} ja yll{\"a}pidett{\"a}vyytt{\"a} lis{\"a}{\"a} komponenttien v{\"a}listen rajapintojen pit{\"a}minen standardimaisena. Standardilaitteistoratkaisuun toteutettuna ohjelmistov{\"a}yl{\"a} on toimiva ja erottaa toteutuskohtaiset asiat sovelluskohtaisista ratkaisuista hyvin. V{\"a}yl{\"a}n saaminen prototyyppiasteelle osoittautui mahdolliseksi noin puolen henkil{\"o}vuoden ty{\"o}ll{\"a}. Siit{\"a} saadut tulokset ovat rohkaisevia jatkokehitt{\"a}mist{\"a} ajatellen.",
keywords = "LON, distribution platforms, real-time systems, system architecture",
author = "Tomi Korpip{\"a}{\"a}",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5315-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1914",
address = "Finland",

}

Korpipää, T 1998, Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1914, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa. / Korpipää, Tomi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1914).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa

AU - Korpipää, Tomi

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Työssä selvitettiin, millaisilla ohjelmistoarkkitehtuuriratkaisuilla voitaisiin toteuttaa joustavia, helposti muunneltavia ja hajautettavia pullo-, tölkki- ja koripalautusautomaattien ohjelmistoja sekä rakennettiin prototyyppi parhaaksi katsotun arkkitehtuuriratkaisun pohjalta. Joustavan hajautetun järjestelmän kehittäminen vaatii, että ohjelmiston suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon sekä sovellusalueen yleiset vaatimukset että tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeet. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen ja syventymisen perusteella päädyttiin hajautusalustamalliin, joka pohjautuu prosessipohjaiseen sovellusalue-spesifisistä osajärjestelmäkomponenteista koostuvaan ohjelmistoväylään. Tärkeänä pidettiin komponenttipohjaisuuden lisäksi tietokeskeisyyttä, rajapintojen standardimaisuutta ja järjestelmän konfiguroitavuutta. Ohjelmistoväylä on järjestelmäkomponentti, jonka tarkoituksena on huolehtia osajärjestelmien välisestä kommunikoinnista ja kätkeä laitteisto- ja käyttöjärjestelmäriippuvat ratkaisut muilta järjestelmän komponenteilta. Ohjelmistoväylään perustuva arkkitehtuuri lisää järjestelmän joustavuutta. Sen laajennettavuutta, selkeyttä ja ylläpidettävyyttä lisää komponenttien välisten rajapintojen pitäminen standardimaisena. Standardilaitteistoratkaisuun toteutettuna ohjelmistoväylä on toimiva ja erottaa toteutuskohtaiset asiat sovelluskohtaisista ratkaisuista hyvin. Väylän saaminen prototyyppiasteelle osoittautui mahdolliseksi noin puolen henkilövuoden työllä. Siitä saadut tulokset ovat rohkaisevia jatkokehittämistä ajatellen.

AB - Työssä selvitettiin, millaisilla ohjelmistoarkkitehtuuriratkaisuilla voitaisiin toteuttaa joustavia, helposti muunneltavia ja hajautettavia pullo-, tölkki- ja koripalautusautomaattien ohjelmistoja sekä rakennettiin prototyyppi parhaaksi katsotun arkkitehtuuriratkaisun pohjalta. Joustavan hajautetun järjestelmän kehittäminen vaatii, että ohjelmiston suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon sekä sovellusalueen yleiset vaatimukset että tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeet. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen ja syventymisen perusteella päädyttiin hajautusalustamalliin, joka pohjautuu prosessipohjaiseen sovellusalue-spesifisistä osajärjestelmäkomponenteista koostuvaan ohjelmistoväylään. Tärkeänä pidettiin komponenttipohjaisuuden lisäksi tietokeskeisyyttä, rajapintojen standardimaisuutta ja järjestelmän konfiguroitavuutta. Ohjelmistoväylä on järjestelmäkomponentti, jonka tarkoituksena on huolehtia osajärjestelmien välisestä kommunikoinnista ja kätkeä laitteisto- ja käyttöjärjestelmäriippuvat ratkaisut muilta järjestelmän komponenteilta. Ohjelmistoväylään perustuva arkkitehtuuri lisää järjestelmän joustavuutta. Sen laajennettavuutta, selkeyttä ja ylläpidettävyyttä lisää komponenttien välisten rajapintojen pitäminen standardimaisena. Standardilaitteistoratkaisuun toteutettuna ohjelmistoväylä on toimiva ja erottaa toteutuskohtaiset asiat sovelluskohtaisista ratkaisuista hyvin. Väylän saaminen prototyyppiasteelle osoittautui mahdolliseksi noin puolen henkilövuoden työllä. Siitä saadut tulokset ovat rohkaisevia jatkokehittämistä ajatellen.

KW - LON

KW - distribution platforms

KW - real-time systems

KW - system architecture

M3 - Report

SN - 951-38-5315-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Korpipää T. Hajautusalustan suunnittelu reaaliaikasovelluksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 62 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1914).