Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus

Translated title of the contribution: Designing and manufacturing of high-strength concrete bridges

Seppo Huovinen, Pertti Pitkänen, Liisa Salparanta

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Korkealujuusbetonisiltojen suunnittelussa ja valmistuksessa on erityispiirteitä, jotka on syytä ottaa huomioon rakenteiden kunnollisen toiminnan ja säilyvyyden takaamiseksi. Suunnittelussa laskentamallit valitaan ja laskenta suoritetaan joko lineaarisen kimmoteorian tai epälineaarisen teorian perusteella. Rakenteen muodonmuutoskyvyn tarkistuksessa voidaan käyttää plastisuusteoriaa. Taivutusrajatilamitoituksessa on syytä kiinnittää huomiota rakenteen sitkeyteen, koska korkealujuusbetonia käytettäessä on rakenteeseen mahdollista sijoittaa niin suuria vetoteräsmääriä, että rakenteen kiertymäkapasiteetti ei enää riitä takaamaan sitkeää murtumistapaa. Leikkausrajatilamitoituksessa on otettava huomioon, että korkealujuusbetonirakenteen leikkauskapasiteetti ei kasva lujuuden mukana, kuten betonin vetolujuus. Korkealujuusbetonin lujuuden hyöty maksimoidaan puristetuissa rakenteissa ja rakenneosissa. Tällaisia ovat pilarit, kaaret, kotelorakenteet ja liittorakenteet. Korkealujuusbetonisiltojen valmistuksen suurin riski on kovettumisenaikaisen lämpötilan hallinnassa. Jos lämpötilaa ei pystytä hallitsemaan ja se kasvaa liian suureksi, betoni vaurioituu ja sen säilyvyyskestävyys huononee. Julkaisussa esitetään lämpötilamittausten tuloksia ja verrataan niitä laskentateorian mukaisiin tuloksiin. Lisäksi esitetään erityispiirteet, jotka on syytä ottaa huomioon valmistuksen ennakkosuunnittelussa, betonin valmistuksessa, kuljetuksessa ja valussa jälkihoitoineen sekä laadunvalvonnassa. Lopuksi käsitellään korkealujuusbetonin säilyvyyteen liittyviä asioita ja koetuloksia.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    ISBN (Print)951-38-4121-9
    Publication statusPublished - 1992
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
    Volume773
    ISSN1235-0613

    Fingerprint

    manufacturing

    Keywords

    • construction materials
    • structures
    • structural analysis
    • structural design
    • high strength concretes
    • utilization
    • bridges (structures)
    • durability
    • design
    • calculations
    • models
    • ductility
    • rotation
    • shear stress
    • shear strength
    • shear properties
    • tensile strength
    • high temperature tests
    • cracking (fracturing)

    Cite this

    Huovinen, S., Pitkänen, P., & Salparanta, L. (1992). Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol.. 773
    Huovinen, Seppo ; Pitkänen, Pertti ; Salparanta, Liisa. / Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 773).
    @book{506db6770d5a40bb8645ead95241fb8a,
    title = "Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus",
    abstract = "Korkealujuusbetonisiltojen suunnittelussa ja valmistuksessa on erityispiirteit{\"a}, jotka on syyt{\"a} ottaa huomioon rakenteiden kunnollisen toiminnan ja s{\"a}ilyvyyden takaamiseksi. Suunnittelussa laskentamallit valitaan ja laskenta suoritetaan joko lineaarisen kimmoteorian tai ep{\"a}lineaarisen teorian perusteella. Rakenteen muodonmuutoskyvyn tarkistuksessa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} plastisuusteoriaa. Taivutusrajatilamitoituksessa on syyt{\"a} kiinnitt{\"a}{\"a} huomiota rakenteen sitkeyteen, koska korkealujuusbetonia k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} on rakenteeseen mahdollista sijoittaa niin suuria vetoter{\"a}sm{\"a}{\"a}ri{\"a}, ett{\"a} rakenteen kiertym{\"a}kapasiteetti ei en{\"a}{\"a} riit{\"a} takaamaan sitke{\"a}{\"a} murtumistapaa. Leikkausrajatilamitoituksessa on otettava huomioon, ett{\"a} korkealujuusbetonirakenteen leikkauskapasiteetti ei kasva lujuuden mukana, kuten betonin vetolujuus. Korkealujuusbetonin lujuuden hy{\"o}ty maksimoidaan puristetuissa rakenteissa ja rakenneosissa. T{\"a}llaisia ovat pilarit, kaaret, kotelorakenteet ja liittorakenteet. Korkealujuusbetonisiltojen valmistuksen suurin riski on kovettumisenaikaisen l{\"a}mp{\"o}tilan hallinnassa. Jos l{\"a}mp{\"o}tilaa ei pystyt{\"a} hallitsemaan ja se kasvaa liian suureksi, betoni vaurioituu ja sen s{\"a}ilyvyyskest{\"a}vyys huononee. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n l{\"a}mp{\"o}tilamittausten tuloksia ja verrataan niit{\"a} laskentateorian mukaisiin tuloksiin. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n erityispiirteet, jotka on syyt{\"a} ottaa huomioon valmistuksen ennakkosuunnittelussa, betonin valmistuksessa, kuljetuksessa ja valussa j{\"a}lkihoitoineen sek{\"a} laadunvalvonnassa. Lopuksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n korkealujuusbetonin s{\"a}ilyvyyteen liittyvi{\"a} asioita ja koetuloksia.",
    keywords = "construction materials, structures, structural analysis, structural design, high strength concretes, utilization, bridges (structures), durability, design, calculations, models, ductility, rotation, shear stress, shear strength, shear properties, tensile strength, high temperature tests, cracking (fracturing)",
    author = "Seppo Huovinen and Pertti Pitk{\"a}nen and Liisa Salparanta",
    note = "Project code: RAT00101",
    year = "1992",
    language = "Finnish",
    isbn = "951-38-4121-9",
    series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
    publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
    address = "Finland",

    }

    Huovinen, S, Pitkänen, P & Salparanta, L 1992, Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus. VTT Julkaisuja - Publikationer, vol. 773, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

    Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus. / Huovinen, Seppo; Pitkänen, Pertti; Salparanta, Liisa.

    Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 773).

    Research output: Book/ReportReport

    TY - BOOK

    T1 - Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus

    AU - Huovinen, Seppo

    AU - Pitkänen, Pertti

    AU - Salparanta, Liisa

    N1 - Project code: RAT00101

    PY - 1992

    Y1 - 1992

    N2 - Korkealujuusbetonisiltojen suunnittelussa ja valmistuksessa on erityispiirteitä, jotka on syytä ottaa huomioon rakenteiden kunnollisen toiminnan ja säilyvyyden takaamiseksi. Suunnittelussa laskentamallit valitaan ja laskenta suoritetaan joko lineaarisen kimmoteorian tai epälineaarisen teorian perusteella. Rakenteen muodonmuutoskyvyn tarkistuksessa voidaan käyttää plastisuusteoriaa. Taivutusrajatilamitoituksessa on syytä kiinnittää huomiota rakenteen sitkeyteen, koska korkealujuusbetonia käytettäessä on rakenteeseen mahdollista sijoittaa niin suuria vetoteräsmääriä, että rakenteen kiertymäkapasiteetti ei enää riitä takaamaan sitkeää murtumistapaa. Leikkausrajatilamitoituksessa on otettava huomioon, että korkealujuusbetonirakenteen leikkauskapasiteetti ei kasva lujuuden mukana, kuten betonin vetolujuus. Korkealujuusbetonin lujuuden hyöty maksimoidaan puristetuissa rakenteissa ja rakenneosissa. Tällaisia ovat pilarit, kaaret, kotelorakenteet ja liittorakenteet. Korkealujuusbetonisiltojen valmistuksen suurin riski on kovettumisenaikaisen lämpötilan hallinnassa. Jos lämpötilaa ei pystytä hallitsemaan ja se kasvaa liian suureksi, betoni vaurioituu ja sen säilyvyyskestävyys huononee. Julkaisussa esitetään lämpötilamittausten tuloksia ja verrataan niitä laskentateorian mukaisiin tuloksiin. Lisäksi esitetään erityispiirteet, jotka on syytä ottaa huomioon valmistuksen ennakkosuunnittelussa, betonin valmistuksessa, kuljetuksessa ja valussa jälkihoitoineen sekä laadunvalvonnassa. Lopuksi käsitellään korkealujuusbetonin säilyvyyteen liittyviä asioita ja koetuloksia.

    AB - Korkealujuusbetonisiltojen suunnittelussa ja valmistuksessa on erityispiirteitä, jotka on syytä ottaa huomioon rakenteiden kunnollisen toiminnan ja säilyvyyden takaamiseksi. Suunnittelussa laskentamallit valitaan ja laskenta suoritetaan joko lineaarisen kimmoteorian tai epälineaarisen teorian perusteella. Rakenteen muodonmuutoskyvyn tarkistuksessa voidaan käyttää plastisuusteoriaa. Taivutusrajatilamitoituksessa on syytä kiinnittää huomiota rakenteen sitkeyteen, koska korkealujuusbetonia käytettäessä on rakenteeseen mahdollista sijoittaa niin suuria vetoteräsmääriä, että rakenteen kiertymäkapasiteetti ei enää riitä takaamaan sitkeää murtumistapaa. Leikkausrajatilamitoituksessa on otettava huomioon, että korkealujuusbetonirakenteen leikkauskapasiteetti ei kasva lujuuden mukana, kuten betonin vetolujuus. Korkealujuusbetonin lujuuden hyöty maksimoidaan puristetuissa rakenteissa ja rakenneosissa. Tällaisia ovat pilarit, kaaret, kotelorakenteet ja liittorakenteet. Korkealujuusbetonisiltojen valmistuksen suurin riski on kovettumisenaikaisen lämpötilan hallinnassa. Jos lämpötilaa ei pystytä hallitsemaan ja se kasvaa liian suureksi, betoni vaurioituu ja sen säilyvyyskestävyys huononee. Julkaisussa esitetään lämpötilamittausten tuloksia ja verrataan niitä laskentateorian mukaisiin tuloksiin. Lisäksi esitetään erityispiirteet, jotka on syytä ottaa huomioon valmistuksen ennakkosuunnittelussa, betonin valmistuksessa, kuljetuksessa ja valussa jälkihoitoineen sekä laadunvalvonnassa. Lopuksi käsitellään korkealujuusbetonin säilyvyyteen liittyviä asioita ja koetuloksia.

    KW - construction materials

    KW - structures

    KW - structural analysis

    KW - structural design

    KW - high strength concretes

    KW - utilization

    KW - bridges (structures)

    KW - durability

    KW - design

    KW - calculations

    KW - models

    KW - ductility

    KW - rotation

    KW - shear stress

    KW - shear strength

    KW - shear properties

    KW - tensile strength

    KW - high temperature tests

    KW - cracking (fracturing)

    M3 - Report

    SN - 951-38-4121-9

    T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

    BT - Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus

    PB - VTT Technical Research Centre of Finland

    CY - Espoo

    ER -

    Huovinen S, Pitkänen P, Salparanta L. Korkealujuusbetonisten siltojen suunnittelu ja valmistus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 773).