Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta

Translated title of the contribution: Development basis and selection of future building windows

Ismo Heimonen, Kari Hemmilä, Risto Saarni

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Raportissa on esitetty ikkunan lämmönläpäisyn ja säteilynläpäisyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuvälineenä määritettäessä hyötyjä, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien mitoitusvaikutukset. Lisäksi on selvitetty näiden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri lämmön-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisellä teknologialla saavutettavat ikkunoiden lämpötekniset ominaisuudet sekä keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, täytekaasut, lasien lukumäärä, lasivälien optimointi sekä karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitetään myös ikkunateknologiassa käytettävien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa läpäisevien eristeiden, tyhjölasin ja sähkökromaattisen lasin, lämpöteknisiä ominaisuuksia ja arvioidaan tämän teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelkät energiakustannussäästöt otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siitä, miten suuri tuotteen parantamisen lisähinta saa olla arvioitaessa lämmöneristävyydeltään erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan työkalu, jolla edellä mainittuja kustannusarvioita pystytään tekemään säävyöhyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edistää uusien energiaa säästävien ikkunoiden käyttöä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages50
  ISBN (Electronic)951-38-5431-0
  ISBN (Print)951-38-5430-2
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1939
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  Olla

  Keywords

  • windows
  • residential buildings
  • office buildings
  • heat transmission
  • heat transfer
  • thermal transmittance
  • thermal insulation
  • dimensioning

  Cite this

  Heimonen, I., Hemmilä, K., & Saarni, R. (1999). Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1939
  Heimonen, Ismo ; Hemmilä, Kari ; Saarni, Risto. / Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 50 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1939).
  @book{0b1863e0b95448bea713c9535afdad2e,
  title = "Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta",
  abstract = "Raportissa on esitetty ikkunan l{\"a}mm{\"o}nl{\"a}p{\"a}isyn ja s{\"a}teilynl{\"a}p{\"a}isyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuv{\"a}lineen{\"a} m{\"a}{\"a}ritett{\"a}ess{\"a} hy{\"o}tyj{\"a}, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sek{\"a} l{\"a}mmitys- ja j{\"a}{\"a}hdytysj{\"a}rjestelmien mitoitusvaikutukset. Lis{\"a}ksi on selvitetty n{\"a}iden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri l{\"a}mm{\"o}n-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisell{\"a} teknologialla saavutettavat ikkunoiden l{\"a}mp{\"o}tekniset ominaisuudet sek{\"a} keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, t{\"a}ytekaasut, lasien lukum{\"a}{\"a}r{\"a}, lasiv{\"a}lien optimointi sek{\"a} karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s ikkunateknologiassa k{\"a}ytett{\"a}vien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa l{\"a}p{\"a}isevien eristeiden, tyhj{\"o}lasin ja s{\"a}hk{\"o}kromaattisen lasin, l{\"a}mp{\"o}teknisi{\"a} ominaisuuksia ja arvioidaan t{\"a}m{\"a}n teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelk{\"a}t energiakustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}t otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siit{\"a}, miten suuri tuotteen parantamisen lis{\"a}hinta saa olla arvioitaessa l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}vyydelt{\"a}{\"a}n erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan ty{\"o}kalu, jolla edell{\"a} mainittuja kustannusarvioita pystyt{\"a}{\"a}n tekem{\"a}{\"a}n s{\"a}{\"a}vy{\"o}hyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edist{\"a}{\"a} uusien energiaa s{\"a}{\"a}st{\"a}vien ikkunoiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}.",
  keywords = "windows, residential buildings, office buildings, heat transmission, heat transfer, thermal transmittance, thermal insulation, dimensioning",
  author = "Ismo Heimonen and Kari Hemmil{\"a} and Risto Saarni",
  note = "Project code: R5SU00694",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5430-2",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1939",
  address = "Finland",

  }

  Heimonen, I, Hemmilä, K & Saarni, R 1999, Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1939, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. / Heimonen, Ismo; Hemmilä, Kari; Saarni, Risto.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 50 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1939).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta

  AU - Heimonen, Ismo

  AU - Hemmilä, Kari

  AU - Saarni, Risto

  N1 - Project code: R5SU00694

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Raportissa on esitetty ikkunan lämmönläpäisyn ja säteilynläpäisyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuvälineenä määritettäessä hyötyjä, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien mitoitusvaikutukset. Lisäksi on selvitetty näiden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri lämmön-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisellä teknologialla saavutettavat ikkunoiden lämpötekniset ominaisuudet sekä keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, täytekaasut, lasien lukumäärä, lasivälien optimointi sekä karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitetään myös ikkunateknologiassa käytettävien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa läpäisevien eristeiden, tyhjölasin ja sähkökromaattisen lasin, lämpöteknisiä ominaisuuksia ja arvioidaan tämän teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelkät energiakustannussäästöt otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siitä, miten suuri tuotteen parantamisen lisähinta saa olla arvioitaessa lämmöneristävyydeltään erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan työkalu, jolla edellä mainittuja kustannusarvioita pystytään tekemään säävyöhyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edistää uusien energiaa säästävien ikkunoiden käyttöä.

  AB - Raportissa on esitetty ikkunan lämmönläpäisyn ja säteilynläpäisyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuvälineenä määritettäessä hyötyjä, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien mitoitusvaikutukset. Lisäksi on selvitetty näiden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri lämmön-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisellä teknologialla saavutettavat ikkunoiden lämpötekniset ominaisuudet sekä keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, täytekaasut, lasien lukumäärä, lasivälien optimointi sekä karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitetään myös ikkunateknologiassa käytettävien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa läpäisevien eristeiden, tyhjölasin ja sähkökromaattisen lasin, lämpöteknisiä ominaisuuksia ja arvioidaan tämän teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelkät energiakustannussäästöt otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siitä, miten suuri tuotteen parantamisen lisähinta saa olla arvioitaessa lämmöneristävyydeltään erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan työkalu, jolla edellä mainittuja kustannusarvioita pystytään tekemään säävyöhyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edistää uusien energiaa säästävien ikkunoiden käyttöä.

  KW - windows

  KW - residential buildings

  KW - office buildings

  KW - heat transmission

  KW - heat transfer

  KW - thermal transmittance

  KW - thermal insulation

  KW - dimensioning

  M3 - Report

  SN - 951-38-5430-2

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Heimonen I, Hemmilä K, Saarni R. Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 50 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1939).