Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta

Translated title of the contribution: Development basis and selection of future building windows

Ismo Heimonen, Kari Hemmilä, Risto Saarni

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa on esitetty ikkunan lämmönläpäisyn ja säteilynläpäisyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuvälineenä määritettäessä hyötyjä, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien mitoitusvaikutukset. Lisäksi on selvitetty näiden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri lämmön-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisellä teknologialla saavutettavat ikkunoiden lämpötekniset ominaisuudet sekä keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, täytekaasut, lasien lukumäärä, lasivälien optimointi sekä karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitetään myös ikkunateknologiassa käytettävien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa läpäisevien eristeiden, tyhjölasin ja sähkökromaattisen lasin, lämpöteknisiä ominaisuuksia ja arvioidaan tämän teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelkät energiakustannussäästöt otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siitä, miten suuri tuotteen parantamisen lisähinta saa olla arvioitaessa lämmöneristävyydeltään erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan työkalu, jolla edellä mainittuja kustannusarvioita pystytään tekemään säävyöhyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edistää uusien energiaa säästävien ikkunoiden käyttöä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Electronic)951-38-5431-0
ISBN (Print)951-38-5430-2
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1939
ISSN1235-0605

Fingerprint

Olla

Keywords

  • windows
  • residential buildings
  • office buildings
  • heat transmission
  • heat transfer
  • thermal transmittance
  • thermal insulation
  • dimensioning

Cite this

Heimonen, I., Hemmilä, K., & Saarni, R. (1999). Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1939
Heimonen, Ismo ; Hemmilä, Kari ; Saarni, Risto. / Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 50 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1939).
@book{0b1863e0b95448bea713c9535afdad2e,
title = "Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta",
abstract = "Raportissa on esitetty ikkunan l{\"a}mm{\"o}nl{\"a}p{\"a}isyn ja s{\"a}teilynl{\"a}p{\"a}isyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuv{\"a}lineen{\"a} m{\"a}{\"a}ritett{\"a}ess{\"a} hy{\"o}tyj{\"a}, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sek{\"a} l{\"a}mmitys- ja j{\"a}{\"a}hdytysj{\"a}rjestelmien mitoitusvaikutukset. Lis{\"a}ksi on selvitetty n{\"a}iden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri l{\"a}mm{\"o}n-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisell{\"a} teknologialla saavutettavat ikkunoiden l{\"a}mp{\"o}tekniset ominaisuudet sek{\"a} keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, t{\"a}ytekaasut, lasien lukum{\"a}{\"a}r{\"a}, lasiv{\"a}lien optimointi sek{\"a} karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s ikkunateknologiassa k{\"a}ytett{\"a}vien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa l{\"a}p{\"a}isevien eristeiden, tyhj{\"o}lasin ja s{\"a}hk{\"o}kromaattisen lasin, l{\"a}mp{\"o}teknisi{\"a} ominaisuuksia ja arvioidaan t{\"a}m{\"a}n teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelk{\"a}t energiakustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}t otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siit{\"a}, miten suuri tuotteen parantamisen lis{\"a}hinta saa olla arvioitaessa l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}vyydelt{\"a}{\"a}n erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan ty{\"o}kalu, jolla edell{\"a} mainittuja kustannusarvioita pystyt{\"a}{\"a}n tekem{\"a}{\"a}n s{\"a}{\"a}vy{\"o}hyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edist{\"a}{\"a} uusien energiaa s{\"a}{\"a}st{\"a}vien ikkunoiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}.",
keywords = "windows, residential buildings, office buildings, heat transmission, heat transfer, thermal transmittance, thermal insulation, dimensioning",
author = "Ismo Heimonen and Kari Hemmil{\"a} and Risto Saarni",
note = "Project code: R5SU00694",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5430-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1939",
address = "Finland",

}

Heimonen, I, Hemmilä, K & Saarni, R 1999, Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1939, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. / Heimonen, Ismo; Hemmilä, Kari; Saarni, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 50 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1939).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta

AU - Heimonen, Ismo

AU - Hemmilä, Kari

AU - Saarni, Risto

N1 - Project code: R5SU00694

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Raportissa on esitetty ikkunan lämmönläpäisyn ja säteilynläpäisyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuvälineenä määritettäessä hyötyjä, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien mitoitusvaikutukset. Lisäksi on selvitetty näiden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri lämmön-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisellä teknologialla saavutettavat ikkunoiden lämpötekniset ominaisuudet sekä keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, täytekaasut, lasien lukumäärä, lasivälien optimointi sekä karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitetään myös ikkunateknologiassa käytettävien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa läpäisevien eristeiden, tyhjölasin ja sähkökromaattisen lasin, lämpöteknisiä ominaisuuksia ja arvioidaan tämän teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelkät energiakustannussäästöt otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siitä, miten suuri tuotteen parantamisen lisähinta saa olla arvioitaessa lämmöneristävyydeltään erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan työkalu, jolla edellä mainittuja kustannusarvioita pystytään tekemään säävyöhyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edistää uusien energiaa säästävien ikkunoiden käyttöä.

AB - Raportissa on esitetty ikkunan lämmönläpäisyn ja säteilynläpäisyn parantamisen vaikutukset asuinpientalon ja toimistorakennuksen energiakustannuksiin. Tiedot ovat apuvälineenä määritettäessä hyötyjä, joita ikkunan ominaisuuksien parantamisella voidaan saavuttaa. Tutkimuksessa on otettu huomioon ikkunoiden energiavaikutukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien mitoitusvaikutukset. Lisäksi on selvitetty näiden seikkojen kustannusvaikutukset ja eri lämmön-eristystason ikkunoiden taloudellinen kannattavuus. Raportissa on esitelty nykyisellä teknologialla saavutettavat ikkunoiden lämpötekniset ominaisuudet sekä keinot, joilla ikkunan lasiosaa, karmia ja puitetta voidaan parantaa. Keinoja ovat selektiiviset pinnoitteet, täytekaasut, lasien lukumäärä, lasivälien optimointi sekä karmi- ja puiteratkaisun rakenteelliset keinot ja materiaalivalinnat. Tiivistetysti esitetään myös ikkunateknologiassa käytettävien uusien materiaalien ja ratkaisujen, mm. aerogeelien, valoa läpäisevien eristeiden, tyhjölasin ja sähkökromaattisen lasin, lämpöteknisiä ominaisuuksia ja arvioidaan tämän teknologian kannattavuutta Suomen olosuhteissa. Ikkunan parantamisen energiakustannusvaikutukset kertovat kuluttajalle, kuinka paljon paremmasta tuotteesta kannattaa maksaa, kun pelkät energiakustannussäästöt otetaan huomioon. Vastaavasti ikkunavalmistaja saa tietoa siitä, miten suuri tuotteen parantamisen lisähinta saa olla arvioitaessa lämmöneristävyydeltään erilaisten ikkunoiden elinkaarikustannuksia. Raportissa kuvataan ikkunavalinnan työkalu, jolla edellä mainittuja kustannusarvioita pystytään tekemään säävyöhyke- ja rakennuskohtaisesti eri ikkunatyypeille. Projektissa kehitetyn ikkunavalinta-ohjelman tarkoituksena on edistää uusien energiaa säästävien ikkunoiden käyttöä.

KW - windows

KW - residential buildings

KW - office buildings

KW - heat transmission

KW - heat transfer

KW - thermal transmittance

KW - thermal insulation

KW - dimensioning

M3 - Report

SN - 951-38-5430-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heimonen I, Hemmilä K, Saarni R. Tulevaisuuden ikkunoiden kehitysperusteet ja valinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 50 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1939).