Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen

Translated title of the contribution: Development of methods used in the quality classification of fish

Martti Kiesvaara, Tapani Hattula, Sirpa Karppinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kalan tuoreusasteen kemiallisena määritysmenetelmänä kokeiltiin adenosiinitrifosfaatin hajoamistuotteiden määrittämistä. Erityisesti inosiinimonofosfaatin ja inosiinin pitoisuuksien sekä K-arvon muutokset soveltuvat kalan tuoreusasteen määrittämiseen. Fysikaalisena määritysmenetelmänä käytettiin tuoreusmittaria, jonka lukemia verrattiin aistinvaraisessa laatuarvostelussa saatuihin tuloksiin. Verestyksen toteamiseen soveltuvat sekä tyhjiön käyttö että hemoglobiinin määrittäminen. Lohikalojen värinmittauksissa verrattiin Minolta Ehromameter värinmittauslaitteella saatuja arvoja värikortin avulla tehtyyn värinmääritykseen. Molemmat menetelmät antavat toistettavia tuloksia. Lisääntymisvaiheen toteamisessa ovat kalan ulkoiset muutokset käyttökelpoisimmat.
Translated title of the contributionDevelopment of methods used in the quality classification of fish
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages35
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1193
ISSN0358-5085

Keywords

  • fishes
  • freshness
  • decomposition
  • determination
  • ATP
  • inosine
  • inosine monophosphate
  • color
  • bleeding
  • sensory tests

Fingerprint Dive into the research topics of 'Development of methods used in the quality classification of fish'. Together they form a unique fingerprint.

  • Cite this

    Kiesvaara, M., Hattula, T., & Karppinen, S. (1990). Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1193