Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen

Translated title of the contribution: Development of methods used in the quality classification of fish

Martti Kiesvaara, Tapani Hattula, Sirpa Karppinen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kalan tuoreusasteen kemiallisena määritysmenetelmänä kokeiltiin adenosiinitrifosfaatin hajoamistuotteiden määrittämistä. Erityisesti inosiinimonofosfaatin ja inosiinin pitoisuuksien sekä K-arvon muutokset soveltuvat kalan tuoreusasteen määrittämiseen. Fysikaalisena määritysmenetelmänä käytettiin tuoreusmittaria, jonka lukemia verrattiin aistinvaraisessa laatuarvostelussa saatuihin tuloksiin. Verestyksen toteamiseen soveltuvat sekä tyhjiön käyttö että hemoglobiinin määrittäminen. Lohikalojen värinmittauksissa verrattiin Minolta Ehromameter värinmittauslaitteella saatuja arvoja värikortin avulla tehtyyn värinmääritykseen. Molemmat menetelmät antavat toistettavia tuloksia. Lisääntymisvaiheen toteamisessa ovat kalan ulkoiset muutokset käyttökelpoisimmat.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages35
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
No.1193
ISSN (Print)0358-5085

Fingerprint

Fishes

Keywords

  • fishes
  • freshness
  • decomposition
  • determination
  • ATP
  • inosine
  • inosine monophosphate
  • color
  • bleeding
  • sensory tests

Cite this

Kiesvaara, M., Hattula, T., & Karppinen, S. (1990). Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1193
Kiesvaara, Martti ; Hattula, Tapani ; Karppinen, Sirpa. / Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen. Espoo, 1990. 35 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1193).
@book{9037d591166b4d8dbe250f515264ce08,
title = "Kalan laatuluokituksessa k{\"a}ytett{\"a}vien menetelmien kehitt{\"a}minen",
abstract = "Kalan tuoreusasteen kemiallisena m{\"a}{\"a}ritysmenetelm{\"a}n{\"a} kokeiltiin adenosiinitrifosfaatin hajoamistuotteiden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}mist{\"a}. Erityisesti inosiinimonofosfaatin ja inosiinin pitoisuuksien sek{\"a} K-arvon muutokset soveltuvat kalan tuoreusasteen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. Fysikaalisena m{\"a}{\"a}ritysmenetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytettiin tuoreusmittaria, jonka lukemia verrattiin aistinvaraisessa laatuarvostelussa saatuihin tuloksiin. Verestyksen toteamiseen soveltuvat sek{\"a} tyhji{\"o}n k{\"a}ytt{\"o} ett{\"a} hemoglobiinin m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen. Lohikalojen v{\"a}rinmittauksissa verrattiin Minolta Ehromameter v{\"a}rinmittauslaitteella saatuja arvoja v{\"a}rikortin avulla tehtyyn v{\"a}rinm{\"a}{\"a}ritykseen. Molemmat menetelm{\"a}t antavat toistettavia tuloksia. Lis{\"a}{\"a}ntymisvaiheen toteamisessa ovat kalan ulkoiset muutokset k{\"a}ytt{\"o}kelpoisimmat.",
keywords = "fishes, freshness, decomposition, determination, ATP, inosine, inosine monophosphate, color, bleeding, sensory tests",
author = "Martti Kiesvaara and Tapani Hattula and Sirpa Karppinen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3913-3",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
number = "1193",

}

Kiesvaara, M, Hattula, T & Karppinen, S 1990, Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1193, Espoo.

Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen. / Kiesvaara, Martti; Hattula, Tapani; Karppinen, Sirpa.

Espoo, 1990. 35 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1193).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen

AU - Kiesvaara, Martti

AU - Hattula, Tapani

AU - Karppinen, Sirpa

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Kalan tuoreusasteen kemiallisena määritysmenetelmänä kokeiltiin adenosiinitrifosfaatin hajoamistuotteiden määrittämistä. Erityisesti inosiinimonofosfaatin ja inosiinin pitoisuuksien sekä K-arvon muutokset soveltuvat kalan tuoreusasteen määrittämiseen. Fysikaalisena määritysmenetelmänä käytettiin tuoreusmittaria, jonka lukemia verrattiin aistinvaraisessa laatuarvostelussa saatuihin tuloksiin. Verestyksen toteamiseen soveltuvat sekä tyhjiön käyttö että hemoglobiinin määrittäminen. Lohikalojen värinmittauksissa verrattiin Minolta Ehromameter värinmittauslaitteella saatuja arvoja värikortin avulla tehtyyn värinmääritykseen. Molemmat menetelmät antavat toistettavia tuloksia. Lisääntymisvaiheen toteamisessa ovat kalan ulkoiset muutokset käyttökelpoisimmat.

AB - Kalan tuoreusasteen kemiallisena määritysmenetelmänä kokeiltiin adenosiinitrifosfaatin hajoamistuotteiden määrittämistä. Erityisesti inosiinimonofosfaatin ja inosiinin pitoisuuksien sekä K-arvon muutokset soveltuvat kalan tuoreusasteen määrittämiseen. Fysikaalisena määritysmenetelmänä käytettiin tuoreusmittaria, jonka lukemia verrattiin aistinvaraisessa laatuarvostelussa saatuihin tuloksiin. Verestyksen toteamiseen soveltuvat sekä tyhjiön käyttö että hemoglobiinin määrittäminen. Lohikalojen värinmittauksissa verrattiin Minolta Ehromameter värinmittauslaitteella saatuja arvoja värikortin avulla tehtyyn värinmääritykseen. Molemmat menetelmät antavat toistettavia tuloksia. Lisääntymisvaiheen toteamisessa ovat kalan ulkoiset muutokset käyttökelpoisimmat.

KW - fishes

KW - freshness

KW - decomposition

KW - determination

KW - ATP

KW - inosine

KW - inosine monophosphate

KW - color

KW - bleeding

KW - sensory tests

M3 - Report

SN - 951-38-3913-3

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen

CY - Espoo

ER -

Kiesvaara M, Hattula T, Karppinen S. Kalan laatuluokituksessa käytettävien menetelmien kehittäminen. Espoo, 1990. 35 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1193).