Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille

Translated title of the contribution: Development of tactile evaluation method for packaging

Maiju Aikala, Anne Arvola, Raija-Liisa Heiniö

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pakkauksen tehtävänä ei ole pelkästään tuotteen suojaaminen ja tiedon jakaminen, vaan sillä on merkittävä rooli tuotteen brändin rakentamisessa. Pakkauksen tuntuominaisuudet ovat osaltaan vaikuttamassa tuotemielikuvien syntyyn. KCL:ssä on aiemmin kehitetty menetelmä painotuotteiden tuntuominaisuuksien kuvailuun ja mittaamiseen. Tässä projektissa menetelmää kehitettiin VTT:llä edelleen pakkauksille, analogisesti pakkausten Helppo avata -testin (VTT-5631-09) mukaisesti. Kehitettyä menetelmää käytettiin kuvailemaan prototyyppipakkausten tuntuominaisuuksia. Tutkimus on osa laajempaa Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hanketta, jonka tavoitteena oli ideoida ja kehittää uusia elintarvikepakkausratkaisuja tulevaisuuden kuluttajille. Projektissa kehitetty menetelmä on aistinvaraisen arvioinnin nk. kuvaileva profiilimenetelmä, joka tuottaa sekä kuvailevaa että mittaustietoa tuotteiden keskeisistä tuntuominaisuuksista. Kehitystyön tuloksena syntyi pakkausten kannalta oleellisia pintaan ja käsiteltävyyteen liittyviä tuntuominaisuuksia kuvaileva sanasto, jota käyttäen projektissa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati arvioi tuntuominaisuuksien voimakkuuksia toistettavasti. Kehitetyllä menetelmällä tutkittiin viisi Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hankkeen prototyyppipakkausta: kolme ikkunallista On-the-go-pakkausta ja kaksi Biostartti-pakkausta. Tuloksena saatiin tutkittujen pakkausten eroja ja yhtäläisyyksiä kuvaavat tuntuominaisuuksien profiilit. Pakkausmuotoilu ja käytetyt materiaalit vaikuttivat näytteiden profiileihin. Pienempikokoinen On-the-go-näyte arvioitiin paremmin käteen sopivaksi kuin suurempi. Rikkoutumattomuusarvioon vaikutti ensisijaisesti näytteen muotoilu mutta myös pakkauksen koko. Kiiltävästä kartongista valmistetut näytteet tuntuivat sileämmiltä ja tahmeammilta kuin mattapintainen näyte. Pakkausten ulkonäkö ei vaikuttanut tuntuarvioihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages35
ISBN (Electronic)978-951-38-7502-2
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number160

Fingerprint

Touch
Product Packaging

Keywords

  • descriptive method
  • packaging
  • sensory evaluation
  • tactile properties

Cite this

Aikala, M., Arvola, A., & Heiniö, R-L. (2011). Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 160
Aikala, Maiju ; Arvola, Anne ; Heiniö, Raija-Liisa. / Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 35 p. (VTT Working Papers; No. 160).
@book{a30e244e8a4a4ac09c6f01835431f7b3,
title = "Tuntutestausmenetelm{\"a}n kehitt{\"a}minen pakkauksille",
abstract = "Pakkauksen teht{\"a}v{\"a}n{\"a} ei ole pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n tuotteen suojaaminen ja tiedon jakaminen, vaan sill{\"a} on merkitt{\"a}v{\"a} rooli tuotteen br{\"a}ndin rakentamisessa. Pakkauksen tuntuominaisuudet ovat osaltaan vaikuttamassa tuotemielikuvien syntyyn. KCL:ss{\"a} on aiemmin kehitetty menetelm{\"a} painotuotteiden tuntuominaisuuksien kuvailuun ja mittaamiseen. T{\"a}ss{\"a} projektissa menetelm{\"a}{\"a} kehitettiin VTT:ll{\"a} edelleen pakkauksille, analogisesti pakkausten Helppo avata -testin (VTT-5631-09) mukaisesti. Kehitetty{\"a} menetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytettiin kuvailemaan prototyyppipakkausten tuntuominaisuuksia. Tutkimus on osa laajempaa Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hanketta, jonka tavoitteena oli ideoida ja kehitt{\"a}{\"a} uusia elintarvikepakkausratkaisuja tulevaisuuden kuluttajille. Projektissa kehitetty menetelm{\"a} on aistinvaraisen arvioinnin nk. kuvaileva profiilimenetelm{\"a}, joka tuottaa sek{\"a} kuvailevaa ett{\"a} mittaustietoa tuotteiden keskeisist{\"a} tuntuominaisuuksista. Kehitysty{\"o}n tuloksena syntyi pakkausten kannalta oleellisia pintaan ja k{\"a}sitelt{\"a}vyyteen liittyvi{\"a} tuntuominaisuuksia kuvaileva sanasto, jota k{\"a}ytt{\"a}en projektissa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati arvioi tuntuominaisuuksien voimakkuuksia toistettavasti. Kehitetyll{\"a} menetelm{\"a}ll{\"a} tutkittiin viisi Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hankkeen prototyyppipakkausta: kolme ikkunallista On-the-go-pakkausta ja kaksi Biostartti-pakkausta. Tuloksena saatiin tutkittujen pakkausten eroja ja yht{\"a}l{\"a}isyyksi{\"a} kuvaavat tuntuominaisuuksien profiilit. Pakkausmuotoilu ja k{\"a}ytetyt materiaalit vaikuttivat n{\"a}ytteiden profiileihin. Pienempikokoinen On-the-go-n{\"a}yte arvioitiin paremmin k{\"a}teen sopivaksi kuin suurempi. Rikkoutumattomuusarvioon vaikutti ensisijaisesti n{\"a}ytteen muotoilu mutta my{\"o}s pakkauksen koko. Kiilt{\"a}v{\"a}st{\"a} kartongista valmistetut n{\"a}ytteet tuntuivat sile{\"a}mmilt{\"a} ja tahmeammilta kuin mattapintainen n{\"a}yte. Pakkausten ulkon{\"a}k{\"o} ei vaikuttanut tuntuarvioihin.",
keywords = "descriptive method, packaging, sensory evaluation, tactile properties",
author = "Maiju Aikala and Anne Arvola and Raija-Liisa Heini{\"o}",
note = "Project code: 38688",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "160",
address = "Finland",

}

Aikala, M, Arvola, A & Heiniö, R-L 2011, Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille. VTT Working Papers, no. 160, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille. / Aikala, Maiju; Arvola, Anne; Heiniö, Raija-Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 35 p. (VTT Working Papers; No. 160).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille

AU - Aikala, Maiju

AU - Arvola, Anne

AU - Heiniö, Raija-Liisa

N1 - Project code: 38688

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Pakkauksen tehtävänä ei ole pelkästään tuotteen suojaaminen ja tiedon jakaminen, vaan sillä on merkittävä rooli tuotteen brändin rakentamisessa. Pakkauksen tuntuominaisuudet ovat osaltaan vaikuttamassa tuotemielikuvien syntyyn. KCL:ssä on aiemmin kehitetty menetelmä painotuotteiden tuntuominaisuuksien kuvailuun ja mittaamiseen. Tässä projektissa menetelmää kehitettiin VTT:llä edelleen pakkauksille, analogisesti pakkausten Helppo avata -testin (VTT-5631-09) mukaisesti. Kehitettyä menetelmää käytettiin kuvailemaan prototyyppipakkausten tuntuominaisuuksia. Tutkimus on osa laajempaa Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hanketta, jonka tavoitteena oli ideoida ja kehittää uusia elintarvikepakkausratkaisuja tulevaisuuden kuluttajille. Projektissa kehitetty menetelmä on aistinvaraisen arvioinnin nk. kuvaileva profiilimenetelmä, joka tuottaa sekä kuvailevaa että mittaustietoa tuotteiden keskeisistä tuntuominaisuuksista. Kehitystyön tuloksena syntyi pakkausten kannalta oleellisia pintaan ja käsiteltävyyteen liittyviä tuntuominaisuuksia kuvaileva sanasto, jota käyttäen projektissa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati arvioi tuntuominaisuuksien voimakkuuksia toistettavasti. Kehitetyllä menetelmällä tutkittiin viisi Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hankkeen prototyyppipakkausta: kolme ikkunallista On-the-go-pakkausta ja kaksi Biostartti-pakkausta. Tuloksena saatiin tutkittujen pakkausten eroja ja yhtäläisyyksiä kuvaavat tuntuominaisuuksien profiilit. Pakkausmuotoilu ja käytetyt materiaalit vaikuttivat näytteiden profiileihin. Pienempikokoinen On-the-go-näyte arvioitiin paremmin käteen sopivaksi kuin suurempi. Rikkoutumattomuusarvioon vaikutti ensisijaisesti näytteen muotoilu mutta myös pakkauksen koko. Kiiltävästä kartongista valmistetut näytteet tuntuivat sileämmiltä ja tahmeammilta kuin mattapintainen näyte. Pakkausten ulkonäkö ei vaikuttanut tuntuarvioihin.

AB - Pakkauksen tehtävänä ei ole pelkästään tuotteen suojaaminen ja tiedon jakaminen, vaan sillä on merkittävä rooli tuotteen brändin rakentamisessa. Pakkauksen tuntuominaisuudet ovat osaltaan vaikuttamassa tuotemielikuvien syntyyn. KCL:ssä on aiemmin kehitetty menetelmä painotuotteiden tuntuominaisuuksien kuvailuun ja mittaamiseen. Tässä projektissa menetelmää kehitettiin VTT:llä edelleen pakkauksille, analogisesti pakkausten Helppo avata -testin (VTT-5631-09) mukaisesti. Kehitettyä menetelmää käytettiin kuvailemaan prototyyppipakkausten tuntuominaisuuksia. Tutkimus on osa laajempaa Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hanketta, jonka tavoitteena oli ideoida ja kehittää uusia elintarvikepakkausratkaisuja tulevaisuuden kuluttajille. Projektissa kehitetty menetelmä on aistinvaraisen arvioinnin nk. kuvaileva profiilimenetelmä, joka tuottaa sekä kuvailevaa että mittaustietoa tuotteiden keskeisistä tuntuominaisuuksista. Kehitystyön tuloksena syntyi pakkausten kannalta oleellisia pintaan ja käsiteltävyyteen liittyviä tuntuominaisuuksia kuvaileva sanasto, jota käyttäen projektissa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati arvioi tuntuominaisuuksien voimakkuuksia toistettavasti. Kehitetyllä menetelmällä tutkittiin viisi Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hankkeen prototyyppipakkausta: kolme ikkunallista On-the-go-pakkausta ja kaksi Biostartti-pakkausta. Tuloksena saatiin tutkittujen pakkausten eroja ja yhtäläisyyksiä kuvaavat tuntuominaisuuksien profiilit. Pakkausmuotoilu ja käytetyt materiaalit vaikuttivat näytteiden profiileihin. Pienempikokoinen On-the-go-näyte arvioitiin paremmin käteen sopivaksi kuin suurempi. Rikkoutumattomuusarvioon vaikutti ensisijaisesti näytteen muotoilu mutta myös pakkauksen koko. Kiiltävästä kartongista valmistetut näytteet tuntuivat sileämmiltä ja tahmeammilta kuin mattapintainen näyte. Pakkausten ulkonäkö ei vaikuttanut tuntuarvioihin.

KW - descriptive method

KW - packaging

KW - sensory evaluation

KW - tactile properties

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aikala M, Arvola A, Heiniö R-L. Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 35 p. (VTT Working Papers; No. 160).