Pientalomuurauksen kehittäminen

Translated title of the contribution: Development of the brickwork in house construction

Hannu Koski, Juhani Nummi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pientalomuurauksella on pitkät perinteet ja suuret potentiaaliset markkinat Suomessa. Rakennustuotanto ja pientalorakentaminen ovat tällä vuosikymmenellä kuitenkin vähentyneet selvästi. Pientalomuurauksen määrän ja sen markkinaosuuden kasvattamiseksi on muurattujen rakenteiden kilpailukykyä parannettava. Projektin tavoitteeksi asetettiin paikallamuurauksen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen muuraustyötä tehostamalla, aputyötä vähentämällä, aputyö-ammattityöjakoa lieventämällä, rakentamista nopeuttamalla sekä työtä keventämällä ja ergonomiaa parantamalla. Keskeiseksi keinoksi tavoitteiden saavuttamiseksi valittiin koneiden, laitteiden ja työmenetelmien kehittäminen. Kehityskohteiksi valittiin laastin valmistus, tiilien ja laastin siirrot, teline, työvälineet, kaluston kuljetusvaunu ja muuraustyön suunnittelumenetelmä. Projektissa selvitettiin ulkomailla käytettäviä muuraustyömenetelmiä, koneita ja laitteita. Lisäksi projektin neljässä kehitysryhmässä etsittiin nykymenetelmien parannuksia ja kokonaan uusia ratkaisuja. Osa hyviksi arvioiduista laitteista kehitettiin prototyypiksi. Kehittyneen muurausjärjestelmän osia ovat moottoroitu tiilikärry (ruotsalainen tuote), tiilikärryyn liitettävä laastiastia (idea), suursäkin nostolaite (prototyyppi), pukkiteline konsolilla (suomalainen tuote, osittain prototyyppi), alta tyhjennettävä suursäkki (valmis tuote ja prototyypit), muurauskauha (tuotteistettu), kuljetus- ja taukotilavaunu (prototyyppi) ja atk-ohjelma Kusti (tuotteistettu). Kehittyneitä koneita, laitteita ja työmenetelmiä käyttämällä muuraustyö kevenee ja nopeutuu. Kustannussäästöjä on mahdollista saavuttaa suunnittelemalla työ siten, että vapautuva työaika käytetään tehokkaasti. Tähän voidaan käyttää projektissa kehitettyä muuraustyön suunnittelumenetelmää ja siihen perustuvaa atk-ohjelmaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Print)951-38-4910-4
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1755
ISSN1235-0605

Keywords

 • buildings
 • construction
 • small houses
 • masonry
 • bricks
 • brick construction
 • brick structures
 • productivity
 • competition
 • mortars (material)
 • equipment

Cite this

Koski, H., & Nummi, J. (1996). Pientalomuurauksen kehittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1755
Koski, Hannu ; Nummi, Juhani. / Pientalomuurauksen kehittäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 68 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1755).
@book{d93484e6cc7e4fc690d7d857e23d7a87,
title = "Pientalomuurauksen kehitt{\"a}minen",
abstract = "Pientalomuurauksella on pitk{\"a}t perinteet ja suuret potentiaaliset markkinat Suomessa. Rakennustuotanto ja pientalorakentaminen ovat t{\"a}ll{\"a} vuosikymmenell{\"a} kuitenkin v{\"a}hentyneet selv{\"a}sti. Pientalomuurauksen m{\"a}{\"a}r{\"a}n ja sen markkinaosuuden kasvattamiseksi on muurattujen rakenteiden kilpailukyky{\"a} parannettava. Projektin tavoitteeksi asetettiin paikallamuurauksen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen muurausty{\"o}t{\"a} tehostamalla, aputy{\"o}t{\"a} v{\"a}hent{\"a}m{\"a}ll{\"a}, aputy{\"o}-ammattity{\"o}jakoa lievent{\"a}m{\"a}ll{\"a}, rakentamista nopeuttamalla sek{\"a} ty{\"o}t{\"a} kevent{\"a}m{\"a}ll{\"a} ja ergonomiaa parantamalla. Keskeiseksi keinoksi tavoitteiden saavuttamiseksi valittiin koneiden, laitteiden ja ty{\"o}menetelmien kehitt{\"a}minen. Kehityskohteiksi valittiin laastin valmistus, tiilien ja laastin siirrot, teline, ty{\"o}v{\"a}lineet, kaluston kuljetusvaunu ja muurausty{\"o}n suunnittelumenetelm{\"a}. Projektissa selvitettiin ulkomailla k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} muurausty{\"o}menetelmi{\"a}, koneita ja laitteita. Lis{\"a}ksi projektin nelj{\"a}ss{\"a} kehitysryhm{\"a}ss{\"a} etsittiin nykymenetelmien parannuksia ja kokonaan uusia ratkaisuja. Osa hyviksi arvioiduista laitteista kehitettiin prototyypiksi. Kehittyneen muurausj{\"a}rjestelm{\"a}n osia ovat moottoroitu tiilik{\"a}rry (ruotsalainen tuote), tiilik{\"a}rryyn liitett{\"a}v{\"a} laastiastia (idea), suurs{\"a}kin nostolaite (prototyyppi), pukkiteline konsolilla (suomalainen tuote, osittain prototyyppi), alta tyhjennett{\"a}v{\"a} suurs{\"a}kki (valmis tuote ja prototyypit), muurauskauha (tuotteistettu), kuljetus- ja taukotilavaunu (prototyyppi) ja atk-ohjelma Kusti (tuotteistettu). Kehittyneit{\"a} koneita, laitteita ja ty{\"o}menetelmi{\"a} k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} muurausty{\"o} kevenee ja nopeutuu. Kustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} on mahdollista saavuttaa suunnittelemalla ty{\"o} siten, ett{\"a} vapautuva ty{\"o}aika k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n tehokkaasti. T{\"a}h{\"a}n voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} projektissa kehitetty{\"a} muurausty{\"o}n suunnittelumenetelm{\"a}{\"a} ja siihen perustuvaa atk-ohjelmaa.",
keywords = "buildings, construction, small houses, masonry, bricks, brick construction, brick structures, productivity, competition, mortars (material), equipment",
author = "Hannu Koski and Juhani Nummi",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4910-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1755",
address = "Finland",

}

Koski, H & Nummi, J 1996, Pientalomuurauksen kehittäminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1755, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pientalomuurauksen kehittäminen. / Koski, Hannu; Nummi, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 68 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1755).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pientalomuurauksen kehittäminen

AU - Koski, Hannu

AU - Nummi, Juhani

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Pientalomuurauksella on pitkät perinteet ja suuret potentiaaliset markkinat Suomessa. Rakennustuotanto ja pientalorakentaminen ovat tällä vuosikymmenellä kuitenkin vähentyneet selvästi. Pientalomuurauksen määrän ja sen markkinaosuuden kasvattamiseksi on muurattujen rakenteiden kilpailukykyä parannettava. Projektin tavoitteeksi asetettiin paikallamuurauksen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen muuraustyötä tehostamalla, aputyötä vähentämällä, aputyö-ammattityöjakoa lieventämällä, rakentamista nopeuttamalla sekä työtä keventämällä ja ergonomiaa parantamalla. Keskeiseksi keinoksi tavoitteiden saavuttamiseksi valittiin koneiden, laitteiden ja työmenetelmien kehittäminen. Kehityskohteiksi valittiin laastin valmistus, tiilien ja laastin siirrot, teline, työvälineet, kaluston kuljetusvaunu ja muuraustyön suunnittelumenetelmä. Projektissa selvitettiin ulkomailla käytettäviä muuraustyömenetelmiä, koneita ja laitteita. Lisäksi projektin neljässä kehitysryhmässä etsittiin nykymenetelmien parannuksia ja kokonaan uusia ratkaisuja. Osa hyviksi arvioiduista laitteista kehitettiin prototyypiksi. Kehittyneen muurausjärjestelmän osia ovat moottoroitu tiilikärry (ruotsalainen tuote), tiilikärryyn liitettävä laastiastia (idea), suursäkin nostolaite (prototyyppi), pukkiteline konsolilla (suomalainen tuote, osittain prototyyppi), alta tyhjennettävä suursäkki (valmis tuote ja prototyypit), muurauskauha (tuotteistettu), kuljetus- ja taukotilavaunu (prototyyppi) ja atk-ohjelma Kusti (tuotteistettu). Kehittyneitä koneita, laitteita ja työmenetelmiä käyttämällä muuraustyö kevenee ja nopeutuu. Kustannussäästöjä on mahdollista saavuttaa suunnittelemalla työ siten, että vapautuva työaika käytetään tehokkaasti. Tähän voidaan käyttää projektissa kehitettyä muuraustyön suunnittelumenetelmää ja siihen perustuvaa atk-ohjelmaa.

AB - Pientalomuurauksella on pitkät perinteet ja suuret potentiaaliset markkinat Suomessa. Rakennustuotanto ja pientalorakentaminen ovat tällä vuosikymmenellä kuitenkin vähentyneet selvästi. Pientalomuurauksen määrän ja sen markkinaosuuden kasvattamiseksi on muurattujen rakenteiden kilpailukykyä parannettava. Projektin tavoitteeksi asetettiin paikallamuurauksen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen muuraustyötä tehostamalla, aputyötä vähentämällä, aputyö-ammattityöjakoa lieventämällä, rakentamista nopeuttamalla sekä työtä keventämällä ja ergonomiaa parantamalla. Keskeiseksi keinoksi tavoitteiden saavuttamiseksi valittiin koneiden, laitteiden ja työmenetelmien kehittäminen. Kehityskohteiksi valittiin laastin valmistus, tiilien ja laastin siirrot, teline, työvälineet, kaluston kuljetusvaunu ja muuraustyön suunnittelumenetelmä. Projektissa selvitettiin ulkomailla käytettäviä muuraustyömenetelmiä, koneita ja laitteita. Lisäksi projektin neljässä kehitysryhmässä etsittiin nykymenetelmien parannuksia ja kokonaan uusia ratkaisuja. Osa hyviksi arvioiduista laitteista kehitettiin prototyypiksi. Kehittyneen muurausjärjestelmän osia ovat moottoroitu tiilikärry (ruotsalainen tuote), tiilikärryyn liitettävä laastiastia (idea), suursäkin nostolaite (prototyyppi), pukkiteline konsolilla (suomalainen tuote, osittain prototyyppi), alta tyhjennettävä suursäkki (valmis tuote ja prototyypit), muurauskauha (tuotteistettu), kuljetus- ja taukotilavaunu (prototyyppi) ja atk-ohjelma Kusti (tuotteistettu). Kehittyneitä koneita, laitteita ja työmenetelmiä käyttämällä muuraustyö kevenee ja nopeutuu. Kustannussäästöjä on mahdollista saavuttaa suunnittelemalla työ siten, että vapautuva työaika käytetään tehokkaasti. Tähän voidaan käyttää projektissa kehitettyä muuraustyön suunnittelumenetelmää ja siihen perustuvaa atk-ohjelmaa.

KW - buildings

KW - construction

KW - small houses

KW - masonry

KW - bricks

KW - brick construction

KW - brick structures

KW - productivity

KW - competition

KW - mortars (material)

KW - equipment

M3 - Report

SN - 951-38-4910-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Pientalomuurauksen kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koski H, Nummi J. Pientalomuurauksen kehittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 68 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1755).