Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990

Translated title of the contribution: Development of the energy conservation measures in 1970-1990 in Finland

Arto Lepistö

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on käyty läpi pääasiassa julkisen vallan 1970- ja 1980-luvuilla käyttämät energiankäytön tehostamiskeinot. Käytettyjen keinojen kattavuutta ja määrää on tarkasteltu energiasektoreittain, viranomaisryhmittäin, keinoittain jne. Keinovalikoiman käytön tuottamien määrällisten ja taloudellisten hyötyjen arvioiminen ei kuitenkaan ole kuulunut tämän selvityksen piiriin. Niihin palataan kauppa- ja teollisuusministeriön käynnistämän ns. Säästöprojektin muissa osissa. Selvityksen pohjalta on kuitenkin mahdollista tehdä johtopäätöksiä. Keskeisin johtopäätös on se, että julkisen vallan käyttämät tehostamistoimet ovat riippuneet vallitsevasta energian hinnasta. Viime vuosina energian hinta on alentunut ja samalla myös julkisen vallan rahoituksellisten toimien määrä on energiatutkimusta lukuun ottamatta voimakkaasti vähentynyt. Toinen keskeinen piirre on julkisen vallan välillisen tehostamistoiminnan korostuminen tässä tilanteessa. Tämä näkyy etenkin sähkön ja lämmön yhteistuotannon tukemisena lainsäädännöllisin, verotuksellisin ja rahoituksellisin keinoin. Selvityksen perusteella voidaan todeta, että vanhan keinovalikoiman käyttö ei maltillisessa hintatilanteessa ole riittävää poistamaan niitä ongelmia, joita energian käyttö ympäristölle saattaa aiheuttaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3744-0
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1134
ISSN0358-5085

Fingerprint

energy conservation
Finland

Keywords

  • energy conservation
  • efficiency
  • public finance
  • Finland

Cite this

Lepistö, A. (1990). Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1134
Lepistö, Arto. / Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1134).
@book{f94d05749f1b4180af64f3f3362ff8e0,
title = "Energiank{\"a}yt{\"o}n tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990",
abstract = "Tutkimuksessa on k{\"a}yty l{\"a}pi p{\"a}{\"a}asiassa julkisen vallan 1970- ja 1980-luvuilla k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}t energiank{\"a}yt{\"o}n tehostamiskeinot. K{\"a}ytettyjen keinojen kattavuutta ja m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} on tarkasteltu energiasektoreittain, viranomaisryhmitt{\"a}in, keinoittain jne. Keinovalikoiman k{\"a}yt{\"o}n tuottamien m{\"a}{\"a}r{\"a}llisten ja taloudellisten hy{\"o}tyjen arvioiminen ei kuitenkaan ole kuulunut t{\"a}m{\"a}n selvityksen piiriin. Niihin palataan kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}n k{\"a}ynnist{\"a}m{\"a}n ns. S{\"a}{\"a}st{\"o}projektin muissa osissa. Selvityksen pohjalta on kuitenkin mahdollista tehd{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. Keskeisin johtop{\"a}{\"a}t{\"o}s on se, ett{\"a} julkisen vallan k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}t tehostamistoimet ovat riippuneet vallitsevasta energian hinnasta. Viime vuosina energian hinta on alentunut ja samalla my{\"o}s julkisen vallan rahoituksellisten toimien m{\"a}{\"a}r{\"a} on energiatutkimusta lukuun ottamatta voimakkaasti v{\"a}hentynyt. Toinen keskeinen piirre on julkisen vallan v{\"a}lillisen tehostamistoiminnan korostuminen t{\"a}ss{\"a} tilanteessa. T{\"a}m{\"a} n{\"a}kyy etenkin s{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n yhteistuotannon tukemisena lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}llisin, verotuksellisin ja rahoituksellisin keinoin. Selvityksen perusteella voidaan todeta, ett{\"a} vanhan keinovalikoiman k{\"a}ytt{\"o} ei maltillisessa hintatilanteessa ole riitt{\"a}v{\"a}{\"a} poistamaan niit{\"a} ongelmia, joita energian k{\"a}ytt{\"o} ymp{\"a}rist{\"o}lle saattaa aiheuttaa.",
keywords = "energy conservation, efficiency, public finance, Finland",
author = "Arto Lepist{\"o}",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3744-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1134",
address = "Finland",

}

Lepistö, A 1990, Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1134, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990. / Lepistö, Arto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1134).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990

AU - Lepistö, Arto

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa on käyty läpi pääasiassa julkisen vallan 1970- ja 1980-luvuilla käyttämät energiankäytön tehostamiskeinot. Käytettyjen keinojen kattavuutta ja määrää on tarkasteltu energiasektoreittain, viranomaisryhmittäin, keinoittain jne. Keinovalikoiman käytön tuottamien määrällisten ja taloudellisten hyötyjen arvioiminen ei kuitenkaan ole kuulunut tämän selvityksen piiriin. Niihin palataan kauppa- ja teollisuusministeriön käynnistämän ns. Säästöprojektin muissa osissa. Selvityksen pohjalta on kuitenkin mahdollista tehdä johtopäätöksiä. Keskeisin johtopäätös on se, että julkisen vallan käyttämät tehostamistoimet ovat riippuneet vallitsevasta energian hinnasta. Viime vuosina energian hinta on alentunut ja samalla myös julkisen vallan rahoituksellisten toimien määrä on energiatutkimusta lukuun ottamatta voimakkaasti vähentynyt. Toinen keskeinen piirre on julkisen vallan välillisen tehostamistoiminnan korostuminen tässä tilanteessa. Tämä näkyy etenkin sähkön ja lämmön yhteistuotannon tukemisena lainsäädännöllisin, verotuksellisin ja rahoituksellisin keinoin. Selvityksen perusteella voidaan todeta, että vanhan keinovalikoiman käyttö ei maltillisessa hintatilanteessa ole riittävää poistamaan niitä ongelmia, joita energian käyttö ympäristölle saattaa aiheuttaa.

AB - Tutkimuksessa on käyty läpi pääasiassa julkisen vallan 1970- ja 1980-luvuilla käyttämät energiankäytön tehostamiskeinot. Käytettyjen keinojen kattavuutta ja määrää on tarkasteltu energiasektoreittain, viranomaisryhmittäin, keinoittain jne. Keinovalikoiman käytön tuottamien määrällisten ja taloudellisten hyötyjen arvioiminen ei kuitenkaan ole kuulunut tämän selvityksen piiriin. Niihin palataan kauppa- ja teollisuusministeriön käynnistämän ns. Säästöprojektin muissa osissa. Selvityksen pohjalta on kuitenkin mahdollista tehdä johtopäätöksiä. Keskeisin johtopäätös on se, että julkisen vallan käyttämät tehostamistoimet ovat riippuneet vallitsevasta energian hinnasta. Viime vuosina energian hinta on alentunut ja samalla myös julkisen vallan rahoituksellisten toimien määrä on energiatutkimusta lukuun ottamatta voimakkaasti vähentynyt. Toinen keskeinen piirre on julkisen vallan välillisen tehostamistoiminnan korostuminen tässä tilanteessa. Tämä näkyy etenkin sähkön ja lämmön yhteistuotannon tukemisena lainsäädännöllisin, verotuksellisin ja rahoituksellisin keinoin. Selvityksen perusteella voidaan todeta, että vanhan keinovalikoiman käyttö ei maltillisessa hintatilanteessa ole riittävää poistamaan niitä ongelmia, joita energian käyttö ympäristölle saattaa aiheuttaa.

KW - energy conservation

KW - efficiency

KW - public finance

KW - Finland

M3 - Report

SN - 951-38-3744-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lepistö A. Energiankäytön tehostamistoimien kehitys vuosina 1970-1990. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1134).