Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut

Translated title of the contribution: Development trends of glazed facades and roofs

Paavo Hassinen, Leevi Mantere, Liisa Rautiainen, Reijo Nissilä, Kari Hemmilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valoaläpäisevät rakenteet ovat kehittyneet ja niiden käyttö on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä julkaisussa on tarkasteltu lähivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoaläpäisevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehitystä. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sekä alumiinikomposiittiprofiilien teknistä soveltuvuutta valokaterakenteiksi. Myös saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysnäkymiä on luodattu. Valoaläpäisevät seinä- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtejä suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, että rakennejärjestelmät ja niiden käyttö tulevat kehittymään vielä voimakkaasti. Tähän tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoaläpäisevillä eristeillä täytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmatäytteisten elementtien lämpötiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeistä. Osassa elementtejä reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksellä ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo käytännössä kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman jäykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja näiden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistemäiseen kiinnitykseen perustuvien rakennejärjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages148
ISBN (Print)951-38-4197-9
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1384
ISSN1235-0605

Keywords

 • construction
 • glazing work
 • glass
 • plastics
 • facades
 • roofs
 • buildings
 • glass to metal seals
 • building components
 • building envelope
 • structural design
 • development
 • utilization
 • structural members
 • transparence
 • light (visible radiation)
 • penetration
 • insulation
 • composite structures
 • Finland
 • cold environments

Cite this

Hassinen, P., Mantere, L., Rautiainen, L., Nissilä, R., & Hemmilä, K. (1992). Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1384
Hassinen, Paavo ; Mantere, Leevi ; Rautiainen, Liisa ; Nissilä, Reijo ; Hemmilä, Kari. / Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 148 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1384).
@book{691453fa6c66439cbde93c55063f1f80,
title = "Valoal{\"a}p{\"a}isevien rakenteiden uudet ratkaisut",
abstract = "Valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}t rakenteet ovat kehittyneet ja niiden k{\"a}ytt{\"o} on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa on tarkasteltu l{\"a}hivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoal{\"a}p{\"a}isevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehityst{\"a}. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sek{\"a} alumiinikomposiittiprofiilien teknist{\"a} soveltuvuutta valokaterakenteiksi. My{\"o}s saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysn{\"a}kymi{\"a} on luodattu. Valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}t sein{\"a}- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtej{\"a} suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, ett{\"a} rakennej{\"a}rjestelm{\"a}t ja niiden k{\"a}ytt{\"o} tulevat kehittym{\"a}{\"a}n viel{\"a} voimakkaasti. T{\"a}h{\"a}n tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoal{\"a}p{\"a}isevill{\"a} eristeill{\"a} t{\"a}ytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmat{\"a}ytteisten elementtien l{\"a}mp{\"o}tiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeist{\"a}. Osassa elementtej{\"a} reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksell{\"a} ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman j{\"a}ykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja n{\"a}iden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistem{\"a}iseen kiinnitykseen perustuvien rakennej{\"a}rjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.",
keywords = "construction, glazing work, glass, plastics, facades, roofs, buildings, glass to metal seals, building components, building envelope, structural design, development, utilization, structural members, transparence, light (visible radiation), penetration, insulation, composite structures, Finland, cold environments",
author = "Paavo Hassinen and Leevi Mantere and Liisa Rautiainen and Reijo Nissil{\"a} and Kari Hemmil{\"a}",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4197-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1384",
address = "Finland",

}

Hassinen, P, Mantere, L, Rautiainen, L, Nissilä, R & Hemmilä, K 1992, Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1384, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. / Hassinen, Paavo; Mantere, Leevi; Rautiainen, Liisa; Nissilä, Reijo; Hemmilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 148 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1384).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut

AU - Hassinen, Paavo

AU - Mantere, Leevi

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Nissilä, Reijo

AU - Hemmilä, Kari

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Valoaläpäisevät rakenteet ovat kehittyneet ja niiden käyttö on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä julkaisussa on tarkasteltu lähivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoaläpäisevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehitystä. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sekä alumiinikomposiittiprofiilien teknistä soveltuvuutta valokaterakenteiksi. Myös saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysnäkymiä on luodattu. Valoaläpäisevät seinä- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtejä suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, että rakennejärjestelmät ja niiden käyttö tulevat kehittymään vielä voimakkaasti. Tähän tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoaläpäisevillä eristeillä täytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmatäytteisten elementtien lämpötiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeistä. Osassa elementtejä reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksellä ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo käytännössä kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman jäykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja näiden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistemäiseen kiinnitykseen perustuvien rakennejärjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.

AB - Valoaläpäisevät rakenteet ovat kehittyneet ja niiden käyttö on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä julkaisussa on tarkasteltu lähivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoaläpäisevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehitystä. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sekä alumiinikomposiittiprofiilien teknistä soveltuvuutta valokaterakenteiksi. Myös saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysnäkymiä on luodattu. Valoaläpäisevät seinä- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtejä suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, että rakennejärjestelmät ja niiden käyttö tulevat kehittymään vielä voimakkaasti. Tähän tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoaläpäisevillä eristeillä täytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmatäytteisten elementtien lämpötiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeistä. Osassa elementtejä reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksellä ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo käytännössä kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman jäykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja näiden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistemäiseen kiinnitykseen perustuvien rakennejärjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.

KW - construction

KW - glazing work

KW - glass

KW - plastics

KW - facades

KW - roofs

KW - buildings

KW - glass to metal seals

KW - building components

KW - building envelope

KW - structural design

KW - development

KW - utilization

KW - structural members

KW - transparence

KW - light (visible radiation)

KW - penetration

KW - insulation

KW - composite structures

KW - Finland

KW - cold environments

M3 - Report

SN - 951-38-4197-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hassinen P, Mantere L, Rautiainen L, Nissilä R, Hemmilä K. Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 148 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1384).