Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut

Translated title of the contribution: Development trends of glazed facades and roofs

Paavo Hassinen, Leevi Mantere, Liisa Rautiainen, Reijo Nissilä, Kari Hemmilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Valoaläpäisevät rakenteet ovat kehittyneet ja niiden käyttö on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä julkaisussa on tarkasteltu lähivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoaläpäisevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehitystä. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sekä alumiinikomposiittiprofiilien teknistä soveltuvuutta valokaterakenteiksi. Myös saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysnäkymiä on luodattu. Valoaläpäisevät seinä- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtejä suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, että rakennejärjestelmät ja niiden käyttö tulevat kehittymään vielä voimakkaasti. Tähän tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoaläpäisevillä eristeillä täytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmatäytteisten elementtien lämpötiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeistä. Osassa elementtejä reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksellä ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo käytännössä kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman jäykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja näiden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistemäiseen kiinnitykseen perustuvien rakennejärjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages148
  ISBN (Print)951-38-4197-9
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1384
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • construction
  • glazing work
  • glass
  • plastics
  • facades
  • roofs
  • buildings
  • glass to metal seals
  • building components
  • building envelope
  • structural design
  • development
  • utilization
  • structural members
  • transparence
  • light (visible radiation)
  • penetration
  • insulation
  • composite structures
  • Finland
  • cold environments

  Cite this

  Hassinen, P., Mantere, L., Rautiainen, L., Nissilä, R., & Hemmilä, K. (1992). Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1384
  Hassinen, Paavo ; Mantere, Leevi ; Rautiainen, Liisa ; Nissilä, Reijo ; Hemmilä, Kari. / Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 148 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1384).
  @book{691453fa6c66439cbde93c55063f1f80,
  title = "Valoal{\"a}p{\"a}isevien rakenteiden uudet ratkaisut",
  abstract = "Valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}t rakenteet ovat kehittyneet ja niiden k{\"a}ytt{\"o} on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa on tarkasteltu l{\"a}hivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoal{\"a}p{\"a}isevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehityst{\"a}. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sek{\"a} alumiinikomposiittiprofiilien teknist{\"a} soveltuvuutta valokaterakenteiksi. My{\"o}s saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysn{\"a}kymi{\"a} on luodattu. Valoal{\"a}p{\"a}isev{\"a}t sein{\"a}- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtej{\"a} suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, ett{\"a} rakennej{\"a}rjestelm{\"a}t ja niiden k{\"a}ytt{\"o} tulevat kehittym{\"a}{\"a}n viel{\"a} voimakkaasti. T{\"a}h{\"a}n tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoal{\"a}p{\"a}isevill{\"a} eristeill{\"a} t{\"a}ytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmat{\"a}ytteisten elementtien l{\"a}mp{\"o}tiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeist{\"a}. Osassa elementtej{\"a} reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksell{\"a} ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman j{\"a}ykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja n{\"a}iden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistem{\"a}iseen kiinnitykseen perustuvien rakennej{\"a}rjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.",
  keywords = "construction, glazing work, glass, plastics, facades, roofs, buildings, glass to metal seals, building components, building envelope, structural design, development, utilization, structural members, transparence, light (visible radiation), penetration, insulation, composite structures, Finland, cold environments",
  author = "Paavo Hassinen and Leevi Mantere and Liisa Rautiainen and Reijo Nissil{\"a} and Kari Hemmil{\"a}",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4197-9",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1384",
  address = "Finland",

  }

  Hassinen, P, Mantere, L, Rautiainen, L, Nissilä, R & Hemmilä, K 1992, Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1384, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. / Hassinen, Paavo; Mantere, Leevi; Rautiainen, Liisa; Nissilä, Reijo; Hemmilä, Kari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 148 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1384).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut

  AU - Hassinen, Paavo

  AU - Mantere, Leevi

  AU - Rautiainen, Liisa

  AU - Nissilä, Reijo

  AU - Hemmilä, Kari

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Valoaläpäisevät rakenteet ovat kehittyneet ja niiden käyttö on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä julkaisussa on tarkasteltu lähivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoaläpäisevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehitystä. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sekä alumiinikomposiittiprofiilien teknistä soveltuvuutta valokaterakenteiksi. Myös saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysnäkymiä on luodattu. Valoaläpäisevät seinä- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtejä suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, että rakennejärjestelmät ja niiden käyttö tulevat kehittymään vielä voimakkaasti. Tähän tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoaläpäisevillä eristeillä täytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmatäytteisten elementtien lämpötiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeistä. Osassa elementtejä reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksellä ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo käytännössä kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman jäykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja näiden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistemäiseen kiinnitykseen perustuvien rakennejärjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.

  AB - Valoaläpäisevät rakenteet ovat kehittyneet ja niiden käyttö on voimakkaasti kasvanut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä julkaisussa on tarkasteltu lähivuosien mahdollisia kehityssuuntia valoaläpäisevien rakenteiden materiaaleissa, komponenteissa ja rakenneratkaisuissa. Materiaaleista ja komponenteista on tarkasteltu lasielementtien ja muovipohjaisten katteiden kehitystä. Edelleen on selvitetty lujitemuovisten puiteratkaisujen sekä alumiinikomposiittiprofiilien teknistä soveltuvuutta valokaterakenteiksi. Myös saumaus -ja tiivistystarvikkeiden kehitysnäkymiä on luodattu. Valoaläpäisevät seinä- ja kattorakenteet ovat suhteellisen uusia rakenne-elementtejä suomalaisessa rakentamisessa ja on odotettavissa, että rakennejärjestelmät ja niiden käyttö tulevat kehittymään vielä voimakkaasti. Tähän tutkimukseen on monien vaihtoehtojen joukosta valittu kolme uutta rakenneratkaisua. Valoaläpäisevillä eristeillä täytettyjen lasi ja muovipintaisten elementtien ja vastaavien ilmatäytteisten elementtien lämpötiloja on seurattu koetaloon asennetuista elementeistä. Osassa elementtejä reunaprofiilit ovat lujitemuovia ja osassa alumiinia. Kirjallisuusselvityksellä ja laboratoriokokeilla on selvitetty Suomessakin jo käytännössä kokeillun julkisivuprofiiliin liimatun lasituksen, ns. structural glazing -lasituksen, mitoitusta ja liimasauman jäykkyys- ja lujuusarvoja. Kolmantena uutena rakenneratkaisuna tutkimuksessa ovat olleet ilman kehysprofiilia toteutetut valokaterakenteet. Kirjallisuudesta on koottu tietoja näiden puristustiivisteliitokseen, liimausliitokseen tai pistemäiseen kiinnitykseen perustuvien rakennejärjestelmien ominaisuuksista ja mahdollisesta soveltuvuudesta Suomen oloihin.

  KW - construction

  KW - glazing work

  KW - glass

  KW - plastics

  KW - facades

  KW - roofs

  KW - buildings

  KW - glass to metal seals

  KW - building components

  KW - building envelope

  KW - structural design

  KW - development

  KW - utilization

  KW - structural members

  KW - transparence

  KW - light (visible radiation)

  KW - penetration

  KW - insulation

  KW - composite structures

  KW - Finland

  KW - cold environments

  M3 - Report

  SN - 951-38-4197-9

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hassinen P, Mantere L, Rautiainen L, Nissilä R, Hemmilä K. Valoaläpäisevien rakenteiden uudet ratkaisut. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 148 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1384).