Digihyvinvointi kasvattaa pahoinvointia - Lisääntyykö epätasa-arvo uusien digiteknologioiden myötä?

Translated title of the contribution: Digital well-being increases ill-health - Will new digital technologies increase inequalities?

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleScientificpeer-review

Abstract

Kun julkishallinnossa kehitetään digitaalisia ratkaisuja, otetaan samalla vahvasti kantaa siihen, millaista tulevaisuuden yhteiskuntaa halutaan rakentaa. Digitalisaatio ja tekoäly-teknologiat luovat taloudellisia ja sosiaalisia mahdollisuuksia, mutta ne voivat myös muuttaa yhteiskuntarakenteita ja luoda sosiaalisia riskejä ja uhkia. Haavoittuvimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole kykyä tai mahdollisuutta digiteknologian hankintaan ja turvalliseen käyttöön. Suuri joukko ikäihmisiä kuuluu tähän ryhmään.
Siksi teknologian haltuun ottamisessa tarvitaan selkeitä eettisiä näkemyksiä, joiden pe-rusteella teknologian päämäärät voidaan valita. Suomelle on linjattu kansallinen digitaa-linen tahtotila, joka ulottuu vuoteen 2030. Sen mukaan Suomen digitaalista kehitystä ohjaavia arvoja ovat reilu ja vastuullinen datan hyödyntäminen sekä digitaalinen osalli-suus ja yhdenvertaisuus: ketään ei jätetä jälkeen. Suomalaisten digitaaliset oikeudet kat-tavat muun muassa mahdollisuuden hallita omia tietoja.
Translated title of the contributionDigital well-being increases ill-health - Will new digital technologies increase inequalities?
Original languageFinnish
Title of host publicationMiten Suomi voi nyt ja tulevaisuudessa?
Subtitle of host publicationNäkökulmia hyvin- ja pahoinvoinnin sekä kansantautien kehitykseen
PublisherEduskunnan tulevaisuusvaliokunta
Pages86-96
Number of pages10
ISBN (Electronic)978-951-53-3815-0
ISBN (Print)978-951-53-3814-3
Publication statusPublished - 1 Mar 2023
MoE publication typeA3 Part of a book or another research book

Publication series

SeriesEduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu
Number6/2022
ISSN2342-6594

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Digital well-being increases ill-health - Will new digital technologies increase inequalities?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this