Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi

Translated title of the contribution: Digital product process of a multitechnological small series product

Jari M. Ahola, Jani Hovila, Eero Karhunen, Kalervo Nevala, Timo Schäfer, Tom Nevala

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Viime vuosikymmenten nopea teknologinen kehitys on tarjonnut mahdollisuuden ajatella tuotekehitystä ja tuotteistamista uudella tavalla, jonka mukaan tuoteprosessi kattaa tuotteen koko elinkaaren tarvekartoituksesta uudelleen kierrätykseen. "Moniteknisen tuotteen digitaalisen tuoteprosessin kehittäminen tehokkaaseen piensarjatuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon" (MoniDigi) -tutkimusprojektin tavoitteena on kehittää moderneilla virtuaalisuunnittelun työkaluilla varustettu moniteknisten tuotteiden kehitysympäristö ja digitaalisen tuoteprosessin konsepti, joka on hyödynnettävissä laajasti pienissä ja keskisuurissa (pk)-yrityksissä. Pk-yritysten nykytilan kartoituksessa selvisi, että suunnittelussa käytetään usein moderneja ohjelmistoja ja digitaalista tuotetietoa hyödynnetään osittain suoraan valmistuksessa. Tuotetiedon ja tuotteen elinkaaren hallinnan järjestelmien (PLM-järjestelmät) hyödyntäminen on kuitenkin vielä vähäistä. Yritykset ovat kiinnostuneita digitaalisesta tuoteprosessista, mutta niillä ei ole siitä riittävästi tietoa eivätkä ne pysty panostamaan tarvittaviin selvityksiin. Pk-yrityksille suunnatussa digitaalisen tuoteprosessin konseptissa tuotteen elinkaari jaettiin neljään päävaiheeseen: tuotekehitys, valmistus, jälkimarkkinointi ja käytöstä poisto. Konseptin perusta on yrityksiä yhdistävä tietoverkko ja PLM-järjestelmä, jolla hallitaan niin tuotekehitysprosesseja, tuotetietoa kuin alihankintaakin. Tuotekehitysprosessia pilotoitiin tuotteilla, joiden konseptin kehittämisessä hyödynnettiin virtuaalisuunnittelua. Konseptin käyttöä pk-yrityksissä saattavat rajata virtuaalisuunnittelun sekä tuotetiedon hallintajärjestelmän käyttöönoton ongelmat.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages167
ISBN (Electronic)978-951-38-7774-3
ISBN (Print)978-951-38-7773-6
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Research Notes
PublisherVTT
No.2592
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

  • product life-cycle management
  • product development
  • concurrent design
  • virtual design
  • simulation

Cite this

Ahola, J. M., Hovila, J., Karhunen, E., Nevala, K., Schäfer, T., & Nevala, T. (2011). Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2592
Ahola, Jari M. ; Hovila, Jani ; Karhunen, Eero ; Nevala, Kalervo ; Schäfer, Timo ; Nevala, Tom. / Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 167 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2592).
@book{776593b7f00b4f5eba54d4d8d93367d3,
title = "Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi",
abstract = "Viime vuosikymmenten nopea teknologinen kehitys on tarjonnut mahdollisuuden ajatella tuotekehityst{\"a} ja tuotteistamista uudella tavalla, jonka mukaan tuoteprosessi kattaa tuotteen koko elinkaaren tarvekartoituksesta uudelleen kierr{\"a}tykseen. {"}Moniteknisen tuotteen digitaalisen tuoteprosessin kehitt{\"a}minen tehokkaaseen piensarjatuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon{"} (MoniDigi) -tutkimusprojektin tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} moderneilla virtuaalisuunnittelun ty{\"o}kaluilla varustettu moniteknisten tuotteiden kehitysymp{\"a}rist{\"o} ja digitaalisen tuoteprosessin konsepti, joka on hy{\"o}dynnett{\"a}viss{\"a} laajasti pieniss{\"a} ja keskisuurissa (pk)-yrityksiss{\"a}. Pk-yritysten nykytilan kartoituksessa selvisi, ett{\"a} suunnittelussa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n usein moderneja ohjelmistoja ja digitaalista tuotetietoa hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n osittain suoraan valmistuksessa. Tuotetiedon ja tuotteen elinkaaren hallinnan j{\"a}rjestelmien (PLM-j{\"a}rjestelm{\"a}t) hy{\"o}dynt{\"a}minen on kuitenkin viel{\"a} v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Yritykset ovat kiinnostuneita digitaalisesta tuoteprosessista, mutta niill{\"a} ei ole siit{\"a} riitt{\"a}v{\"a}sti tietoa eiv{\"a}tk{\"a} ne pysty panostamaan tarvittaviin selvityksiin. Pk-yrityksille suunnatussa digitaalisen tuoteprosessin konseptissa tuotteen elinkaari jaettiin nelj{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}vaiheeseen: tuotekehitys, valmistus, j{\"a}lkimarkkinointi ja k{\"a}yt{\"o}st{\"a} poisto. Konseptin perusta on yrityksi{\"a} yhdist{\"a}v{\"a} tietoverkko ja PLM-j{\"a}rjestelm{\"a}, jolla hallitaan niin tuotekehitysprosesseja, tuotetietoa kuin alihankintaakin. Tuotekehitysprosessia pilotoitiin tuotteilla, joiden konseptin kehitt{\"a}misess{\"a} hy{\"o}dynnettiin virtuaalisuunnittelua. Konseptin k{\"a}ytt{\"o}{\"a} pk-yrityksiss{\"a} saattavat rajata virtuaalisuunnittelun sek{\"a} tuotetiedon hallintaj{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton ongelmat.",
keywords = "product life-cycle management, product development, concurrent design, virtual design, simulation",
author = "Ahola, {Jari M.} and Jani Hovila and Eero Karhunen and Kalervo Nevala and Timo Sch{\"a}fer and Tom Nevala",
note = "Project code: 33899",
year = "2011",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7773-6",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2592",
address = "Finland",

}

Ahola, JM, Hovila, J, Karhunen, E, Nevala, K, Schäfer, T & Nevala, T 2011, Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2592, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi. / Ahola, Jari M.; Hovila, Jani; Karhunen, Eero; Nevala, Kalervo; Schäfer, Timo; Nevala, Tom.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 167 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2592).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi

AU - Ahola, Jari M.

AU - Hovila, Jani

AU - Karhunen, Eero

AU - Nevala, Kalervo

AU - Schäfer, Timo

AU - Nevala, Tom

N1 - Project code: 33899

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Viime vuosikymmenten nopea teknologinen kehitys on tarjonnut mahdollisuuden ajatella tuotekehitystä ja tuotteistamista uudella tavalla, jonka mukaan tuoteprosessi kattaa tuotteen koko elinkaaren tarvekartoituksesta uudelleen kierrätykseen. "Moniteknisen tuotteen digitaalisen tuoteprosessin kehittäminen tehokkaaseen piensarjatuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon" (MoniDigi) -tutkimusprojektin tavoitteena on kehittää moderneilla virtuaalisuunnittelun työkaluilla varustettu moniteknisten tuotteiden kehitysympäristö ja digitaalisen tuoteprosessin konsepti, joka on hyödynnettävissä laajasti pienissä ja keskisuurissa (pk)-yrityksissä. Pk-yritysten nykytilan kartoituksessa selvisi, että suunnittelussa käytetään usein moderneja ohjelmistoja ja digitaalista tuotetietoa hyödynnetään osittain suoraan valmistuksessa. Tuotetiedon ja tuotteen elinkaaren hallinnan järjestelmien (PLM-järjestelmät) hyödyntäminen on kuitenkin vielä vähäistä. Yritykset ovat kiinnostuneita digitaalisesta tuoteprosessista, mutta niillä ei ole siitä riittävästi tietoa eivätkä ne pysty panostamaan tarvittaviin selvityksiin. Pk-yrityksille suunnatussa digitaalisen tuoteprosessin konseptissa tuotteen elinkaari jaettiin neljään päävaiheeseen: tuotekehitys, valmistus, jälkimarkkinointi ja käytöstä poisto. Konseptin perusta on yrityksiä yhdistävä tietoverkko ja PLM-järjestelmä, jolla hallitaan niin tuotekehitysprosesseja, tuotetietoa kuin alihankintaakin. Tuotekehitysprosessia pilotoitiin tuotteilla, joiden konseptin kehittämisessä hyödynnettiin virtuaalisuunnittelua. Konseptin käyttöä pk-yrityksissä saattavat rajata virtuaalisuunnittelun sekä tuotetiedon hallintajärjestelmän käyttöönoton ongelmat.

AB - Viime vuosikymmenten nopea teknologinen kehitys on tarjonnut mahdollisuuden ajatella tuotekehitystä ja tuotteistamista uudella tavalla, jonka mukaan tuoteprosessi kattaa tuotteen koko elinkaaren tarvekartoituksesta uudelleen kierrätykseen. "Moniteknisen tuotteen digitaalisen tuoteprosessin kehittäminen tehokkaaseen piensarjatuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon" (MoniDigi) -tutkimusprojektin tavoitteena on kehittää moderneilla virtuaalisuunnittelun työkaluilla varustettu moniteknisten tuotteiden kehitysympäristö ja digitaalisen tuoteprosessin konsepti, joka on hyödynnettävissä laajasti pienissä ja keskisuurissa (pk)-yrityksissä. Pk-yritysten nykytilan kartoituksessa selvisi, että suunnittelussa käytetään usein moderneja ohjelmistoja ja digitaalista tuotetietoa hyödynnetään osittain suoraan valmistuksessa. Tuotetiedon ja tuotteen elinkaaren hallinnan järjestelmien (PLM-järjestelmät) hyödyntäminen on kuitenkin vielä vähäistä. Yritykset ovat kiinnostuneita digitaalisesta tuoteprosessista, mutta niillä ei ole siitä riittävästi tietoa eivätkä ne pysty panostamaan tarvittaviin selvityksiin. Pk-yrityksille suunnatussa digitaalisen tuoteprosessin konseptissa tuotteen elinkaari jaettiin neljään päävaiheeseen: tuotekehitys, valmistus, jälkimarkkinointi ja käytöstä poisto. Konseptin perusta on yrityksiä yhdistävä tietoverkko ja PLM-järjestelmä, jolla hallitaan niin tuotekehitysprosesseja, tuotetietoa kuin alihankintaakin. Tuotekehitysprosessia pilotoitiin tuotteilla, joiden konseptin kehittämisessä hyödynnettiin virtuaalisuunnittelua. Konseptin käyttöä pk-yrityksissä saattavat rajata virtuaalisuunnittelun sekä tuotetiedon hallintajärjestelmän käyttöönoton ongelmat.

KW - product life-cycle management

KW - product development

KW - concurrent design

KW - virtual design

KW - simulation

M3 - Report

SN - 978-951-38-7773-6

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ahola JM, Hovila J, Karhunen E, Nevala K, Schäfer T, Nevala T. Moniteknisen piensarjatuotteen digitaalinen tuoteprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 167 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2592).