Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen

Ismo Pyyppönen, Ulla Mäkelä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimustyössä on käytetty diodi-ionipinnoitusmenetelmää, jossa pinnoitettava kappale on negatiivisessa jännitteessä ja höyrystyskammion seinät positiivisessa eikä ionisoitumista tehosteta apulaitteilla. Menetelmää on tässä työssä sovellettu alumiinin pinnoitukseen. Alumiinipinnoitteiden korroosionkestävyyttä on tutkittu suolasumukokeilla. Yksi ionipinnoitukseen liittyvistä vaikeuksista on lämpötilan mittaus pinnoitusprosessin aikana. Tässä työssä on selvitetty kappaleen lämpenemistä ionipinnoitusprosessin aikana. Tutkimuksessa todettiin, että katodin osana oleva vaippatermoelementti mittaa kappaleen pinnan suurimman lämpötilan pinnoituksen aikana kohtuullisen tarkasti. Pinnoitteen paksuuden vaihtelun havaittiin riippuvan huomattavasti pinnoitusgeometriasta sekä kammion työskentelypaineesta ja höyrystyslähteen tehosta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-2380-6
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number480
ISSN0358-5085

Fingerprint

coatings
aluminum
ions

Keywords

  • ion plating
  • coatings
  • aluminium

Cite this

Pyyppönen, I., & Mäkelä, U. (1985). Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 480
Pyyppönen, Ismo ; Mäkelä, Ulla. / Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 480).
@book{b0f60c6592944db5bc3cfa5509545be5,
title = "Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen",
abstract = "Tutkimusty{\"o}ss{\"a} on k{\"a}ytetty diodi-ionipinnoitusmenetelm{\"a}{\"a}, jossa pinnoitettava kappale on negatiivisessa j{\"a}nnitteess{\"a} ja h{\"o}yrystyskammion sein{\"a}t positiivisessa eik{\"a} ionisoitumista tehosteta apulaitteilla. Menetelm{\"a}{\"a} on t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} sovellettu alumiinin pinnoitukseen. Alumiinipinnoitteiden korroosionkest{\"a}vyytt{\"a} on tutkittu suolasumukokeilla. Yksi ionipinnoitukseen liittyvist{\"a} vaikeuksista on l{\"a}mp{\"o}tilan mittaus pinnoitusprosessin aikana. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} on selvitetty kappaleen l{\"a}mpenemist{\"a} ionipinnoitusprosessin aikana. Tutkimuksessa todettiin, ett{\"a} katodin osana oleva vaippatermoelementti mittaa kappaleen pinnan suurimman l{\"a}mp{\"o}tilan pinnoituksen aikana kohtuullisen tarkasti. Pinnoitteen paksuuden vaihtelun havaittiin riippuvan huomattavasti pinnoitusgeometriasta sek{\"a} kammion ty{\"o}skentelypaineesta ja h{\"o}yrystysl{\"a}hteen tehosta.",
keywords = "ion plating, coatings, aluminium",
author = "Ismo Pyypp{\"o}nen and Ulla M{\"a}kel{\"a}",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2380-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "480",
address = "Finland",

}

Pyyppönen, I & Mäkelä, U 1985, Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 480, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen. / Pyyppönen, Ismo; Mäkelä, Ulla.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 480).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen

AU - Pyyppönen, Ismo

AU - Mäkelä, Ulla

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tutkimustyössä on käytetty diodi-ionipinnoitusmenetelmää, jossa pinnoitettava kappale on negatiivisessa jännitteessä ja höyrystyskammion seinät positiivisessa eikä ionisoitumista tehosteta apulaitteilla. Menetelmää on tässä työssä sovellettu alumiinin pinnoitukseen. Alumiinipinnoitteiden korroosionkestävyyttä on tutkittu suolasumukokeilla. Yksi ionipinnoitukseen liittyvistä vaikeuksista on lämpötilan mittaus pinnoitusprosessin aikana. Tässä työssä on selvitetty kappaleen lämpenemistä ionipinnoitusprosessin aikana. Tutkimuksessa todettiin, että katodin osana oleva vaippatermoelementti mittaa kappaleen pinnan suurimman lämpötilan pinnoituksen aikana kohtuullisen tarkasti. Pinnoitteen paksuuden vaihtelun havaittiin riippuvan huomattavasti pinnoitusgeometriasta sekä kammion työskentelypaineesta ja höyrystyslähteen tehosta.

AB - Tutkimustyössä on käytetty diodi-ionipinnoitusmenetelmää, jossa pinnoitettava kappale on negatiivisessa jännitteessä ja höyrystyskammion seinät positiivisessa eikä ionisoitumista tehosteta apulaitteilla. Menetelmää on tässä työssä sovellettu alumiinin pinnoitukseen. Alumiinipinnoitteiden korroosionkestävyyttä on tutkittu suolasumukokeilla. Yksi ionipinnoitukseen liittyvistä vaikeuksista on lämpötilan mittaus pinnoitusprosessin aikana. Tässä työssä on selvitetty kappaleen lämpenemistä ionipinnoitusprosessin aikana. Tutkimuksessa todettiin, että katodin osana oleva vaippatermoelementti mittaa kappaleen pinnan suurimman lämpötilan pinnoituksen aikana kohtuullisen tarkasti. Pinnoitteen paksuuden vaihtelun havaittiin riippuvan huomattavasti pinnoitusgeometriasta sekä kammion työskentelypaineesta ja höyrystyslähteen tehosta.

KW - ion plating

KW - coatings

KW - aluminium

M3 - Report

SN - 951-38-2380-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pyyppönen I, Mäkelä U. Diodi-ionipinnoitus ja sen soveltaminen alumiinin pinnoitukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 480).