Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa

Translated title of the contribution: Displays supporting situation awareness in process industry

Hanna Koskinen (Editor), Leena Salo (Editor), Iina Aaltonen (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä kirja sisältää viisi osaraporttia, jotka perustuvat SAFIR-tutkimusohjelman (Safety of Nuclear Power Plants - Finnish National Research Programme) Valvomoiden käyttäjäkeskeinen kehittäminen - IDEC (Interaction Approach to the Development of Control Rooms) ja Operointikäytännöt ja käyttöliittymät digitaalisissa valvomoissa - O'PRACTICE (Operator Practices and Human-system Interfaces in Computer-based Control Stations) -hankkeissa vuosien 2005-2008 aikana tehtyihin tutkimuksiin. IDEC-hankkeen keskeisenä tavoitteena oli kehittää toimintalähtöinen arviointimenetelmä ydinvoimalavalvomoiden toimivuuden ja käytettävyyden arvioimiseen. O'PRACTICE-hankkeessa taas tavoitteena on tukea digitalisoitujen valvomoiden käyttöliittymien suunnittelua ja kehittämistä tutkimalla yhteistoiminnan ja kommunikaation rakentumista ja tilannetietoisuuden muodostumista näyttöinformaation varassa sekä ohjeiden käyttöä. Tutkimusten toteutuksesta vastaa VTT:n Systeemitutkimuksen osaamiskeskuksen Toiminnan tutkimus ja systeemikäytettävyys -tiimi (tiiminvetäjä Leena Norros, Iina Aaltonen, Hanna Koskinen, Jari Laarni, Marja Liinasuo, Leena Salo ja Paula Savioja). Tiimin jäsenet ovat osallistuneet lukujen kirjoittamiseen seuraavasti: Leena Norros (luvut 2, 4, 5 ja 6); Hanna Koskinen (luvut 4 ja 5); Jari Laarni (luvut 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7); Leena Salo (luvut 2, 4 ja 5) ja Paula Savioja (luvut 2 ja 5). Kirjan tekstien, kuvien, taulukoiden ja lähdeluettelon viimeistelystä painoasuun vastasivat Hanna Koskinen, Iina Aaltonen ja Leena Salo. Tässä kirjassa esiteltävien tutkimusten tuloksia on aiemmin esitelty useissa seminaareissa, tieteellisissä kongressijulkaisuissa sekä artikkeleissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages308
ISBN (Electronic)978-951-38-7313-4
ISBN (Print)978-951-38-7312-7
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2495
ISSN1235-0605

Fingerprint

nuclear power
power plants
research programs
industry

Keywords

  • situation awareness
  • human-system interface
  • large screen display
  • digital control room

Cite this

Koskinen, H., Salo, L., & Aaltonen, I. (Eds.) (2009). Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2495
Koskinen, Hanna (Editor) ; Salo, Leena (Editor) ; Aaltonen, Iina (Editor). / Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 308 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2495).
@book{9f123a1a6ed64cea89d4bbd08bdbf80e,
title = "Tilannetietoisuutta tukevat n{\"a}yt{\"o}t prosessiteollisuuden valvomoissa",
abstract = "T{\"a}m{\"a} kirja sis{\"a}lt{\"a}{\"a} viisi osaraporttia, jotka perustuvat SAFIR-tutkimusohjelman (Safety of Nuclear Power Plants - Finnish National Research Programme) Valvomoiden k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}keskeinen kehitt{\"a}minen - IDEC (Interaction Approach to the Development of Control Rooms) ja Operointik{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t ja k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}t digitaalisissa valvomoissa - O'PRACTICE (Operator Practices and Human-system Interfaces in Computer-based Control Stations) -hankkeissa vuosien 2005-2008 aikana tehtyihin tutkimuksiin. IDEC-hankkeen keskeisen{\"a} tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} toimintal{\"a}ht{\"o}inen arviointimenetelm{\"a} ydinvoimalavalvomoiden toimivuuden ja k{\"a}ytett{\"a}vyyden arvioimiseen. O'PRACTICE-hankkeessa taas tavoitteena on tukea digitalisoitujen valvomoiden k{\"a}ytt{\"o}liittymien suunnittelua ja kehitt{\"a}mist{\"a} tutkimalla yhteistoiminnan ja kommunikaation rakentumista ja tilannetietoisuuden muodostumista n{\"a}ytt{\"o}informaation varassa sek{\"a} ohjeiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Tutkimusten toteutuksesta vastaa VTT:n Systeemitutkimuksen osaamiskeskuksen Toiminnan tutkimus ja systeemik{\"a}ytett{\"a}vyys -tiimi (tiiminvet{\"a}j{\"a} Leena Norros, Iina Aaltonen, Hanna Koskinen, Jari Laarni, Marja Liinasuo, Leena Salo ja Paula Savioja). Tiimin j{\"a}senet ovat osallistuneet lukujen kirjoittamiseen seuraavasti: Leena Norros (luvut 2, 4, 5 ja 6); Hanna Koskinen (luvut 4 ja 5); Jari Laarni (luvut 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7); Leena Salo (luvut 2, 4 ja 5) ja Paula Savioja (luvut 2 ja 5). Kirjan tekstien, kuvien, taulukoiden ja l{\"a}hdeluettelon viimeistelyst{\"a} painoasuun vastasivat Hanna Koskinen, Iina Aaltonen ja Leena Salo. T{\"a}ss{\"a} kirjassa esitelt{\"a}vien tutkimusten tuloksia on aiemmin esitelty useissa seminaareissa, tieteellisiss{\"a} kongressijulkaisuissa sek{\"a} artikkeleissa.",
keywords = "situation awareness, human-system interface, large screen display, digital control room",
editor = "Hanna Koskinen and Leena Salo and Iina Aaltonen",
note = "Project code: 32528",
year = "2009",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7312-7",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2495",
address = "Finland",

}

Koskinen, H, Salo, L & Aaltonen, I (eds) 2009, Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2495, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa. / Koskinen, Hanna (Editor); Salo, Leena (Editor); Aaltonen, Iina (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 308 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2495).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa

A2 - Koskinen, Hanna

A2 - Salo, Leena

A2 - Aaltonen, Iina

N1 - Project code: 32528

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Tämä kirja sisältää viisi osaraporttia, jotka perustuvat SAFIR-tutkimusohjelman (Safety of Nuclear Power Plants - Finnish National Research Programme) Valvomoiden käyttäjäkeskeinen kehittäminen - IDEC (Interaction Approach to the Development of Control Rooms) ja Operointikäytännöt ja käyttöliittymät digitaalisissa valvomoissa - O'PRACTICE (Operator Practices and Human-system Interfaces in Computer-based Control Stations) -hankkeissa vuosien 2005-2008 aikana tehtyihin tutkimuksiin. IDEC-hankkeen keskeisenä tavoitteena oli kehittää toimintalähtöinen arviointimenetelmä ydinvoimalavalvomoiden toimivuuden ja käytettävyyden arvioimiseen. O'PRACTICE-hankkeessa taas tavoitteena on tukea digitalisoitujen valvomoiden käyttöliittymien suunnittelua ja kehittämistä tutkimalla yhteistoiminnan ja kommunikaation rakentumista ja tilannetietoisuuden muodostumista näyttöinformaation varassa sekä ohjeiden käyttöä. Tutkimusten toteutuksesta vastaa VTT:n Systeemitutkimuksen osaamiskeskuksen Toiminnan tutkimus ja systeemikäytettävyys -tiimi (tiiminvetäjä Leena Norros, Iina Aaltonen, Hanna Koskinen, Jari Laarni, Marja Liinasuo, Leena Salo ja Paula Savioja). Tiimin jäsenet ovat osallistuneet lukujen kirjoittamiseen seuraavasti: Leena Norros (luvut 2, 4, 5 ja 6); Hanna Koskinen (luvut 4 ja 5); Jari Laarni (luvut 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7); Leena Salo (luvut 2, 4 ja 5) ja Paula Savioja (luvut 2 ja 5). Kirjan tekstien, kuvien, taulukoiden ja lähdeluettelon viimeistelystä painoasuun vastasivat Hanna Koskinen, Iina Aaltonen ja Leena Salo. Tässä kirjassa esiteltävien tutkimusten tuloksia on aiemmin esitelty useissa seminaareissa, tieteellisissä kongressijulkaisuissa sekä artikkeleissa.

AB - Tämä kirja sisältää viisi osaraporttia, jotka perustuvat SAFIR-tutkimusohjelman (Safety of Nuclear Power Plants - Finnish National Research Programme) Valvomoiden käyttäjäkeskeinen kehittäminen - IDEC (Interaction Approach to the Development of Control Rooms) ja Operointikäytännöt ja käyttöliittymät digitaalisissa valvomoissa - O'PRACTICE (Operator Practices and Human-system Interfaces in Computer-based Control Stations) -hankkeissa vuosien 2005-2008 aikana tehtyihin tutkimuksiin. IDEC-hankkeen keskeisenä tavoitteena oli kehittää toimintalähtöinen arviointimenetelmä ydinvoimalavalvomoiden toimivuuden ja käytettävyyden arvioimiseen. O'PRACTICE-hankkeessa taas tavoitteena on tukea digitalisoitujen valvomoiden käyttöliittymien suunnittelua ja kehittämistä tutkimalla yhteistoiminnan ja kommunikaation rakentumista ja tilannetietoisuuden muodostumista näyttöinformaation varassa sekä ohjeiden käyttöä. Tutkimusten toteutuksesta vastaa VTT:n Systeemitutkimuksen osaamiskeskuksen Toiminnan tutkimus ja systeemikäytettävyys -tiimi (tiiminvetäjä Leena Norros, Iina Aaltonen, Hanna Koskinen, Jari Laarni, Marja Liinasuo, Leena Salo ja Paula Savioja). Tiimin jäsenet ovat osallistuneet lukujen kirjoittamiseen seuraavasti: Leena Norros (luvut 2, 4, 5 ja 6); Hanna Koskinen (luvut 4 ja 5); Jari Laarni (luvut 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7); Leena Salo (luvut 2, 4 ja 5) ja Paula Savioja (luvut 2 ja 5). Kirjan tekstien, kuvien, taulukoiden ja lähdeluettelon viimeistelystä painoasuun vastasivat Hanna Koskinen, Iina Aaltonen ja Leena Salo. Tässä kirjassa esiteltävien tutkimusten tuloksia on aiemmin esitelty useissa seminaareissa, tieteellisissä kongressijulkaisuissa sekä artikkeleissa.

KW - situation awareness

KW - human-system interface

KW - large screen display

KW - digital control room

M3 - Report

SN - 978-951-38-7312-7

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskinen H, (ed.), Salo L, (ed.), Aaltonen I, (ed.). Tilannetietoisuutta tukevat näytöt prosessiteollisuuden valvomoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 308 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2495).