Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen

Translated title of the contribution: Drying of wheat bran sourdough

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Helsinki University of Technology
Supervisors/Advisors
  • Leisola, Matti, Supervisor, External person
  • Poutanen, Kaisa, Advisor
  • Lehtinen, Pekka, Advisor, External person
Place of PublicationEspoo
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Fingerprint

sourdough
wheat bran
drying

Keywords

  • Sourdough
  • wheat bran
  • drying

Cite this

@phdthesis{9af03f8c6a9240579c8ea235160f12ff,
title = "Raskitetun vehn{\"a}leseen kuivaaminen",
abstract = "Diplomity{\"o}n tavoitteena oli vehn{\"a}leseraskitusteknologian kehitt{\"a}minen t{\"a}ht{\"a}imess{\"a} kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Ty{\"o}n kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sek{\"a} elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehn{\"a}leseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}ll{\"a} erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehn{\"a}leseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellytt{\"a}en hyvin matalaa sy{\"o}t{\"o}n kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellytt{\"a}{\"a} kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menett{\"a}m{\"a}tt{\"a} fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.",
keywords = "Sourdough, wheat bran, drying",
author = "Outi Santala",
note = "HUO: NT Food Solutions CA2: TK405 OH: Diplomity{\"o} PGN: 88 s. + liitt. 17 s.",
year = "2008",
language = "Finnish",
school = "Helsinki University of Technology",

}

Santala, O 2008, 'Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen', Master Degree, Helsinki University of Technology, Espoo.

Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen. / Santala, Outi.

Espoo, 2008. 105 p.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen

AU - Santala, Outi

N1 - HUO: NT Food Solutions CA2: TK405 OH: Diplomityö PGN: 88 s. + liitt. 17 s.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.

AB - Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.

KW - Sourdough

KW - wheat bran

KW - drying

M3 - Master's thesis

CY - Espoo

ER -