Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen

Translated title of the contribution: Drying of wheat bran sourdough

Research output: ThesisMaster's thesis

Abstract

Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.
Translated title of the contributionDrying of wheat bran sourdough
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Helsinki University of Technology
Supervisors/Advisors
  • Leisola, Matti, Supervisor, External person
  • Poutanen, Kaisa, Advisor
  • Lehtinen, Pekka, Advisor, External person
Place of PublicationEspoo
Publisher
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Keywords

  • Sourdough
  • wheat bran
  • drying

Fingerprint Dive into the research topics of 'Drying of wheat bran sourdough'. Together they form a unique fingerprint.

  • Cite this

    Santala, O. (2008). Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen. Teknillinen korkeakoulu.