Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen

Translated title of the contribution: Drying of wheat bran sourdough

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Helsinki University of Technology
Supervisors/Advisors
  • Leisola, Matti, Supervisor, External person
  • Poutanen, Kaisa, Advisor
  • Lehtinen, Pekka, Advisor, External person
Place of PublicationEspoo
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

    Fingerprint

Keywords

  • Sourdough
  • wheat bran
  • drying

Cite this