Raskitetun vehnäleseen kuivaaminen

Translated title of the contribution: Drying of wheat bran sourdough

    Research output: ThesisMaster's thesisTheses

    Abstract

    Diplomityön tavoitteena oli vehnäleseraskitusteknologian kehittäminen tähtäimessä kuivattu, ominaisuuksiltaan parannettu lesetuote. Työn kirjallisessa osassa perehdyttiin olemassa olevaan raskitusteknologiaan ja -tuotteisiin sekä elintarviketeollisuuden kuivausmenetelmiin. Kokeellisessa osassa tutkittiin vesipitoisuuden vaikutusta vehnäleseraskituksessa ja selvitettiin spray- ja leijupetikuivauksen soveltuvuutta kuivatun leseraskituotteen valmistukseen määrittämällä erilaisten raskitus- ja kuivausprosessien vaikutuksia vehnäleseen teknologisiin ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Lese-vesiseos osoittautui haastavaksi materiaaliksi spraykuivauksessa, aiheuttaen mm. kiekkosumuttimen tukkeutumista ja edellyttäen hyvin matalaa syötön kuiva-ainepitoisuutta. Leijupetikuivaus on yksinkertaisempi ja taloudellisempi vaihtoehto, mutta edellyttää kuivattavalta materiaalilta matalaa kosteuspitoisuutta. Kuivauskokeiden perusteella leseraskin kuivaaminen on mahdollista menettämättä fermentointiprosessissa saavutettuja etuja.
    Translated title of the contributionDrying of wheat bran sourdough
    Original languageFinnish
    QualificationMaster Degree
    Awarding Institution
    • Helsinki University of Technology
    Supervisors/Advisors
    • Leisola, Matti, Supervisor, External person
    • Poutanen, Kaisa, Advisor
    • Lehtinen, Pekka, Advisor, External person
    Place of PublicationEspoo
    Publisher
    Publication statusPublished - 2008
    MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

    Keywords

    • Sourdough
    • wheat bran
    • drying

    Fingerprint

    Dive into the research topics of 'Drying of wheat bran sourdough'. Together they form a unique fingerprint.

    Cite this