Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta

Translated title of the contribution: Electricity import options for Finland from the Nordic electricity markets

Veikko Kekkonen, Esa Pursiheimo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksessä on laskettu sähkön tuonti- ja vientimahdollisuuksia Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä vuosina 2005-2030. Laskenta on tehty VTT:n sähkömarkkinamallilla, joka ajoittaa vesivoiman tuotannon optimaalisesti muun sähköntuotannon kanssa ns. vesiarvomenetelmällä. Keskeisimmät lähtöoletukset perustuvat eri Pohjoismaiden viranomaisarvioihin. Tulosten mukaan Suomen sähkötase muuttuu yhä enemmän vientipainotteiseksi, joskin tasapaino on erittäin herkkä erilaisten taustatekijöiden vaikutukselle. Tärkein vaikuttava tekijä on luonnollinen vesitilannevaihtelu, pitkään jatkuva kuivuus on todellinen riski pohjoismaiselle sähköjärjestelmälle. Runsasvetisessä tilanteessa Suomi tuo sähköä Pohjoismaista. Sähkön siirtoyhteyksien vahvistaminen Venäjälle lisäisi sähkön vientiä Suomesta Pohjoismaihin. Saksan hintatasolla on suuri merkitys pohjoismaiselle sähkön hinnalle ja myös Suomen sähkön tuontiin ja vientiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages89
ISBN (Electronic)951-38-6567-3
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number16

Fingerprint

electricity
imports
Finland
markets

Keywords

  • electricity markets
  • electricity market model
  • stochastic dynamic programming

Cite this

Kekkonen, V., & Pursiheimo, E. (2005). Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 16
Kekkonen, Veikko ; Pursiheimo, Esa. / Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 89 p. (VTT Working Papers; No. 16).
@book{84094f6439fd4fa4b0166d6a453ef356,
title = "Selvitys s{\"a}hk{\"o}n tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta s{\"a}hk{\"o}markkinoilta",
abstract = "Selvityksess{\"a} on laskettu s{\"a}hk{\"o}n tuonti- ja vientimahdollisuuksia Suomen ja muiden Pohjoismaiden v{\"a}lill{\"a} vuosina 2005-2030. Laskenta on tehty VTT:n s{\"a}hk{\"o}markkinamallilla, joka ajoittaa vesivoiman tuotannon optimaalisesti muun s{\"a}hk{\"o}ntuotannon kanssa ns. vesiarvomenetelm{\"a}ll{\"a}. Keskeisimm{\"a}t l{\"a}ht{\"o}oletukset perustuvat eri Pohjoismaiden viranomaisarvioihin. Tulosten mukaan Suomen s{\"a}hk{\"o}tase muuttuu yh{\"a} enemm{\"a}n vientipainotteiseksi, joskin tasapaino on eritt{\"a}in herkk{\"a} erilaisten taustatekij{\"o}iden vaikutukselle. T{\"a}rkein vaikuttava tekij{\"a} on luonnollinen vesitilannevaihtelu, pitk{\"a}{\"a}n jatkuva kuivuus on todellinen riski pohjoismaiselle s{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}lle. Runsasvetisess{\"a} tilanteessa Suomi tuo s{\"a}hk{\"o}{\"a} Pohjoismaista. S{\"a}hk{\"o}n siirtoyhteyksien vahvistaminen Ven{\"a}j{\"a}lle lis{\"a}isi s{\"a}hk{\"o}n vienti{\"a} Suomesta Pohjoismaihin. Saksan hintatasolla on suuri merkitys pohjoismaiselle s{\"a}hk{\"o}n hinnalle ja my{\"o}s Suomen s{\"a}hk{\"o}n tuontiin ja vientiin.",
keywords = "electricity markets, electricity market model, stochastic dynamic programming",
author = "Veikko Kekkonen and Esa Pursiheimo",
note = "Project code: C4SU00529",
year = "2005",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "16",
address = "Finland",

}

Kekkonen, V & Pursiheimo, E 2005, Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. VTT Working Papers, no. 16, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. / Kekkonen, Veikko; Pursiheimo, Esa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 89 p. (VTT Working Papers; No. 16).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Pursiheimo, Esa

N1 - Project code: C4SU00529

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Selvityksessä on laskettu sähkön tuonti- ja vientimahdollisuuksia Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä vuosina 2005-2030. Laskenta on tehty VTT:n sähkömarkkinamallilla, joka ajoittaa vesivoiman tuotannon optimaalisesti muun sähköntuotannon kanssa ns. vesiarvomenetelmällä. Keskeisimmät lähtöoletukset perustuvat eri Pohjoismaiden viranomaisarvioihin. Tulosten mukaan Suomen sähkötase muuttuu yhä enemmän vientipainotteiseksi, joskin tasapaino on erittäin herkkä erilaisten taustatekijöiden vaikutukselle. Tärkein vaikuttava tekijä on luonnollinen vesitilannevaihtelu, pitkään jatkuva kuivuus on todellinen riski pohjoismaiselle sähköjärjestelmälle. Runsasvetisessä tilanteessa Suomi tuo sähköä Pohjoismaista. Sähkön siirtoyhteyksien vahvistaminen Venäjälle lisäisi sähkön vientiä Suomesta Pohjoismaihin. Saksan hintatasolla on suuri merkitys pohjoismaiselle sähkön hinnalle ja myös Suomen sähkön tuontiin ja vientiin.

AB - Selvityksessä on laskettu sähkön tuonti- ja vientimahdollisuuksia Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä vuosina 2005-2030. Laskenta on tehty VTT:n sähkömarkkinamallilla, joka ajoittaa vesivoiman tuotannon optimaalisesti muun sähköntuotannon kanssa ns. vesiarvomenetelmällä. Keskeisimmät lähtöoletukset perustuvat eri Pohjoismaiden viranomaisarvioihin. Tulosten mukaan Suomen sähkötase muuttuu yhä enemmän vientipainotteiseksi, joskin tasapaino on erittäin herkkä erilaisten taustatekijöiden vaikutukselle. Tärkein vaikuttava tekijä on luonnollinen vesitilannevaihtelu, pitkään jatkuva kuivuus on todellinen riski pohjoismaiselle sähköjärjestelmälle. Runsasvetisessä tilanteessa Suomi tuo sähköä Pohjoismaista. Sähkön siirtoyhteyksien vahvistaminen Venäjälle lisäisi sähkön vientiä Suomesta Pohjoismaihin. Saksan hintatasolla on suuri merkitys pohjoismaiselle sähkön hinnalle ja myös Suomen sähkön tuontiin ja vientiin.

KW - electricity markets

KW - electricity market model

KW - stochastic dynamic programming

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kekkonen V, Pursiheimo E. Selvitys sähkön tuontimahdollisuuksista Suomeen pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 89 p. (VTT Working Papers; No. 16).