Sähköimpulssimuovaus

Translated title of the contribution: Electrohydraulic forming

Raimo Penttilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sähköimpulssimuovaus on yksittäiskappaleiden ja pienten sarjojen valmistukseen soveltuva ohutlevyjen suurnopeusmuovausmenetelmä, jonka etuja ovat edulliset työkalukustannukset, materiaalin hyvä muovattavuus ja erittäin vähäinen takaisinjousto. Muovauksessa tarvittava suurjännitteinen sähköenergia ladataan kondensaattoripakettiin ja puretaan nesteellä täytetyssä tilassa sijaitsevassa elektrodivälissä. Paineaalto ja nesteen liike muovaavat aihion yksipuoleista muottia vasten. Tätä länsimaissa kymmeniä vuosia lähes unohduksissa ollutta menetelmää on tähän asti sovellettu lähinnä lentokone- ja sotatarviketeollisuuden tarpeisiin Venäjällä. Viime vuosina kiinnostus menetelmää kohtaan on herännyt länsimaissakin. VTT Valmistustekniikka on ottanut käyttöön Suomen ensimmäisen sähkö-impulssi-muovauslaitteen. Laitteen hankinnassa ja käyttöönotossa on hyödynnetty VTT:n yhteyksiä Pietarin teknilliseen yliopistoon. Koekäyttövaiheessa tutkittiin mm. elektrodivälin, siltalangan ja muovauskammion erilaisten täytteiden vaikutusta muovaukseen. Laitteella on tehty muovauskokeita teollisuuden esimerkkikappaleille. Koetulokset osoittavat, että sähköimpulssi-muovaus on perinteisiin muovausmenetelmiin verrattuna kilpailukykyinen menetelmä mm. protokappaleiden ja -sarjojen valmis-tukseen, kun tuote on suunniteltu ottaen huomioon tämän muovausmenetelmän rajoitukset mm. levynpaksuuden, kappaleen koon ja muotojen pyöristyssäteiden suhteen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages35
ISBN (Print)951-38-5083-8
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1808
ISSN1235-0605

Keywords

  • metal working
  • forming techniques
  • electrohydraulic effect
  • explosive forming
  • high energy rate forming
  • magnetic forming
  • metal plates
  • equipment

Cite this

Penttilä, R. (1997). Sähköimpulssimuovaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1808
Penttilä, Raimo. / Sähköimpulssimuovaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1808).
@book{62f66758d6854dcbbb67ed124199b1b6,
title = "S{\"a}hk{\"o}impulssimuovaus",
abstract = "S{\"a}hk{\"o}impulssimuovaus on yksitt{\"a}iskappaleiden ja pienten sarjojen valmistukseen soveltuva ohutlevyjen suurnopeusmuovausmenetelm{\"a}, jonka etuja ovat edulliset ty{\"o}kalukustannukset, materiaalin hyv{\"a} muovattavuus ja eritt{\"a}in v{\"a}h{\"a}inen takaisinjousto. Muovauksessa tarvittava suurj{\"a}nnitteinen s{\"a}hk{\"o}energia ladataan kondensaattoripakettiin ja puretaan nesteell{\"a} t{\"a}ytetyss{\"a} tilassa sijaitsevassa elektrodiv{\"a}liss{\"a}. Paineaalto ja nesteen liike muovaavat aihion yksipuoleista muottia vasten. T{\"a}t{\"a} l{\"a}nsimaissa kymmeni{\"a} vuosia l{\"a}hes unohduksissa ollutta menetelm{\"a}{\"a} on t{\"a}h{\"a}n asti sovellettu l{\"a}hinn{\"a} lentokone- ja sotatarviketeollisuuden tarpeisiin Ven{\"a}j{\"a}ll{\"a}. Viime vuosina kiinnostus menetelm{\"a}{\"a} kohtaan on her{\"a}nnyt l{\"a}nsimaissakin. VTT Valmistustekniikka on ottanut k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n Suomen ensimm{\"a}isen s{\"a}hk{\"o}-impulssi-muovauslaitteen. Laitteen hankinnassa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notossa on hy{\"o}dynnetty VTT:n yhteyksi{\"a} Pietarin teknilliseen yliopistoon. Koek{\"a}ytt{\"o}vaiheessa tutkittiin mm. elektrodiv{\"a}lin, siltalangan ja muovauskammion erilaisten t{\"a}ytteiden vaikutusta muovaukseen. Laitteella on tehty muovauskokeita teollisuuden esimerkkikappaleille. Koetulokset osoittavat, ett{\"a} s{\"a}hk{\"o}impulssi-muovaus on perinteisiin muovausmenetelmiin verrattuna kilpailukykyinen menetelm{\"a} mm. protokappaleiden ja -sarjojen valmis-tukseen, kun tuote on suunniteltu ottaen huomioon t{\"a}m{\"a}n muovausmenetelm{\"a}n rajoitukset mm. levynpaksuuden, kappaleen koon ja muotojen py{\"o}ristyss{\"a}teiden suhteen.",
keywords = "metal working, forming techniques, electrohydraulic effect, explosive forming, high energy rate forming, magnetic forming, metal plates, equipment",
author = "Raimo Penttil{\"a}",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5083-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1808",
address = "Finland",

}

Penttilä, R 1997, Sähköimpulssimuovaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1808, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sähköimpulssimuovaus. / Penttilä, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1808).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sähköimpulssimuovaus

AU - Penttilä, Raimo

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Sähköimpulssimuovaus on yksittäiskappaleiden ja pienten sarjojen valmistukseen soveltuva ohutlevyjen suurnopeusmuovausmenetelmä, jonka etuja ovat edulliset työkalukustannukset, materiaalin hyvä muovattavuus ja erittäin vähäinen takaisinjousto. Muovauksessa tarvittava suurjännitteinen sähköenergia ladataan kondensaattoripakettiin ja puretaan nesteellä täytetyssä tilassa sijaitsevassa elektrodivälissä. Paineaalto ja nesteen liike muovaavat aihion yksipuoleista muottia vasten. Tätä länsimaissa kymmeniä vuosia lähes unohduksissa ollutta menetelmää on tähän asti sovellettu lähinnä lentokone- ja sotatarviketeollisuuden tarpeisiin Venäjällä. Viime vuosina kiinnostus menetelmää kohtaan on herännyt länsimaissakin. VTT Valmistustekniikka on ottanut käyttöön Suomen ensimmäisen sähkö-impulssi-muovauslaitteen. Laitteen hankinnassa ja käyttöönotossa on hyödynnetty VTT:n yhteyksiä Pietarin teknilliseen yliopistoon. Koekäyttövaiheessa tutkittiin mm. elektrodivälin, siltalangan ja muovauskammion erilaisten täytteiden vaikutusta muovaukseen. Laitteella on tehty muovauskokeita teollisuuden esimerkkikappaleille. Koetulokset osoittavat, että sähköimpulssi-muovaus on perinteisiin muovausmenetelmiin verrattuna kilpailukykyinen menetelmä mm. protokappaleiden ja -sarjojen valmis-tukseen, kun tuote on suunniteltu ottaen huomioon tämän muovausmenetelmän rajoitukset mm. levynpaksuuden, kappaleen koon ja muotojen pyöristyssäteiden suhteen.

AB - Sähköimpulssimuovaus on yksittäiskappaleiden ja pienten sarjojen valmistukseen soveltuva ohutlevyjen suurnopeusmuovausmenetelmä, jonka etuja ovat edulliset työkalukustannukset, materiaalin hyvä muovattavuus ja erittäin vähäinen takaisinjousto. Muovauksessa tarvittava suurjännitteinen sähköenergia ladataan kondensaattoripakettiin ja puretaan nesteellä täytetyssä tilassa sijaitsevassa elektrodivälissä. Paineaalto ja nesteen liike muovaavat aihion yksipuoleista muottia vasten. Tätä länsimaissa kymmeniä vuosia lähes unohduksissa ollutta menetelmää on tähän asti sovellettu lähinnä lentokone- ja sotatarviketeollisuuden tarpeisiin Venäjällä. Viime vuosina kiinnostus menetelmää kohtaan on herännyt länsimaissakin. VTT Valmistustekniikka on ottanut käyttöön Suomen ensimmäisen sähkö-impulssi-muovauslaitteen. Laitteen hankinnassa ja käyttöönotossa on hyödynnetty VTT:n yhteyksiä Pietarin teknilliseen yliopistoon. Koekäyttövaiheessa tutkittiin mm. elektrodivälin, siltalangan ja muovauskammion erilaisten täytteiden vaikutusta muovaukseen. Laitteella on tehty muovauskokeita teollisuuden esimerkkikappaleille. Koetulokset osoittavat, että sähköimpulssi-muovaus on perinteisiin muovausmenetelmiin verrattuna kilpailukykyinen menetelmä mm. protokappaleiden ja -sarjojen valmis-tukseen, kun tuote on suunniteltu ottaen huomioon tämän muovausmenetelmän rajoitukset mm. levynpaksuuden, kappaleen koon ja muotojen pyöristyssäteiden suhteen.

KW - metal working

KW - forming techniques

KW - electrohydraulic effect

KW - explosive forming

KW - high energy rate forming

KW - magnetic forming

KW - metal plates

KW - equipment

M3 - Report

SN - 951-38-5083-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Sähköimpulssimuovaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Penttilä R. Sähköimpulssimuovaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1808).