Elektroninen arkistointi

Translated title of the contribution: Electronic archiving

Kari Pieskä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Arkistoinnilla tarkoitetaan pysyväisluonteisen materiaalin järjestämistä siten, että se saadaan uudelleen käyttöön kohtuullisessa ajassa. Nykyään paljon käytettyjä arkistointivälineitä ovat paperi ja mikrofilmi. Tiedontarjonnan ja tiedon kysynnän lisääntyminen, tietotekniikan kehittyminen sekä toimistoautomaatio ovat lisänneet arkistoitavan tiedon määrää siten, että perinteisten arkistojen hallinta ja ylläpito ovat vaikeutuneet. Ratkaisuksi ongelmaan tarjotaan elektronista arkistointia, joka soveltuu useiden erilaisten dokumenttien tallennukseen. Mahdollisia sovelluksia ovat yritysten tekstiarkistot ja tuotedokumentit, lehtitalojen leikearkistot, museoiden kuva-arkistot sekä valtion laitosten ja kuntien arkistot. Elektroninen arkisto voidaan perustaa minitietokone- tai keskuskoneympäristöön, mutta tässä julkaisussa keskitytään lähinnä mikrotietokonepohjaisiin arkistointijärjestelmiin. Raportissa tarkastellaan tiedonhallintaan, tiedonsyöttöön ja tiedontallennukseen liittyviä asioita lähinnä elektronisen arkistoinnin kannalta sekä esitellään tiedonhallinnan ja tiedon käsittelyn kannalta oleellisia laitteita, ohjelmia ja järjestelmiä, kuten kuvanlukijoita ja optista merkintunnistusta, kompressiotekniikkaa, tiedonhallintaohjelmistoja ja optisia muistilevyjä. Elektroninen arkistointijärjestelmä voidaan koota erillisistä laitteista ja ohjelmistoista, tai voidaan hankkia valmis kokonaisjärjestelmä. Lopuksi punnitaan eri vaihtoehtojen etuja ja haittoja sekä tarkastellaan kaupallisesti saatavien, 100 000-1 miljoonan markan hintaisten, optisten arkistointijärjestelmien ominaisuuksia. Nykyiset elektroniset arkistointijärjestelmät ovat vielä kankeita niin tiedontallennuksen kuin tiedon löytymisenkin suhteen, mutta ne kehittyvät nopeasti. Huomisen arkistointijärjestelmät ovat varmoja, helppokäyttöisiä ja edullisia, ja ne liittyvät saumattomasti lähes paperittoman toimiston tietohallintoon.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Print)951-38-3688-6
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1118
ISSN0358-5085

Fingerprint

electronics

Keywords

  • archiving
  • electronic archives
  • electronic filing
  • optical archiving
  • optical discs
  • data compression
  • scanners
  • optical character recognition

Cite this

Pieskä, K. (1990). Elektroninen arkistointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1118
Pieskä, Kari. / Elektroninen arkistointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1118).
@book{e45ff9586b8d49dd847ba430e847beba,
title = "Elektroninen arkistointi",
abstract = "Arkistoinnilla tarkoitetaan pysyv{\"a}isluonteisen materiaalin j{\"a}rjest{\"a}mist{\"a} siten, ett{\"a} se saadaan uudelleen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n kohtuullisessa ajassa. Nyky{\"a}{\"a}n paljon k{\"a}ytettyj{\"a} arkistointiv{\"a}lineit{\"a} ovat paperi ja mikrofilmi. Tiedontarjonnan ja tiedon kysynn{\"a}n lis{\"a}{\"a}ntyminen, tietotekniikan kehittyminen sek{\"a} toimistoautomaatio ovat lis{\"a}nneet arkistoitavan tiedon m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} siten, ett{\"a} perinteisten arkistojen hallinta ja yll{\"a}pito ovat vaikeutuneet. Ratkaisuksi ongelmaan tarjotaan elektronista arkistointia, joka soveltuu useiden erilaisten dokumenttien tallennukseen. Mahdollisia sovelluksia ovat yritysten tekstiarkistot ja tuotedokumentit, lehtitalojen leikearkistot, museoiden kuva-arkistot sek{\"a} valtion laitosten ja kuntien arkistot. Elektroninen arkisto voidaan perustaa minitietokone- tai keskuskoneymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n, mutta t{\"a}ss{\"a} julkaisussa keskityt{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} mikrotietokonepohjaisiin arkistointij{\"a}rjestelmiin. Raportissa tarkastellaan tiedonhallintaan, tiedonsy{\"o}tt{\"o}{\"o}n ja tiedontallennukseen liittyvi{\"a} asioita l{\"a}hinn{\"a} elektronisen arkistoinnin kannalta sek{\"a} esitell{\"a}{\"a}n tiedonhallinnan ja tiedon k{\"a}sittelyn kannalta oleellisia laitteita, ohjelmia ja j{\"a}rjestelmi{\"a}, kuten kuvanlukijoita ja optista merkintunnistusta, kompressiotekniikkaa, tiedonhallintaohjelmistoja ja optisia muistilevyj{\"a}. Elektroninen arkistointij{\"a}rjestelm{\"a} voidaan koota erillisist{\"a} laitteista ja ohjelmistoista, tai voidaan hankkia valmis kokonaisj{\"a}rjestelm{\"a}. Lopuksi punnitaan eri vaihtoehtojen etuja ja haittoja sek{\"a} tarkastellaan kaupallisesti saatavien, 100 000-1 miljoonan markan hintaisten, optisten arkistointij{\"a}rjestelmien ominaisuuksia. Nykyiset elektroniset arkistointij{\"a}rjestelm{\"a}t ovat viel{\"a} kankeita niin tiedontallennuksen kuin tiedon l{\"o}ytymisenkin suhteen, mutta ne kehittyv{\"a}t nopeasti. Huomisen arkistointij{\"a}rjestelm{\"a}t ovat varmoja, helppok{\"a}ytt{\"o}isi{\"a} ja edullisia, ja ne liittyv{\"a}t saumattomasti l{\"a}hes paperittoman toimiston tietohallintoon.",
keywords = "archiving, electronic archives, electronic filing, optical archiving, optical discs, data compression, scanners, optical character recognition",
author = "Kari Piesk{\"a}",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3688-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1118",
address = "Finland",

}

Pieskä, K 1990, Elektroninen arkistointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1118, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elektroninen arkistointi. / Pieskä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1118).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elektroninen arkistointi

AU - Pieskä, Kari

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Arkistoinnilla tarkoitetaan pysyväisluonteisen materiaalin järjestämistä siten, että se saadaan uudelleen käyttöön kohtuullisessa ajassa. Nykyään paljon käytettyjä arkistointivälineitä ovat paperi ja mikrofilmi. Tiedontarjonnan ja tiedon kysynnän lisääntyminen, tietotekniikan kehittyminen sekä toimistoautomaatio ovat lisänneet arkistoitavan tiedon määrää siten, että perinteisten arkistojen hallinta ja ylläpito ovat vaikeutuneet. Ratkaisuksi ongelmaan tarjotaan elektronista arkistointia, joka soveltuu useiden erilaisten dokumenttien tallennukseen. Mahdollisia sovelluksia ovat yritysten tekstiarkistot ja tuotedokumentit, lehtitalojen leikearkistot, museoiden kuva-arkistot sekä valtion laitosten ja kuntien arkistot. Elektroninen arkisto voidaan perustaa minitietokone- tai keskuskoneympäristöön, mutta tässä julkaisussa keskitytään lähinnä mikrotietokonepohjaisiin arkistointijärjestelmiin. Raportissa tarkastellaan tiedonhallintaan, tiedonsyöttöön ja tiedontallennukseen liittyviä asioita lähinnä elektronisen arkistoinnin kannalta sekä esitellään tiedonhallinnan ja tiedon käsittelyn kannalta oleellisia laitteita, ohjelmia ja järjestelmiä, kuten kuvanlukijoita ja optista merkintunnistusta, kompressiotekniikkaa, tiedonhallintaohjelmistoja ja optisia muistilevyjä. Elektroninen arkistointijärjestelmä voidaan koota erillisistä laitteista ja ohjelmistoista, tai voidaan hankkia valmis kokonaisjärjestelmä. Lopuksi punnitaan eri vaihtoehtojen etuja ja haittoja sekä tarkastellaan kaupallisesti saatavien, 100 000-1 miljoonan markan hintaisten, optisten arkistointijärjestelmien ominaisuuksia. Nykyiset elektroniset arkistointijärjestelmät ovat vielä kankeita niin tiedontallennuksen kuin tiedon löytymisenkin suhteen, mutta ne kehittyvät nopeasti. Huomisen arkistointijärjestelmät ovat varmoja, helppokäyttöisiä ja edullisia, ja ne liittyvät saumattomasti lähes paperittoman toimiston tietohallintoon.

AB - Arkistoinnilla tarkoitetaan pysyväisluonteisen materiaalin järjestämistä siten, että se saadaan uudelleen käyttöön kohtuullisessa ajassa. Nykyään paljon käytettyjä arkistointivälineitä ovat paperi ja mikrofilmi. Tiedontarjonnan ja tiedon kysynnän lisääntyminen, tietotekniikan kehittyminen sekä toimistoautomaatio ovat lisänneet arkistoitavan tiedon määrää siten, että perinteisten arkistojen hallinta ja ylläpito ovat vaikeutuneet. Ratkaisuksi ongelmaan tarjotaan elektronista arkistointia, joka soveltuu useiden erilaisten dokumenttien tallennukseen. Mahdollisia sovelluksia ovat yritysten tekstiarkistot ja tuotedokumentit, lehtitalojen leikearkistot, museoiden kuva-arkistot sekä valtion laitosten ja kuntien arkistot. Elektroninen arkisto voidaan perustaa minitietokone- tai keskuskoneympäristöön, mutta tässä julkaisussa keskitytään lähinnä mikrotietokonepohjaisiin arkistointijärjestelmiin. Raportissa tarkastellaan tiedonhallintaan, tiedonsyöttöön ja tiedontallennukseen liittyviä asioita lähinnä elektronisen arkistoinnin kannalta sekä esitellään tiedonhallinnan ja tiedon käsittelyn kannalta oleellisia laitteita, ohjelmia ja järjestelmiä, kuten kuvanlukijoita ja optista merkintunnistusta, kompressiotekniikkaa, tiedonhallintaohjelmistoja ja optisia muistilevyjä. Elektroninen arkistointijärjestelmä voidaan koota erillisistä laitteista ja ohjelmistoista, tai voidaan hankkia valmis kokonaisjärjestelmä. Lopuksi punnitaan eri vaihtoehtojen etuja ja haittoja sekä tarkastellaan kaupallisesti saatavien, 100 000-1 miljoonan markan hintaisten, optisten arkistointijärjestelmien ominaisuuksia. Nykyiset elektroniset arkistointijärjestelmät ovat vielä kankeita niin tiedontallennuksen kuin tiedon löytymisenkin suhteen, mutta ne kehittyvät nopeasti. Huomisen arkistointijärjestelmät ovat varmoja, helppokäyttöisiä ja edullisia, ja ne liittyvät saumattomasti lähes paperittoman toimiston tietohallintoon.

KW - archiving

KW - electronic archives

KW - electronic filing

KW - optical archiving

KW - optical discs

KW - data compression

KW - scanners

KW - optical character recognition

M3 - Report

SN - 951-38-3688-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Elektroninen arkistointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pieskä K. Elektroninen arkistointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1118).