Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit

Tapio Pulli

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Elektroniikan komponenttien luotettavuuden arvioinnissa on luotettavuusmallien eli vikataajuusennustemallien käyttö varsin yleistä.Luotettavuusmallit ovat matemaattisia lausekkeita, joihin voidaan sijoittaa komponentin luotettavuuteen vaikuttavien tekijöiden arvot ja tulokseksi saadaan ko. komponentin vikataajuusarvio. Elektroniikan komponenttien luotettavuuskäyttäytymisestä eri olosuhteissa ei suinkaan olla yksimielisiä, vaan luotettavuusmalleja on julkaistu useita ja harvoin ne antavat samanlaisen tuloksen. Nopeana jatkuva kehitys elektroniikassa aiheuttaa lisäksi jatkuvaa mallien kehitystarvetta. Mallien käyttökelpoisuutta voidaan arvioida vertaamalla niiden antamia tuloksia todellisiin luotettavuustietoihin, ennen kaikkea kenttävikatietoihin. Näin käyttäjä voi myös sovittaa mallin omien kokemustensa mukaan. Mallien käytännön soveltaminen ei ole aivan suoraviivaista, joten tässä tutkimuksessa annetaan myös joitakin soveltamisohjeita. Käsin laskettaessa mallit ovat melko työläitä. Ohjelmointia tietokoneelle kannattaakin harkita, jos mallia joudutaan käyttämään paljon. Huolimatta saamastaan kritiikistä eräät luotettavuusmallit ovat kelvollisia luotettavuusreferenssejä elektroniikan luotettavuusanalyyseissä. Kokeneen käyttäjän työkaluina ne antavat myös realistisia tuloksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages45
ISBN (Print)951-38-2043-2
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number338
ISSN0358-5085

Keywords

  • microcomputers
  • reliability
  • fault analysis
  • models
  • electric devices

Cite this

Pulli, T. (1984). Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 338
Pulli, Tapio. / Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 45 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 338).
@book{86ab005691dd417a83d4d630b9301db1,
title = "Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit",
abstract = "Elektroniikan komponenttien luotettavuuden arvioinnissa on luotettavuusmallien eli vikataajuusennustemallien k{\"a}ytt{\"o} varsin yleist{\"a}.Luotettavuusmallit ovat matemaattisia lausekkeita, joihin voidaan sijoittaa komponentin luotettavuuteen vaikuttavien tekij{\"o}iden arvot ja tulokseksi saadaan ko. komponentin vikataajuusarvio. Elektroniikan komponenttien luotettavuusk{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a} eri olosuhteissa ei suinkaan olla yksimielisi{\"a}, vaan luotettavuusmalleja on julkaistu useita ja harvoin ne antavat samanlaisen tuloksen. Nopeana jatkuva kehitys elektroniikassa aiheuttaa lis{\"a}ksi jatkuvaa mallien kehitystarvetta. Mallien k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta voidaan arvioida vertaamalla niiden antamia tuloksia todellisiin luotettavuustietoihin, ennen kaikkea kentt{\"a}vikatietoihin. N{\"a}in k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} voi my{\"o}s sovittaa mallin omien kokemustensa mukaan. Mallien k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n soveltaminen ei ole aivan suoraviivaista, joten t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa annetaan my{\"o}s joitakin soveltamisohjeita. K{\"a}sin laskettaessa mallit ovat melko ty{\"o}l{\"a}it{\"a}. Ohjelmointia tietokoneelle kannattaakin harkita, jos mallia joudutaan k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n paljon. Huolimatta saamastaan kritiikist{\"a} er{\"a}{\"a}t luotettavuusmallit ovat kelvollisia luotettavuusreferenssej{\"a} elektroniikan luotettavuusanalyyseiss{\"a}. Kokeneen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n ty{\"o}kaluina ne antavat my{\"o}s realistisia tuloksia.",
keywords = "microcomputers, reliability, fault analysis, models, electric devices",
author = "Tapio Pulli",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2043-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "338",
address = "Finland",

}

Pulli, T 1984, Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 338, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit. / Pulli, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 45 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 338).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit

AU - Pulli, Tapio

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Elektroniikan komponenttien luotettavuuden arvioinnissa on luotettavuusmallien eli vikataajuusennustemallien käyttö varsin yleistä.Luotettavuusmallit ovat matemaattisia lausekkeita, joihin voidaan sijoittaa komponentin luotettavuuteen vaikuttavien tekijöiden arvot ja tulokseksi saadaan ko. komponentin vikataajuusarvio. Elektroniikan komponenttien luotettavuuskäyttäytymisestä eri olosuhteissa ei suinkaan olla yksimielisiä, vaan luotettavuusmalleja on julkaistu useita ja harvoin ne antavat samanlaisen tuloksen. Nopeana jatkuva kehitys elektroniikassa aiheuttaa lisäksi jatkuvaa mallien kehitystarvetta. Mallien käyttökelpoisuutta voidaan arvioida vertaamalla niiden antamia tuloksia todellisiin luotettavuustietoihin, ennen kaikkea kenttävikatietoihin. Näin käyttäjä voi myös sovittaa mallin omien kokemustensa mukaan. Mallien käytännön soveltaminen ei ole aivan suoraviivaista, joten tässä tutkimuksessa annetaan myös joitakin soveltamisohjeita. Käsin laskettaessa mallit ovat melko työläitä. Ohjelmointia tietokoneelle kannattaakin harkita, jos mallia joudutaan käyttämään paljon. Huolimatta saamastaan kritiikistä eräät luotettavuusmallit ovat kelvollisia luotettavuusreferenssejä elektroniikan luotettavuusanalyyseissä. Kokeneen käyttäjän työkaluina ne antavat myös realistisia tuloksia.

AB - Elektroniikan komponenttien luotettavuuden arvioinnissa on luotettavuusmallien eli vikataajuusennustemallien käyttö varsin yleistä.Luotettavuusmallit ovat matemaattisia lausekkeita, joihin voidaan sijoittaa komponentin luotettavuuteen vaikuttavien tekijöiden arvot ja tulokseksi saadaan ko. komponentin vikataajuusarvio. Elektroniikan komponenttien luotettavuuskäyttäytymisestä eri olosuhteissa ei suinkaan olla yksimielisiä, vaan luotettavuusmalleja on julkaistu useita ja harvoin ne antavat samanlaisen tuloksen. Nopeana jatkuva kehitys elektroniikassa aiheuttaa lisäksi jatkuvaa mallien kehitystarvetta. Mallien käyttökelpoisuutta voidaan arvioida vertaamalla niiden antamia tuloksia todellisiin luotettavuustietoihin, ennen kaikkea kenttävikatietoihin. Näin käyttäjä voi myös sovittaa mallin omien kokemustensa mukaan. Mallien käytännön soveltaminen ei ole aivan suoraviivaista, joten tässä tutkimuksessa annetaan myös joitakin soveltamisohjeita. Käsin laskettaessa mallit ovat melko työläitä. Ohjelmointia tietokoneelle kannattaakin harkita, jos mallia joudutaan käyttämään paljon. Huolimatta saamastaan kritiikistä eräät luotettavuusmallit ovat kelvollisia luotettavuusreferenssejä elektroniikan luotettavuusanalyyseissä. Kokeneen käyttäjän työkaluina ne antavat myös realistisia tuloksia.

KW - microcomputers

KW - reliability

KW - fault analysis

KW - models

KW - electric devices

M3 - Report

SN - 951-38-2043-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pulli T. Elektroniikan komponenttien luotettavuusmallit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 45 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 338).