Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa

Tapio Pulli

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan elektronisten komponenttien luotettavuutta avaruuslentojen aikana. Lisäksi selvitetää n Euroopan avaruusjärjestön ESAn luotettavauspolitiikkaa. Avaruuslentojen laukaisuvaiheen, avaruussäteilyn ja lämpövaikutusten epäsuotuisia vaikituksia voidaan eliminoida suojaustoimenpiteillä. Toisaalta avaruuden olosuhteet ovat melko suotuisat verrattuna useimpiin maanpäällisiin olosuhteisiin, koska mekaaniset rasitukset mikrogravitaatiotilassa ovat vähäisiä ja koska tyhjössä ei ole kosteutta eikä muita haitallisia aineita. Varsinaisella radallaan hyvin suojatun avaruuslaitteen elektroniikka on lähes yhtä luotettavaa kuin suotuisimmissa maanpäällisissä olosuhteissa. Avaruusprojektien tärkeänä osana luotettavuuden varmistaminen, jonka toteuttamiseksi ESAlle on kehitetty luotettavausohjelmakäytäntö. Suomen liityttyä ESAn jäseneksi ja pyrkiessä nyt mukaan ESAn projekteihin, on välttämätöntä pystyä toteuttamaan vaatimusten mukaisia luotettavuusohjelmia. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa on luotettavuustekniikkaa paljon tutkittu ja sovellettu maanpäällisiin kohteisiin ja myös avaruustekniikkaan. Komponenttien luotettavuustietojen määrittämiseen on VTT:ssa kehitetty ELCOM ohjelma, jota voidaan käyttää myös ESA-projekteissa. Ensimmäisten ESA-projektien myötä saadaan kokemuksia myös ESAn luotettavuusvaatimusten käytännön toteuttamisesta. Joka tapauksessa luotettavuuden varmistaminen on avaruusprojektien kaikilla tasoilla nähtävä avaruuslaitteiden suunnitteluun ja toteutukseen kiinteästi liittyväksi osaksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-2973-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number779
ISSN0358-5085

Fingerprint

electronics

Keywords

  • reliability
  • electronics
  • space vehicles
  • failures
  • ESA
  • Finland

Cite this

Pulli, T. (1987). Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 779
Pulli, Tapio. / Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 779).
@book{af0a821120c3486c844d07e406174c8d,
title = "Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan elektronisten komponenttien luotettavuutta avaruuslentojen aikana. Lis{\"a}ksi selvitet{\"a}{\"a} n Euroopan avaruusj{\"a}rjest{\"o}n ESAn luotettavauspolitiikkaa. Avaruuslentojen laukaisuvaiheen, avaruuss{\"a}teilyn ja l{\"a}mp{\"o}vaikutusten ep{\"a}suotuisia vaikituksia voidaan eliminoida suojaustoimenpiteill{\"a}. Toisaalta avaruuden olosuhteet ovat melko suotuisat verrattuna useimpiin maanp{\"a}{\"a}llisiin olosuhteisiin, koska mekaaniset rasitukset mikrogravitaatiotilassa ovat v{\"a}h{\"a}isi{\"a} ja koska tyhj{\"o}ss{\"a} ei ole kosteutta eik{\"a} muita haitallisia aineita. Varsinaisella radallaan hyvin suojatun avaruuslaitteen elektroniikka on l{\"a}hes yht{\"a} luotettavaa kuin suotuisimmissa maanp{\"a}{\"a}llisiss{\"a} olosuhteissa. Avaruusprojektien t{\"a}rke{\"a}n{\"a} osana luotettavuuden varmistaminen, jonka toteuttamiseksi ESAlle on kehitetty luotettavausohjelmak{\"a}yt{\"a}nt{\"o}. Suomen liitytty{\"a} ESAn j{\"a}seneksi ja pyrkiess{\"a} nyt mukaan ESAn projekteihin, on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a} pysty{\"a} toteuttamaan vaatimusten mukaisia luotettavuusohjelmia. Valtion teknillisess{\"a} tutkimuskeskuksessa on luotettavuustekniikkaa paljon tutkittu ja sovellettu maanp{\"a}{\"a}llisiin kohteisiin ja my{\"o}s avaruustekniikkaan. Komponenttien luotettavuustietojen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen on VTT:ssa kehitetty ELCOM ohjelma, jota voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s ESA-projekteissa. Ensimm{\"a}isten ESA-projektien my{\"o}t{\"a} saadaan kokemuksia my{\"o}s ESAn luotettavuusvaatimusten k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n toteuttamisesta. Joka tapauksessa luotettavuuden varmistaminen on avaruusprojektien kaikilla tasoilla n{\"a}ht{\"a}v{\"a} avaruuslaitteiden suunnitteluun ja toteutukseen kiinte{\"a}sti liittyv{\"a}ksi osaksi.",
keywords = "reliability, electronics, space vehicles, failures, ESA, Finland",
author = "Tapio Pulli",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2973-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "779",
address = "Finland",

}

Pulli, T 1987, Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 779, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa. / Pulli, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 779).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa

AU - Pulli, Tapio

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan elektronisten komponenttien luotettavuutta avaruuslentojen aikana. Lisäksi selvitetää n Euroopan avaruusjärjestön ESAn luotettavauspolitiikkaa. Avaruuslentojen laukaisuvaiheen, avaruussäteilyn ja lämpövaikutusten epäsuotuisia vaikituksia voidaan eliminoida suojaustoimenpiteillä. Toisaalta avaruuden olosuhteet ovat melko suotuisat verrattuna useimpiin maanpäällisiin olosuhteisiin, koska mekaaniset rasitukset mikrogravitaatiotilassa ovat vähäisiä ja koska tyhjössä ei ole kosteutta eikä muita haitallisia aineita. Varsinaisella radallaan hyvin suojatun avaruuslaitteen elektroniikka on lähes yhtä luotettavaa kuin suotuisimmissa maanpäällisissä olosuhteissa. Avaruusprojektien tärkeänä osana luotettavuuden varmistaminen, jonka toteuttamiseksi ESAlle on kehitetty luotettavausohjelmakäytäntö. Suomen liityttyä ESAn jäseneksi ja pyrkiessä nyt mukaan ESAn projekteihin, on välttämätöntä pystyä toteuttamaan vaatimusten mukaisia luotettavuusohjelmia. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa on luotettavuustekniikkaa paljon tutkittu ja sovellettu maanpäällisiin kohteisiin ja myös avaruustekniikkaan. Komponenttien luotettavuustietojen määrittämiseen on VTT:ssa kehitetty ELCOM ohjelma, jota voidaan käyttää myös ESA-projekteissa. Ensimmäisten ESA-projektien myötä saadaan kokemuksia myös ESAn luotettavuusvaatimusten käytännön toteuttamisesta. Joka tapauksessa luotettavuuden varmistaminen on avaruusprojektien kaikilla tasoilla nähtävä avaruuslaitteiden suunnitteluun ja toteutukseen kiinteästi liittyväksi osaksi.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan elektronisten komponenttien luotettavuutta avaruuslentojen aikana. Lisäksi selvitetää n Euroopan avaruusjärjestön ESAn luotettavauspolitiikkaa. Avaruuslentojen laukaisuvaiheen, avaruussäteilyn ja lämpövaikutusten epäsuotuisia vaikituksia voidaan eliminoida suojaustoimenpiteillä. Toisaalta avaruuden olosuhteet ovat melko suotuisat verrattuna useimpiin maanpäällisiin olosuhteisiin, koska mekaaniset rasitukset mikrogravitaatiotilassa ovat vähäisiä ja koska tyhjössä ei ole kosteutta eikä muita haitallisia aineita. Varsinaisella radallaan hyvin suojatun avaruuslaitteen elektroniikka on lähes yhtä luotettavaa kuin suotuisimmissa maanpäällisissä olosuhteissa. Avaruusprojektien tärkeänä osana luotettavuuden varmistaminen, jonka toteuttamiseksi ESAlle on kehitetty luotettavausohjelmakäytäntö. Suomen liityttyä ESAn jäseneksi ja pyrkiessä nyt mukaan ESAn projekteihin, on välttämätöntä pystyä toteuttamaan vaatimusten mukaisia luotettavuusohjelmia. Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa on luotettavuustekniikkaa paljon tutkittu ja sovellettu maanpäällisiin kohteisiin ja myös avaruustekniikkaan. Komponenttien luotettavuustietojen määrittämiseen on VTT:ssa kehitetty ELCOM ohjelma, jota voidaan käyttää myös ESA-projekteissa. Ensimmäisten ESA-projektien myötä saadaan kokemuksia myös ESAn luotettavuusvaatimusten käytännön toteuttamisesta. Joka tapauksessa luotettavuuden varmistaminen on avaruusprojektien kaikilla tasoilla nähtävä avaruuslaitteiden suunnitteluun ja toteutukseen kiinteästi liittyväksi osaksi.

KW - reliability

KW - electronics

KW - space vehicles

KW - failures

KW - ESA

KW - Finland

M3 - Report

SN - 951-38-2973-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pulli T. Elektroniikan luotettavuus avaruusolosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 779).