Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä: Mahdollisuudet ja haasteet

Päivi Myllärinen, Pirjo Rantamäki, Jari Latva-Koivisto, Raija Ahvenainen

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Pakkausten määrän vähentäminen on tärkeä keino pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille muoveille. Syötävä kalvo tai päällyste tarkoittaa kalvoa, joka on osa tuotetta, joka voidaan syödä ja joka samalla parantaa tuotteen laatua ja säilyvyyttä. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat suomalaiselle elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa, varsinkin pakkausten keventämismielessä. Vuoden 1996 alussa käynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja patenttikatsaus syötävien kalvojen ja päällysteiden teknologiasta, mahdollisista käyttökohteista ja -mahdollisuuksista sekä riskeistä elintarvikkeiden säilyttämisessä. TEKESin teollisuussihteerit selvittivät kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini- ja tärkkelyspohjaisia kalvoja ja päällysteitä joita sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen. Haastatteluin selvitettiin myös elintarviketeollisuuden asenteita syötäviin kalvoihin ja päällysteisiin ja näkemyksiä niiden mahdollisista käyttökohteista ja kehitystarpeista. Syötävillä päällysteillä on käyttömahdollisuuksia sekä elintarvikkeissa että lääke-valmisteissa. Niillä edistetään säilyvyyttä ja parannetaan elintarvikkeiden aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Päällysteet estävät veden haihtumista ja siirtymistä eri rakenteiden välillä ja kaasujen, lähinnä hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymistä tai siirtymistä tuotteen ja ympäristön välillä. Syötävien kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyvät tuotteessa. Kalvoon voidaan lisätä bakteerien, hiivojen ja homeiden kasvua estäviä yhdisteitä, antioksidantteja tai värinmuutoksia estäviä aineita. Niillä voidaan hidastaa tuotteen pintaan lisättävän säilöntäaineen imeytymistä itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan käyttää elintarvikkeen pinnassa, mutta myös heterogeenisen tuotteen sisällä muodostamassa rajapintoja eri komponenttien välille. Syötävien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden varastoinnissa ja elintarvikkeiden säilyvyydessä on hyvin vähän kirjallisuutta. Syötävillä kalvoilla päällystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei löytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa osassa saadut tulokset olivat lupaavia sekä kakun että juuston osalta. Varsinkin kakun säilyvyyden lisääminen ja aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon ovat lisänneet mielenkiintoa syötävien päällysteiden soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeita, joihin syötäviä kalvoja mahdollisesti voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous- ja lihatuotteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Electronic)951-38-5124-9
ISBN (Print)951-38-5123-0
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1840
ISSN1235-0605

Keywords

  • food packaging
  • coating materials (cover)
  • edible coatings
  • edible films
  • milk proteins
  • starch

Cite this