Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä: Mahdollisuudet ja haasteet

Päivi Myllärinen, Pirjo Rantamäki, Jari Latva-Koivisto, Raija Ahvenainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pakkausten määrän vähentäminen on tärkeä keino pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille muoveille. Syötävä kalvo tai päällyste tarkoittaa kalvoa, joka on osa tuotetta, joka voidaan syödä ja joka samalla parantaa tuotteen laatua ja säilyvyyttä. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat suomalaiselle elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa, varsinkin pakkausten keventämismielessä. Vuoden 1996 alussa käynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja patenttikatsaus syötävien kalvojen ja päällysteiden teknologiasta, mahdollisista käyttökohteista ja -mahdollisuuksista sekä riskeistä elintarvikkeiden säilyttämisessä. TEKESin teollisuussihteerit selvittivät kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini- ja tärkkelyspohjaisia kalvoja ja päällysteitä joita sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen. Haastatteluin selvitettiin myös elintarviketeollisuuden asenteita syötäviin kalvoihin ja päällysteisiin ja näkemyksiä niiden mahdollisista käyttökohteista ja kehitystarpeista. Syötävillä päällysteillä on käyttömahdollisuuksia sekä elintarvikkeissa että lääke-valmisteissa. Niillä edistetään säilyvyyttä ja parannetaan elintarvikkeiden aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Päällysteet estävät veden haihtumista ja siirtymistä eri rakenteiden välillä ja kaasujen, lähinnä hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymistä tai siirtymistä tuotteen ja ympäristön välillä. Syötävien kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyvät tuotteessa. Kalvoon voidaan lisätä bakteerien, hiivojen ja homeiden kasvua estäviä yhdisteitä, antioksidantteja tai värinmuutoksia estäviä aineita. Niillä voidaan hidastaa tuotteen pintaan lisättävän säilöntäaineen imeytymistä itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan käyttää elintarvikkeen pinnassa, mutta myös heterogeenisen tuotteen sisällä muodostamassa rajapintoja eri komponenttien välille. Syötävien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden varastoinnissa ja elintarvikkeiden säilyvyydessä on hyvin vähän kirjallisuutta. Syötävillä kalvoilla päällystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei löytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa osassa saadut tulokset olivat lupaavia sekä kakun että juuston osalta. Varsinkin kakun säilyvyyden lisääminen ja aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon ovat lisänneet mielenkiintoa syötävien päällysteiden soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeita, joihin syötäviä kalvoja mahdollisesti voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous- ja lihatuotteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Electronic)951-38-5124-9
ISBN (Print)951-38-5123-0
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1840
ISSN1235-0605

Fingerprint

edible films

Keywords

  • food packaging
  • coating materials (cover)
  • edible coatings
  • edible films
  • milk proteins
  • starch

Cite this

Myllärinen, P., Rantamäki, P., Latva-Koivisto, J., & Ahvenainen, R. (1997). Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä: Mahdollisuudet ja haasteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1840
Myllärinen, Päivi ; Rantamäki, Pirjo ; Latva-Koivisto, Jari ; Ahvenainen, Raija. / Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä : Mahdollisuudet ja haasteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 68 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1840).
@book{7fe48f5dda7c4d518ff55bee5aae58aa,
title = "Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla sy{\"o}t{\"a}vill{\"a} p{\"a}{\"a}llysteill{\"a}: Mahdollisuudet ja haasteet",
abstract = "Pakkausten m{\"a}{\"a}r{\"a}n v{\"a}hent{\"a}minen on t{\"a}rke{\"a} keino pakkausten aiheuttamien ymp{\"a}rist{\"o}rasitusten v{\"a}hent{\"a}miseksi. Sy{\"o}t{\"a}v{\"a}t kalvot ja p{\"a}{\"a}llysteet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille muoveille. Sy{\"o}t{\"a}v{\"a} kalvo tai p{\"a}{\"a}llyste tarkoittaa kalvoa, joka on osa tuotetta, joka voidaan sy{\"o}d{\"a} ja joka samalla parantaa tuotteen laatua ja s{\"a}ilyvyytt{\"a}. Sy{\"o}t{\"a}v{\"a}t kalvot ja p{\"a}{\"a}llysteet ovat suomalaiselle elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa, varsinkin pakkausten kevent{\"a}mismieless{\"a}. Vuoden 1996 alussa k{\"a}ynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja patenttikatsaus sy{\"o}t{\"a}vien kalvojen ja p{\"a}{\"a}llysteiden teknologiasta, mahdollisista k{\"a}ytt{\"o}kohteista ja -mahdollisuuksista sek{\"a} riskeist{\"a} elintarvikkeiden s{\"a}ilytt{\"a}misess{\"a}. TEKESin teollisuussihteerit selvittiv{\"a}t kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini- ja t{\"a}rkkelyspohjaisia kalvoja ja p{\"a}{\"a}llysteit{\"a} joita sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen. Haastatteluin selvitettiin my{\"o}s elintarviketeollisuuden asenteita sy{\"o}t{\"a}viin kalvoihin ja p{\"a}{\"a}llysteisiin ja n{\"a}kemyksi{\"a} niiden mahdollisista k{\"a}ytt{\"o}kohteista ja kehitystarpeista. Sy{\"o}t{\"a}vill{\"a} p{\"a}{\"a}llysteill{\"a} on k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia sek{\"a} elintarvikkeissa ett{\"a} l{\"a}{\"a}ke-valmisteissa. Niill{\"a} edistet{\"a}{\"a}n s{\"a}ilyvyytt{\"a} ja parannetaan elintarvikkeiden aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. P{\"a}{\"a}llysteet est{\"a}v{\"a}t veden haihtumista ja siirtymist{\"a} eri rakenteiden v{\"a}lill{\"a} ja kaasujen, l{\"a}hinn{\"a} hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymist{\"a} tai siirtymist{\"a} tuotteen ja ymp{\"a}rist{\"o}n v{\"a}lill{\"a}. Sy{\"o}t{\"a}vien kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyv{\"a}t tuotteessa. Kalvoon voidaan lis{\"a}t{\"a} bakteerien, hiivojen ja homeiden kasvua est{\"a}vi{\"a} yhdisteit{\"a}, antioksidantteja tai v{\"a}rinmuutoksia est{\"a}vi{\"a} aineita. Niill{\"a} voidaan hidastaa tuotteen pintaan lis{\"a}tt{\"a}v{\"a}n s{\"a}il{\"o}nt{\"a}aineen imeytymist{\"a} itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} elintarvikkeen pinnassa, mutta my{\"o}s heterogeenisen tuotteen sis{\"a}ll{\"a} muodostamassa rajapintoja eri komponenttien v{\"a}lille. Sy{\"o}t{\"a}vien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden varastoinnissa ja elintarvikkeiden s{\"a}ilyvyydess{\"a} on hyvin v{\"a}h{\"a}n kirjallisuutta. Sy{\"o}t{\"a}vill{\"a} kalvoilla p{\"a}{\"a}llystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei l{\"o}ytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa osassa saadut tulokset olivat lupaavia sek{\"a} kakun ett{\"a} juuston osalta. Varsinkin kakun s{\"a}ilyvyyden lis{\"a}{\"a}minen ja aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon ovat lis{\"a}nneet mielenkiintoa sy{\"o}t{\"a}vien p{\"a}{\"a}llysteiden soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeita, joihin sy{\"o}t{\"a}vi{\"a} kalvoja mahdollisesti voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous- ja lihatuotteet.",
keywords = "food packaging, coating materials (cover), edible coatings, edible films, milk proteins, starch",
author = "P{\"a}ivi Myll{\"a}rinen and Pirjo Rantam{\"a}ki and Jari Latva-Koivisto and Raija Ahvenainen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5123-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1840",
address = "Finland",

}

Myllärinen, P, Rantamäki, P, Latva-Koivisto, J & Ahvenainen, R 1997, Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä: Mahdollisuudet ja haasteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1840, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä : Mahdollisuudet ja haasteet. / Myllärinen, Päivi; Rantamäki, Pirjo; Latva-Koivisto, Jari; Ahvenainen, Raija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 68 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1840).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä

T2 - Mahdollisuudet ja haasteet

AU - Myllärinen, Päivi

AU - Rantamäki, Pirjo

AU - Latva-Koivisto, Jari

AU - Ahvenainen, Raija

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Pakkausten määrän vähentäminen on tärkeä keino pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille muoveille. Syötävä kalvo tai päällyste tarkoittaa kalvoa, joka on osa tuotetta, joka voidaan syödä ja joka samalla parantaa tuotteen laatua ja säilyvyyttä. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat suomalaiselle elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa, varsinkin pakkausten keventämismielessä. Vuoden 1996 alussa käynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja patenttikatsaus syötävien kalvojen ja päällysteiden teknologiasta, mahdollisista käyttökohteista ja -mahdollisuuksista sekä riskeistä elintarvikkeiden säilyttämisessä. TEKESin teollisuussihteerit selvittivät kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini- ja tärkkelyspohjaisia kalvoja ja päällysteitä joita sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen. Haastatteluin selvitettiin myös elintarviketeollisuuden asenteita syötäviin kalvoihin ja päällysteisiin ja näkemyksiä niiden mahdollisista käyttökohteista ja kehitystarpeista. Syötävillä päällysteillä on käyttömahdollisuuksia sekä elintarvikkeissa että lääke-valmisteissa. Niillä edistetään säilyvyyttä ja parannetaan elintarvikkeiden aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Päällysteet estävät veden haihtumista ja siirtymistä eri rakenteiden välillä ja kaasujen, lähinnä hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymistä tai siirtymistä tuotteen ja ympäristön välillä. Syötävien kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyvät tuotteessa. Kalvoon voidaan lisätä bakteerien, hiivojen ja homeiden kasvua estäviä yhdisteitä, antioksidantteja tai värinmuutoksia estäviä aineita. Niillä voidaan hidastaa tuotteen pintaan lisättävän säilöntäaineen imeytymistä itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan käyttää elintarvikkeen pinnassa, mutta myös heterogeenisen tuotteen sisällä muodostamassa rajapintoja eri komponenttien välille. Syötävien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden varastoinnissa ja elintarvikkeiden säilyvyydessä on hyvin vähän kirjallisuutta. Syötävillä kalvoilla päällystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei löytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa osassa saadut tulokset olivat lupaavia sekä kakun että juuston osalta. Varsinkin kakun säilyvyyden lisääminen ja aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon ovat lisänneet mielenkiintoa syötävien päällysteiden soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeita, joihin syötäviä kalvoja mahdollisesti voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous- ja lihatuotteet.

AB - Pakkausten määrän vähentäminen on tärkeä keino pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille muoveille. Syötävä kalvo tai päällyste tarkoittaa kalvoa, joka on osa tuotetta, joka voidaan syödä ja joka samalla parantaa tuotteen laatua ja säilyvyyttä. Syötävät kalvot ja päällysteet ovat suomalaiselle elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa, varsinkin pakkausten keventämismielessä. Vuoden 1996 alussa käynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja patenttikatsaus syötävien kalvojen ja päällysteiden teknologiasta, mahdollisista käyttökohteista ja -mahdollisuuksista sekä riskeistä elintarvikkeiden säilyttämisessä. TEKESin teollisuussihteerit selvittivät kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini- ja tärkkelyspohjaisia kalvoja ja päällysteitä joita sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen. Haastatteluin selvitettiin myös elintarviketeollisuuden asenteita syötäviin kalvoihin ja päällysteisiin ja näkemyksiä niiden mahdollisista käyttökohteista ja kehitystarpeista. Syötävillä päällysteillä on käyttömahdollisuuksia sekä elintarvikkeissa että lääke-valmisteissa. Niillä edistetään säilyvyyttä ja parannetaan elintarvikkeiden aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Päällysteet estävät veden haihtumista ja siirtymistä eri rakenteiden välillä ja kaasujen, lähinnä hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymistä tai siirtymistä tuotteen ja ympäristön välillä. Syötävien kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyvät tuotteessa. Kalvoon voidaan lisätä bakteerien, hiivojen ja homeiden kasvua estäviä yhdisteitä, antioksidantteja tai värinmuutoksia estäviä aineita. Niillä voidaan hidastaa tuotteen pintaan lisättävän säilöntäaineen imeytymistä itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan käyttää elintarvikkeen pinnassa, mutta myös heterogeenisen tuotteen sisällä muodostamassa rajapintoja eri komponenttien välille. Syötävien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden varastoinnissa ja elintarvikkeiden säilyvyydessä on hyvin vähän kirjallisuutta. Syötävillä kalvoilla päällystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei löytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa osassa saadut tulokset olivat lupaavia sekä kakun että juuston osalta. Varsinkin kakun säilyvyyden lisääminen ja aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon ovat lisänneet mielenkiintoa syötävien päällysteiden soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeita, joihin syötäviä kalvoja mahdollisesti voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous- ja lihatuotteet.

KW - food packaging

KW - coating materials (cover)

KW - edible coatings

KW - edible films

KW - milk proteins

KW - starch

M3 - Report

SN - 951-38-5123-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Myllärinen P, Rantamäki P, Latva-Koivisto J, Ahvenainen R. Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä: Mahdollisuudet ja haasteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 68 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1840).