TY - BOOK
T1 - Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä
T2 - Mahdollisuudet ja haasteet
AU - Myllärinen, Päivi
AU - Rantamäki, Pirjo
AU - Latva-Koivisto, Jari
AU - Ahvenainen, Raija
PY - 1997
Y1 - 1997
N2 - Pakkausten määrän vähentäminen on tärkeä keino pakkausten
aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi.
Syötävät kalvot ja päällysteet ovat mielenkiintoinen
vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille
muoveille. Syötävä kalvo tai päällyste tarkoittaa kalvoa,
joka on osa tuotetta, joka voidaan syödä ja joka samalla
parantaa tuotteen laatua ja säilyvyyttä. Syötävät kalvot
ja päällysteet ovat suomalaiselle
elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa,
varsinkin pakkausten keventämismielessä. Vuoden 1996
alussa käynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin
monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja
patenttikatsaus syötävien kalvojen ja päällysteiden
teknologiasta, mahdollisista käyttökohteista ja
-mahdollisuuksista sekä riskeistä elintarvikkeiden
säilyttämisessä. TEKESin teollisuussihteerit selvittivät
kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa.
Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini-
ja tärkkelyspohjaisia kalvoja ja päällysteitä joita
sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen.
Haastatteluin selvitettiin myös elintarviketeollisuuden
asenteita syötäviin kalvoihin ja päällysteisiin ja
näkemyksiä niiden mahdollisista käyttökohteista ja
kehitystarpeista.
Syötävillä päällysteillä on käyttömahdollisuuksia sekä
elintarvikkeissa että lääke-valmisteissa. Niillä
edistetään säilyvyyttä ja parannetaan elintarvikkeiden
aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia
ominaisuuksia. Päällysteet estävät veden haihtumista ja
siirtymistä eri rakenteiden välillä ja kaasujen, lähinnä
hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymistä tai
siirtymistä tuotteen ja ympäristön välillä. Syötävien
kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyvät tuotteessa.
Kalvoon voidaan lisätä bakteerien, hiivojen ja homeiden
kasvua estäviä yhdisteitä, antioksidantteja tai
värinmuutoksia estäviä aineita. Niillä voidaan hidastaa
tuotteen pintaan lisättävän säilöntäaineen imeytymistä
itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan käyttää elintarvikkeen
pinnassa, mutta myös heterogeenisen tuotteen sisällä
muodostamassa rajapintoja eri komponenttien välille.
Syötävien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden
varastoinnissa ja elintarvikkeiden säilyvyydessä on hyvin
vähän kirjallisuutta. Syötävillä kalvoilla
päällystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei
löytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa
osassa saadut tulokset olivat lupaavia sekä kakun että
juuston osalta. Varsinkin kakun säilyvyyden lisääminen ja
aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon
ovat lisänneet mielenkiintoa syötävien päällysteiden
soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin.
Elintarvikkeita, joihin syötäviä kalvoja mahdollisesti
voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous-
ja lihatuotteet.
AB - Pakkausten määrän vähentäminen on tärkeä keino pakkausten
aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi.
Syötävät kalvot ja päällysteet ovat mielenkiintoinen
vaihtoehto suoraan elintarvikekosketukseen tarkoitetuille
muoveille. Syötävä kalvo tai päällyste tarkoittaa kalvoa,
joka on osa tuotetta, joka voidaan syödä ja joka samalla
parantaa tuotteen laatua ja säilyvyyttä. Syötävät kalvot
ja päällysteet ovat suomalaiselle
elintarviketeollisuudelle varsin uutta teknologiaa,
varsinkin pakkausten keventämismielessä. Vuoden 1996
alussa käynnistettiin projekti, jossa asiaa tarkasteltiin
monipuolisesti. Projektissa tehtiin kirjallisuus- ja
patenttikatsaus syötävien kalvojen ja päällysteiden
teknologiasta, mahdollisista käyttökohteista ja
-mahdollisuuksista sekä riskeistä elintarvikkeiden
säilyttämisessä. TEKESin teollisuussihteerit selvittivät
kaupallista tilannetta Yhdysvalloissa ja Japanissa.
Kokeellisessa tutkimuksessa kehitettiin maitoproteiini-
ja tärkkelyspohjaisia kalvoja ja päällysteitä joita
sovellettiin kahteen esimerkkielintarvikkeeseen.
Haastatteluin selvitettiin myös elintarviketeollisuuden
asenteita syötäviin kalvoihin ja päällysteisiin ja
näkemyksiä niiden mahdollisista käyttökohteista ja
kehitystarpeista.
Syötävillä päällysteillä on käyttömahdollisuuksia sekä
elintarvikkeissa että lääke-valmisteissa. Niillä
edistetään säilyvyyttä ja parannetaan elintarvikkeiden
aistinvaraisia, mekaanisia ja ravitsemuksellisia
ominaisuuksia. Päällysteet estävät veden haihtumista ja
siirtymistä eri rakenteiden välillä ja kaasujen, lähinnä
hapen, hiilidioksidin ja etyleenin, erittymistä tai
siirtymistä tuotteen ja ympäristön välillä. Syötävien
kalvojen avulla haihtuvat aromit pysyvät tuotteessa.
Kalvoon voidaan lisätä bakteerien, hiivojen ja homeiden
kasvua estäviä yhdisteitä, antioksidantteja tai
värinmuutoksia estäviä aineita. Niillä voidaan hidastaa
tuotteen pintaan lisättävän säilöntäaineen imeytymistä
itse tuotteeseen. Kalvoja voidaan käyttää elintarvikkeen
pinnassa, mutta myös heterogeenisen tuotteen sisällä
muodostamassa rajapintoja eri komponenttien välille.
Syötävien kalvojen toimivuudesta elintarvikkeiden
varastoinnissa ja elintarvikkeiden säilyvyydessä on hyvin
vähän kirjallisuutta. Syötävillä kalvoilla
päällystettyjen elintarvikkeiden pakkausvaatimuksista ei
löytynyt lainkaan kirjallisuutta. Projektin kokeellisessa
osassa saadut tulokset olivat lupaavia sekä kakun että
juuston osalta. Varsinkin kakun säilyvyyden lisääminen ja
aistittavan laadun parantaminen jopa kahdeksaan viikkoon
ovat lisänneet mielenkiintoa syötävien päällysteiden
soveltamisesta erilaisiin elintarvikkeisiin.
Elintarvikkeita, joihin syötäviä kalvoja mahdollisesti
voidaan soveltaa, ovat pakasteet, leipomo-, maitotalous-
ja lihatuotteet.
KW - food packaging
KW - coating materials (cover)
KW - edible coatings
KW - edible films
KW - milk proteins
KW - starch
M3 - Report
SN - 951-38-5123-0
T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
BT - Elintarvikepakkausten minimointi aktiivisilla syötävillä päällysteillä
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -