Elintarviketalous 4.0: VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

VTT on visioinut muutospolkuja uuteen 2000-luvun älykkään ruokatuotannon aikakauteen, jossa fyysinen tuotanto sulautuu digitaalisuuden hyödyntämisen kanssa uudeksi elintarviketaloudeksi. Elintarviketalous 4.0 on kuluttajakeskeinen kestävän kehityksen ekosysteemi, joka uusin tavoin yhdistää perinteisiä ja uusia elintarviketalouden toimijoita loppukäyttäjiin.Elintarviketalous 4.0 visiossa kuluttajan aktiivisuus ruokavalinnoissa kasvaa digitaalisuuden voimaannuttamana. Raaka-aineet hyödynnetään nykyistä tehokkaammin, ja osa raaka-aineista tuotetaan uusien tuotantotapojen avulla. Yksilölliset ratkaisut ja palvelut vahvistavat ruuan roolia arvojen osoittamisessa sekä terveyden ja elinvoimaisuuden tukemisessa.Työssä rakennettiin kolme muutospolkua uuteen elintarviketalouteen yhdessä VTT:n monialaisen asiantuntijaryhmän sekä elintarvikealan yritysten edustajien kanssa: 1) Massatuotannosta yksilöllisiin ratkaisuihin, 2) Keskittyneestä ketterään valmistukseen ja jakeluun, 3) Horisontaalisesta vertikaaliseen ruuantuotantoon.Muutospolkujen osalta on tunnistettu ja määritelty tulevaisuuskuvat sekä muutoksen mahdollistajat ja tarvittavat kehitysaskeleet. Elintarviketalous 4.0:ssa on paljon mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan synnyttämiselle. Yritysten laajamittainen menestyminen edellyttää perinteiset toimialarajat ylittävää yhteistyötä niin yritysten kuin ministeriöiden kesken, jotta luodaan suotuisat puitteet innovoida ja kehittää vientiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Electronic)978-951-38-8500-7
ISBN (Print)978-951-38-8499-4
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Visions
Number9
ISSN2242-1157

Keywords

  • ruoka
  • valmistus
  • prosumerismi
  • jakelu
  • digitalisaatio
  • liiketoimintaekosysteemi

Cite this

@book{04fd414277214840883e0467324d8e9a,
title = "Elintarviketalous 4.0: VTT:n visio {\"a}lykk{\"a}{\"a}n, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen",
abstract = "VTT on visioinut muutospolkuja uuteen 2000-luvun {\"a}lykk{\"a}{\"a}n ruokatuotannon aikakauteen, jossa fyysinen tuotanto sulautuu digitaalisuuden hy{\"o}dynt{\"a}misen kanssa uudeksi elintarviketaloudeksi. Elintarviketalous 4.0 on kuluttajakeskeinen kest{\"a}v{\"a}n kehityksen ekosysteemi, joka uusin tavoin yhdist{\"a}{\"a} perinteisi{\"a} ja uusia elintarviketalouden toimijoita loppuk{\"a}ytt{\"a}jiin.Elintarviketalous 4.0 visiossa kuluttajan aktiivisuus ruokavalinnoissa kasvaa digitaalisuuden voimaannuttamana. Raaka-aineet hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n nykyist{\"a} tehokkaammin, ja osa raaka-aineista tuotetaan uusien tuotantotapojen avulla. Yksil{\"o}lliset ratkaisut ja palvelut vahvistavat ruuan roolia arvojen osoittamisessa sek{\"a} terveyden ja elinvoimaisuuden tukemisessa.Ty{\"o}ss{\"a} rakennettiin kolme muutospolkua uuteen elintarviketalouteen yhdess{\"a} VTT:n monialaisen asiantuntijaryhm{\"a}n sek{\"a} elintarvikealan yritysten edustajien kanssa: 1) Massatuotannosta yksil{\"o}llisiin ratkaisuihin, 2) Keskittyneest{\"a} ketter{\"a}{\"a}n valmistukseen ja jakeluun, 3) Horisontaalisesta vertikaaliseen ruuantuotantoon.Muutospolkujen osalta on tunnistettu ja m{\"a}{\"a}ritelty tulevaisuuskuvat sek{\"a} muutoksen mahdollistajat ja tarvittavat kehitysaskeleet. Elintarviketalous 4.0:ssa on paljon mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan synnytt{\"a}miselle. Yritysten laajamittainen menestyminen edellytt{\"a}{\"a} perinteiset toimialarajat ylitt{\"a}v{\"a}{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a} niin yritysten kuin ministeri{\"o}iden kesken, jotta luodaan suotuisat puitteet innovoida ja kehitt{\"a}{\"a} vienti{\"a}.",
keywords = "ruoka, valmistus, prosumerismi, jakelu, digitalisaatio, liiketoimintaekosysteemi",
author = "Kaisa Poutanen and Emilia Nordlund and Jaakko Paasi and Kaisa Vehmas and Maria {\AA}kerman",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8499-4",
series = "VTT Visions",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "9",
address = "Finland",

}

Elintarviketalous 4.0 : VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen. / Poutanen, Kaisa; Nordlund, Emilia; Paasi, Jaakko; Vehmas, Kaisa; Åkerman, Maria.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 51 p. (VTT Visions; No. 9).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elintarviketalous 4.0

T2 - VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen

AU - Poutanen, Kaisa

AU - Nordlund, Emilia

AU - Paasi, Jaakko

AU - Vehmas, Kaisa

AU - Åkerman, Maria

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - VTT on visioinut muutospolkuja uuteen 2000-luvun älykkään ruokatuotannon aikakauteen, jossa fyysinen tuotanto sulautuu digitaalisuuden hyödyntämisen kanssa uudeksi elintarviketaloudeksi. Elintarviketalous 4.0 on kuluttajakeskeinen kestävän kehityksen ekosysteemi, joka uusin tavoin yhdistää perinteisiä ja uusia elintarviketalouden toimijoita loppukäyttäjiin.Elintarviketalous 4.0 visiossa kuluttajan aktiivisuus ruokavalinnoissa kasvaa digitaalisuuden voimaannuttamana. Raaka-aineet hyödynnetään nykyistä tehokkaammin, ja osa raaka-aineista tuotetaan uusien tuotantotapojen avulla. Yksilölliset ratkaisut ja palvelut vahvistavat ruuan roolia arvojen osoittamisessa sekä terveyden ja elinvoimaisuuden tukemisessa.Työssä rakennettiin kolme muutospolkua uuteen elintarviketalouteen yhdessä VTT:n monialaisen asiantuntijaryhmän sekä elintarvikealan yritysten edustajien kanssa: 1) Massatuotannosta yksilöllisiin ratkaisuihin, 2) Keskittyneestä ketterään valmistukseen ja jakeluun, 3) Horisontaalisesta vertikaaliseen ruuantuotantoon.Muutospolkujen osalta on tunnistettu ja määritelty tulevaisuuskuvat sekä muutoksen mahdollistajat ja tarvittavat kehitysaskeleet. Elintarviketalous 4.0:ssa on paljon mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan synnyttämiselle. Yritysten laajamittainen menestyminen edellyttää perinteiset toimialarajat ylittävää yhteistyötä niin yritysten kuin ministeriöiden kesken, jotta luodaan suotuisat puitteet innovoida ja kehittää vientiä.

AB - VTT on visioinut muutospolkuja uuteen 2000-luvun älykkään ruokatuotannon aikakauteen, jossa fyysinen tuotanto sulautuu digitaalisuuden hyödyntämisen kanssa uudeksi elintarviketaloudeksi. Elintarviketalous 4.0 on kuluttajakeskeinen kestävän kehityksen ekosysteemi, joka uusin tavoin yhdistää perinteisiä ja uusia elintarviketalouden toimijoita loppukäyttäjiin.Elintarviketalous 4.0 visiossa kuluttajan aktiivisuus ruokavalinnoissa kasvaa digitaalisuuden voimaannuttamana. Raaka-aineet hyödynnetään nykyistä tehokkaammin, ja osa raaka-aineista tuotetaan uusien tuotantotapojen avulla. Yksilölliset ratkaisut ja palvelut vahvistavat ruuan roolia arvojen osoittamisessa sekä terveyden ja elinvoimaisuuden tukemisessa.Työssä rakennettiin kolme muutospolkua uuteen elintarviketalouteen yhdessä VTT:n monialaisen asiantuntijaryhmän sekä elintarvikealan yritysten edustajien kanssa: 1) Massatuotannosta yksilöllisiin ratkaisuihin, 2) Keskittyneestä ketterään valmistukseen ja jakeluun, 3) Horisontaalisesta vertikaaliseen ruuantuotantoon.Muutospolkujen osalta on tunnistettu ja määritelty tulevaisuuskuvat sekä muutoksen mahdollistajat ja tarvittavat kehitysaskeleet. Elintarviketalous 4.0:ssa on paljon mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan synnyttämiselle. Yritysten laajamittainen menestyminen edellyttää perinteiset toimialarajat ylittävää yhteistyötä niin yritysten kuin ministeriöiden kesken, jotta luodaan suotuisat puitteet innovoida ja kehittää vientiä.

KW - ruoka

KW - valmistus

KW - prosumerismi

KW - jakelu

KW - digitalisaatio

KW - liiketoimintaekosysteemi

M3 - Report

SN - 978-951-38-8499-4

T3 - VTT Visions

BT - Elintarviketalous 4.0

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -