TY - BOOK
T1 - Elintarviketeollisuuden energiatalous
AU - Taimisto, Olli
AU - Kaijaluoto, Sakari
AU - Mokkila, Mirja
AU - Paloheimo, Merja
PY - 1984
Y1 - 1984
N2 - Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja
elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat
sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja
lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka
leipomotuotteiden valmistus.
Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei
leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 % liikevaihdosta,
suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 %.
Energiakustannusten osuus verrattuna
raaka-ainekustannuksiin on 7 % ja palkkoihin 25 %.
Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan pääasiassa
höyrynä ja sähkönä. Sähkön osuus primäärienergian
kulutuksesta on keskimäärin 24 %.
Selvitys energian käytöstä ja säästökohteista on laadittu
viidessä tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa,
teurastamossa, margariinitehtaassa, öljyjen ja rasvojen
raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkittävimmät
lämmön talteenottokohteet ovat höyryjen lauhde,
kylmäkoneiden lauhtumislämpö ja poistoilma.
Käyttötekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan
säästöjä mm. prosessin, höyry- ja lämmityskattiloiden
sekä kylmäkoneiden energiankulutuksessa. Myös
prosessilaitteiden kehittämisellä on saavutettavissa
huomattavia säästöjä.
Tutkituilla lämmöntalteenottojärjestelmillä saavutettiin
suurin säästö teurastamossa, jossa 35 %
primäärienergiantarpeesta korvataan kylmäkoneiden
lauhtumislämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla.
Eri tuotantolaitosten energiansäästötoimenpiteet
poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut pätevät
kuitenkin melko hyvin saman toimialan sisällä.
Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan
tuotantolaitoksen säätöohjelmaa laadittaessa. Raportissa
esitetään energiataseet sekä toteutetut ja ehdotetut
energiansäästötoimenpiteet.
AB - Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja
elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat
sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja
lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka
leipomotuotteiden valmistus.
Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei
leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 % liikevaihdosta,
suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 %.
Energiakustannusten osuus verrattuna
raaka-ainekustannuksiin on 7 % ja palkkoihin 25 %.
Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan pääasiassa
höyrynä ja sähkönä. Sähkön osuus primäärienergian
kulutuksesta on keskimäärin 24 %.
Selvitys energian käytöstä ja säästökohteista on laadittu
viidessä tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa,
teurastamossa, margariinitehtaassa, öljyjen ja rasvojen
raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkittävimmät
lämmön talteenottokohteet ovat höyryjen lauhde,
kylmäkoneiden lauhtumislämpö ja poistoilma.
Käyttötekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan
säästöjä mm. prosessin, höyry- ja lämmityskattiloiden
sekä kylmäkoneiden energiankulutuksessa. Myös
prosessilaitteiden kehittämisellä on saavutettavissa
huomattavia säästöjä.
Tutkituilla lämmöntalteenottojärjestelmillä saavutettiin
suurin säästö teurastamossa, jossa 35 %
primäärienergiantarpeesta korvataan kylmäkoneiden
lauhtumislämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla.
Eri tuotantolaitosten energiansäästötoimenpiteet
poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut pätevät
kuitenkin melko hyvin saman toimialan sisällä.
Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan
tuotantolaitoksen säätöohjelmaa laadittaessa. Raportissa
esitetään energiataseet sekä toteutetut ja ehdotetut
energiansäästötoimenpiteet.
KW - food industry
KW - energy saving
KW - energy consumption
KW - energy conservation
M3 - Report
SN - 951-38-2175-7
T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
BT - Elintarviketeollisuuden energiatalous
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -