Elintarviketeollisuuden energiatalous

Olli Taimisto, Sakari Kaijaluoto, Mirja Mokkila, Merja Paloheimo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka leipomotuotteiden valmistus. Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 % liikevaihdosta, suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 %. Energiakustannusten osuus verrattuna raaka-ainekustannuksiin on 7 % ja palkkoihin 25 %. Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan pääasiassa höyrynä ja sähkönä. Sähkön osuus primäärienergian kulutuksesta on keskimäärin 24 %. Selvitys energian käytöstä ja säästökohteista on laadittu viidessä tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa, teurastamossa, margariinitehtaassa, öljyjen ja rasvojen raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkittävimmät lämmön talteenottokohteet ovat höyryjen lauhde, kylmäkoneiden lauhtumislämpö ja poistoilma. Käyttötekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan säästöjä mm. prosessin, höyry- ja lämmityskattiloiden sekä kylmäkoneiden energiankulutuksessa. Myös prosessilaitteiden kehittämisellä on saavutettavissa huomattavia säästöjä. Tutkituilla lämmöntalteenottojärjestelmillä saavutettiin suurin säästö teurastamossa, jossa 35 % primäärienergiantarpeesta korvataan kylmäkoneiden lauhtumislämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla. Eri tuotantolaitosten energiansäästötoimenpiteet poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut pätevät kuitenkin melko hyvin saman toimialan sisällä. Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan tuotantolaitoksen säätöohjelmaa laadittaessa. Raportissa esitetään energiataseet sekä toteutetut ja ehdotetut energiansäästötoimenpiteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages125
ISBN (Print)951-38-2175-7
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number318
ISSN0358-5077

Fingerprint

Food Industry
Economics

Keywords

  • food industry
  • energy saving
  • energy consumption
  • energy conservation

Cite this

Taimisto, O., Kaijaluoto, S., Mokkila, M., & Paloheimo, M. (1984). Elintarviketeollisuuden energiatalous. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 318
Taimisto, Olli ; Kaijaluoto, Sakari ; Mokkila, Mirja ; Paloheimo, Merja. / Elintarviketeollisuuden energiatalous. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 125 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 318).
@book{a7bc875b368e4caa865a7d12503ecee7,
title = "Elintarviketeollisuuden energiatalous",
abstract = "Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka leipomotuotteiden valmistus. Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 {\%} liikevaihdosta, suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 {\%}. Energiakustannusten osuus verrattuna raaka-ainekustannuksiin on 7 {\%} ja palkkoihin 25 {\%}. Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan p{\"a}{\"a}asiassa h{\"o}yryn{\"a} ja s{\"a}hk{\"o}n{\"a}. S{\"a}hk{\"o}n osuus prim{\"a}{\"a}rienergian kulutuksesta on keskim{\"a}{\"a}rin 24 {\%}. Selvitys energian k{\"a}yt{\"o}st{\"a} ja s{\"a}{\"a}st{\"o}kohteista on laadittu viidess{\"a} tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa, teurastamossa, margariinitehtaassa, {\"o}ljyjen ja rasvojen raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkitt{\"a}vimm{\"a}t l{\"a}mm{\"o}n talteenottokohteet ovat h{\"o}yryjen lauhde, kylm{\"a}koneiden lauhtumisl{\"a}mp{\"o} ja poistoilma. K{\"a}ytt{\"o}tekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} mm. prosessin, h{\"o}yry- ja l{\"a}mmityskattiloiden sek{\"a} kylm{\"a}koneiden energiankulutuksessa. My{\"o}s prosessilaitteiden kehitt{\"a}misell{\"a} on saavutettavissa huomattavia s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. Tutkituilla l{\"a}mm{\"o}ntalteenottoj{\"a}rjestelmill{\"a} saavutettiin suurin s{\"a}{\"a}st{\"o} teurastamossa, jossa 35 {\%} prim{\"a}{\"a}rienergiantarpeesta korvataan kylm{\"a}koneiden lauhtumisl{\"a}mm{\"o}ll{\"a} sek{\"a} poistoilman l{\"a}mm{\"o}n talteenotolla. Eri tuotantolaitosten energians{\"a}{\"a}st{\"o}toimenpiteet poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut p{\"a}tev{\"a}t kuitenkin melko hyvin saman toimialan sis{\"a}ll{\"a}. Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan tuotantolaitoksen s{\"a}{\"a}t{\"o}ohjelmaa laadittaessa. Raportissa esitet{\"a}{\"a}n energiataseet sek{\"a} toteutetut ja ehdotetut energians{\"a}{\"a}st{\"o}toimenpiteet.",
keywords = "food industry, energy saving, energy consumption, energy conservation",
author = "Olli Taimisto and Sakari Kaijaluoto and Mirja Mokkila and Merja Paloheimo",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2175-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "318",
address = "Finland",

}

Taimisto, O, Kaijaluoto, S, Mokkila, M & Paloheimo, M 1984, Elintarviketeollisuuden energiatalous. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 318, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elintarviketeollisuuden energiatalous. / Taimisto, Olli; Kaijaluoto, Sakari; Mokkila, Mirja; Paloheimo, Merja.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 125 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 318).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elintarviketeollisuuden energiatalous

AU - Taimisto, Olli

AU - Kaijaluoto, Sakari

AU - Mokkila, Mirja

AU - Paloheimo, Merja

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka leipomotuotteiden valmistus. Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 % liikevaihdosta, suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 %. Energiakustannusten osuus verrattuna raaka-ainekustannuksiin on 7 % ja palkkoihin 25 %. Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan pääasiassa höyrynä ja sähkönä. Sähkön osuus primäärienergian kulutuksesta on keskimäärin 24 %. Selvitys energian käytöstä ja säästökohteista on laadittu viidessä tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa, teurastamossa, margariinitehtaassa, öljyjen ja rasvojen raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkittävimmät lämmön talteenottokohteet ovat höyryjen lauhde, kylmäkoneiden lauhtumislämpö ja poistoilma. Käyttötekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan säästöjä mm. prosessin, höyry- ja lämmityskattiloiden sekä kylmäkoneiden energiankulutuksessa. Myös prosessilaitteiden kehittämisellä on saavutettavissa huomattavia säästöjä. Tutkituilla lämmöntalteenottojärjestelmillä saavutettiin suurin säästö teurastamossa, jossa 35 % primäärienergiantarpeesta korvataan kylmäkoneiden lauhtumislämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla. Eri tuotantolaitosten energiansäästötoimenpiteet poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut pätevät kuitenkin melko hyvin saman toimialan sisällä. Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan tuotantolaitoksen säätöohjelmaa laadittaessa. Raportissa esitetään energiataseet sekä toteutetut ja ehdotetut energiansäästötoimenpiteet.

AB - Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka leipomotuotteiden valmistus. Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 % liikevaihdosta, suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 %. Energiakustannusten osuus verrattuna raaka-ainekustannuksiin on 7 % ja palkkoihin 25 %. Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan pääasiassa höyrynä ja sähkönä. Sähkön osuus primäärienergian kulutuksesta on keskimäärin 24 %. Selvitys energian käytöstä ja säästökohteista on laadittu viidessä tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa, teurastamossa, margariinitehtaassa, öljyjen ja rasvojen raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkittävimmät lämmön talteenottokohteet ovat höyryjen lauhde, kylmäkoneiden lauhtumislämpö ja poistoilma. Käyttötekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan säästöjä mm. prosessin, höyry- ja lämmityskattiloiden sekä kylmäkoneiden energiankulutuksessa. Myös prosessilaitteiden kehittämisellä on saavutettavissa huomattavia säästöjä. Tutkituilla lämmöntalteenottojärjestelmillä saavutettiin suurin säästö teurastamossa, jossa 35 % primäärienergiantarpeesta korvataan kylmäkoneiden lauhtumislämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla. Eri tuotantolaitosten energiansäästötoimenpiteet poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut pätevät kuitenkin melko hyvin saman toimialan sisällä. Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan tuotantolaitoksen säätöohjelmaa laadittaessa. Raportissa esitetään energiataseet sekä toteutetut ja ehdotetut energiansäästötoimenpiteet.

KW - food industry

KW - energy saving

KW - energy consumption

KW - energy conservation

M3 - Report

SN - 951-38-2175-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Elintarviketeollisuuden energiatalous

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Taimisto O, Kaijaluoto S, Mokkila M, Paloheimo M. Elintarviketeollisuuden energiatalous. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 125 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 318).