Elintarviketeollisuuden energiatalous

Olli Taimisto, Sakari Kaijaluoto, Mirja Mokkila, Merja Paloheimo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maidonjalostus on suurin energiankuluttaja elintarviketeollisuudessa. Keskisuuria kuluttajia ovat sokerin valmistus, juomien valmistus, teurastus ja lihanjalostus, myllytuotteiden ja rehujen valmistus seka leipomotuotteiden valmistus. Energiakustannusten osuus kartoitetuilla toimialoilla (ei leipomoja meijeriteollisuudessa) on 2,5 % liikevaihdosta, suurin osuus on sokerin valmistuksessa 6,0 %. Energiakustannusten osuus verrattuna raaka-ainekustannuksiin on 7 % ja palkkoihin 25 %. Tuotantoprosesseissa energia kulutetaan pääasiassa höyrynä ja sähkönä. Sähkön osuus primäärienergian kulutuksesta on keskimäärin 24 %. Selvitys energian käytöstä ja säästökohteista on laadittu viidessä tuotantolaitoksessa: makkaratehtaassa, teurastamossa, margariinitehtaassa, öljyjen ja rasvojen raffinointilaitoksessa ja rehutehtaassa. Merkittävimmät lämmön talteenottokohteet ovat höyryjen lauhde, kylmäkoneiden lauhtumislämpö ja poistoilma. Käyttötekniikalla ja laitteiden huollolla saavutetaan säästöjä mm. prosessin, höyry- ja lämmityskattiloiden sekä kylmäkoneiden energiankulutuksessa. Myös prosessilaitteiden kehittämisellä on saavutettavissa huomattavia säästöjä. Tutkituilla lämmöntalteenottojärjestelmillä saavutettiin suurin säästö teurastamossa, jossa 35 % primäärienergiantarpeesta korvataan kylmäkoneiden lauhtumislämmöllä sekä poistoilman lämmön talteenotolla. Eri tuotantolaitosten energiansäästötoimenpiteet poikkeavat paljolti toisistaan. Eri ratkaisut pätevät kuitenkin melko hyvin saman toimialan sisällä. Toimialalta laadittu energiatase tarjoaa vertailupohjan tuotantolaitoksen säätöohjelmaa laadittaessa. Raportissa esitetään energiataseet sekä toteutetut ja ehdotetut energiansäästötoimenpiteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages125
ISBN (Print)951-38-2175-7
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number318
ISSN0358-5077

Keywords

  • food industry
  • energy saving
  • energy consumption
  • energy conservation

Cite this