Elintarviketeollisuuden kuljettimien turvallisuus. Osa 1. Esimerkkejä

Hannu Tarvainen, Seppo Vuotilainen, Veikko Rouhiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Elintarviketeollisuuden kuljettimien turvallisuutta tutkittiin laatimalla työn turvallisuusanalyyseja meijeri-, panimo- ja leipomoalan kuljettimista yhdeksässä yrityksessä. Elintarviketeollisuuden kuljettimien yhteydessä sattuneet tapaturmat selvitettiin tapaturmailmoitusten perusteella. Lisäksi yrityskäyntien yhteydessä selvitettiin sattuneet läheltä-piti-tilanteet. Kuljettimien ja kuljetinjärjestelmien turvallisuutta arvioitiin työn turvallisuusanalyysin sekä tutkimuksen yhteydessä laaditun tarkistusohjeen avulla. Kuljettimien yhteydessä ilmenneitä epäkohtia sekä turvallistamismahdollisuuksia eri kuljetintyypeissä esitetään käytännön esimerkein. Erityisesti kiinnitetään huomiota kunnossapito- ja siivoustyöhön sekä erilaisiin poikkeustilanteisiin. Kuljetiniärjestelmien ja -linjojen sijoittamiseen työturvallisuuden kannalta katsoen kiinnitetään huomiota sekä uusissa että saneerattavissa tehdastiloissa. Kuljettimien hankinnassa huomioon otettavat lakeihin, suosituksiin ja standardeihin perustuvat turvallisuusnäkökohdat on tuotu esiin erilaisten kysymysten ja luetteloiden avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-2145-5
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number366
ISSN0358-5085

Keywords

  • food industry
  • conveyors
  • elevators
  • safety analysis

Cite this