@book{c52137250d554771a884d9862ac19664,
title = "Elintarviketoksikologinen riskinarviointi: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Ravinnon toksikologinen turvallisuus on nyky{\"a}{\"a}n keskeinen ravitsemukseen liittyv{\"a} seikka ja vilkkaan julkisen keskustelun kohde. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ravinnon toksisten tekij{\"o}iden l{\"a}hteit{\"a} ja niiden aiheuttamia vaikutuksia. Keskeiseksi nousee sy{\"o}p{\"a}, jonka katsotaan nyky{\"a}{\"a}n aiheuttavan n. 20 % teollistuneiden maiden kuolemantapauksista. Ennusteiden mukaan sy{\"o}p{\"a}{\"a}n sairastuvien m{\"a}{\"a}r{\"a} tulee edelleen lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}{\"a}n. Elintapojen ja erityisesti ravinnon vaikutus sy{\"o}v{\"a}n syntyyn on ollut voimakkaasti esill{\"a}, on mm. esitetty, ett{\"a} ravinto aiheuttaisi n. 35 % sy{\"o}p{\"a}tapauksista Viime vuosina elintarviketoksikologinen kirjallisuus on keskittynyt l{\"a}hes yksinomaan elintarvikkeiden karsinogeenisten ja mutageenisten tekij{\"o}iden esiintymisen selvitt{\"a}miseen. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuuskatsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ravinnon mutageeneja ja karsinogeeneja ravintoaineryhmitt{\"a}in suomalaisesta n{\"a}k{\"o}kulmasta. Katsauksen perusteella voidaan tietyin varauksin p{\"a}{\"a}tell{\"a}, ettei suomalaisessa ravinnossa ole mutageenisuuden tai karsinogeenisuuden kannalta mit{\"a}{\"a}n suurta erityisongelmaa, joka poikkeaisi ratkaisevasti muiden teollistuneiden maiden vastaavista kysymyksist{\"a}. Tutkimusta ehdotetaan kuitenkin suunnattavaksi proteiinipitoisten elintarvikkeiden kuumennustuloksiin, rasvan hapettumistuloksiin ja kahvin mutageenisiin yhdisteisiin.",
keywords = "food, toxicology, mutagens, carcinogens",
author = "Leena Tikkanen and Yrj{\"o} M{\"a}lkki",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2872-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "701",
address = "Finland",
}