Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät: Kirjallisuusselvitys

Anna-Maija Sjöberg, Merja Manninen, Sinikka Pinnioja, Pia Härmälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomessa mausteiden säteilytys on sallittua mutta säteilytys on merkittävä myyntipäällyksessä. Tässä tutkimuksessa selvitetään mausteiden säteilytyksen mahdollisia osoittamismenetelmiä ottaen huomioon kotimaiset analysointimahdollisuudet. Valvontaan soveltuvia menetelmiä ovat mikrobiologiset menetelmät sekä termo- ja kemiluminesenssimenetelmät. Lisäksi tarkastellaan analyyttisten menetelmien soveltuvuutta selvitettäessä eräiden mausteiden aromin pääkomponenttien mahdollista hajoamista säteilytyksessä. Mausteiden mikrobiologisia säteilytyksen osoittamismenetelmiä on aikaisemmin tutkittu vähän, jos juuri lainkaan. Mahdollisesta säteilytyksestä on ollut merkkinä lähinnä vain alhainen mikrobipitoisuus tai mikrobiston täydellinen puuttuminen. Suoran epifluoresenssimikroskooppitekniikan (DEFT) ja pesäkelaskentaan perustuvan menetelmän (APC) yhteiskäytön todetaan soveltuvan tiettyjen elintarvikkeiden säteilytyksen osoittamismenetelmäksi. Termoluminometrian avulla pystytään mausteiden säteilytys toteamaan herkemmin ja pidemmän ajan kuluttua säteilytyksestä kuin kemiluminesenssin avulla. Termoluminesenssi-ilmiö on lisäksi pysyvämpi ulkoisten olosuhteiden vaikutuksille. Kemiluminometrian etuna on kemiluminesenssin pysyvyys lämpökäsittelyssä. Katsauksessa arvioidaan molempien menetelmien soveltuvuutta eri mausteille. Lisäksi selvitetään mausteiden aromiaineiden analytiikkaa haihtuvien öljyjen osalta: eristystä, kapillaarikaasukromatografiaa, massaspektrometriaa ja näiden erilaisia sovellutuksia. Analyyttiset menetelmät tähtäävät säteilytyksen vaikutuksesta haihtuvien öljyjen koostumuksessa tapahtuvien muutosten tunnistamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-3363-1
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number948
ISSN0358-5085

Keywords

  • eseasonings
  • irradiation
  • detection
  • test methods
  • microbiology
  • thermoluminescence
  • chemiluminescence
  • gas chromatography

Cite this

Sjöberg, A-M., Manninen, M., Pinnioja, S., & Härmälä, P. (1989). Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät: Kirjallisuusselvitys. VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 948