Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät: Kirjallisuusselvitys

Anna-Maija Sjöberg, Merja Manninen, Sinikka Pinnioja, Pia Härmälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomessa mausteiden säteilytys on sallittua mutta säteilytys on merkittävä myyntipäällyksessä. Tässä tutkimuksessa selvitetään mausteiden säteilytyksen mahdollisia osoittamismenetelmiä ottaen huomioon kotimaiset analysointimahdollisuudet. Valvontaan soveltuvia menetelmiä ovat mikrobiologiset menetelmät sekä termo- ja kemiluminesenssimenetelmät. Lisäksi tarkastellaan analyyttisten menetelmien soveltuvuutta selvitettäessä eräiden mausteiden aromin pääkomponenttien mahdollista hajoamista säteilytyksessä. Mausteiden mikrobiologisia säteilytyksen osoittamismenetelmiä on aikaisemmin tutkittu vähän, jos juuri lainkaan. Mahdollisesta säteilytyksestä on ollut merkkinä lähinnä vain alhainen mikrobipitoisuus tai mikrobiston täydellinen puuttuminen. Suoran epifluoresenssimikroskooppitekniikan (DEFT) ja pesäkelaskentaan perustuvan menetelmän (APC) yhteiskäytön todetaan soveltuvan tiettyjen elintarvikkeiden säteilytyksen osoittamismenetelmäksi. Termoluminometrian avulla pystytään mausteiden säteilytys toteamaan herkemmin ja pidemmän ajan kuluttua säteilytyksestä kuin kemiluminesenssin avulla. Termoluminesenssi-ilmiö on lisäksi pysyvämpi ulkoisten olosuhteiden vaikutuksille. Kemiluminometrian etuna on kemiluminesenssin pysyvyys lämpökäsittelyssä. Katsauksessa arvioidaan molempien menetelmien soveltuvuutta eri mausteille. Lisäksi selvitetään mausteiden aromiaineiden analytiikkaa haihtuvien öljyjen osalta: eristystä, kapillaarikaasukromatografiaa, massaspektrometriaa ja näiden erilaisia sovellutuksia. Analyyttiset menetelmät tähtäävät säteilytyksen vaikutuksesta haihtuvien öljyjen koostumuksessa tapahtuvien muutosten tunnistamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-3363-1
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number948
ISSN0358-5085

Fingerprint

Nefopam
Food Irradiation
Spices

Keywords

  • eseasonings
  • irradiation
  • detection
  • test methods
  • microbiology
  • thermoluminescence
  • chemiluminescence
  • gas chromatography

Cite this

Sjöberg, A-M., Manninen, M., Pinnioja, S., & Härmälä, P. (1989). Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 948
Sjöberg, Anna-Maija ; Manninen, Merja ; Pinnioja, Sinikka ; Härmälä, Pia. / Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 948).
@book{e8d71fec746d48b691e71489c81ebb17,
title = "Elintarvikkeiden, l{\"a}hinn{\"a} mausteiden, s{\"a}teilytyksen osoittamismenetelm{\"a}t: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Suomessa mausteiden s{\"a}teilytys on sallittua mutta s{\"a}teilytys on merkitt{\"a}v{\"a} myyntip{\"a}{\"a}llyksess{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n mausteiden s{\"a}teilytyksen mahdollisia osoittamismenetelmi{\"a} ottaen huomioon kotimaiset analysointimahdollisuudet. Valvontaan soveltuvia menetelmi{\"a} ovat mikrobiologiset menetelm{\"a}t sek{\"a} termo- ja kemiluminesenssimenetelm{\"a}t. Lis{\"a}ksi tarkastellaan analyyttisten menetelmien soveltuvuutta selvitett{\"a}ess{\"a} er{\"a}iden mausteiden aromin p{\"a}{\"a}komponenttien mahdollista hajoamista s{\"a}teilytyksess{\"a}. Mausteiden mikrobiologisia s{\"a}teilytyksen osoittamismenetelmi{\"a} on aikaisemmin tutkittu v{\"a}h{\"a}n, jos juuri lainkaan. Mahdollisesta s{\"a}teilytyksest{\"a} on ollut merkkin{\"a} l{\"a}hinn{\"a} vain alhainen mikrobipitoisuus tai mikrobiston t{\"a}ydellinen puuttuminen. Suoran epifluoresenssimikroskooppitekniikan (DEFT) ja pes{\"a}kelaskentaan perustuvan menetelm{\"a}n (APC) yhteisk{\"a}yt{\"o}n todetaan soveltuvan tiettyjen elintarvikkeiden s{\"a}teilytyksen osoittamismenetelm{\"a}ksi. Termoluminometrian avulla pystyt{\"a}{\"a}n mausteiden s{\"a}teilytys toteamaan herkemmin ja pidemm{\"a}n ajan kuluttua s{\"a}teilytyksest{\"a} kuin kemiluminesenssin avulla. Termoluminesenssi-ilmi{\"o} on lis{\"a}ksi pysyv{\"a}mpi ulkoisten olosuhteiden vaikutuksille. Kemiluminometrian etuna on kemiluminesenssin pysyvyys l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittelyss{\"a}. Katsauksessa arvioidaan molempien menetelmien soveltuvuutta eri mausteille. Lis{\"a}ksi selvitet{\"a}{\"a}n mausteiden aromiaineiden analytiikkaa haihtuvien {\"o}ljyjen osalta: eristyst{\"a}, kapillaarikaasukromatografiaa, massaspektrometriaa ja n{\"a}iden erilaisia sovellutuksia. Analyyttiset menetelm{\"a}t t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}t s{\"a}teilytyksen vaikutuksesta haihtuvien {\"o}ljyjen koostumuksessa tapahtuvien muutosten tunnistamiseen.",
keywords = "eseasonings, irradiation, detection, test methods, microbiology, thermoluminescence, chemiluminescence, gas chromatography",
author = "Anna-Maija Sj{\"o}berg and Merja Manninen and Sinikka Pinnioja and Pia H{\"a}rm{\"a}l{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3363-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "948",
address = "Finland",

}

Sjöberg, A-M, Manninen, M, Pinnioja, S & Härmälä, P 1989, Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät: Kirjallisuusselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 948, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät : Kirjallisuusselvitys. / Sjöberg, Anna-Maija; Manninen, Merja; Pinnioja, Sinikka; Härmälä, Pia.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 948).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Sjöberg, Anna-Maija

AU - Manninen, Merja

AU - Pinnioja, Sinikka

AU - Härmälä, Pia

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Suomessa mausteiden säteilytys on sallittua mutta säteilytys on merkittävä myyntipäällyksessä. Tässä tutkimuksessa selvitetään mausteiden säteilytyksen mahdollisia osoittamismenetelmiä ottaen huomioon kotimaiset analysointimahdollisuudet. Valvontaan soveltuvia menetelmiä ovat mikrobiologiset menetelmät sekä termo- ja kemiluminesenssimenetelmät. Lisäksi tarkastellaan analyyttisten menetelmien soveltuvuutta selvitettäessä eräiden mausteiden aromin pääkomponenttien mahdollista hajoamista säteilytyksessä. Mausteiden mikrobiologisia säteilytyksen osoittamismenetelmiä on aikaisemmin tutkittu vähän, jos juuri lainkaan. Mahdollisesta säteilytyksestä on ollut merkkinä lähinnä vain alhainen mikrobipitoisuus tai mikrobiston täydellinen puuttuminen. Suoran epifluoresenssimikroskooppitekniikan (DEFT) ja pesäkelaskentaan perustuvan menetelmän (APC) yhteiskäytön todetaan soveltuvan tiettyjen elintarvikkeiden säteilytyksen osoittamismenetelmäksi. Termoluminometrian avulla pystytään mausteiden säteilytys toteamaan herkemmin ja pidemmän ajan kuluttua säteilytyksestä kuin kemiluminesenssin avulla. Termoluminesenssi-ilmiö on lisäksi pysyvämpi ulkoisten olosuhteiden vaikutuksille. Kemiluminometrian etuna on kemiluminesenssin pysyvyys lämpökäsittelyssä. Katsauksessa arvioidaan molempien menetelmien soveltuvuutta eri mausteille. Lisäksi selvitetään mausteiden aromiaineiden analytiikkaa haihtuvien öljyjen osalta: eristystä, kapillaarikaasukromatografiaa, massaspektrometriaa ja näiden erilaisia sovellutuksia. Analyyttiset menetelmät tähtäävät säteilytyksen vaikutuksesta haihtuvien öljyjen koostumuksessa tapahtuvien muutosten tunnistamiseen.

AB - Suomessa mausteiden säteilytys on sallittua mutta säteilytys on merkittävä myyntipäällyksessä. Tässä tutkimuksessa selvitetään mausteiden säteilytyksen mahdollisia osoittamismenetelmiä ottaen huomioon kotimaiset analysointimahdollisuudet. Valvontaan soveltuvia menetelmiä ovat mikrobiologiset menetelmät sekä termo- ja kemiluminesenssimenetelmät. Lisäksi tarkastellaan analyyttisten menetelmien soveltuvuutta selvitettäessä eräiden mausteiden aromin pääkomponenttien mahdollista hajoamista säteilytyksessä. Mausteiden mikrobiologisia säteilytyksen osoittamismenetelmiä on aikaisemmin tutkittu vähän, jos juuri lainkaan. Mahdollisesta säteilytyksestä on ollut merkkinä lähinnä vain alhainen mikrobipitoisuus tai mikrobiston täydellinen puuttuminen. Suoran epifluoresenssimikroskooppitekniikan (DEFT) ja pesäkelaskentaan perustuvan menetelmän (APC) yhteiskäytön todetaan soveltuvan tiettyjen elintarvikkeiden säteilytyksen osoittamismenetelmäksi. Termoluminometrian avulla pystytään mausteiden säteilytys toteamaan herkemmin ja pidemmän ajan kuluttua säteilytyksestä kuin kemiluminesenssin avulla. Termoluminesenssi-ilmiö on lisäksi pysyvämpi ulkoisten olosuhteiden vaikutuksille. Kemiluminometrian etuna on kemiluminesenssin pysyvyys lämpökäsittelyssä. Katsauksessa arvioidaan molempien menetelmien soveltuvuutta eri mausteille. Lisäksi selvitetään mausteiden aromiaineiden analytiikkaa haihtuvien öljyjen osalta: eristystä, kapillaarikaasukromatografiaa, massaspektrometriaa ja näiden erilaisia sovellutuksia. Analyyttiset menetelmät tähtäävät säteilytyksen vaikutuksesta haihtuvien öljyjen koostumuksessa tapahtuvien muutosten tunnistamiseen.

KW - eseasonings

KW - irradiation

KW - detection

KW - test methods

KW - microbiology

KW - thermoluminescence

KW - chemiluminescence

KW - gas chromatography

M3 - Report

SN - 951-38-3363-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sjöberg A-M, Manninen M, Pinnioja S, Härmälä P. Elintarvikkeiden, lähinnä mausteiden, säteilytyksen osoittamismenetelmät: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 948).