@book{e8d71fec746d48b691e71489c81ebb17,
title = "Elintarvikkeiden, l{\"a}hinn{\"a} mausteiden, s{\"a}teilytyksen osoittamismenetelm{\"a}t: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Suomessa mausteiden s{\"a}teilytys on sallittua mutta s{\"a}teilytys on merkitt{\"a}v{\"a} myyntip{\"a}{\"a}llyksess{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n mausteiden s{\"a}teilytyksen mahdollisia osoittamismenetelmi{\"a} ottaen huomioon kotimaiset analysointimahdollisuudet. Valvontaan soveltuvia menetelmi{\"a} ovat mikrobiologiset menetelm{\"a}t sek{\"a} termo- ja kemiluminesenssimenetelm{\"a}t. Lis{\"a}ksi tarkastellaan analyyttisten menetelmien soveltuvuutta selvitett{\"a}ess{\"a} er{\"a}iden mausteiden aromin p{\"a}{\"a}komponenttien mahdollista hajoamista s{\"a}teilytyksess{\"a}. Mausteiden mikrobiologisia s{\"a}teilytyksen osoittamismenetelmi{\"a} on aikaisemmin tutkittu v{\"a}h{\"a}n, jos juuri lainkaan. Mahdollisesta s{\"a}teilytyksest{\"a} on ollut merkkin{\"a} l{\"a}hinn{\"a} vain alhainen mikrobipitoisuus tai mikrobiston t{\"a}ydellinen puuttuminen. Suoran epifluoresenssimikroskooppitekniikan (DEFT) ja pes{\"a}kelaskentaan perustuvan menetelm{\"a}n (APC) yhteisk{\"a}yt{\"o}n todetaan soveltuvan tiettyjen elintarvikkeiden s{\"a}teilytyksen osoittamismenetelm{\"a}ksi. Termoluminometrian avulla pystyt{\"a}{\"a}n mausteiden s{\"a}teilytys toteamaan herkemmin ja pidemm{\"a}n ajan kuluttua s{\"a}teilytyksest{\"a} kuin kemiluminesenssin avulla. Termoluminesenssi-ilmi{\"o} on lis{\"a}ksi pysyv{\"a}mpi ulkoisten olosuhteiden vaikutuksille. Kemiluminometrian etuna on kemiluminesenssin pysyvyys l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittelyss{\"a}. Katsauksessa arvioidaan molempien menetelmien soveltuvuutta eri mausteille. Lis{\"a}ksi selvitet{\"a}{\"a}n mausteiden aromiaineiden analytiikkaa haihtuvien {\"o}ljyjen osalta: eristyst{\"a}, kapillaarikaasukromatografiaa, massaspektrometriaa ja n{\"a}iden erilaisia sovellutuksia. Analyyttiset menetelm{\"a}t t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}t s{\"a}teilytyksen vaikutuksesta haihtuvien {\"o}ljyjen koostumuksessa tapahtuvien muutosten tunnistamiseen.",
keywords = "eseasonings, irradiation, detection, test methods, microbiology, thermoluminescence, chemiluminescence, gas chromatography",
author = "Anna-Maija Sj{\"o}berg and Merja Manninen and Sinikka Pinnioja and Pia H{\"a}rm{\"a}l{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3363-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "948",
address = "Finland",
}