Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys

Translated title of the contribution: Emission inventory of coal, peat and oil-fired power plants

Veijo Pohjola, Matti Hahkala, Erkki Häsänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Mitattiin kahdeksan joko kivihiiltä, turvetta tai raskasta polttoöljyä käyttävän lämpövoimalaitoksen SO2, NOx- ja pölypäästöt sekä raskasmetallien ja radioaktiivisten alkuaineiden päästöt. Lisäksi mitattiin yhdessä kivihiiltä ja kolmessa turvetta käyttävässä laitoksessa PAH-päästöt sekä yhdessä turvelaitoksessa seuraavat päästöt:kokonaishiilivety, aldehydit, bentseeni, tolueeni, ksyleeni ja höyrymuodossa oleva lyijy, kadmium ja elohopea. Myös savukaasujen mutageenisuutta tutkittiin yhdessä kivihiiltä, yhdessä öljyä ja kolmessa turvetta käyttävässä laitoksessa. Näytteitä otettiin polttoaineesta ja pohja- ja lentotuhkasta, joista analysoitiin alkuaineet. Pitkällä aikajaksolla seurattiin maahan tuotavan kivihiilen ja raskaan polttoöljyn sekä tuotetun turpeen alkuainepitoisuuksia. Mittaus- ja analyysitulosten perusteella laskettin öljyä, kivihiilen ja turpeen polton ominaispäästöt Suomessa v. 1980. Lisäksi laskettiin polttoaineen sisältämien alkuaineiden massavirrat kattilassa, tarkasteltiin alkuaineiden käyttäytymistä palamisprosessissa ja laskettiin pölynerottimien pölyn ja eri alkuaineiden erotustehokkuudet. Tulosten perusteella SO2-ominaispäästöt polttoaine-energiaa kohti ovat öljynpoltossa 2 - 3 -kertaiset kivihiilen polttoon ja 6 - 9 -kertaiset turpeen polttoon verrattuna. Typen oksidien ominaispäästöt ovat kivihiilen poltossa keskimäärin 2-kertaiset turpeenpolttoon ja 3-kertaiset öljynpolttoon verrattuna. Pölyn ominaispäästöt ovat kivihiilen poltossa n. kolme kertaa suuremmat kuin turpeenpoltossa. Öljynpolton pölypäästöt ovat n. puolet kivihiilen polton päästöistä, kun pölynerotustehokkuus on kivihiilen poltossa 99 %. Raskasmetallien ominaispäästöt ovat suurimmat kivihiilen poltossa lukuun ottamatta vanadiinia ja nikkeliä, joiden ominaispäästöt ovat suurimmat öljynpoltossa. PAH-päästöt ovat kutakuinkin samansuuruiset sekä kivihiiIen että turpeen poltossa. Lievää mutageenisuutta todettiin kivihiili- ja turvelaitosten savukaasuissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
ISBN (Print)951-38-1883-7
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number231

Fingerprint

power plants
coal
peat
oils

Keywords

  • fossil fuels
  • coal
  • peat
  • fuel oil
  • thermal power plants
  • emission, air pollution

Cite this

Pohjola, V., Hahkala, M., & Häsänen, E. (1985). Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 231
Pohjola, Veijo ; Hahkala, Matti ; Häsänen, Erkki. / Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 231).
@book{395948f20b8448dc9542e4e0dc67ac7b,
title = "Kivihiilt{\"a} turvetta ja {\"o}ljy{\"a} k{\"a}ytt{\"a}vien l{\"a}mp{\"o}voimaloiden p{\"a}{\"a}st{\"o}selvitys",
abstract = "Mitattiin kahdeksan joko kivihiilt{\"a}, turvetta tai raskasta poltto{\"o}ljy{\"a} k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n l{\"a}mp{\"o}voimalaitoksen SO2, NOx- ja p{\"o}lyp{\"a}{\"a}st{\"o}t sek{\"a} raskasmetallien ja radioaktiivisten alkuaineiden p{\"a}{\"a}st{\"o}t. Lis{\"a}ksi mitattiin yhdess{\"a} kivihiilt{\"a} ja kolmessa turvetta k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}ss{\"a} laitoksessa PAH-p{\"a}{\"a}st{\"o}t sek{\"a} yhdess{\"a} turvelaitoksessa seuraavat p{\"a}{\"a}st{\"o}t:kokonaishiilivety, aldehydit, bentseeni, tolueeni, ksyleeni ja h{\"o}yrymuodossa oleva lyijy, kadmium ja elohopea. My{\"o}s savukaasujen mutageenisuutta tutkittiin yhdess{\"a} kivihiilt{\"a}, yhdess{\"a} {\"o}ljy{\"a} ja kolmessa turvetta k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}ss{\"a} laitoksessa. N{\"a}ytteit{\"a} otettiin polttoaineesta ja pohja- ja lentotuhkasta, joista analysoitiin alkuaineet. Pitk{\"a}ll{\"a} aikajaksolla seurattiin maahan tuotavan kivihiilen ja raskaan poltto{\"o}ljyn sek{\"a} tuotetun turpeen alkuainepitoisuuksia. Mittaus- ja analyysitulosten perusteella laskettin {\"o}ljy{\"a}, kivihiilen ja turpeen polton ominaisp{\"a}{\"a}st{\"o}t Suomessa v. 1980. Lis{\"a}ksi laskettiin polttoaineen sis{\"a}lt{\"a}mien alkuaineiden massavirrat kattilassa, tarkasteltiin alkuaineiden k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} palamisprosessissa ja laskettiin p{\"o}lynerottimien p{\"o}lyn ja eri alkuaineiden erotustehokkuudet. Tulosten perusteella SO2-ominaisp{\"a}{\"a}st{\"o}t polttoaine-energiaa kohti ovat {\"o}ljynpoltossa 2 - 3 -kertaiset kivihiilen polttoon ja 6 - 9 -kertaiset turpeen polttoon verrattuna. Typen oksidien ominaisp{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat kivihiilen poltossa keskim{\"a}{\"a}rin 2-kertaiset turpeenpolttoon ja 3-kertaiset {\"o}ljynpolttoon verrattuna. P{\"o}lyn ominaisp{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat kivihiilen poltossa n. kolme kertaa suuremmat kuin turpeenpoltossa. {\"O}ljynpolton p{\"o}lyp{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat n. puolet kivihiilen polton p{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a}, kun p{\"o}lynerotustehokkuus on kivihiilen poltossa 99 {\%}. Raskasmetallien ominaisp{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat suurimmat kivihiilen poltossa lukuun ottamatta vanadiinia ja nikkeli{\"a}, joiden ominaisp{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat suurimmat {\"o}ljynpoltossa. PAH-p{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat kutakuinkin samansuuruiset sek{\"a} kivihiiIen ett{\"a} turpeen poltossa. Liev{\"a}{\"a} mutageenisuutta todettiin kivihiili- ja turvelaitosten savukaasuissa.",
keywords = "fossil fuels, coal, peat, fuel oil, thermal power plants, emission, air pollution",
author = "Veijo Pohjola and Matti Hahkala and Erkki H{\"a}s{\"a}nen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1883-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "231",
address = "Finland",

}

Pohjola, V, Hahkala, M & Häsänen, E 1985, Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 231, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys. / Pohjola, Veijo; Hahkala, Matti; Häsänen, Erkki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 231).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys

AU - Pohjola, Veijo

AU - Hahkala, Matti

AU - Häsänen, Erkki

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Mitattiin kahdeksan joko kivihiiltä, turvetta tai raskasta polttoöljyä käyttävän lämpövoimalaitoksen SO2, NOx- ja pölypäästöt sekä raskasmetallien ja radioaktiivisten alkuaineiden päästöt. Lisäksi mitattiin yhdessä kivihiiltä ja kolmessa turvetta käyttävässä laitoksessa PAH-päästöt sekä yhdessä turvelaitoksessa seuraavat päästöt:kokonaishiilivety, aldehydit, bentseeni, tolueeni, ksyleeni ja höyrymuodossa oleva lyijy, kadmium ja elohopea. Myös savukaasujen mutageenisuutta tutkittiin yhdessä kivihiiltä, yhdessä öljyä ja kolmessa turvetta käyttävässä laitoksessa. Näytteitä otettiin polttoaineesta ja pohja- ja lentotuhkasta, joista analysoitiin alkuaineet. Pitkällä aikajaksolla seurattiin maahan tuotavan kivihiilen ja raskaan polttoöljyn sekä tuotetun turpeen alkuainepitoisuuksia. Mittaus- ja analyysitulosten perusteella laskettin öljyä, kivihiilen ja turpeen polton ominaispäästöt Suomessa v. 1980. Lisäksi laskettiin polttoaineen sisältämien alkuaineiden massavirrat kattilassa, tarkasteltiin alkuaineiden käyttäytymistä palamisprosessissa ja laskettiin pölynerottimien pölyn ja eri alkuaineiden erotustehokkuudet. Tulosten perusteella SO2-ominaispäästöt polttoaine-energiaa kohti ovat öljynpoltossa 2 - 3 -kertaiset kivihiilen polttoon ja 6 - 9 -kertaiset turpeen polttoon verrattuna. Typen oksidien ominaispäästöt ovat kivihiilen poltossa keskimäärin 2-kertaiset turpeenpolttoon ja 3-kertaiset öljynpolttoon verrattuna. Pölyn ominaispäästöt ovat kivihiilen poltossa n. kolme kertaa suuremmat kuin turpeenpoltossa. Öljynpolton pölypäästöt ovat n. puolet kivihiilen polton päästöistä, kun pölynerotustehokkuus on kivihiilen poltossa 99 %. Raskasmetallien ominaispäästöt ovat suurimmat kivihiilen poltossa lukuun ottamatta vanadiinia ja nikkeliä, joiden ominaispäästöt ovat suurimmat öljynpoltossa. PAH-päästöt ovat kutakuinkin samansuuruiset sekä kivihiiIen että turpeen poltossa. Lievää mutageenisuutta todettiin kivihiili- ja turvelaitosten savukaasuissa.

AB - Mitattiin kahdeksan joko kivihiiltä, turvetta tai raskasta polttoöljyä käyttävän lämpövoimalaitoksen SO2, NOx- ja pölypäästöt sekä raskasmetallien ja radioaktiivisten alkuaineiden päästöt. Lisäksi mitattiin yhdessä kivihiiltä ja kolmessa turvetta käyttävässä laitoksessa PAH-päästöt sekä yhdessä turvelaitoksessa seuraavat päästöt:kokonaishiilivety, aldehydit, bentseeni, tolueeni, ksyleeni ja höyrymuodossa oleva lyijy, kadmium ja elohopea. Myös savukaasujen mutageenisuutta tutkittiin yhdessä kivihiiltä, yhdessä öljyä ja kolmessa turvetta käyttävässä laitoksessa. Näytteitä otettiin polttoaineesta ja pohja- ja lentotuhkasta, joista analysoitiin alkuaineet. Pitkällä aikajaksolla seurattiin maahan tuotavan kivihiilen ja raskaan polttoöljyn sekä tuotetun turpeen alkuainepitoisuuksia. Mittaus- ja analyysitulosten perusteella laskettin öljyä, kivihiilen ja turpeen polton ominaispäästöt Suomessa v. 1980. Lisäksi laskettiin polttoaineen sisältämien alkuaineiden massavirrat kattilassa, tarkasteltiin alkuaineiden käyttäytymistä palamisprosessissa ja laskettiin pölynerottimien pölyn ja eri alkuaineiden erotustehokkuudet. Tulosten perusteella SO2-ominaispäästöt polttoaine-energiaa kohti ovat öljynpoltossa 2 - 3 -kertaiset kivihiilen polttoon ja 6 - 9 -kertaiset turpeen polttoon verrattuna. Typen oksidien ominaispäästöt ovat kivihiilen poltossa keskimäärin 2-kertaiset turpeenpolttoon ja 3-kertaiset öljynpolttoon verrattuna. Pölyn ominaispäästöt ovat kivihiilen poltossa n. kolme kertaa suuremmat kuin turpeenpoltossa. Öljynpolton pölypäästöt ovat n. puolet kivihiilen polton päästöistä, kun pölynerotustehokkuus on kivihiilen poltossa 99 %. Raskasmetallien ominaispäästöt ovat suurimmat kivihiilen poltossa lukuun ottamatta vanadiinia ja nikkeliä, joiden ominaispäästöt ovat suurimmat öljynpoltossa. PAH-päästöt ovat kutakuinkin samansuuruiset sekä kivihiiIen että turpeen poltossa. Lievää mutageenisuutta todettiin kivihiili- ja turvelaitosten savukaasuissa.

KW - fossil fuels

KW - coal

KW - peat

KW - fuel oil

KW - thermal power plants

KW - emission, air pollution

M3 - Report

SN - 951-38-1883-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pohjola V, Hahkala M, Häsänen E. Kivihiiltä turvetta ja öljyä käyttävien lämpövoimaloiden päästöselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 231).