Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli

Translated title of the contribution: Emission model of energy production and industry for Finland

Antti Lehtilä, Pekka Pirilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä raportissa on esitelty energiajärjestelmän ja sen ympäristövaikutusten mallintamisväline EFOM-ENV sekä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainvälisessä käytössä, ja Euroopan yhteisössä ne ovat saaneet tärkeän aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteistyömalleina. Tämä on ollut yksi syy mallin käyttöönottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. Järjestelmämallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja käytön aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten päästöjen käsittelyn, mutta käyttökelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle leviävien kaasumaisten päästöjen tarkasteluissa, joihin tässä työssä on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian käytön tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mikä on tärkeää tiukkoja päästötavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sekä hiilidioksidipäästöjen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiajärjestelmän ja päästönvähennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut päästötavoitteet tarkasteluaikavälillä. Raportin tarkoituksena on antaa hyvä yleiskuva EFOM-ENV-mallien käytöstä. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymmärtämisen helpottamiseksi. Erityistä painoa on pantu mallien käyttömahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen keväällä 1991 valmistuneen perusversion käytöstä saatuja kokemuksia. Käyttökokemukset ovat olleet pääosin hyviä, mutta mallin kehittäminen jatkuu. Perusmalli ei vielä sisällä kaikkia järjestelmän rakenteellisia vaihtoehtoja, eikä siinä käytettyjä parametreja ole kaikin osin vielä huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole tässä raportissa pantu suurta painoa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages104
  ISBN (Print)951-38-4046-8
  Publication statusPublished - 1991
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1313
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  Finland
  industry
  energy

  Keywords

  • energy production
  • industry
  • emissions
  • models

  Cite this

  Lehtilä, A., & Pirilä, P. (1991). Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1313
  Lehtilä, Antti ; Pirilä, Pekka. / Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1313).
  @book{7882979e6e71490599f62bfc67d42d90,
  title = "Energiantuotannon ja teollisuuden p{\"a}{\"a}st{\"o}jen kokonaismalli",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa on esitelty energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n ja sen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten mallintamisv{\"a}line EFOM-ENV sek{\"a} Valtion teknillisess{\"a} tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainv{\"a}lisess{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}, ja Euroopan yhteis{\"o}ss{\"a} ne ovat saaneet t{\"a}rke{\"a}n aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteisty{\"o}malleina. T{\"a}m{\"a} on ollut yksi syy mallin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. J{\"a}rjestelm{\"a}mallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n aiheuttamien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}miseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen k{\"a}sittelyn, mutta k{\"a}ytt{\"o}kelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle levi{\"a}vien kaasumaisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen tarkasteluissa, joihin t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian k{\"a}yt{\"o}n tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mik{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a} tiukkoja p{\"a}{\"a}st{\"o}tavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sek{\"a} hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}jen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n ja p{\"a}{\"a}st{\"o}nv{\"a}hennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut p{\"a}{\"a}st{\"o}tavoitteet tarkasteluaikav{\"a}lill{\"a}. Raportin tarkoituksena on antaa hyv{\"a} yleiskuva EFOM-ENV-mallien k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymm{\"a}rt{\"a}misen helpottamiseksi. Erityist{\"a} painoa on pantu mallien k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 1991 valmistuneen perusversion k{\"a}yt{\"o}st{\"a} saatuja kokemuksia. K{\"a}ytt{\"o}kokemukset ovat olleet p{\"a}{\"a}osin hyvi{\"a}, mutta mallin kehitt{\"a}minen jatkuu. Perusmalli ei viel{\"a} sis{\"a}ll{\"a} kaikkia j{\"a}rjestelm{\"a}n rakenteellisia vaihtoehtoja, eik{\"a} siin{\"a} k{\"a}ytettyj{\"a} parametreja ole kaikin osin viel{\"a} huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole t{\"a}ss{\"a} raportissa pantu suurta painoa.",
  keywords = "energy production, industry, emissions, models",
  author = "Antti Lehtil{\"a} and Pekka Piril{\"a}",
  year = "1991",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4046-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1313",
  address = "Finland",

  }

  Lehtilä, A & Pirilä, P 1991, Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1313, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. / Lehtilä, Antti; Pirilä, Pekka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1313).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli

  AU - Lehtilä, Antti

  AU - Pirilä, Pekka

  PY - 1991

  Y1 - 1991

  N2 - Tässä raportissa on esitelty energiajärjestelmän ja sen ympäristövaikutusten mallintamisväline EFOM-ENV sekä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainvälisessä käytössä, ja Euroopan yhteisössä ne ovat saaneet tärkeän aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteistyömalleina. Tämä on ollut yksi syy mallin käyttöönottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. Järjestelmämallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja käytön aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten päästöjen käsittelyn, mutta käyttökelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle leviävien kaasumaisten päästöjen tarkasteluissa, joihin tässä työssä on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian käytön tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mikä on tärkeää tiukkoja päästötavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sekä hiilidioksidipäästöjen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiajärjestelmän ja päästönvähennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut päästötavoitteet tarkasteluaikavälillä. Raportin tarkoituksena on antaa hyvä yleiskuva EFOM-ENV-mallien käytöstä. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymmärtämisen helpottamiseksi. Erityistä painoa on pantu mallien käyttömahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen keväällä 1991 valmistuneen perusversion käytöstä saatuja kokemuksia. Käyttökokemukset ovat olleet pääosin hyviä, mutta mallin kehittäminen jatkuu. Perusmalli ei vielä sisällä kaikkia järjestelmän rakenteellisia vaihtoehtoja, eikä siinä käytettyjä parametreja ole kaikin osin vielä huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole tässä raportissa pantu suurta painoa.

  AB - Tässä raportissa on esitelty energiajärjestelmän ja sen ympäristövaikutusten mallintamisväline EFOM-ENV sekä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainvälisessä käytössä, ja Euroopan yhteisössä ne ovat saaneet tärkeän aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteistyömalleina. Tämä on ollut yksi syy mallin käyttöönottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. Järjestelmämallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja käytön aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten päästöjen käsittelyn, mutta käyttökelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle leviävien kaasumaisten päästöjen tarkasteluissa, joihin tässä työssä on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian käytön tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mikä on tärkeää tiukkoja päästötavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sekä hiilidioksidipäästöjen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiajärjestelmän ja päästönvähennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut päästötavoitteet tarkasteluaikavälillä. Raportin tarkoituksena on antaa hyvä yleiskuva EFOM-ENV-mallien käytöstä. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymmärtämisen helpottamiseksi. Erityistä painoa on pantu mallien käyttömahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen keväällä 1991 valmistuneen perusversion käytöstä saatuja kokemuksia. Käyttökokemukset ovat olleet pääosin hyviä, mutta mallin kehittäminen jatkuu. Perusmalli ei vielä sisällä kaikkia järjestelmän rakenteellisia vaihtoehtoja, eikä siinä käytettyjä parametreja ole kaikin osin vielä huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole tässä raportissa pantu suurta painoa.

  KW - energy production

  KW - industry

  KW - emissions

  KW - models

  M3 - Report

  SN - 951-38-4046-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Lehtilä A, Pirilä P. Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1313).