Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli

Translated title of the contribution: Emission model of energy production and industry for Finland

Antti Lehtilä, Pekka Pirilä

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tässä raportissa on esitelty energiajärjestelmän ja sen ympäristövaikutusten mallintamisväline EFOM-ENV sekä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainvälisessä käytössä, ja Euroopan yhteisössä ne ovat saaneet tärkeän aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteistyömalleina. Tämä on ollut yksi syy mallin käyttöönottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. Järjestelmämallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja käytön aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten päästöjen käsittelyn, mutta käyttökelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle leviävien kaasumaisten päästöjen tarkasteluissa, joihin tässä työssä on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian käytön tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mikä on tärkeää tiukkoja päästötavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sekä hiilidioksidipäästöjen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiajärjestelmän ja päästönvähennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut päästötavoitteet tarkasteluaikavälillä. Raportin tarkoituksena on antaa hyvä yleiskuva EFOM-ENV-mallien käytöstä. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymmärtämisen helpottamiseksi. Erityistä painoa on pantu mallien käyttömahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen keväällä 1991 valmistuneen perusversion käytöstä saatuja kokemuksia. Käyttökokemukset ovat olleet pääosin hyviä, mutta mallin kehittäminen jatkuu. Perusmalli ei vielä sisällä kaikkia järjestelmän rakenteellisia vaihtoehtoja, eikä siinä käytettyjä parametreja ole kaikin osin vielä huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole tässä raportissa pantu suurta painoa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-4046-8
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.1313
ISSN (Print)0358-5085

Fingerprint

Finland
industry
energy

Keywords

  • energy production
  • industry
  • emissions
  • models

Cite this

Lehtilä, A., & Pirilä, P. (1991). Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1313
Lehtilä, Antti ; Pirilä, Pekka. / Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1313).
@book{7882979e6e71490599f62bfc67d42d90,
title = "Energiantuotannon ja teollisuuden p{\"a}{\"a}st{\"o}jen kokonaismalli",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa on esitelty energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n ja sen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten mallintamisv{\"a}line EFOM-ENV sek{\"a} Valtion teknillisess{\"a} tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainv{\"a}lisess{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}, ja Euroopan yhteis{\"o}ss{\"a} ne ovat saaneet t{\"a}rke{\"a}n aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteisty{\"o}malleina. T{\"a}m{\"a} on ollut yksi syy mallin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. J{\"a}rjestelm{\"a}mallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n aiheuttamien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}miseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen k{\"a}sittelyn, mutta k{\"a}ytt{\"o}kelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle levi{\"a}vien kaasumaisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen tarkasteluissa, joihin t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian k{\"a}yt{\"o}n tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mik{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a} tiukkoja p{\"a}{\"a}st{\"o}tavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sek{\"a} hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}jen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n ja p{\"a}{\"a}st{\"o}nv{\"a}hennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut p{\"a}{\"a}st{\"o}tavoitteet tarkasteluaikav{\"a}lill{\"a}. Raportin tarkoituksena on antaa hyv{\"a} yleiskuva EFOM-ENV-mallien k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymm{\"a}rt{\"a}misen helpottamiseksi. Erityist{\"a} painoa on pantu mallien k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 1991 valmistuneen perusversion k{\"a}yt{\"o}st{\"a} saatuja kokemuksia. K{\"a}ytt{\"o}kokemukset ovat olleet p{\"a}{\"a}osin hyvi{\"a}, mutta mallin kehitt{\"a}minen jatkuu. Perusmalli ei viel{\"a} sis{\"a}ll{\"a} kaikkia j{\"a}rjestelm{\"a}n rakenteellisia vaihtoehtoja, eik{\"a} siin{\"a} k{\"a}ytettyj{\"a} parametreja ole kaikin osin viel{\"a} huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole t{\"a}ss{\"a} raportissa pantu suurta painoa.",
keywords = "energy production, industry, emissions, models",
author = "Antti Lehtil{\"a} and Pekka Piril{\"a}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4046-8",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1313",
address = "Finland",

}

Lehtilä, A & Pirilä, P 1991, Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1313, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. / Lehtilä, Antti; Pirilä, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1313).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli

AU - Lehtilä, Antti

AU - Pirilä, Pekka

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tässä raportissa on esitelty energiajärjestelmän ja sen ympäristövaikutusten mallintamisväline EFOM-ENV sekä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainvälisessä käytössä, ja Euroopan yhteisössä ne ovat saaneet tärkeän aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteistyömalleina. Tämä on ollut yksi syy mallin käyttöönottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. Järjestelmämallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja käytön aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten päästöjen käsittelyn, mutta käyttökelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle leviävien kaasumaisten päästöjen tarkasteluissa, joihin tässä työssä on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian käytön tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mikä on tärkeää tiukkoja päästötavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sekä hiilidioksidipäästöjen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiajärjestelmän ja päästönvähennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut päästötavoitteet tarkasteluaikavälillä. Raportin tarkoituksena on antaa hyvä yleiskuva EFOM-ENV-mallien käytöstä. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymmärtämisen helpottamiseksi. Erityistä painoa on pantu mallien käyttömahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen keväällä 1991 valmistuneen perusversion käytöstä saatuja kokemuksia. Käyttökokemukset ovat olleet pääosin hyviä, mutta mallin kehittäminen jatkuu. Perusmalli ei vielä sisällä kaikkia järjestelmän rakenteellisia vaihtoehtoja, eikä siinä käytettyjä parametreja ole kaikin osin vielä huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole tässä raportissa pantu suurta painoa.

AB - Tässä raportissa on esitelty energiajärjestelmän ja sen ympäristövaikutusten mallintamisväline EFOM-ENV sekä Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) Suomea varten laaditun mallin perusversio. EFOM-ENV-ohjelmistolla laaditut mallit ovat laajassa kansainvälisessä käytössä, ja Euroopan yhteisössä ne ovat saaneet tärkeän aseman vertailukelpoisia tuloksia tuottavina yhteistyömalleina. Tämä on ollut yksi syy mallin käyttöönottoon Suomessa. EFOM-ENV-malli on dynaaminen lineaarinen optimointimalli. Järjestelmämallina se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet analysoida edullisimpia keinoja energian tuotannon ja käytön aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Mallin rakenne sallii kaikentyyppisten päästöjen käsittelyn, mutta käyttökelpoisimpia tuloksia saadaan laajalle leviävien kaasumaisten päästöjen tarkasteluissa, joihin tässä työssä on rajoituttu. Rakenteellisten muutosten, tekniikan kehittymisen ja energian käytön tehostamisen mahdollisuudet voidaan mallissa ottaa huomioon, mikä on tärkeää tiukkoja päästötavoitteita analysoitaessa. Mallin avulla rikin ja typen oksidien sekä hiilidioksidipäästöjen yhtaikaisen rajoittamisen tarkastelu on vaivatonta. Mallin tulokset kuvaavat energiajärjestelmän ja päästönvähennystoimenpiteet, joilla edullisimmin saavutetaan asetetut päästötavoitteet tarkasteluaikavälillä. Raportin tarkoituksena on antaa hyvä yleiskuva EFOM-ENV-mallien käytöstä. Mallien yksityiskohtia on esitelty melko laajasti niiden ilmaisukyvyn ymmärtämisen helpottamiseksi. Erityistä painoa on pantu mallien käyttömahdollisuuksien ja rajoitusten analysointiin. Raportissa kuvataan Suomen EFOM-ENV-mallin erityispiirteet ja sen keväällä 1991 valmistuneen perusversion käytöstä saatuja kokemuksia. Käyttökokemukset ovat olleet pääosin hyviä, mutta mallin kehittäminen jatkuu. Perusmalli ei vielä sisällä kaikkia järjestelmän rakenteellisia vaihtoehtoja, eikä siinä käytettyjä parametreja ole kaikin osin vielä huolellisesti analysoitu. Saatujen tulosten tarkasteluun ei siksi ole tässä raportissa pantu suurta painoa.

KW - energy production

KW - industry

KW - emissions

KW - models

M3 - Report

SN - 951-38-4046-8

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtilä A, Pirilä P. Energiantuotannon ja teollisuuden päästöjen kokonaismalli. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1313).