Energia Suomessa: Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos

Mikko Kara, Satu Helynen, Lasse Mattila, Seppo Viinikainen, Mikael Ohlström, Milka Lahnalammi-Vesivalo, Mikko Hongisto, Maija Ruska, Ilkka Savolainen, Sanna Syri, Seppo Vuori, Jouni Hämäläinen, Esa Kurkela, Matti Kytö, Juhani Laurikko, Tuula Mäkinen, Esa Peltola, Rolf Rosenberg, Kari Sipilä, Timo VanttolaAntti Lehtilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

VTT:n julkaisema täysin uudistettu Energia Suomessa -teos tarjoaa ajantasaisen ja monipuolisen kuvauksen Suomen energia-asioiden historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Päivitystä edellyttivät erityisesti suuret muutokset energiamarkkinoilla. Energiamarkkinoiden vapautuminen, joka muutti suojatun kotimaisen liiketoiminnan kansainväliseksi, sekä kansainväliset päästöjen vähentämissitoumukset ovat vaikuttaneet energia-alaan merkittävästi. Tässä kirjassa onkin kuvattu energiamarkkinoiden toiminta kattavammin kuin missään aikaisemmissa teoksissa. Energiamarkkinoiden lisäksi kirjassa käsitellään uusia energiateknologisia ratkaisuja, eri energiantuotantomuotojen ympäristövaikutuksia sekä energiantuotannon kustannuksia. Suomen energiajärjestelmä on keskeinen osa yhteiskuntamme rakenteita. Markkinoiden vapauttaminen ja EU-tasoiset tavoitteet esimerkiksi päästökaupan osalta eivät ole vähentäneet sen merkitystä. Energia- ja ympäristöpolitiikka ovat siis jatkossakin tärkeässä asemassa valtakunnallisessa päätöksenteossa ja tavoitteiden asettelussa. Ympäristömyönteisyyden merkitys kasvaa, mutta samalla on huolehdittava energiaratkaisujen taloudellisuudesta, riittävästä omavaraisuusasteesta ja monipuolisuudesta, jotka ovat kaikki tärkeitä Suomen kansantalouden kehitykselle. Energia Suomessa -kirja toimii taustana energiakeskustelulle ja päätöksenteolle, ja on lisäksi oppikirjana teknillisissä yliopistoissa ja korkeakouluissa. Kirjalla halutaan myös herättää keskustelua energian tuotannon ja käytön eri vaihtoehdoista, mutta samalla muistuttaa niistä tekijöistä, joiden vuoksi energia-alan perusrakenteet muuttuvat hitaasti.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages396
Edition3. täysin uud.
ISBN (Print)951-37-4256-3
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Cite this

Kara, M., Helynen, S., Mattila, L., Viinikainen, S., Ohlström, M., Lahnalammi-Vesivalo, M., ... Lehtilä, A. (2004). Energia Suomessa: Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos. (3. täysin uud. ed.) VTT Technical Research Centre of Finland.
Kara, Mikko ; Helynen, Satu ; Mattila, Lasse ; Viinikainen, Seppo ; Ohlström, Mikael ; Lahnalammi-Vesivalo, Milka ; Hongisto, Mikko ; Ruska, Maija ; Savolainen, Ilkka ; Syri, Sanna ; Vuori, Seppo ; Hämäläinen, Jouni ; Kurkela, Esa ; Kytö, Matti ; Laurikko, Juhani ; Mäkinen, Tuula ; Peltola, Esa ; Rosenberg, Rolf ; Sipilä, Kari ; Vanttola, Timo ; Lehtilä, Antti. / Energia Suomessa : Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos. 3. täysin uud. ed. VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 396 p.
@book{af1a247c8916488d8680e5f965c3f751,
title = "Energia Suomessa: Tekniikka, talous ja ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset. 3. t{\"a}ysin uudistettu painos",
abstract = "VTT:n julkaisema t{\"a}ysin uudistettu Energia Suomessa -teos tarjoaa ajantasaisen ja monipuolisen kuvauksen Suomen energia-asioiden historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. P{\"a}ivityst{\"a} edellyttiv{\"a}t erityisesti suuret muutokset energiamarkkinoilla. Energiamarkkinoiden vapautuminen, joka muutti suojatun kotimaisen liiketoiminnan kansainv{\"a}liseksi, sek{\"a} kansainv{\"a}liset p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}missitoumukset ovat vaikuttaneet energia-alaan merkitt{\"a}v{\"a}sti. T{\"a}ss{\"a} kirjassa onkin kuvattu energiamarkkinoiden toiminta kattavammin kuin miss{\"a}{\"a}n aikaisemmissa teoksissa. Energiamarkkinoiden lis{\"a}ksi kirjassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n uusia energiateknologisia ratkaisuja, eri energiantuotantomuotojen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia sek{\"a} energiantuotannon kustannuksia. Suomen energiaj{\"a}rjestelm{\"a} on keskeinen osa yhteiskuntamme rakenteita. Markkinoiden vapauttaminen ja EU-tasoiset tavoitteet esimerkiksi p{\"a}{\"a}st{\"o}kaupan osalta eiv{\"a}t ole v{\"a}hent{\"a}neet sen merkityst{\"a}. Energia- ja ymp{\"a}rist{\"o}politiikka ovat siis jatkossakin t{\"a}rke{\"a}ss{\"a} asemassa valtakunnallisessa p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa ja tavoitteiden asettelussa. Ymp{\"a}rist{\"o}my{\"o}nteisyyden merkitys kasvaa, mutta samalla on huolehdittava energiaratkaisujen taloudellisuudesta, riitt{\"a}v{\"a}st{\"a} omavaraisuusasteesta ja monipuolisuudesta, jotka ovat kaikki t{\"a}rkeit{\"a} Suomen kansantalouden kehitykselle. Energia Suomessa -kirja toimii taustana energiakeskustelulle ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteolle, ja on lis{\"a}ksi oppikirjana teknillisiss{\"a} yliopistoissa ja korkeakouluissa. Kirjalla halutaan my{\"o}s her{\"a}tt{\"a}{\"a} keskustelua energian tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n eri vaihtoehdoista, mutta samalla muistuttaa niist{\"a} tekij{\"o}ist{\"a}, joiden vuoksi energia-alan perusrakenteet muuttuvat hitaasti.",
author = "Mikko Kara and Satu Helynen and Lasse Mattila and Seppo Viinikainen and Mikael Ohlstr{\"o}m and Milka Lahnalammi-Vesivalo and Mikko Hongisto and Maija Ruska and Ilkka Savolainen and Sanna Syri and Seppo Vuori and Jouni H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen and Esa Kurkela and Matti Kyt{\"o} and Juhani Laurikko and Tuula M{\"a}kinen and Esa Peltola and Rolf Rosenberg and Kari Sipil{\"a} and Timo Vanttola and Antti Lehtil{\"a}",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-37-4256-3",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",
edition = "3. t{\"a}ysin uud.",

}

Kara, M, Helynen, S, Mattila, L, Viinikainen, S, Ohlström, M, Lahnalammi-Vesivalo, M, Hongisto, M, Ruska, M, Savolainen, I, Syri, S, Vuori, S, Hämäläinen, J, Kurkela, E, Kytö, M, Laurikko, J, Mäkinen, T, Peltola, E, Rosenberg, R, Sipilä, K, Vanttola, T & Lehtilä, A 2004, Energia Suomessa: Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos. 3. täysin uud. edn, VTT Technical Research Centre of Finland.

Energia Suomessa : Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos. / Kara, Mikko; Helynen, Satu; Mattila, Lasse; Viinikainen, Seppo; Ohlström, Mikael; Lahnalammi-Vesivalo, Milka; Hongisto, Mikko; Ruska, Maija; Savolainen, Ilkka; Syri, Sanna; Vuori, Seppo; Hämäläinen, Jouni; Kurkela, Esa; Kytö, Matti; Laurikko, Juhani; Mäkinen, Tuula; Peltola, Esa; Rosenberg, Rolf; Sipilä, Kari; Vanttola, Timo; Lehtilä, Antti.

3. täysin uud. ed. VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 396 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Energia Suomessa

T2 - Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos

AU - Kara, Mikko

AU - Helynen, Satu

AU - Mattila, Lasse

AU - Viinikainen, Seppo

AU - Ohlström, Mikael

AU - Lahnalammi-Vesivalo, Milka

AU - Hongisto, Mikko

AU - Ruska, Maija

AU - Savolainen, Ilkka

AU - Syri, Sanna

AU - Vuori, Seppo

AU - Hämäläinen, Jouni

AU - Kurkela, Esa

AU - Kytö, Matti

AU - Laurikko, Juhani

AU - Mäkinen, Tuula

AU - Peltola, Esa

AU - Rosenberg, Rolf

AU - Sipilä, Kari

AU - Vanttola, Timo

AU - Lehtilä, Antti

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - VTT:n julkaisema täysin uudistettu Energia Suomessa -teos tarjoaa ajantasaisen ja monipuolisen kuvauksen Suomen energia-asioiden historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Päivitystä edellyttivät erityisesti suuret muutokset energiamarkkinoilla. Energiamarkkinoiden vapautuminen, joka muutti suojatun kotimaisen liiketoiminnan kansainväliseksi, sekä kansainväliset päästöjen vähentämissitoumukset ovat vaikuttaneet energia-alaan merkittävästi. Tässä kirjassa onkin kuvattu energiamarkkinoiden toiminta kattavammin kuin missään aikaisemmissa teoksissa. Energiamarkkinoiden lisäksi kirjassa käsitellään uusia energiateknologisia ratkaisuja, eri energiantuotantomuotojen ympäristövaikutuksia sekä energiantuotannon kustannuksia. Suomen energiajärjestelmä on keskeinen osa yhteiskuntamme rakenteita. Markkinoiden vapauttaminen ja EU-tasoiset tavoitteet esimerkiksi päästökaupan osalta eivät ole vähentäneet sen merkitystä. Energia- ja ympäristöpolitiikka ovat siis jatkossakin tärkeässä asemassa valtakunnallisessa päätöksenteossa ja tavoitteiden asettelussa. Ympäristömyönteisyyden merkitys kasvaa, mutta samalla on huolehdittava energiaratkaisujen taloudellisuudesta, riittävästä omavaraisuusasteesta ja monipuolisuudesta, jotka ovat kaikki tärkeitä Suomen kansantalouden kehitykselle. Energia Suomessa -kirja toimii taustana energiakeskustelulle ja päätöksenteolle, ja on lisäksi oppikirjana teknillisissä yliopistoissa ja korkeakouluissa. Kirjalla halutaan myös herättää keskustelua energian tuotannon ja käytön eri vaihtoehdoista, mutta samalla muistuttaa niistä tekijöistä, joiden vuoksi energia-alan perusrakenteet muuttuvat hitaasti.

AB - VTT:n julkaisema täysin uudistettu Energia Suomessa -teos tarjoaa ajantasaisen ja monipuolisen kuvauksen Suomen energia-asioiden historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Päivitystä edellyttivät erityisesti suuret muutokset energiamarkkinoilla. Energiamarkkinoiden vapautuminen, joka muutti suojatun kotimaisen liiketoiminnan kansainväliseksi, sekä kansainväliset päästöjen vähentämissitoumukset ovat vaikuttaneet energia-alaan merkittävästi. Tässä kirjassa onkin kuvattu energiamarkkinoiden toiminta kattavammin kuin missään aikaisemmissa teoksissa. Energiamarkkinoiden lisäksi kirjassa käsitellään uusia energiateknologisia ratkaisuja, eri energiantuotantomuotojen ympäristövaikutuksia sekä energiantuotannon kustannuksia. Suomen energiajärjestelmä on keskeinen osa yhteiskuntamme rakenteita. Markkinoiden vapauttaminen ja EU-tasoiset tavoitteet esimerkiksi päästökaupan osalta eivät ole vähentäneet sen merkitystä. Energia- ja ympäristöpolitiikka ovat siis jatkossakin tärkeässä asemassa valtakunnallisessa päätöksenteossa ja tavoitteiden asettelussa. Ympäristömyönteisyyden merkitys kasvaa, mutta samalla on huolehdittava energiaratkaisujen taloudellisuudesta, riittävästä omavaraisuusasteesta ja monipuolisuudesta, jotka ovat kaikki tärkeitä Suomen kansantalouden kehitykselle. Energia Suomessa -kirja toimii taustana energiakeskustelulle ja päätöksenteolle, ja on lisäksi oppikirjana teknillisissä yliopistoissa ja korkeakouluissa. Kirjalla halutaan myös herättää keskustelua energian tuotannon ja käytön eri vaihtoehdoista, mutta samalla muistuttaa niistä tekijöistä, joiden vuoksi energia-alan perusrakenteet muuttuvat hitaasti.

M3 - Report

SN - 951-37-4256-3

BT - Energia Suomessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Kara M, Helynen S, Mattila L, Viinikainen S, Ohlström M, Lahnalammi-Vesivalo M et al. Energia Suomessa: Tekniikka, talous ja ympäristövaikutukset. 3. täysin uudistettu painos. 3. täysin uud. ed. VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 396 p.