Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin

Veikko Myllyperkiö, Leena Haanpää, Sirkka Pusin

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tutkimuksessa selvitetäsn energian hinnan nousun vaikutusta kotitalouksien sijaintikustannuksiin vuoteen 2000 mennessä. Sijaintikustannuksiin lasketaan kotiperäisten työ-, asiointi- ja opiskelumatkojen kustannukset. Keskustasta lasketun etäisyyden kasvaessa matkakustannukset nousevat. Samalla tonttihinnat alenevat ja kompensoivat osittain matkakustannusten vaikutusta. Vuoden 1974 jälkeen ovat sijaintikustannukset nousseet kaikissa taajamakokoluokissa ja kaikilla etäisyyksillä. Nousu on perustunut energiakustannusten nousuun, sillä keskimääräinen tonttihintataso on laskenut. Samanaikaisesti vallinnut suuntaus pientalorakentamiseen on ylläpitänyt kaukana sijaitsevien tonttien kysyntää ja hintatasoa. Vuonna 1980 ei missään taajamakokoluokassa ole löydettävissä sellaista optimietäisyyttä, jossa sijaintikustannuksilla olisi minimikohta keskustan ulkopuolella. Vuoteen 2000 mennessä tapahtuvaa kehitystä arvioitaessa on käytetty lähtökohtatietoina KTM:n, TASKU:n ja asuntohallituksen laskelmien kanssa yhteensopivia tietoja energian hinnan, kansantalouden ja asumistason kehityksestä. Asuntoneliömetriä kohti lasketut sijaintikustannukset kasvavat vuoteen 1990 mennessä reaalisesti 7 - 11 %, jonka jälkeen ne vakiintuvat. Nousuprosentti on suurenpi kaukana sijaitsevilla asunnoilla. Kotitalouksien sijaintimenot lisääntyvät pääasiassa asumisväljyyden kasvun mukaisesti. Asumisväljyyden oletetaan kasvavan nykyisestä 25 m2:sta henkilö 35 m2:iin henkilö vuoteen 2000 mennessä. Sijaintikustannusten osuus kotitalouksien kulutusmenoista on sama kuin asumismenojen eli 15 - 20 %. Arvioiden epävarmuus johtuu pehmeiden aikakustannusten ja laskennallisten tonttikustannusten arviointivaikeudesta. BKT:n 3 %:n vuotuisella kasvuvauhdilla sijaintimenojen osuus kotitalouksien kulutuksesta säilyy ennallaan tai hieman laskee, vaikka samalla liikennesuorita ja asumisväljyys kasvavat.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-1446-7
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume78

Cite this

Myllyperkiö, V., Haanpää, L., & Pusin, S. (1982). Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 78
Myllyperkiö, Veikko ; Haanpää, Leena ; Pusin, Sirkka. / Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 78).
@book{0719a67362664e25aa966499df8b5a42,
title = "Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin",
abstract = "Tutkimuksessa selvitet{\"a}sn energian hinnan nousun vaikutusta kotitalouksien sijaintikustannuksiin vuoteen 2000 menness{\"a}. Sijaintikustannuksiin lasketaan kotiper{\"a}isten ty{\"o}-, asiointi- ja opiskelumatkojen kustannukset. Keskustasta lasketun et{\"a}isyyden kasvaessa matkakustannukset nousevat. Samalla tonttihinnat alenevat ja kompensoivat osittain matkakustannusten vaikutusta. Vuoden 1974 j{\"a}lkeen ovat sijaintikustannukset nousseet kaikissa taajamakokoluokissa ja kaikilla et{\"a}isyyksill{\"a}. Nousu on perustunut energiakustannusten nousuun, sill{\"a} keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen tonttihintataso on laskenut. Samanaikaisesti vallinnut suuntaus pientalorakentamiseen on yll{\"a}pit{\"a}nyt kaukana sijaitsevien tonttien kysynt{\"a}{\"a} ja hintatasoa. Vuonna 1980 ei miss{\"a}{\"a}n taajamakokoluokassa ole l{\"o}ydett{\"a}viss{\"a} sellaista optimiet{\"a}isyytt{\"a}, jossa sijaintikustannuksilla olisi minimikohta keskustan ulkopuolella. Vuoteen 2000 menness{\"a} tapahtuvaa kehityst{\"a} arvioitaessa on k{\"a}ytetty l{\"a}ht{\"o}kohtatietoina KTM:n, TASKU:n ja asuntohallituksen laskelmien kanssa yhteensopivia tietoja energian hinnan, kansantalouden ja asumistason kehityksest{\"a}. Asuntoneli{\"o}metri{\"a} kohti lasketut sijaintikustannukset kasvavat vuoteen 1990 menness{\"a} reaalisesti 7 - 11 {\%}, jonka j{\"a}lkeen ne vakiintuvat. Nousuprosentti on suurenpi kaukana sijaitsevilla asunnoilla. Kotitalouksien sijaintimenot lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}t p{\"a}{\"a}asiassa asumisv{\"a}ljyyden kasvun mukaisesti. Asumisv{\"a}ljyyden oletetaan kasvavan nykyisest{\"a} 25 m2:sta henkil{\"o} 35 m2:iin henkil{\"o} vuoteen 2000 menness{\"a}. Sijaintikustannusten osuus kotitalouksien kulutusmenoista on sama kuin asumismenojen eli 15 - 20 {\%}. Arvioiden ep{\"a}varmuus johtuu pehmeiden aikakustannusten ja laskennallisten tonttikustannusten arviointivaikeudesta. BKT:n 3 {\%}:n vuotuisella kasvuvauhdilla sijaintimenojen osuus kotitalouksien kulutuksesta s{\"a}ilyy ennallaan tai hieman laskee, vaikka samalla liikennesuorita ja asumisv{\"a}ljyys kasvavat.",
author = "Veikko Myllyperki{\"o} and Leena Haanp{\"a}{\"a} and Sirkka Pusin",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1446-7",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Myllyperkiö, V, Haanpää, L & Pusin, S 1982, Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 78, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin. / Myllyperkiö, Veikko; Haanpää, Leena; Pusin, Sirkka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 78).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin

AU - Myllyperkiö, Veikko

AU - Haanpää, Leena

AU - Pusin, Sirkka

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tutkimuksessa selvitetäsn energian hinnan nousun vaikutusta kotitalouksien sijaintikustannuksiin vuoteen 2000 mennessä. Sijaintikustannuksiin lasketaan kotiperäisten työ-, asiointi- ja opiskelumatkojen kustannukset. Keskustasta lasketun etäisyyden kasvaessa matkakustannukset nousevat. Samalla tonttihinnat alenevat ja kompensoivat osittain matkakustannusten vaikutusta. Vuoden 1974 jälkeen ovat sijaintikustannukset nousseet kaikissa taajamakokoluokissa ja kaikilla etäisyyksillä. Nousu on perustunut energiakustannusten nousuun, sillä keskimääräinen tonttihintataso on laskenut. Samanaikaisesti vallinnut suuntaus pientalorakentamiseen on ylläpitänyt kaukana sijaitsevien tonttien kysyntää ja hintatasoa. Vuonna 1980 ei missään taajamakokoluokassa ole löydettävissä sellaista optimietäisyyttä, jossa sijaintikustannuksilla olisi minimikohta keskustan ulkopuolella. Vuoteen 2000 mennessä tapahtuvaa kehitystä arvioitaessa on käytetty lähtökohtatietoina KTM:n, TASKU:n ja asuntohallituksen laskelmien kanssa yhteensopivia tietoja energian hinnan, kansantalouden ja asumistason kehityksestä. Asuntoneliömetriä kohti lasketut sijaintikustannukset kasvavat vuoteen 1990 mennessä reaalisesti 7 - 11 %, jonka jälkeen ne vakiintuvat. Nousuprosentti on suurenpi kaukana sijaitsevilla asunnoilla. Kotitalouksien sijaintimenot lisääntyvät pääasiassa asumisväljyyden kasvun mukaisesti. Asumisväljyyden oletetaan kasvavan nykyisestä 25 m2:sta henkilö 35 m2:iin henkilö vuoteen 2000 mennessä. Sijaintikustannusten osuus kotitalouksien kulutusmenoista on sama kuin asumismenojen eli 15 - 20 %. Arvioiden epävarmuus johtuu pehmeiden aikakustannusten ja laskennallisten tonttikustannusten arviointivaikeudesta. BKT:n 3 %:n vuotuisella kasvuvauhdilla sijaintimenojen osuus kotitalouksien kulutuksesta säilyy ennallaan tai hieman laskee, vaikka samalla liikennesuorita ja asumisväljyys kasvavat.

AB - Tutkimuksessa selvitetäsn energian hinnan nousun vaikutusta kotitalouksien sijaintikustannuksiin vuoteen 2000 mennessä. Sijaintikustannuksiin lasketaan kotiperäisten työ-, asiointi- ja opiskelumatkojen kustannukset. Keskustasta lasketun etäisyyden kasvaessa matkakustannukset nousevat. Samalla tonttihinnat alenevat ja kompensoivat osittain matkakustannusten vaikutusta. Vuoden 1974 jälkeen ovat sijaintikustannukset nousseet kaikissa taajamakokoluokissa ja kaikilla etäisyyksillä. Nousu on perustunut energiakustannusten nousuun, sillä keskimääräinen tonttihintataso on laskenut. Samanaikaisesti vallinnut suuntaus pientalorakentamiseen on ylläpitänyt kaukana sijaitsevien tonttien kysyntää ja hintatasoa. Vuonna 1980 ei missään taajamakokoluokassa ole löydettävissä sellaista optimietäisyyttä, jossa sijaintikustannuksilla olisi minimikohta keskustan ulkopuolella. Vuoteen 2000 mennessä tapahtuvaa kehitystä arvioitaessa on käytetty lähtökohtatietoina KTM:n, TASKU:n ja asuntohallituksen laskelmien kanssa yhteensopivia tietoja energian hinnan, kansantalouden ja asumistason kehityksestä. Asuntoneliömetriä kohti lasketut sijaintikustannukset kasvavat vuoteen 1990 mennessä reaalisesti 7 - 11 %, jonka jälkeen ne vakiintuvat. Nousuprosentti on suurenpi kaukana sijaitsevilla asunnoilla. Kotitalouksien sijaintimenot lisääntyvät pääasiassa asumisväljyyden kasvun mukaisesti. Asumisväljyyden oletetaan kasvavan nykyisestä 25 m2:sta henkilö 35 m2:iin henkilö vuoteen 2000 mennessä. Sijaintikustannusten osuus kotitalouksien kulutusmenoista on sama kuin asumismenojen eli 15 - 20 %. Arvioiden epävarmuus johtuu pehmeiden aikakustannusten ja laskennallisten tonttikustannusten arviointivaikeudesta. BKT:n 3 %:n vuotuisella kasvuvauhdilla sijaintimenojen osuus kotitalouksien kulutuksesta säilyy ennallaan tai hieman laskee, vaikka samalla liikennesuorita ja asumisväljyys kasvavat.

M3 - Report

SN - 951-38-1446-7

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Myllyperkiö V, Haanpää L, Pusin S. Energian hinnan vaikutus asunnon sijaintikustannuksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 78).