Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä

Jouni Lauttalammi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu käsittelee valtion, kuntien, kuntainliittojen sekä niiden omistamien liikelaitosten energiansäästoinvestointeja ja niiden arviointia. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten investointiteorian menetelmiä on sovellettu käytännössä. Tällöin tarkasteltiin, missä määrin rakennus- ja energiansäästoinvestointeja arvioidaan samoin perustein. Toiseksi vertailuperustaksi valittiin energian tuotanto- ja jakeluinvestointien arviointi. Energian tuottajia edustivat tutkimuksessa kunnalliset energialaitokset sekä pääosaltaan kuntien omistuksessa olevat energiayhtiöt. Tutkimuksen perustiedot kerättiin kyselylomakkeen avulla. Lisäksi suoritettiin täydentäviä haastatteluja. Teoreettisesti oikeaoppisten menetelmien soveltaminen energiansäästoinvestointeihin on vasta alkamassa. Yksinkertaiset investointien kannattavuuden laskentamenetelmät ovat hallitsevassa asemassa. Vaikka energiansäästöinvestoinnitkin ovat rakennusinvestointeja, on niiden kannattavuus kuitenkin selvemmin esillä päätösta tehtäessä. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että on huomattavasti helpompaa määrittää energiansäästö- kuin rakennushankkeen tuotot. Energian tuotantoinvestointien arvioinnissa käytettiin tarkempaa laskentamenettelyä kuin energiansäästoinvestointien arvioinnissa. Tutkimus osoitti, että yhtenäiset ohjeet laskentakorkokannasta, laskelmissa käytettävistä energian hinnoista ja laskentamenetelmistä ovat tarpeen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-1494-7
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number88
ISSN0358-5077

Fingerprint

public sector
profitability
Finland
energy

Cite this

Lauttalammi, J. (1982). Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 88
Lauttalammi, Jouni. / Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 88).
@book{013f72ca1c0146f8b97b07c1bd578075,
title = "Energians{\"a}{\"a}st{\"o}investointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteis{\"o}iss{\"a}",
abstract = "Julkaisu k{\"a}sittelee valtion, kuntien, kuntainliittojen sek{\"a} niiden omistamien liikelaitosten energians{\"a}{\"a}stoinvestointeja ja niiden arviointia. Tutkimuksessa selvitettiin my{\"o}s, miten investointiteorian menetelmi{\"a} on sovellettu k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in tarkasteltiin, miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin rakennus- ja energians{\"a}{\"a}stoinvestointeja arvioidaan samoin perustein. Toiseksi vertailuperustaksi valittiin energian tuotanto- ja jakeluinvestointien arviointi. Energian tuottajia edustivat tutkimuksessa kunnalliset energialaitokset sek{\"a} p{\"a}{\"a}osaltaan kuntien omistuksessa olevat energiayhti{\"o}t. Tutkimuksen perustiedot ker{\"a}ttiin kyselylomakkeen avulla. Lis{\"a}ksi suoritettiin t{\"a}ydent{\"a}vi{\"a} haastatteluja. Teoreettisesti oikeaoppisten menetelmien soveltaminen energians{\"a}{\"a}stoinvestointeihin on vasta alkamassa. Yksinkertaiset investointien kannattavuuden laskentamenetelm{\"a}t ovat hallitsevassa asemassa. Vaikka energians{\"a}{\"a}st{\"o}investoinnitkin ovat rakennusinvestointeja, on niiden kannattavuus kuitenkin selvemmin esill{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}sta teht{\"a}ess{\"a}. T{\"a}m{\"a} johtuu ennen kaikkea siit{\"a}, ett{\"a} on huomattavasti helpompaa m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} energians{\"a}{\"a}st{\"o}- kuin rakennushankkeen tuotot. Energian tuotantoinvestointien arvioinnissa k{\"a}ytettiin tarkempaa laskentamenettely{\"a} kuin energians{\"a}{\"a}stoinvestointien arvioinnissa. Tutkimus osoitti, ett{\"a} yhten{\"a}iset ohjeet laskentakorkokannasta, laskelmissa k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} energian hinnoista ja laskentamenetelmist{\"a} ovat tarpeen.",
author = "Jouni Lauttalammi",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1494-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "88",
address = "Finland",

}

Lauttalammi, J 1982, Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 88, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä. / Lauttalammi, Jouni.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 88).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä

AU - Lauttalammi, Jouni

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisu käsittelee valtion, kuntien, kuntainliittojen sekä niiden omistamien liikelaitosten energiansäästoinvestointeja ja niiden arviointia. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten investointiteorian menetelmiä on sovellettu käytännössä. Tällöin tarkasteltiin, missä määrin rakennus- ja energiansäästoinvestointeja arvioidaan samoin perustein. Toiseksi vertailuperustaksi valittiin energian tuotanto- ja jakeluinvestointien arviointi. Energian tuottajia edustivat tutkimuksessa kunnalliset energialaitokset sekä pääosaltaan kuntien omistuksessa olevat energiayhtiöt. Tutkimuksen perustiedot kerättiin kyselylomakkeen avulla. Lisäksi suoritettiin täydentäviä haastatteluja. Teoreettisesti oikeaoppisten menetelmien soveltaminen energiansäästoinvestointeihin on vasta alkamassa. Yksinkertaiset investointien kannattavuuden laskentamenetelmät ovat hallitsevassa asemassa. Vaikka energiansäästöinvestoinnitkin ovat rakennusinvestointeja, on niiden kannattavuus kuitenkin selvemmin esillä päätösta tehtäessä. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että on huomattavasti helpompaa määrittää energiansäästö- kuin rakennushankkeen tuotot. Energian tuotantoinvestointien arvioinnissa käytettiin tarkempaa laskentamenettelyä kuin energiansäästoinvestointien arvioinnissa. Tutkimus osoitti, että yhtenäiset ohjeet laskentakorkokannasta, laskelmissa käytettävistä energian hinnoista ja laskentamenetelmistä ovat tarpeen.

AB - Julkaisu käsittelee valtion, kuntien, kuntainliittojen sekä niiden omistamien liikelaitosten energiansäästoinvestointeja ja niiden arviointia. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten investointiteorian menetelmiä on sovellettu käytännössä. Tällöin tarkasteltiin, missä määrin rakennus- ja energiansäästoinvestointeja arvioidaan samoin perustein. Toiseksi vertailuperustaksi valittiin energian tuotanto- ja jakeluinvestointien arviointi. Energian tuottajia edustivat tutkimuksessa kunnalliset energialaitokset sekä pääosaltaan kuntien omistuksessa olevat energiayhtiöt. Tutkimuksen perustiedot kerättiin kyselylomakkeen avulla. Lisäksi suoritettiin täydentäviä haastatteluja. Teoreettisesti oikeaoppisten menetelmien soveltaminen energiansäästoinvestointeihin on vasta alkamassa. Yksinkertaiset investointien kannattavuuden laskentamenetelmät ovat hallitsevassa asemassa. Vaikka energiansäästöinvestoinnitkin ovat rakennusinvestointeja, on niiden kannattavuus kuitenkin selvemmin esillä päätösta tehtäessä. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että on huomattavasti helpompaa määrittää energiansäästö- kuin rakennushankkeen tuotot. Energian tuotantoinvestointien arvioinnissa käytettiin tarkempaa laskentamenettelyä kuin energiansäästoinvestointien arvioinnissa. Tutkimus osoitti, että yhtenäiset ohjeet laskentakorkokannasta, laskelmissa käytettävistä energian hinnoista ja laskentamenetelmistä ovat tarpeen.

M3 - Report

SN - 951-38-1494-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lauttalammi J. Energiansäästöinvestointien kannattavuuden arviointi suomen julkisyhteisöissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 88).