Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa: Laskennallinen arvio

Lauri Heikkinen, Maarit Väisänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä selvitys liittyy osana Forssan asuntomessualueella tehtävään laajaan seurantatutkimukseen. Selvityksessä on tutkittu talojen ja niissä toteutettujen energiansäästöratkaisujen taloudellisuutta yksikkökustannuslaskennan ja kulutusarvioiden perusteella. Kohteiden rakennuskustannukset laskettiin yksikkökustannusmenetelmällä. Energiankulutus lasketttin TASE-tietokoneohjelmalla. Lisäksi arvioitiin maut käyttö- ja korjauskustannukset. Näin voitiin arvioida kohteiden vuosikustannukset. Laskelmien mukaan vuosikustannusten taso on eri taloilla 25 - 32 mk/hyöty-m2/kk ja keskiarvo on 28 mk/hyöty-m2/kk. Erillistaloilla selitti suhde ulkovaippa/hyötyala hyvin talojen vuosikustannusten erot. Alueella tehdyt energiansäästötoimet olivat lähellä kannattavuusrajaa. Laskelmat kuvaavat kansantaloudellista kannattavuutta. Perustapauksessa käytettiin reaalikorkokantana 4 %:a ja energian hinnannousuna 1 %:a vuodessa. Ulkoseinän ja yläpohjan eristäminen yli normin vaatimusten oli kannattavaa. Suurin säästöpotentiaali on LVI-teknisillä toimenpiteillä. Tehdyt säästöratkaisut, poistoilman lämmöntalteenotto levylämmönsiirtimellä ja poistoilmalämpöpumppu, eivät kuitenkaan olleet laskelmien makaan kannattavia verrattuna suoran sähkön ja koneellisen poiston yhdistelmään. Tehtyjen energiansäästoitoimien vaikutus talon vuosikustannuksiin on noin +0,5 mk/hyöty-m2/kk. Eri talojen väliset erot ovat useita mk/hyöty-m2/kk. Kannattavuusrajaa lähellä olevien energiansäästötoimien taloudellisuutta ei siten voi arvioida vertaamalla toisiinsa eri talojen vuosikustannuksia, vaan vertailu voidaan tehdä suunnittelemalla tai totututtamalla samasta talotyypistä eri vaihtoehtoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-1844-6
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number208
ISSN0358-5077

Fingerprint

bromfenacoum

Keywords

  • experimental building
  • energy saving
  • small houses
  • field tests

Cite this

Heikkinen, L., & Väisänen, M. (1983). Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa: Laskennallinen arvio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 208
Heikkinen, Lauri ; Väisänen, Maarit. / Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa : Laskennallinen arvio. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 208).
@book{a6ba4cb302704bcea881e9f0036d71fc,
title = "Energians{\"a}{\"a}st{\"o}n taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa: Laskennallinen arvio",
abstract = "T{\"a}m{\"a} selvitys liittyy osana Forssan asuntomessualueella teht{\"a}v{\"a}{\"a}n laajaan seurantatutkimukseen. Selvityksess{\"a} on tutkittu talojen ja niiss{\"a} toteutettujen energians{\"a}{\"a}st{\"o}ratkaisujen taloudellisuutta yksikk{\"o}kustannuslaskennan ja kulutusarvioiden perusteella. Kohteiden rakennuskustannukset laskettiin yksikk{\"o}kustannusmenetelm{\"a}ll{\"a}. Energiankulutus lasketttin TASE-tietokoneohjelmalla. Lis{\"a}ksi arvioitiin maut k{\"a}ytt{\"o}- ja korjauskustannukset. N{\"a}in voitiin arvioida kohteiden vuosikustannukset. Laskelmien mukaan vuosikustannusten taso on eri taloilla 25 - 32 mk/hy{\"o}ty-m2/kk ja keskiarvo on 28 mk/hy{\"o}ty-m2/kk. Erillistaloilla selitti suhde ulkovaippa/hy{\"o}tyala hyvin talojen vuosikustannusten erot. Alueella tehdyt energians{\"a}{\"a}st{\"o}toimet olivat l{\"a}hell{\"a} kannattavuusrajaa. Laskelmat kuvaavat kansantaloudellista kannattavuutta. Perustapauksessa k{\"a}ytettiin reaalikorkokantana 4 {\%}:a ja energian hinnannousuna 1 {\%}:a vuodessa. Ulkosein{\"a}n ja yl{\"a}pohjan erist{\"a}minen yli normin vaatimusten oli kannattavaa. Suurin s{\"a}{\"a}st{\"o}potentiaali on LVI-teknisill{\"a} toimenpiteill{\"a}. Tehdyt s{\"a}{\"a}st{\"o}ratkaisut, poistoilman l{\"a}mm{\"o}ntalteenotto levyl{\"a}mm{\"o}nsiirtimell{\"a} ja poistoilmal{\"a}mp{\"o}pumppu, eiv{\"a}t kuitenkaan olleet laskelmien makaan kannattavia verrattuna suoran s{\"a}hk{\"o}n ja koneellisen poiston yhdistelm{\"a}{\"a}n. Tehtyjen energians{\"a}{\"a}stoitoimien vaikutus talon vuosikustannuksiin on noin +0,5 mk/hy{\"o}ty-m2/kk. Eri talojen v{\"a}liset erot ovat useita mk/hy{\"o}ty-m2/kk. Kannattavuusrajaa l{\"a}hell{\"a} olevien energians{\"a}{\"a}st{\"o}toimien taloudellisuutta ei siten voi arvioida vertaamalla toisiinsa eri talojen vuosikustannuksia, vaan vertailu voidaan tehd{\"a} suunnittelemalla tai totututtamalla samasta talotyypist{\"a} eri vaihtoehtoja.",
keywords = "experimental building, energy saving, small houses, field tests",
author = "Lauri Heikkinen and Maarit V{\"a}is{\"a}nen",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1844-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "208",
address = "Finland",

}

Heikkinen, L & Väisänen, M 1983, Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa: Laskennallinen arvio. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 208, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa : Laskennallinen arvio. / Heikkinen, Lauri; Väisänen, Maarit.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 208).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa

T2 - Laskennallinen arvio

AU - Heikkinen, Lauri

AU - Väisänen, Maarit

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tämä selvitys liittyy osana Forssan asuntomessualueella tehtävään laajaan seurantatutkimukseen. Selvityksessä on tutkittu talojen ja niissä toteutettujen energiansäästöratkaisujen taloudellisuutta yksikkökustannuslaskennan ja kulutusarvioiden perusteella. Kohteiden rakennuskustannukset laskettiin yksikkökustannusmenetelmällä. Energiankulutus lasketttin TASE-tietokoneohjelmalla. Lisäksi arvioitiin maut käyttö- ja korjauskustannukset. Näin voitiin arvioida kohteiden vuosikustannukset. Laskelmien mukaan vuosikustannusten taso on eri taloilla 25 - 32 mk/hyöty-m2/kk ja keskiarvo on 28 mk/hyöty-m2/kk. Erillistaloilla selitti suhde ulkovaippa/hyötyala hyvin talojen vuosikustannusten erot. Alueella tehdyt energiansäästötoimet olivat lähellä kannattavuusrajaa. Laskelmat kuvaavat kansantaloudellista kannattavuutta. Perustapauksessa käytettiin reaalikorkokantana 4 %:a ja energian hinnannousuna 1 %:a vuodessa. Ulkoseinän ja yläpohjan eristäminen yli normin vaatimusten oli kannattavaa. Suurin säästöpotentiaali on LVI-teknisillä toimenpiteillä. Tehdyt säästöratkaisut, poistoilman lämmöntalteenotto levylämmönsiirtimellä ja poistoilmalämpöpumppu, eivät kuitenkaan olleet laskelmien makaan kannattavia verrattuna suoran sähkön ja koneellisen poiston yhdistelmään. Tehtyjen energiansäästoitoimien vaikutus talon vuosikustannuksiin on noin +0,5 mk/hyöty-m2/kk. Eri talojen väliset erot ovat useita mk/hyöty-m2/kk. Kannattavuusrajaa lähellä olevien energiansäästötoimien taloudellisuutta ei siten voi arvioida vertaamalla toisiinsa eri talojen vuosikustannuksia, vaan vertailu voidaan tehdä suunnittelemalla tai totututtamalla samasta talotyypistä eri vaihtoehtoja.

AB - Tämä selvitys liittyy osana Forssan asuntomessualueella tehtävään laajaan seurantatutkimukseen. Selvityksessä on tutkittu talojen ja niissä toteutettujen energiansäästöratkaisujen taloudellisuutta yksikkökustannuslaskennan ja kulutusarvioiden perusteella. Kohteiden rakennuskustannukset laskettiin yksikkökustannusmenetelmällä. Energiankulutus lasketttin TASE-tietokoneohjelmalla. Lisäksi arvioitiin maut käyttö- ja korjauskustannukset. Näin voitiin arvioida kohteiden vuosikustannukset. Laskelmien mukaan vuosikustannusten taso on eri taloilla 25 - 32 mk/hyöty-m2/kk ja keskiarvo on 28 mk/hyöty-m2/kk. Erillistaloilla selitti suhde ulkovaippa/hyötyala hyvin talojen vuosikustannusten erot. Alueella tehdyt energiansäästötoimet olivat lähellä kannattavuusrajaa. Laskelmat kuvaavat kansantaloudellista kannattavuutta. Perustapauksessa käytettiin reaalikorkokantana 4 %:a ja energian hinnannousuna 1 %:a vuodessa. Ulkoseinän ja yläpohjan eristäminen yli normin vaatimusten oli kannattavaa. Suurin säästöpotentiaali on LVI-teknisillä toimenpiteillä. Tehdyt säästöratkaisut, poistoilman lämmöntalteenotto levylämmönsiirtimellä ja poistoilmalämpöpumppu, eivät kuitenkaan olleet laskelmien makaan kannattavia verrattuna suoran sähkön ja koneellisen poiston yhdistelmään. Tehtyjen energiansäästoitoimien vaikutus talon vuosikustannuksiin on noin +0,5 mk/hyöty-m2/kk. Eri talojen väliset erot ovat useita mk/hyöty-m2/kk. Kannattavuusrajaa lähellä olevien energiansäästötoimien taloudellisuutta ei siten voi arvioida vertaamalla toisiinsa eri talojen vuosikustannuksia, vaan vertailu voidaan tehdä suunnittelemalla tai totututtamalla samasta talotyypistä eri vaihtoehtoja.

KW - experimental building

KW - energy saving

KW - small houses

KW - field tests

M3 - Report

SN - 951-38-1844-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heikkinen L, Väisänen M. Energiansäästön taloudellisuus Forssan asuntomessutaloissa: Laskennallinen arvio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 208).