Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka

Tiina Tirkkonen, Ulla-Maija Mroueh, Anja Laukkarinen, Marja Ojala, Heikki Hoffren

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa on esitetty päästöissä esiintyvien aldehydien, ketonien ja yksirenkaisten aromaattisten hiilivetyjen näytteenotossa ja analytiikassa käytettäviä menetelmiä. Näitä on testattu myös energiantuotannon päästömittauksissa. Aldehydien ja ketonien näytteenottoon on käytetty menetelmiä, joissa savukaasua on johdettu liuoksen läpi. Analysoitavat yhdisteet muodostavat liuoksessa olevan reagenssin kanssa pysyvän johdoksen, joka analysoidaan nestekromatografisesti. Liuoksen sijasta voidaan käyttää kiinteää materiaalia, joka on päällystetty reagenssilla. Yhdisteet uutetaan ennen varsinaista analysointia. Tutkitut mittausmenetelmät antavat poistokaasujen aldehydisisällön laadullisesta päästöstä tietoja, joista voi olla hyötyä esimerkiksi ongelmatilanteiden selvittelyssä. Menetelmien antamiin, määrällisiä päästöjä koskeviin tietoihin tulee suhtautua varauksella. Yksirenkaisten aromaattisten yhdisteiden analysoimiseksi voidaan savukaasusta ottaa näyte kaasutiiviiseen säiliöön tai rikastaa yhdisteet adsorptio- tai absorptioaineeseen. Yhdisteet analysoidaan erilaisilla detektoreilla varustetuilla kaasukromatografeilla tai kaasukromatografi-massadetektoriyhdistelmällä. Tutkimuksessa pyrittiin soveltamaan kannettavaa kaasukromatografia savukaasujen in-line-analysointiin. Menetelmä soveltuu parhaiten päästökohteeseen, jossa prosessi ei aiheuta päästöissä olevien yhdisteiden koostumukseen muutoksia. Energiantuotannon päästöissä on runsaasti muuttujia ja erilaisten yhdisteiden pitoisuudet vaihtelevat paljon.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3813-7
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1164
ISSN0358-5085

Keywords

  • energy production
  • aromatic hydrocarbons
  • aldehydes
  • ketones
  • sampling
  • analyzing
  • exhaust gases

Cite this

Tirkkonen, T., Mroueh, U-M., Laukkarinen, A., Ojala, M., & Hoffren, H. (1990). Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1164
Tirkkonen, Tiina ; Mroueh, Ulla-Maija ; Laukkarinen, Anja ; Ojala, Marja ; Hoffren, Heikki. / Energiantuotannon päästöjen mittaaminen : Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1164).
@book{4b60f247687f4b4d8625bda482147d30,
title = "Energiantuotannon p{\"a}{\"a}st{\"o}jen mittaaminen: Aldehydien, ketonien ja aromaattien n{\"a}ytteenotto ja analytiikka",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa on esitetty p{\"a}{\"a}st{\"o}iss{\"a} esiintyvien aldehydien, ketonien ja yksirenkaisten aromaattisten hiilivetyjen n{\"a}ytteenotossa ja analytiikassa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a}. N{\"a}it{\"a} on testattu my{\"o}s energiantuotannon p{\"a}{\"a}st{\"o}mittauksissa. Aldehydien ja ketonien n{\"a}ytteenottoon on k{\"a}ytetty menetelmi{\"a}, joissa savukaasua on johdettu liuoksen l{\"a}pi. Analysoitavat yhdisteet muodostavat liuoksessa olevan reagenssin kanssa pysyv{\"a}n johdoksen, joka analysoidaan nestekromatografisesti. Liuoksen sijasta voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kiinte{\"a}{\"a} materiaalia, joka on p{\"a}{\"a}llystetty reagenssilla. Yhdisteet uutetaan ennen varsinaista analysointia. Tutkitut mittausmenetelm{\"a}t antavat poistokaasujen aldehydisis{\"a}ll{\"o}n laadullisesta p{\"a}{\"a}st{\"o}st{\"a} tietoja, joista voi olla hy{\"o}ty{\"a} esimerkiksi ongelmatilanteiden selvittelyss{\"a}. Menetelmien antamiin, m{\"a}{\"a}r{\"a}llisi{\"a} p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} koskeviin tietoihin tulee suhtautua varauksella. Yksirenkaisten aromaattisten yhdisteiden analysoimiseksi voidaan savukaasusta ottaa n{\"a}yte kaasutiiviiseen s{\"a}ili{\"o}{\"o}n tai rikastaa yhdisteet adsorptio- tai absorptioaineeseen. Yhdisteet analysoidaan erilaisilla detektoreilla varustetuilla kaasukromatografeilla tai kaasukromatografi-massadetektoriyhdistelm{\"a}ll{\"a}. Tutkimuksessa pyrittiin soveltamaan kannettavaa kaasukromatografia savukaasujen in-line-analysointiin. Menetelm{\"a} soveltuu parhaiten p{\"a}{\"a}st{\"o}kohteeseen, jossa prosessi ei aiheuta p{\"a}{\"a}st{\"o}iss{\"a} olevien yhdisteiden koostumukseen muutoksia. Energiantuotannon p{\"a}{\"a}st{\"o}iss{\"a} on runsaasti muuttujia ja erilaisten yhdisteiden pitoisuudet vaihtelevat paljon.",
keywords = "energy production, aromatic hydrocarbons, aldehydes, ketones, sampling, analyzing, exhaust gases",
author = "Tiina Tirkkonen and Ulla-Maija Mroueh and Anja Laukkarinen and Marja Ojala and Heikki Hoffren",
note = ".",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3813-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1164",
address = "Finland",

}

Tirkkonen, T, Mroueh, U-M, Laukkarinen, A, Ojala, M & Hoffren, H 1990, Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1164, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energiantuotannon päästöjen mittaaminen : Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka. / Tirkkonen, Tiina; Mroueh, Ulla-Maija; Laukkarinen, Anja; Ojala, Marja; Hoffren, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1164).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Energiantuotannon päästöjen mittaaminen

T2 - Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka

AU - Tirkkonen, Tiina

AU - Mroueh, Ulla-Maija

AU - Laukkarinen, Anja

AU - Ojala, Marja

AU - Hoffren, Heikki

N1 - .

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tässä raportissa on esitetty päästöissä esiintyvien aldehydien, ketonien ja yksirenkaisten aromaattisten hiilivetyjen näytteenotossa ja analytiikassa käytettäviä menetelmiä. Näitä on testattu myös energiantuotannon päästömittauksissa. Aldehydien ja ketonien näytteenottoon on käytetty menetelmiä, joissa savukaasua on johdettu liuoksen läpi. Analysoitavat yhdisteet muodostavat liuoksessa olevan reagenssin kanssa pysyvän johdoksen, joka analysoidaan nestekromatografisesti. Liuoksen sijasta voidaan käyttää kiinteää materiaalia, joka on päällystetty reagenssilla. Yhdisteet uutetaan ennen varsinaista analysointia. Tutkitut mittausmenetelmät antavat poistokaasujen aldehydisisällön laadullisesta päästöstä tietoja, joista voi olla hyötyä esimerkiksi ongelmatilanteiden selvittelyssä. Menetelmien antamiin, määrällisiä päästöjä koskeviin tietoihin tulee suhtautua varauksella. Yksirenkaisten aromaattisten yhdisteiden analysoimiseksi voidaan savukaasusta ottaa näyte kaasutiiviiseen säiliöön tai rikastaa yhdisteet adsorptio- tai absorptioaineeseen. Yhdisteet analysoidaan erilaisilla detektoreilla varustetuilla kaasukromatografeilla tai kaasukromatografi-massadetektoriyhdistelmällä. Tutkimuksessa pyrittiin soveltamaan kannettavaa kaasukromatografia savukaasujen in-line-analysointiin. Menetelmä soveltuu parhaiten päästökohteeseen, jossa prosessi ei aiheuta päästöissä olevien yhdisteiden koostumukseen muutoksia. Energiantuotannon päästöissä on runsaasti muuttujia ja erilaisten yhdisteiden pitoisuudet vaihtelevat paljon.

AB - Tässä raportissa on esitetty päästöissä esiintyvien aldehydien, ketonien ja yksirenkaisten aromaattisten hiilivetyjen näytteenotossa ja analytiikassa käytettäviä menetelmiä. Näitä on testattu myös energiantuotannon päästömittauksissa. Aldehydien ja ketonien näytteenottoon on käytetty menetelmiä, joissa savukaasua on johdettu liuoksen läpi. Analysoitavat yhdisteet muodostavat liuoksessa olevan reagenssin kanssa pysyvän johdoksen, joka analysoidaan nestekromatografisesti. Liuoksen sijasta voidaan käyttää kiinteää materiaalia, joka on päällystetty reagenssilla. Yhdisteet uutetaan ennen varsinaista analysointia. Tutkitut mittausmenetelmät antavat poistokaasujen aldehydisisällön laadullisesta päästöstä tietoja, joista voi olla hyötyä esimerkiksi ongelmatilanteiden selvittelyssä. Menetelmien antamiin, määrällisiä päästöjä koskeviin tietoihin tulee suhtautua varauksella. Yksirenkaisten aromaattisten yhdisteiden analysoimiseksi voidaan savukaasusta ottaa näyte kaasutiiviiseen säiliöön tai rikastaa yhdisteet adsorptio- tai absorptioaineeseen. Yhdisteet analysoidaan erilaisilla detektoreilla varustetuilla kaasukromatografeilla tai kaasukromatografi-massadetektoriyhdistelmällä. Tutkimuksessa pyrittiin soveltamaan kannettavaa kaasukromatografia savukaasujen in-line-analysointiin. Menetelmä soveltuu parhaiten päästökohteeseen, jossa prosessi ei aiheuta päästöissä olevien yhdisteiden koostumukseen muutoksia. Energiantuotannon päästöissä on runsaasti muuttujia ja erilaisten yhdisteiden pitoisuudet vaihtelevat paljon.

KW - energy production

KW - aromatic hydrocarbons

KW - aldehydes

KW - ketones

KW - sampling

KW - analyzing

KW - exhaust gases

M3 - Report

SN - 951-38-3813-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Energiantuotannon päästöjen mittaaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tirkkonen T, Mroueh U-M, Laukkarinen A, Ojala M, Hoffren H. Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: Aldehydien, ketonien ja aromaattien näytteenotto ja analytiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1164).