Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka

Ulla-Maija Mroueh, Tiina Tirkkonen, Anja Laukkarinen, Heikki Hoffren

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä kirjallisuusselvityksessä on esitetty polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH) ja polykloorattujen dibentsodioksiinien (PCDD) ja -furaanien (PCDF) näytteenotossa ja analytiikassa käytettäviä menetelmiä sekä niihin liittyviä ongelmia. Lisäksi on lyhyesti käsitelty PCB-yhdisteiden, klooribentseenien ja kloorifenolien määritystä savukaasunäytteistä. PAHien ja kloorattujen aromaattisten yhdisteiden näytteenottoon on käytettävä menetelmää, jolla saadaan näyte sekä hiukkas- että kaasufaasista. Saaduista osanäytteistä yhdisteet uutetaan sopivilla liuottimilla. Saadut uutteet käsitellään joko erillisinä tai yhdistetään ennen jatkokäsittelyä. Näytteen jatkokäsittelyn päävaiheita ovat näytteen puhdistus ja fraktiointi sekä varsinainen analyysi. PAH-yhdisteiden ja PAH-johdannaisten analysointiin käytetään joko kaasukromatografia erilaisilla detektoreilla varustettuna tai nestekromatografia. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden analytiikassa käytetään lähes yksinomaan kaasukromatografi-massadetektori-yhdistelmää. PAH-näytteenoton ja analytiikan suurimpana ongelmana on tutkittavien yhdisteiden muutunta. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden kohdalla ongelmat aiheutuvat erityisesti yhdisteiden pienistä pitoisuuksista näytteissä ja vaatimuksesta pystyä isomeerispesifiseen analyysiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3059-4
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number817
ISSN0358-5085

Keywords

  • exhaust gases
  • aromatic hydrocarbons
  • analyzing
  • sampling

Cite this

Mroueh, U-M., Tirkkonen, T., Laukkarinen, A., & Hoffren, H. (1988). Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 817
Mroueh, Ulla-Maija ; Tirkkonen, Tiina ; Laukkarinen, Anja ; Hoffren, Heikki. / Energiantuotannon päästöjen mittaaminen : PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 817).
@book{50dc298473864ee59baba0df326e92d8,
title = "Energiantuotannon p{\"a}{\"a}st{\"o}jen mittaaminen: PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden n{\"a}ytteenotto ja analytiikka",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusselvityksess{\"a} on esitetty polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH) ja polykloorattujen dibentsodioksiinien (PCDD) ja -furaanien (PCDF) n{\"a}ytteenotossa ja analytiikassa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a} sek{\"a} niihin liittyvi{\"a} ongelmia. Lis{\"a}ksi on lyhyesti k{\"a}sitelty PCB-yhdisteiden, klooribentseenien ja kloorifenolien m{\"a}{\"a}rityst{\"a} savukaasun{\"a}ytteist{\"a}. PAHien ja kloorattujen aromaattisten yhdisteiden n{\"a}ytteenottoon on k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} menetelm{\"a}{\"a}, jolla saadaan n{\"a}yte sek{\"a} hiukkas- ett{\"a} kaasufaasista. Saaduista osan{\"a}ytteist{\"a} yhdisteet uutetaan sopivilla liuottimilla. Saadut uutteet k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n joko erillisin{\"a} tai yhdistet{\"a}{\"a}n ennen jatkok{\"a}sittely{\"a}. N{\"a}ytteen jatkok{\"a}sittelyn p{\"a}{\"a}vaiheita ovat n{\"a}ytteen puhdistus ja fraktiointi sek{\"a} varsinainen analyysi. PAH-yhdisteiden ja PAH-johdannaisten analysointiin k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n joko kaasukromatografia erilaisilla detektoreilla varustettuna tai nestekromatografia. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden analytiikassa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}hes yksinomaan kaasukromatografi-massadetektori-yhdistelm{\"a}{\"a}. PAH-n{\"a}ytteenoton ja analytiikan suurimpana ongelmana on tutkittavien yhdisteiden muutunta. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden kohdalla ongelmat aiheutuvat erityisesti yhdisteiden pienist{\"a} pitoisuuksista n{\"a}ytteiss{\"a} ja vaatimuksesta pysty{\"a} isomeerispesifiseen analyysiin.",
keywords = "exhaust gases, aromatic hydrocarbons, analyzing, sampling",
author = "Ulla-Maija Mroueh and Tiina Tirkkonen and Anja Laukkarinen and Heikki Hoffren",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3059-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "817",
address = "Finland",

}

Mroueh, U-M, Tirkkonen, T, Laukkarinen, A & Hoffren, H 1988, Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 817, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Energiantuotannon päästöjen mittaaminen : PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka. / Mroueh, Ulla-Maija; Tirkkonen, Tiina; Laukkarinen, Anja; Hoffren, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 817).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Energiantuotannon päästöjen mittaaminen

T2 - PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka

AU - Mroueh, Ulla-Maija

AU - Tirkkonen, Tiina

AU - Laukkarinen, Anja

AU - Hoffren, Heikki

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tässä kirjallisuusselvityksessä on esitetty polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH) ja polykloorattujen dibentsodioksiinien (PCDD) ja -furaanien (PCDF) näytteenotossa ja analytiikassa käytettäviä menetelmiä sekä niihin liittyviä ongelmia. Lisäksi on lyhyesti käsitelty PCB-yhdisteiden, klooribentseenien ja kloorifenolien määritystä savukaasunäytteistä. PAHien ja kloorattujen aromaattisten yhdisteiden näytteenottoon on käytettävä menetelmää, jolla saadaan näyte sekä hiukkas- että kaasufaasista. Saaduista osanäytteistä yhdisteet uutetaan sopivilla liuottimilla. Saadut uutteet käsitellään joko erillisinä tai yhdistetään ennen jatkokäsittelyä. Näytteen jatkokäsittelyn päävaiheita ovat näytteen puhdistus ja fraktiointi sekä varsinainen analyysi. PAH-yhdisteiden ja PAH-johdannaisten analysointiin käytetään joko kaasukromatografia erilaisilla detektoreilla varustettuna tai nestekromatografia. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden analytiikassa käytetään lähes yksinomaan kaasukromatografi-massadetektori-yhdistelmää. PAH-näytteenoton ja analytiikan suurimpana ongelmana on tutkittavien yhdisteiden muutunta. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden kohdalla ongelmat aiheutuvat erityisesti yhdisteiden pienistä pitoisuuksista näytteissä ja vaatimuksesta pystyä isomeerispesifiseen analyysiin.

AB - Tässä kirjallisuusselvityksessä on esitetty polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH) ja polykloorattujen dibentsodioksiinien (PCDD) ja -furaanien (PCDF) näytteenotossa ja analytiikassa käytettäviä menetelmiä sekä niihin liittyviä ongelmia. Lisäksi on lyhyesti käsitelty PCB-yhdisteiden, klooribentseenien ja kloorifenolien määritystä savukaasunäytteistä. PAHien ja kloorattujen aromaattisten yhdisteiden näytteenottoon on käytettävä menetelmää, jolla saadaan näyte sekä hiukkas- että kaasufaasista. Saaduista osanäytteistä yhdisteet uutetaan sopivilla liuottimilla. Saadut uutteet käsitellään joko erillisinä tai yhdistetään ennen jatkokäsittelyä. Näytteen jatkokäsittelyn päävaiheita ovat näytteen puhdistus ja fraktiointi sekä varsinainen analyysi. PAH-yhdisteiden ja PAH-johdannaisten analysointiin käytetään joko kaasukromatografia erilaisilla detektoreilla varustettuna tai nestekromatografia. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden analytiikassa käytetään lähes yksinomaan kaasukromatografi-massadetektori-yhdistelmää. PAH-näytteenoton ja analytiikan suurimpana ongelmana on tutkittavien yhdisteiden muutunta. PCDD- ja PCDF-yhdisteiden kohdalla ongelmat aiheutuvat erityisesti yhdisteiden pienistä pitoisuuksista näytteissä ja vaatimuksesta pystyä isomeerispesifiseen analyysiin.

KW - exhaust gases

KW - aromatic hydrocarbons

KW - analyzing

KW - sampling

M3 - Report

SN - 951-38-3059-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Energiantuotannon päästöjen mittaaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mroueh U-M, Tirkkonen T, Laukkarinen A, Hoffren H. Energiantuotannon päästöjen mittaaminen: PAH-, PCDD- ja PCDF-yhdisteiden näytteenotto ja analytiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 817).