Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen

Translated title of the contribution: Energy conservation in lighting and domestic electricity consumption

Arto Lepistö

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valaistuksen energiankäytön vähentämispotentiaali on kaikkiaan noin 50 %. Tekninen tehostamispotentiaali on tästä yli puolet. Muu vähentäminen edellyttäisi turhan kulutuksen karsimista ja huomion kiinnittämistä valaistustapoihin. Mikäli valaistus tehostettaisiin saavutettavissa olevaan tasoon ja luovuttaisiin turhasta kulutuksesta, vähenisi sähköenergiankulutus nykytilanteessa lähes 3,5 TWh eli 6 % ja primäärienergiantarve vajaat 3 %. Kotitalouksien muun sähköenergiankäytön vähentämispotentiaali on noin 50 %. Tästä on teknisen potentiaalin osuus yli puolet. Sähköenergian käyttö vähenisi lähes 3 TWh. Energiatalouden näkökulmasta katsottuna kannattaa valaistusta sekä kotitalouksien muuta energiankäyttöä pyrkiä tehostamaan niin paljon kuin se on mahdollista. Toisaalta on monia tekijöitä, jotka ovat omiaan kasvattamaan kulutusta, ja siksi esitetty väheneminen ei voi todellisuudessa kokonaan toteutua. Kuluttajan näkökulmasta katsottuna tehokkaiden tekniikoiden saatavuus, hinnoittelu tai houkuttelevuus ei ole riittävän kannustava ja vaatisi erityistoimia. Valaistuksen tehostamisen varjopuolena on se, että siirtymävaiheessa vanha hehkulamppukanta jouduttaisiin ainakin osittain uusimaan yksikantaloistelampuilla, jotka sisältävät elohopeaa. Tehostaminen tulisi siksi toteuttaa käsi kädessä näiden lamppujen kierrätyksen ja talteenoton kanssa. Selvityksessä on laskentamenetelmänä käytetty rajakustannustarkastelua. Tarkastelu on tehty energiatalouden, energiantuotannon ja kuluttajan näkökulmista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-3924-9
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1200
ISSN0358-5085

Fingerprint

Electricity
Lighting

Keywords

  • energy economy
  • electricity
  • houses
  • optimization

Cite this

Lepistö, A. (1991). Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1200
Lepistö, Arto. / Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1200).
@book{396fcdf541b4426cbd4b1619fcef454a,
title = "Valaistusenergian ja kotitalousenergian k{\"a}yt{\"o}n tehostaminen",
abstract = "Valaistuksen energiank{\"a}yt{\"o}n v{\"a}hent{\"a}mispotentiaali on kaikkiaan noin 50 {\%}. Tekninen tehostamispotentiaali on t{\"a}st{\"a} yli puolet. Muu v{\"a}hent{\"a}minen edellytt{\"a}isi turhan kulutuksen karsimista ja huomion kiinnitt{\"a}mist{\"a} valaistustapoihin. Mik{\"a}li valaistus tehostettaisiin saavutettavissa olevaan tasoon ja luovuttaisiin turhasta kulutuksesta, v{\"a}henisi s{\"a}hk{\"o}energiankulutus nykytilanteessa l{\"a}hes 3,5 TWh eli 6 {\%} ja prim{\"a}{\"a}rienergiantarve vajaat 3 {\%}. Kotitalouksien muun s{\"a}hk{\"o}energiank{\"a}yt{\"o}n v{\"a}hent{\"a}mispotentiaali on noin 50 {\%}. T{\"a}st{\"a} on teknisen potentiaalin osuus yli puolet. S{\"a}hk{\"o}energian k{\"a}ytt{\"o} v{\"a}henisi l{\"a}hes 3 TWh. Energiatalouden n{\"a}k{\"o}kulmasta katsottuna kannattaa valaistusta sek{\"a} kotitalouksien muuta energiank{\"a}ytt{\"o}{\"a} pyrki{\"a} tehostamaan niin paljon kuin se on mahdollista. Toisaalta on monia tekij{\"o}it{\"a}, jotka ovat omiaan kasvattamaan kulutusta, ja siksi esitetty v{\"a}heneminen ei voi todellisuudessa kokonaan toteutua. Kuluttajan n{\"a}k{\"o}kulmasta katsottuna tehokkaiden tekniikoiden saatavuus, hinnoittelu tai houkuttelevuus ei ole riitt{\"a}v{\"a}n kannustava ja vaatisi erityistoimia. Valaistuksen tehostamisen varjopuolena on se, ett{\"a} siirtym{\"a}vaiheessa vanha hehkulamppukanta jouduttaisiin ainakin osittain uusimaan yksikantaloistelampuilla, jotka sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t elohopeaa. Tehostaminen tulisi siksi toteuttaa k{\"a}si k{\"a}dess{\"a} n{\"a}iden lamppujen kierr{\"a}tyksen ja talteenoton kanssa. Selvityksess{\"a} on laskentamenetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytetty rajakustannustarkastelua. Tarkastelu on tehty energiatalouden, energiantuotannon ja kuluttajan n{\"a}k{\"o}kulmista.",
keywords = "energy economy, electricity, houses, optimization",
author = "Arto Lepist{\"o}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3924-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1200",
address = "Finland",

}

Lepistö, A 1991, Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1200, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen. / Lepistö, Arto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1200).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen

AU - Lepistö, Arto

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Valaistuksen energiankäytön vähentämispotentiaali on kaikkiaan noin 50 %. Tekninen tehostamispotentiaali on tästä yli puolet. Muu vähentäminen edellyttäisi turhan kulutuksen karsimista ja huomion kiinnittämistä valaistustapoihin. Mikäli valaistus tehostettaisiin saavutettavissa olevaan tasoon ja luovuttaisiin turhasta kulutuksesta, vähenisi sähköenergiankulutus nykytilanteessa lähes 3,5 TWh eli 6 % ja primäärienergiantarve vajaat 3 %. Kotitalouksien muun sähköenergiankäytön vähentämispotentiaali on noin 50 %. Tästä on teknisen potentiaalin osuus yli puolet. Sähköenergian käyttö vähenisi lähes 3 TWh. Energiatalouden näkökulmasta katsottuna kannattaa valaistusta sekä kotitalouksien muuta energiankäyttöä pyrkiä tehostamaan niin paljon kuin se on mahdollista. Toisaalta on monia tekijöitä, jotka ovat omiaan kasvattamaan kulutusta, ja siksi esitetty väheneminen ei voi todellisuudessa kokonaan toteutua. Kuluttajan näkökulmasta katsottuna tehokkaiden tekniikoiden saatavuus, hinnoittelu tai houkuttelevuus ei ole riittävän kannustava ja vaatisi erityistoimia. Valaistuksen tehostamisen varjopuolena on se, että siirtymävaiheessa vanha hehkulamppukanta jouduttaisiin ainakin osittain uusimaan yksikantaloistelampuilla, jotka sisältävät elohopeaa. Tehostaminen tulisi siksi toteuttaa käsi kädessä näiden lamppujen kierrätyksen ja talteenoton kanssa. Selvityksessä on laskentamenetelmänä käytetty rajakustannustarkastelua. Tarkastelu on tehty energiatalouden, energiantuotannon ja kuluttajan näkökulmista.

AB - Valaistuksen energiankäytön vähentämispotentiaali on kaikkiaan noin 50 %. Tekninen tehostamispotentiaali on tästä yli puolet. Muu vähentäminen edellyttäisi turhan kulutuksen karsimista ja huomion kiinnittämistä valaistustapoihin. Mikäli valaistus tehostettaisiin saavutettavissa olevaan tasoon ja luovuttaisiin turhasta kulutuksesta, vähenisi sähköenergiankulutus nykytilanteessa lähes 3,5 TWh eli 6 % ja primäärienergiantarve vajaat 3 %. Kotitalouksien muun sähköenergiankäytön vähentämispotentiaali on noin 50 %. Tästä on teknisen potentiaalin osuus yli puolet. Sähköenergian käyttö vähenisi lähes 3 TWh. Energiatalouden näkökulmasta katsottuna kannattaa valaistusta sekä kotitalouksien muuta energiankäyttöä pyrkiä tehostamaan niin paljon kuin se on mahdollista. Toisaalta on monia tekijöitä, jotka ovat omiaan kasvattamaan kulutusta, ja siksi esitetty väheneminen ei voi todellisuudessa kokonaan toteutua. Kuluttajan näkökulmasta katsottuna tehokkaiden tekniikoiden saatavuus, hinnoittelu tai houkuttelevuus ei ole riittävän kannustava ja vaatisi erityistoimia. Valaistuksen tehostamisen varjopuolena on se, että siirtymävaiheessa vanha hehkulamppukanta jouduttaisiin ainakin osittain uusimaan yksikantaloistelampuilla, jotka sisältävät elohopeaa. Tehostaminen tulisi siksi toteuttaa käsi kädessä näiden lamppujen kierrätyksen ja talteenoton kanssa. Selvityksessä on laskentamenetelmänä käytetty rajakustannustarkastelua. Tarkastelu on tehty energiatalouden, energiantuotannon ja kuluttajan näkökulmista.

KW - energy economy

KW - electricity

KW - houses

KW - optimization

M3 - Report

SN - 951-38-3924-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lepistö A. Valaistusenergian ja kotitalousenergian käytön tehostaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1200).