Painotalojen energiatehokkuus: Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet

Translated title of the contribution: Energy efficiency changes in the Finnish printing industry 1993-2010 and sustainable development

Veli-Juhani Möttönen, Pentti Vähä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomalaiset graafisen teollisuuden yritykset ovat tehneet pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä energian kulutuksen vähentämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi jo kauan. Hankkeessa selvitettiin vuosien 1993-2010 kulutustietojen avulla, millaisia muutoksia lämmön, sähkön ja veden kulutuksessa on tapahtunut sekä millaisia kustannus- ja ympäristövaikutuksia muutoksilla on ollut. Haastattelujen avulla selvitettiin lisäksi, millaisia energiatehokkuutta parantavia korjaustoimenpiteitä painotaloissa on tehty saman ajanjakson aikana. Näiden tietojen avulla kartoitettiin korjaustoimenpiteitä, joilla on suuri vaikutus energiankulutukseen sekä jotka olisi mahdollista toteuttaa myös alan muissa yrityksissä. Lisäksi hankkeessa selvitettiin ympäristövastuullisuuden ja energiatehokkuuden edistämistä kansainvälisten ympäristöluokitusjärjestelmien periaatteita noudattavan ja graafisen teollisuuden tarpeisiin soveltuvan luokitusmenettelyn avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Electronic)978-951-38-7799-6
ISBN (Print)978-951-38-7798-9
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2606
ISSN1235-0605

Fingerprint

energy efficiency
sustainable development
industry

Keywords

  • printing industry
  • eco-efficiency
  • energy consumption
  • water consumption
  • energy saving
  • CO2 reduction

Cite this

Möttönen, V-J., & Vähä, P. (2011). Painotalojen energiatehokkuus: Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2606
Möttönen, Veli-Juhani ; Vähä, Pentti. / Painotalojen energiatehokkuus : Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 58 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2606).
@book{27ad15f14fd440aabd874f0b6959e2d9,
title = "Painotalojen energiatehokkuus: Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet",
abstract = "Suomalaiset graafisen teollisuuden yritykset ovat tehneet pitk{\"a}j{\"a}nteist{\"a} ja m{\"a}{\"a}r{\"a}tietoista ty{\"o}t{\"a} energian kulutuksen v{\"a}hent{\"a}miseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi jo kauan. Hankkeessa selvitettiin vuosien 1993-2010 kulutustietojen avulla, millaisia muutoksia l{\"a}mm{\"o}n, s{\"a}hk{\"o}n ja veden kulutuksessa on tapahtunut sek{\"a} millaisia kustannus- ja ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia muutoksilla on ollut. Haastattelujen avulla selvitettiin lis{\"a}ksi, millaisia energiatehokkuutta parantavia korjaustoimenpiteit{\"a} painotaloissa on tehty saman ajanjakson aikana. N{\"a}iden tietojen avulla kartoitettiin korjaustoimenpiteit{\"a}, joilla on suuri vaikutus energiankulutukseen sek{\"a} jotka olisi mahdollista toteuttaa my{\"o}s alan muissa yrityksiss{\"a}. Lis{\"a}ksi hankkeessa selvitettiin ymp{\"a}rist{\"o}vastuullisuuden ja energiatehokkuuden edist{\"a}mist{\"a} kansainv{\"a}listen ymp{\"a}rist{\"o}luokitusj{\"a}rjestelmien periaatteita noudattavan ja graafisen teollisuuden tarpeisiin soveltuvan luokitusmenettelyn avulla.",
keywords = "printing industry, eco-efficiency, energy consumption, water consumption, energy saving, CO2 reduction",
author = "Veli-Juhani M{\"o}tt{\"o}nen and Pentti V{\"a}h{\"a}",
note = "Project code: 74562",
year = "2011",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7798-9",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2606",
address = "Finland",

}

Möttönen, V-J & Vähä, P 2011, Painotalojen energiatehokkuus: Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2606, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Painotalojen energiatehokkuus : Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet. / Möttönen, Veli-Juhani; Vähä, Pentti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 58 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2606).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Painotalojen energiatehokkuus

T2 - Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet

AU - Möttönen, Veli-Juhani

AU - Vähä, Pentti

N1 - Project code: 74562

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Suomalaiset graafisen teollisuuden yritykset ovat tehneet pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä energian kulutuksen vähentämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi jo kauan. Hankkeessa selvitettiin vuosien 1993-2010 kulutustietojen avulla, millaisia muutoksia lämmön, sähkön ja veden kulutuksessa on tapahtunut sekä millaisia kustannus- ja ympäristövaikutuksia muutoksilla on ollut. Haastattelujen avulla selvitettiin lisäksi, millaisia energiatehokkuutta parantavia korjaustoimenpiteitä painotaloissa on tehty saman ajanjakson aikana. Näiden tietojen avulla kartoitettiin korjaustoimenpiteitä, joilla on suuri vaikutus energiankulutukseen sekä jotka olisi mahdollista toteuttaa myös alan muissa yrityksissä. Lisäksi hankkeessa selvitettiin ympäristövastuullisuuden ja energiatehokkuuden edistämistä kansainvälisten ympäristöluokitusjärjestelmien periaatteita noudattavan ja graafisen teollisuuden tarpeisiin soveltuvan luokitusmenettelyn avulla.

AB - Suomalaiset graafisen teollisuuden yritykset ovat tehneet pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä energian kulutuksen vähentämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi jo kauan. Hankkeessa selvitettiin vuosien 1993-2010 kulutustietojen avulla, millaisia muutoksia lämmön, sähkön ja veden kulutuksessa on tapahtunut sekä millaisia kustannus- ja ympäristövaikutuksia muutoksilla on ollut. Haastattelujen avulla selvitettiin lisäksi, millaisia energiatehokkuutta parantavia korjaustoimenpiteitä painotaloissa on tehty saman ajanjakson aikana. Näiden tietojen avulla kartoitettiin korjaustoimenpiteitä, joilla on suuri vaikutus energiankulutukseen sekä jotka olisi mahdollista toteuttaa myös alan muissa yrityksissä. Lisäksi hankkeessa selvitettiin ympäristövastuullisuuden ja energiatehokkuuden edistämistä kansainvälisten ympäristöluokitusjärjestelmien periaatteita noudattavan ja graafisen teollisuuden tarpeisiin soveltuvan luokitusmenettelyn avulla.

KW - printing industry

KW - eco-efficiency

KW - energy consumption

KW - water consumption

KW - energy saving

KW - CO2 reduction

M3 - Report

SN - 978-951-38-7798-9

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Painotalojen energiatehokkuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Möttönen V-J, Vähä P. Painotalojen energiatehokkuus: Muutokset 1993-2010 ja tulevaisuuden kehitystarpeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 58 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2606).