Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus

Translated title of the contribution: Energy self-sufficiency by local energy sources: combustion experiments and solar enhanced drying

Research output: Book/ReportReport

7 Downloads (Pure)

Abstract

Suomen metsäkeskuksen hallinnoiman Lähienergialla omavaraisuuteen -hankkeen keskeisimpänä tavoitteena oli selvittää mahdollisuudet energian omavaraisuuteen alueellisessa yhteisössä uusiutuvan energian avulla. Tarkastelukohteena oli lämpöyrittäjien ja maaseutumaisten kuntien energiantuotanto liikennepolttoaineita lukuun ottamatta.
Tähän raporttiin on koottu VTT:n toimesta tehdyt ja VTT:n ohjaamat tutkimukset ja niiden keskeiset tulokset. Nämä kohdentuivat pääasiassa kahteen alueeseen. Polttokokeiden avulla tutkittiin hakkeen kosteuden vaikutusta 500 kW arinakattilan savukaasupäästöihin ja hyötysuhteeseen. VTT:n aurinkokuivausjärjestelmän avulla tutkittiin aurinkoenergian hyödyntämistä hakkeen kuivauksessa.
Polttokokeet osoittivat, että kattilan oikeat säädöt, tasainen polttoaineen syöttö ja ohjauslogiikka ovat avainasemassa hyvän polttotuloksen saavuttamisessa. Tutkitulla kattilalla osateholla ajettaessa hakkeen kosteus lisäsi merkittävästi häkä- ja hiukkaspäästöjä hakkeen kosteuden ylitettyä 45 p-%.
Aurinkolämmön hyödyntämistä hakkeen kuivaamisessa rajoittavat eniten suuret investointikustannukset ja suhteellisen lyhyt vuotuinen hyödyntämisaika. Aurinkokeräinjärjestelmien kustannukset ovat kuitenkin jatkuvasti laskeneet ja tietyin edellytyksin niiden hyödyntäminen biomassan kuivauksessa on jo nyt kannattavaa. Tämä edellyttää kuitenkin parempaa myyntihintaa kuivatulle tuotteelle, parempaa hyötysuhdetta kuin koelaitteilla ja investointitukia.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages47
Publication statusPublished - 4 Dec 2018
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Asiakasraportti
NumberVTT-CR-00413-18

Cite this

Raitila, J., Tsupari, E., & Hurskainen, M. (2018). Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Asiakasraportti, No. VTT-CR-00413-18
Raitila, Jyrki ; Tsupari, Eemeli ; Hurskainen, Markus. / Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus. VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 47 p. (VTT Asiakasraportti; No. VTT-CR-00413-18).
@book{78b57a2a57b34a988f5934cdef4a8d6b,
title = "L{\"a}hienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus",
abstract = "Suomen mets{\"a}keskuksen hallinnoiman L{\"a}hienergialla omavaraisuuteen -hankkeen keskeisimp{\"a}n{\"a} tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} mahdollisuudet energian omavaraisuuteen alueellisessa yhteis{\"o}ss{\"a} uusiutuvan energian avulla. Tarkastelukohteena oli l{\"a}mp{\"o}yritt{\"a}jien ja maaseutumaisten kuntien energiantuotanto liikennepolttoaineita lukuun ottamatta. T{\"a}h{\"a}n raporttiin on koottu VTT:n toimesta tehdyt ja VTT:n ohjaamat tutkimukset ja niiden keskeiset tulokset. N{\"a}m{\"a} kohdentuivat p{\"a}{\"a}asiassa kahteen alueeseen. Polttokokeiden avulla tutkittiin hakkeen kosteuden vaikutusta 500 kW arinakattilan savukaasup{\"a}{\"a}st{\"o}ihin ja hy{\"o}tysuhteeseen. VTT:n aurinkokuivausj{\"a}rjestelm{\"a}n avulla tutkittiin aurinkoenergian hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} hakkeen kuivauksessa.Polttokokeet osoittivat, ett{\"a} kattilan oikeat s{\"a}{\"a}d{\"o}t, tasainen polttoaineen sy{\"o}tt{\"o} ja ohjauslogiikka ovat avainasemassa hyv{\"a}n polttotuloksen saavuttamisessa. Tutkitulla kattilalla osateholla ajettaessa hakkeen kosteus lis{\"a}si merkitt{\"a}v{\"a}sti h{\"a}k{\"a}- ja hiukkasp{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} hakkeen kosteuden ylitetty{\"a} 45 p-{\%}. Aurinkol{\"a}mm{\"o}n hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} hakkeen kuivaamisessa rajoittavat eniten suuret investointikustannukset ja suhteellisen lyhyt vuotuinen hy{\"o}dynt{\"a}misaika. Aurinkoker{\"a}inj{\"a}rjestelmien kustannukset ovat kuitenkin jatkuvasti laskeneet ja tietyin edellytyksin niiden hy{\"o}dynt{\"a}minen biomassan kuivauksessa on jo nyt kannattavaa. T{\"a}m{\"a} edellytt{\"a}{\"a} kuitenkin parempaa myyntihintaa kuivatulle tuotteelle, parempaa hy{\"o}tysuhdetta kuin koelaitteilla ja investointitukia.",
author = "Jyrki Raitila and Eemeli Tsupari and Markus Hurskainen",
note = "VTT-CR-00413-18",
year = "2018",
month = "12",
day = "4",
language = "Finnish",
series = "VTT Asiakasraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-CR-00413-18",
address = "Finland",

}

Raitila, J, Tsupari, E & Hurskainen, M 2018, Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus. VTT Asiakasraportti, no. VTT-CR-00413-18, VTT Technical Research Centre of Finland.

Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus. / Raitila, Jyrki; Tsupari, Eemeli; Hurskainen, Markus.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 47 p. (VTT Asiakasraportti; No. VTT-CR-00413-18).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus

AU - Raitila, Jyrki

AU - Tsupari, Eemeli

AU - Hurskainen, Markus

N1 - VTT-CR-00413-18

PY - 2018/12/4

Y1 - 2018/12/4

N2 - Suomen metsäkeskuksen hallinnoiman Lähienergialla omavaraisuuteen -hankkeen keskeisimpänä tavoitteena oli selvittää mahdollisuudet energian omavaraisuuteen alueellisessa yhteisössä uusiutuvan energian avulla. Tarkastelukohteena oli lämpöyrittäjien ja maaseutumaisten kuntien energiantuotanto liikennepolttoaineita lukuun ottamatta. Tähän raporttiin on koottu VTT:n toimesta tehdyt ja VTT:n ohjaamat tutkimukset ja niiden keskeiset tulokset. Nämä kohdentuivat pääasiassa kahteen alueeseen. Polttokokeiden avulla tutkittiin hakkeen kosteuden vaikutusta 500 kW arinakattilan savukaasupäästöihin ja hyötysuhteeseen. VTT:n aurinkokuivausjärjestelmän avulla tutkittiin aurinkoenergian hyödyntämistä hakkeen kuivauksessa.Polttokokeet osoittivat, että kattilan oikeat säädöt, tasainen polttoaineen syöttö ja ohjauslogiikka ovat avainasemassa hyvän polttotuloksen saavuttamisessa. Tutkitulla kattilalla osateholla ajettaessa hakkeen kosteus lisäsi merkittävästi häkä- ja hiukkaspäästöjä hakkeen kosteuden ylitettyä 45 p-%. Aurinkolämmön hyödyntämistä hakkeen kuivaamisessa rajoittavat eniten suuret investointikustannukset ja suhteellisen lyhyt vuotuinen hyödyntämisaika. Aurinkokeräinjärjestelmien kustannukset ovat kuitenkin jatkuvasti laskeneet ja tietyin edellytyksin niiden hyödyntäminen biomassan kuivauksessa on jo nyt kannattavaa. Tämä edellyttää kuitenkin parempaa myyntihintaa kuivatulle tuotteelle, parempaa hyötysuhdetta kuin koelaitteilla ja investointitukia.

AB - Suomen metsäkeskuksen hallinnoiman Lähienergialla omavaraisuuteen -hankkeen keskeisimpänä tavoitteena oli selvittää mahdollisuudet energian omavaraisuuteen alueellisessa yhteisössä uusiutuvan energian avulla. Tarkastelukohteena oli lämpöyrittäjien ja maaseutumaisten kuntien energiantuotanto liikennepolttoaineita lukuun ottamatta. Tähän raporttiin on koottu VTT:n toimesta tehdyt ja VTT:n ohjaamat tutkimukset ja niiden keskeiset tulokset. Nämä kohdentuivat pääasiassa kahteen alueeseen. Polttokokeiden avulla tutkittiin hakkeen kosteuden vaikutusta 500 kW arinakattilan savukaasupäästöihin ja hyötysuhteeseen. VTT:n aurinkokuivausjärjestelmän avulla tutkittiin aurinkoenergian hyödyntämistä hakkeen kuivauksessa.Polttokokeet osoittivat, että kattilan oikeat säädöt, tasainen polttoaineen syöttö ja ohjauslogiikka ovat avainasemassa hyvän polttotuloksen saavuttamisessa. Tutkitulla kattilalla osateholla ajettaessa hakkeen kosteus lisäsi merkittävästi häkä- ja hiukkaspäästöjä hakkeen kosteuden ylitettyä 45 p-%. Aurinkolämmön hyödyntämistä hakkeen kuivaamisessa rajoittavat eniten suuret investointikustannukset ja suhteellisen lyhyt vuotuinen hyödyntämisaika. Aurinkokeräinjärjestelmien kustannukset ovat kuitenkin jatkuvasti laskeneet ja tietyin edellytyksin niiden hyödyntäminen biomassan kuivauksessa on jo nyt kannattavaa. Tämä edellyttää kuitenkin parempaa myyntihintaa kuivatulle tuotteelle, parempaa hyötysuhdetta kuin koelaitteilla ja investointitukia.

M3 - Report

T3 - VTT Asiakasraportti

BT - Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Raitila J, Tsupari E, Hurskainen M. Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus. VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 47 p. (VTT Asiakasraportti; No. VTT-CR-00413-18).