Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset

Translated title of the contribution: Energy system, electricity market and economic studies on increasing nuclear power capacity

Juha Forsström, Esa Pursiheimo, Veikko Kekkonen, Juha Honkatukia

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvittää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksia kolmesta eri näkökulmasta: energiajärjestelmän, sähkömarkkinoiden ja kansantalouden näkökulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Venäjän sähköverkkoihin. Ulkomaan yhteyksiensä ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista sähköä naapurimaista, ja tämän tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lisärakentaminen vähentää sähkön tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti sähkön hintatasoon ja vähentää sähkön tuotantokapasiteetin alijäämää. Ydinvoiman laaja lisärakentaminen ja sähkön suotuisat tuontimahdollisuudet heikentävät yhteistuotannon kannattavuutta. Sähkön tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta lähialueiden sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisestä. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne myös lisäävät työllisyyttä varsin merkittävästi. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemmällä aikavälillä syntyy myös pysyviä työpaikkoja. Työllisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selvää, että kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages113
ISBN (Electronic)978-951-38-7482-7
Publication statusPublished - 2010
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number141

Fingerprint

nuclear power
electricity
markets
economics
energy

Keywords

  • nuclear power
  • energy system
  • electricity market
  • economics
  • scenarios

Cite this

Forsström, J., Pursiheimo, E., Kekkonen, V., & Honkatukia, J. (2010). Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 141
Forsström, Juha ; Pursiheimo, Esa ; Kekkonen, Veikko ; Honkatukia, Juha. / Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 113 p. (VTT Working Papers; No. 141).
@book{d7976264c0934761ab513091022b3bd5,
title = "Ydinvoimahankkeiden periaatep{\"a}{\"a}t{\"o}kseen liittyv{\"a}t energia- ja kansantaloudelliset selvitykset",
abstract = "Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a} ydinvoiman lis{\"a}rakentamisen vaikutuksia kolmesta eri n{\"a}k{\"o}kulmasta: energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n, s{\"a}hk{\"o}markkinoiden ja kansantalouden n{\"a}k{\"o}kulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista s{\"a}hk{\"o}markkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Ven{\"a}j{\"a}n s{\"a}hk{\"o}verkkoihin. Ulkomaan yhteyksiens{\"a} ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista s{\"a}hk{\"o}{\"a} naapurimaista, ja t{\"a}m{\"a}n tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lis{\"a}rakentaminen v{\"a}hent{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}n tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti s{\"a}hk{\"o}n hintatasoon ja v{\"a}hent{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}n tuotantokapasiteetin alij{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}. Ydinvoiman laaja lis{\"a}rakentaminen ja s{\"a}hk{\"o}n suotuisat tuontimahdollisuudet heikent{\"a}v{\"a}t yhteistuotannon kannattavuutta. S{\"a}hk{\"o}n tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta l{\"a}hialueiden s{\"a}hk{\"o}n tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisest{\"a}. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne my{\"o}s lis{\"a}{\"a}v{\"a}t ty{\"o}llisyytt{\"a} varsin merkitt{\"a}v{\"a}sti. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemm{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} syntyy my{\"o}s pysyvi{\"a} ty{\"o}paikkoja. Ty{\"o}llisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selv{\"a}{\"a}, ett{\"a} kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.",
keywords = "nuclear power, energy system, electricity market, economics, scenarios",
author = "Juha Forsstr{\"o}m and Esa Pursiheimo and Veikko Kekkonen and Juha Honkatukia",
note = "Project code: 42205",
year = "2010",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "141",
address = "Finland",

}

Forsström, J, Pursiheimo, E, Kekkonen, V & Honkatukia, J 2010, Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. VTT Working Papers, no. 141, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. / Forsström, Juha; Pursiheimo, Esa; Kekkonen, Veikko; Honkatukia, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 113 p. (VTT Working Papers; No. 141).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset

AU - Forsström, Juha

AU - Pursiheimo, Esa

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Honkatukia, Juha

N1 - Project code: 42205

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvittää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksia kolmesta eri näkökulmasta: energiajärjestelmän, sähkömarkkinoiden ja kansantalouden näkökulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Venäjän sähköverkkoihin. Ulkomaan yhteyksiensä ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista sähköä naapurimaista, ja tämän tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lisärakentaminen vähentää sähkön tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti sähkön hintatasoon ja vähentää sähkön tuotantokapasiteetin alijäämää. Ydinvoiman laaja lisärakentaminen ja sähkön suotuisat tuontimahdollisuudet heikentävät yhteistuotannon kannattavuutta. Sähkön tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta lähialueiden sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisestä. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne myös lisäävät työllisyyttä varsin merkittävästi. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemmällä aikavälillä syntyy myös pysyviä työpaikkoja. Työllisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selvää, että kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.

AB - Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvittää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksia kolmesta eri näkökulmasta: energiajärjestelmän, sähkömarkkinoiden ja kansantalouden näkökulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Venäjän sähköverkkoihin. Ulkomaan yhteyksiensä ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista sähköä naapurimaista, ja tämän tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lisärakentaminen vähentää sähkön tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti sähkön hintatasoon ja vähentää sähkön tuotantokapasiteetin alijäämää. Ydinvoiman laaja lisärakentaminen ja sähkön suotuisat tuontimahdollisuudet heikentävät yhteistuotannon kannattavuutta. Sähkön tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta lähialueiden sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisestä. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne myös lisäävät työllisyyttä varsin merkittävästi. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemmällä aikavälillä syntyy myös pysyviä työpaikkoja. Työllisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selvää, että kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.

KW - nuclear power

KW - energy system

KW - electricity market

KW - economics

KW - scenarios

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Forsström J, Pursiheimo E, Kekkonen V, Honkatukia J. Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 113 p. (VTT Working Papers; No. 141).