Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset

Translated title of the contribution: Energy system, electricity market and economic studies on increasing nuclear power capacity

Juha Forsström, Esa Pursiheimo, Veikko Kekkonen, Juha Honkatukia

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvittää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksia kolmesta eri näkökulmasta: energiajärjestelmän, sähkömarkkinoiden ja kansantalouden näkökulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Venäjän sähköverkkoihin. Ulkomaan yhteyksiensä ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista sähköä naapurimaista, ja tämän tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lisärakentaminen vähentää sähkön tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti sähkön hintatasoon ja vähentää sähkön tuotantokapasiteetin alijäämää. Ydinvoiman laaja lisärakentaminen ja sähkön suotuisat tuontimahdollisuudet heikentävät yhteistuotannon kannattavuutta. Sähkön tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta lähialueiden sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisestä. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne myös lisäävät työllisyyttä varsin merkittävästi. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemmällä aikavälillä syntyy myös pysyviä työpaikkoja. Työllisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selvää, että kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages113
  ISBN (Electronic)978-951-38-7482-7
  Publication statusPublished - 2010
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number141

  Fingerprint

  nuclear power
  electricity
  markets
  economics
  energy

  Keywords

  • nuclear power
  • energy system
  • electricity market
  • economics
  • scenarios

  Cite this

  Forsström, J., Pursiheimo, E., Kekkonen, V., & Honkatukia, J. (2010). Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 141
  Forsström, Juha ; Pursiheimo, Esa ; Kekkonen, Veikko ; Honkatukia, Juha. / Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 113 p. (VTT Working Papers; No. 141).
  @book{d7976264c0934761ab513091022b3bd5,
  title = "Ydinvoimahankkeiden periaatep{\"a}{\"a}t{\"o}kseen liittyv{\"a}t energia- ja kansantaloudelliset selvitykset",
  abstract = "Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a} ydinvoiman lis{\"a}rakentamisen vaikutuksia kolmesta eri n{\"a}k{\"o}kulmasta: energiaj{\"a}rjestelm{\"a}n, s{\"a}hk{\"o}markkinoiden ja kansantalouden n{\"a}k{\"o}kulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista s{\"a}hk{\"o}markkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Ven{\"a}j{\"a}n s{\"a}hk{\"o}verkkoihin. Ulkomaan yhteyksiens{\"a} ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista s{\"a}hk{\"o}{\"a} naapurimaista, ja t{\"a}m{\"a}n tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lis{\"a}rakentaminen v{\"a}hent{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}n tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti s{\"a}hk{\"o}n hintatasoon ja v{\"a}hent{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}n tuotantokapasiteetin alij{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}. Ydinvoiman laaja lis{\"a}rakentaminen ja s{\"a}hk{\"o}n suotuisat tuontimahdollisuudet heikent{\"a}v{\"a}t yhteistuotannon kannattavuutta. S{\"a}hk{\"o}n tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta l{\"a}hialueiden s{\"a}hk{\"o}n tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisest{\"a}. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne my{\"o}s lis{\"a}{\"a}v{\"a}t ty{\"o}llisyytt{\"a} varsin merkitt{\"a}v{\"a}sti. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemm{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} syntyy my{\"o}s pysyvi{\"a} ty{\"o}paikkoja. Ty{\"o}llisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selv{\"a}{\"a}, ett{\"a} kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.",
  keywords = "nuclear power, energy system, electricity market, economics, scenarios",
  author = "Juha Forsstr{\"o}m and Esa Pursiheimo and Veikko Kekkonen and Juha Honkatukia",
  note = "Project code: 42205",
  year = "2010",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "141",
  address = "Finland",

  }

  Forsström, J, Pursiheimo, E, Kekkonen, V & Honkatukia, J 2010, Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. VTT Working Papers, no. 141, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. / Forsström, Juha; Pursiheimo, Esa; Kekkonen, Veikko; Honkatukia, Juha.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 113 p. (VTT Working Papers; No. 141).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset

  AU - Forsström, Juha

  AU - Pursiheimo, Esa

  AU - Kekkonen, Veikko

  AU - Honkatukia, Juha

  N1 - Project code: 42205

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvittää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksia kolmesta eri näkökulmasta: energiajärjestelmän, sähkömarkkinoiden ja kansantalouden näkökulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Venäjän sähköverkkoihin. Ulkomaan yhteyksiensä ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista sähköä naapurimaista, ja tämän tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lisärakentaminen vähentää sähkön tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti sähkön hintatasoon ja vähentää sähkön tuotantokapasiteetin alijäämää. Ydinvoiman laaja lisärakentaminen ja sähkön suotuisat tuontimahdollisuudet heikentävät yhteistuotannon kannattavuutta. Sähkön tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta lähialueiden sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisestä. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne myös lisäävät työllisyyttä varsin merkittävästi. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemmällä aikavälillä syntyy myös pysyviä työpaikkoja. Työllisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selvää, että kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.

  AB - Hankekokonaisuuden tavoitteena on selvittää ydinvoiman lisärakentamisen vaikutuksia kolmesta eri näkökulmasta: energiajärjestelmän, sähkömarkkinoiden ja kansantalouden näkökulmasta. Vaikutuksia on selvitetty jokaisella osa-alueella laskennallisin menetelmin. Suomi on osa pohjoismaista sähkömarkkinaa, joka puolestaan on kytkeytynyt Manner-Euroopan ja Venäjän sähköverkkoihin. Ulkomaan yhteyksiensä ansiosta Suomi on voinut tuoda edullista sähköä naapurimaista, ja tämän tilanteen oletetaan jatkuvan. Ydinvoiman lisärakentaminen vähentää sähkön tuontitarvetta, vaikuttaa alentavasti sähkön hintatasoon ja vähentää sähkön tuotantokapasiteetin alijäämää. Ydinvoiman laaja lisärakentaminen ja sähkön suotuisat tuontimahdollisuudet heikentävät yhteistuotannon kannattavuutta. Sähkön tuontimahdollisuuksien kehittyminen riippuu vaikeasti arvioitavasta lähialueiden sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon kehittymisestä. Ydinvoimainvestoinnit kasvattavat kansantuotetta rakentamisen aikana. Ne myös lisäävät työllisyyttä varsin merkittävästi. Vaikutus on suuri ennen kaikkea rakennusaikana. Pidemmällä aikavälillä syntyy myös pysyviä työpaikkoja. Työllisyyden kasvua hillitsee reaalipalkkojen nousu, mutta on selvää, että kuluttajien ostovoima kohenee hankkeiden ansiosta.

  KW - nuclear power

  KW - energy system

  KW - electricity market

  KW - economics

  KW - scenarios

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Forsström J, Pursiheimo E, Kekkonen V, Honkatukia J. Ydinvoimahankkeiden periaatepäätökseen liittyvät energia- ja kansantaloudelliset selvitykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2010. 113 p. (VTT Working Papers; No. 141).