Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen: Resilienssi Suomessa

Teuvo Uusitalo, Jouko Heikkilä, Eeva Rantanen, Jorma Lappalainen, Mika Liuhamo, Pertti Palukka, Päivi Hämäläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ennakoiva ja joustava eli resilientti turvallisuuden johtaminen voidaan nähdä uutena tapana ajatella turvallisuutta. Tässä uudessa ajattelumallissa etsitään keinoja laajentaa organisaatioiden kykyä luoda prosesseja, jotka ovat kestäviä, mutta silti joustavia. Tarkoituksena on arvioida ja uudistaa riskimalleja sekä käyttää resursseja ennakoivasti häiriötilanteissa, kun tuotanto toimii taloudellisen paineen alaisena. Tämän hankkeen tavoitteena oli parantaa turvallisuuden hallintaa yrityksissä tuomalla uutta lähestymistapaa turvallisuuden johtamiseen. Hankkeessa selvitettiin, mitä ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen on, mitkä ovat sen tyypilliset piirteet, miten se poikkeaa perinteisestä lähestymistavasta ja miten se täydentää sitä sekä mitä ennakoivuuden ja joustavuuden käytännön ilmenemismuotoja esiintyy nykyisissä toimintatavoissa ja mitä puuttuu. Hankkeessa toteutettiin kirjallisuuskatsaus, analysoitiin uudelleen joukko TOT-tapauksia, tehtiin ryhmähaastatteluja neljässä yrityksessä sekä järjestettiin asiantuntijatyöpaja. Ennakoiva ja joustava turvallisuuden hallinta eli resilienssi voi parhaimmillaan tuoda uusia tapoja ja menetelmiä turvallisuustyöhön esimerkiksi organisaatioissa, joissa nykymenetelmillä ei ole enää saavutettavissa parantumista turvallisuustilanteeseen. Resilienssi pyrkii etsimään ratkaisuja perinteisten menetelmien rajoituksille keskittymällä organisaatioiden ja järjestelmien joustavuuteen ja mukautumiseen. Resilienssin soveltamiseen käytännössä tarvitaan työvälineitä, jotta uusi ajattelu- ja toimintatapa toisi konkreettisia parannuksia turvallisuustoimintaan.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages57
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-09394-09

Keywords

  • safety
  • resilience
  • accident prevention

Cite this

Uusitalo, T., Heikkilä, J., Rantanen, E., Lappalainen, J., Liuhamo, M., Palukka, P., & Hämäläinen, P. (2009). Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen: Resilienssi Suomessa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-09394-09
Uusitalo, Teuvo ; Heikkilä, Jouko ; Rantanen, Eeva ; Lappalainen, Jorma ; Liuhamo, Mika ; Palukka, Pertti ; Hämäläinen, Päivi. / Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen : Resilienssi Suomessa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 57 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-09394-09).
@book{6e0991f534a449dd999c4f801e01c393,
title = "Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen: Resilienssi Suomessa",
abstract = "Ennakoiva ja joustava eli resilientti turvallisuuden johtaminen voidaan n{\"a}hd{\"a} uutena tapana ajatella turvallisuutta. T{\"a}ss{\"a} uudessa ajattelumallissa etsit{\"a}{\"a}n keinoja laajentaa organisaatioiden kyky{\"a} luoda prosesseja, jotka ovat kest{\"a}vi{\"a}, mutta silti joustavia. Tarkoituksena on arvioida ja uudistaa riskimalleja sek{\"a} k{\"a}ytt{\"a}{\"a} resursseja ennakoivasti h{\"a}iri{\"o}tilanteissa, kun tuotanto toimii taloudellisen paineen alaisena. T{\"a}m{\"a}n hankkeen tavoitteena oli parantaa turvallisuuden hallintaa yrityksiss{\"a} tuomalla uutta l{\"a}hestymistapaa turvallisuuden johtamiseen. Hankkeessa selvitettiin, mit{\"a} ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen on, mitk{\"a} ovat sen tyypilliset piirteet, miten se poikkeaa perinteisest{\"a} l{\"a}hestymistavasta ja miten se t{\"a}ydent{\"a}{\"a} sit{\"a} sek{\"a} mit{\"a} ennakoivuuden ja joustavuuden k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ilmenemismuotoja esiintyy nykyisiss{\"a} toimintatavoissa ja mit{\"a} puuttuu. Hankkeessa toteutettiin kirjallisuuskatsaus, analysoitiin uudelleen joukko TOT-tapauksia, tehtiin ryhm{\"a}haastatteluja nelj{\"a}ss{\"a} yrityksess{\"a} sek{\"a} j{\"a}rjestettiin asiantuntijaty{\"o}paja. Ennakoiva ja joustava turvallisuuden hallinta eli resilienssi voi parhaimmillaan tuoda uusia tapoja ja menetelmi{\"a} turvallisuusty{\"o}h{\"o}n esimerkiksi organisaatioissa, joissa nykymenetelmill{\"a} ei ole en{\"a}{\"a} saavutettavissa parantumista turvallisuustilanteeseen. Resilienssi pyrkii etsim{\"a}{\"a}n ratkaisuja perinteisten menetelmien rajoituksille keskittym{\"a}ll{\"a} organisaatioiden ja j{\"a}rjestelmien joustavuuteen ja mukautumiseen. Resilienssin soveltamiseen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} tarvitaan ty{\"o}v{\"a}lineit{\"a}, jotta uusi ajattelu- ja toimintatapa toisi konkreettisia parannuksia turvallisuustoimintaan.",
keywords = "safety, resilience, accident prevention",
author = "Teuvo Uusitalo and Jouko Heikkil{\"a} and Eeva Rantanen and Jorma Lappalainen and Mika Liuhamo and Pertti Palukka and P{\"a}ivi H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-09394-09",
address = "Finland",

}

Uusitalo, T, Heikkilä, J, Rantanen, E, Lappalainen, J, Liuhamo, M, Palukka, P & Hämäläinen, P 2009, Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen: Resilienssi Suomessa. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-09394-09, VTT Technical Research Centre of Finland.

Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen : Resilienssi Suomessa. / Uusitalo, Teuvo; Heikkilä, Jouko; Rantanen, Eeva; Lappalainen, Jorma; Liuhamo, Mika; Palukka, Pertti; Hämäläinen, Päivi.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 57 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-09394-09).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen

T2 - Resilienssi Suomessa

AU - Uusitalo, Teuvo

AU - Heikkilä, Jouko

AU - Rantanen, Eeva

AU - Lappalainen, Jorma

AU - Liuhamo, Mika

AU - Palukka, Pertti

AU - Hämäläinen, Päivi

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Ennakoiva ja joustava eli resilientti turvallisuuden johtaminen voidaan nähdä uutena tapana ajatella turvallisuutta. Tässä uudessa ajattelumallissa etsitään keinoja laajentaa organisaatioiden kykyä luoda prosesseja, jotka ovat kestäviä, mutta silti joustavia. Tarkoituksena on arvioida ja uudistaa riskimalleja sekä käyttää resursseja ennakoivasti häiriötilanteissa, kun tuotanto toimii taloudellisen paineen alaisena. Tämän hankkeen tavoitteena oli parantaa turvallisuuden hallintaa yrityksissä tuomalla uutta lähestymistapaa turvallisuuden johtamiseen. Hankkeessa selvitettiin, mitä ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen on, mitkä ovat sen tyypilliset piirteet, miten se poikkeaa perinteisestä lähestymistavasta ja miten se täydentää sitä sekä mitä ennakoivuuden ja joustavuuden käytännön ilmenemismuotoja esiintyy nykyisissä toimintatavoissa ja mitä puuttuu. Hankkeessa toteutettiin kirjallisuuskatsaus, analysoitiin uudelleen joukko TOT-tapauksia, tehtiin ryhmähaastatteluja neljässä yrityksessä sekä järjestettiin asiantuntijatyöpaja. Ennakoiva ja joustava turvallisuuden hallinta eli resilienssi voi parhaimmillaan tuoda uusia tapoja ja menetelmiä turvallisuustyöhön esimerkiksi organisaatioissa, joissa nykymenetelmillä ei ole enää saavutettavissa parantumista turvallisuustilanteeseen. Resilienssi pyrkii etsimään ratkaisuja perinteisten menetelmien rajoituksille keskittymällä organisaatioiden ja järjestelmien joustavuuteen ja mukautumiseen. Resilienssin soveltamiseen käytännössä tarvitaan työvälineitä, jotta uusi ajattelu- ja toimintatapa toisi konkreettisia parannuksia turvallisuustoimintaan.

AB - Ennakoiva ja joustava eli resilientti turvallisuuden johtaminen voidaan nähdä uutena tapana ajatella turvallisuutta. Tässä uudessa ajattelumallissa etsitään keinoja laajentaa organisaatioiden kykyä luoda prosesseja, jotka ovat kestäviä, mutta silti joustavia. Tarkoituksena on arvioida ja uudistaa riskimalleja sekä käyttää resursseja ennakoivasti häiriötilanteissa, kun tuotanto toimii taloudellisen paineen alaisena. Tämän hankkeen tavoitteena oli parantaa turvallisuuden hallintaa yrityksissä tuomalla uutta lähestymistapaa turvallisuuden johtamiseen. Hankkeessa selvitettiin, mitä ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen on, mitkä ovat sen tyypilliset piirteet, miten se poikkeaa perinteisestä lähestymistavasta ja miten se täydentää sitä sekä mitä ennakoivuuden ja joustavuuden käytännön ilmenemismuotoja esiintyy nykyisissä toimintatavoissa ja mitä puuttuu. Hankkeessa toteutettiin kirjallisuuskatsaus, analysoitiin uudelleen joukko TOT-tapauksia, tehtiin ryhmähaastatteluja neljässä yrityksessä sekä järjestettiin asiantuntijatyöpaja. Ennakoiva ja joustava turvallisuuden hallinta eli resilienssi voi parhaimmillaan tuoda uusia tapoja ja menetelmiä turvallisuustyöhön esimerkiksi organisaatioissa, joissa nykymenetelmillä ei ole enää saavutettavissa parantumista turvallisuustilanteeseen. Resilienssi pyrkii etsimään ratkaisuja perinteisten menetelmien rajoituksille keskittymällä organisaatioiden ja järjestelmien joustavuuteen ja mukautumiseen. Resilienssin soveltamiseen käytännössä tarvitaan työvälineitä, jotta uusi ajattelu- ja toimintatapa toisi konkreettisia parannuksia turvallisuustoimintaan.

KW - safety

KW - resilience

KW - accident prevention

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Uusitalo T, Heikkilä J, Rantanen E, Lappalainen J, Liuhamo M, Palukka P et al. Ennakoiva ja joustava turvallisuuden johtaminen: Resilienssi Suomessa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 57 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-09394-09).