Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja

Translated title of the contribution: Environmental auditing and other incentives to promote cleaner technology

Virve Tulenheimo, Rabbe Thun

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ympäristötarkastuksen lisäksi käytössä on useita siihen rinnastettavia ympäristötaloudellisia ohjauskeinoja. Julkaisussa esitetään lyhyesti erityyppisten ohjauskeinojen ja työkalujen hierarkkinen luokittelu ja merkitys. Ympäristötarkastukseen kohdistettavia vaatimuksia ja odotuksia eri maissa ja eri kansainvälisten järjestöjen piirissä analysoidaan tarkemmin. Tilanteen kehitystä eri maissa analysoidaan sekä viranomaisten, eri järjestöjen että teollisuuden näkökulmasta. Erityistä painoarvoa annetaan Pohjoismaissa tapahtuneelle kehitykselle. Kaiken kaikkiaan ympäristötarkastus on nähtävä mielenkiintoisena ja tehokkaana ohjauskeinona puhtaamman teknologian kehittämiselle ja käyttöönotolle. Sen avulla on mahdollista kannustaa yrityksiä jatkuvaan kehitysprosessiin oman toimintansa ja ympäristön laadun parantamiseksi. Toistaiseksi saadut kokemukset systemaattisesti tehdyistä ympäristöntarkastuksista eri maissa ovat kauttaaltaan olleet positiivisia ja ovat epäsuorasti johtaneet sekä pienempiin ympäristökuormituksiin että taloudellisiin säästöihin uusien puhtaampien teknologioiden käyttöönoton myötä. Kahden kansainvälisen järjestön, Kansainvälisen kauppakamarin ja Euroopan unionin, viime vuosien kannanotoilla on keskeinen asema ja vaikutus siihen, missä määrin ympäristötarkastuksia tehdään yrityksissä lähivuosina, mitä kokonaisuuksia ympäristötarkastukset sisältävät ja kuinka merkittäväksi ennaltaehkäiseväksi ympäristöpoliittiseksi ohjauskeinoksi tai puhtaamman teknologian työkaluksi ympäristötarkastus muodostuu. Ympäristötarkastukseen liittyvä kehitys on ollut hyvin nopeaa, ja näköpiirissä on myös ympäristötarkastuksen kansainvälisten standardien muotoilu lähitulevaisuudessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages129
ISBN (Print)951-38-4475-7
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1541
ISSN1235-0605

Fingerprint

environmental audits
Oman
cleaners

Keywords

 • environment
 • audits
 • legal incentives
 • environmental protection
 • economy
 • international organisations
 • pollution
 • waste management
 • risk assessment
 • production
 • life cycle

Cite this

Tulenheimo, V., & Thun, R. (1994). Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1541
Tulenheimo, Virve ; Thun, Rabbe. / Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 129 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1541).
@book{dfa16cb91bf34832a159c024ef3d5d54,
title = "Ymp{\"a}rist{\"o}tarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja",
abstract = "Ymp{\"a}rist{\"o}tarkastuksen lis{\"a}ksi k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on useita siihen rinnastettavia ymp{\"a}rist{\"o}taloudellisia ohjauskeinoja. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n lyhyesti erityyppisten ohjauskeinojen ja ty{\"o}kalujen hierarkkinen luokittelu ja merkitys. Ymp{\"a}rist{\"o}tarkastukseen kohdistettavia vaatimuksia ja odotuksia eri maissa ja eri kansainv{\"a}listen j{\"a}rjest{\"o}jen piiriss{\"a} analysoidaan tarkemmin. Tilanteen kehityst{\"a} eri maissa analysoidaan sek{\"a} viranomaisten, eri j{\"a}rjest{\"o}jen ett{\"a} teollisuuden n{\"a}k{\"o}kulmasta. Erityist{\"a} painoarvoa annetaan Pohjoismaissa tapahtuneelle kehitykselle. Kaiken kaikkiaan ymp{\"a}rist{\"o}tarkastus on n{\"a}ht{\"a}v{\"a} mielenkiintoisena ja tehokkaana ohjauskeinona puhtaamman teknologian kehitt{\"a}miselle ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notolle. Sen avulla on mahdollista kannustaa yrityksi{\"a} jatkuvaan kehitysprosessiin oman toimintansa ja ymp{\"a}rist{\"o}n laadun parantamiseksi. Toistaiseksi saadut kokemukset systemaattisesti tehdyist{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}ntarkastuksista eri maissa ovat kauttaaltaan olleet positiivisia ja ovat ep{\"a}suorasti johtaneet sek{\"a} pienempiin ymp{\"a}rist{\"o}kuormituksiin ett{\"a} taloudellisiin s{\"a}{\"a}st{\"o}ihin uusien puhtaampien teknologioiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton my{\"o}t{\"a}. Kahden kansainv{\"a}lisen j{\"a}rjest{\"o}n, Kansainv{\"a}lisen kauppakamarin ja Euroopan unionin, viime vuosien kannanotoilla on keskeinen asema ja vaikutus siihen, miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin ymp{\"a}rist{\"o}tarkastuksia tehd{\"a}{\"a}n yrityksiss{\"a} l{\"a}hivuosina, mit{\"a} kokonaisuuksia ymp{\"a}rist{\"o}tarkastukset sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t ja kuinka merkitt{\"a}v{\"a}ksi ennaltaehk{\"a}isev{\"a}ksi ymp{\"a}rist{\"o}poliittiseksi ohjauskeinoksi tai puhtaamman teknologian ty{\"o}kaluksi ymp{\"a}rist{\"o}tarkastus muodostuu. Ymp{\"a}rist{\"o}tarkastukseen liittyv{\"a} kehitys on ollut hyvin nopeaa, ja n{\"a}k{\"o}piiriss{\"a} on my{\"o}s ymp{\"a}rist{\"o}tarkastuksen kansainv{\"a}listen standardien muotoilu l{\"a}hitulevaisuudessa.",
keywords = "environment, audits, legal incentives, environmental protection, economy, international organisations, pollution, waste management, risk assessment, production, life cycle",
author = "Virve Tulenheimo and Rabbe Thun",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4475-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1541",
address = "Finland",

}

Tulenheimo, V & Thun, R 1994, Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1541, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja. / Tulenheimo, Virve; Thun, Rabbe.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 129 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1541).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja

AU - Tulenheimo, Virve

AU - Thun, Rabbe

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Ympäristötarkastuksen lisäksi käytössä on useita siihen rinnastettavia ympäristötaloudellisia ohjauskeinoja. Julkaisussa esitetään lyhyesti erityyppisten ohjauskeinojen ja työkalujen hierarkkinen luokittelu ja merkitys. Ympäristötarkastukseen kohdistettavia vaatimuksia ja odotuksia eri maissa ja eri kansainvälisten järjestöjen piirissä analysoidaan tarkemmin. Tilanteen kehitystä eri maissa analysoidaan sekä viranomaisten, eri järjestöjen että teollisuuden näkökulmasta. Erityistä painoarvoa annetaan Pohjoismaissa tapahtuneelle kehitykselle. Kaiken kaikkiaan ympäristötarkastus on nähtävä mielenkiintoisena ja tehokkaana ohjauskeinona puhtaamman teknologian kehittämiselle ja käyttöönotolle. Sen avulla on mahdollista kannustaa yrityksiä jatkuvaan kehitysprosessiin oman toimintansa ja ympäristön laadun parantamiseksi. Toistaiseksi saadut kokemukset systemaattisesti tehdyistä ympäristöntarkastuksista eri maissa ovat kauttaaltaan olleet positiivisia ja ovat epäsuorasti johtaneet sekä pienempiin ympäristökuormituksiin että taloudellisiin säästöihin uusien puhtaampien teknologioiden käyttöönoton myötä. Kahden kansainvälisen järjestön, Kansainvälisen kauppakamarin ja Euroopan unionin, viime vuosien kannanotoilla on keskeinen asema ja vaikutus siihen, missä määrin ympäristötarkastuksia tehdään yrityksissä lähivuosina, mitä kokonaisuuksia ympäristötarkastukset sisältävät ja kuinka merkittäväksi ennaltaehkäiseväksi ympäristöpoliittiseksi ohjauskeinoksi tai puhtaamman teknologian työkaluksi ympäristötarkastus muodostuu. Ympäristötarkastukseen liittyvä kehitys on ollut hyvin nopeaa, ja näköpiirissä on myös ympäristötarkastuksen kansainvälisten standardien muotoilu lähitulevaisuudessa.

AB - Ympäristötarkastuksen lisäksi käytössä on useita siihen rinnastettavia ympäristötaloudellisia ohjauskeinoja. Julkaisussa esitetään lyhyesti erityyppisten ohjauskeinojen ja työkalujen hierarkkinen luokittelu ja merkitys. Ympäristötarkastukseen kohdistettavia vaatimuksia ja odotuksia eri maissa ja eri kansainvälisten järjestöjen piirissä analysoidaan tarkemmin. Tilanteen kehitystä eri maissa analysoidaan sekä viranomaisten, eri järjestöjen että teollisuuden näkökulmasta. Erityistä painoarvoa annetaan Pohjoismaissa tapahtuneelle kehitykselle. Kaiken kaikkiaan ympäristötarkastus on nähtävä mielenkiintoisena ja tehokkaana ohjauskeinona puhtaamman teknologian kehittämiselle ja käyttöönotolle. Sen avulla on mahdollista kannustaa yrityksiä jatkuvaan kehitysprosessiin oman toimintansa ja ympäristön laadun parantamiseksi. Toistaiseksi saadut kokemukset systemaattisesti tehdyistä ympäristöntarkastuksista eri maissa ovat kauttaaltaan olleet positiivisia ja ovat epäsuorasti johtaneet sekä pienempiin ympäristökuormituksiin että taloudellisiin säästöihin uusien puhtaampien teknologioiden käyttöönoton myötä. Kahden kansainvälisen järjestön, Kansainvälisen kauppakamarin ja Euroopan unionin, viime vuosien kannanotoilla on keskeinen asema ja vaikutus siihen, missä määrin ympäristötarkastuksia tehdään yrityksissä lähivuosina, mitä kokonaisuuksia ympäristötarkastukset sisältävät ja kuinka merkittäväksi ennaltaehkäiseväksi ympäristöpoliittiseksi ohjauskeinoksi tai puhtaamman teknologian työkaluksi ympäristötarkastus muodostuu. Ympäristötarkastukseen liittyvä kehitys on ollut hyvin nopeaa, ja näköpiirissä on myös ympäristötarkastuksen kansainvälisten standardien muotoilu lähitulevaisuudessa.

KW - environment

KW - audits

KW - legal incentives

KW - environmental protection

KW - economy

KW - international organisations

KW - pollution

KW - waste management

KW - risk assessment

KW - production

KW - life cycle

M3 - Report

SN - 951-38-4475-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tulenheimo V, Thun R. Ympäristötarkastus ja muita puhtaamman teknologian ohjauskeinoja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 129 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1541).